Friday, December 11, 2015

Skincare ZZ by ZAZA ada merkuri??



Fuh bahaya lah sekarang ni kan, ingat senang ke nak cantik? Pelbagai onak duri dan cabaran kena tempuh tau . Sekarang ni dah memang banyak sangat produk kecantikan tersedia di Malaysia ni. Yang local, international sebut je nak yang mana. Dari korea? Dari US? Dari sempadan siam? U nem it baby.

Tapi disebabkan terlalu banyak lambakan produk tu lah membuatkan semuanya jadi tak terkawal. Terutamanya dari segi kualiti dan keselamatan produk. Ada kawan aku sorang ni amalkan Babies Blink (betul ke aku eja ni?) lepastu ....

Thursday, December 10, 2015

Masalah cacing : Berapa banyak cacing korang dah ternak?


Selalu kalau kita makan banyak banyak lepastu kita cakap "weh aku tak kenyang lah" , mesti ada beberapa jawapan yang kemudiannya lazim di dengari ;

"Ko makan tak baca Bismillah eh? "
"Mak aih perut apa kau ni tak kenyang kenyang?"
"Perut kau banyak sangat cacing niii !"

Tapi biasanya jawapan nombor tiga tu kita balas dengan gelak gelakkan aje. Macam aku lah, dulu selalu juga orang cakap macam tu. Sebab dulu aku kurus keding, selambe je makan apa pun tetap maintain kurus. Peh berlagak sangat masa tu haha . Suka eksyen cakap "aku makan banyak mana pun tak naik naik badan" *buat muka sedih tapi dalam hati eksyen - tak senonoh

"Orang kurus kurus ni banyak cacing. Perut kau tak sempat nak dapat makanan,  cacing dah rembat dulu. Sebab tu tak gemuk gemuk" eh yeke? . Sekarang aku dah gemuk, maksudnya populasi cacing dalam badan aku dah makin berkurang lah ye?

Tuesday, December 8, 2015

ZZ BY ZAZA SKINCARE 4 IN 1 : PRODUK MENJEMPUT JODOH

Hi gais! Kemain kan tajuk kontroversi sangat ahaks! Eh tapi ada betulnya taw. Kalau ada kulit cantik, mestilah makin confident, aura yang kita reflect ke orang sekeliling pun makin hebat lah automatik jadi magnet tarik jodoh juga hihi . Okay tak teori ni? :p



Nak bagitahu ni, Zz by zaza skincare ni kira macam 'not your typical skincare set' lah, gittew. Kenapa eh?

Thursday, November 26, 2015

Resepi : Natural Energy Drink (Air Detox) - Chia Fresca


Sejak ramai yang sedar akan kelebihan ber-detox ni , masing masing semua rajin usung botol air berisikan lemon , timun dan limau nipis kehulu kehilir. Menariknya tentang detox ni ialah ia sangat sangat membantu dalam dapat mengurangkan berat badan disamping melancarkan sistem penghaman dan mengeluarkan toxin daripada dalam badan ( nama pun detox kan? )

Cara termudah untuk detox hanya lah dengan merendamkan beberapa kepingan lemon , limau nipis atau apa apa sahaja buah yang korang suka didalam sebotol air masak. Tak kisah sebenarnya nak guna buah apa , tapi yang paling femes untuk kurang kan berat badan -- LEMON!

Nak tak satu lagi tips bonus untuk tambahkan extra special dekat air detox korang?

Tambah kan Chia Seed!

Tak habis habis dengan chia seed kan? hihi nak buat macam mana , dah chia seed ni memang best . Untuk korang yang dalam berdiet ,  nak kurangkan 'craving' nak makan itu ini, nak kurangkan selera makan, nak cepatkan proses pembakaran lemak , boleh lah try resipi air detox ni.

Baca sini : [Manfaat menarik Chia Seed untuk kurus!]

Air detox ni lebih dikenali sebagai Chia Fresca . Chia Fresca ni merupakan sejenis minuman tenaga yang sangat femes dikalangan orang mexico & di central america. Minuman yang mudah sangat nak disediakan , tetapi sangat berkesan dalam 'boost' kan tenaga & juga membantu korang sentiasa rasa kenyang dan hydrated. Nak cuba tak? Jom kita tengok resepi bagaimana nak sediakan Chia Fresca ni



Friday, November 13, 2015

Hadiah Birthday daripada Marie France Bodyline






This came early in my mail . Birthday nya lagi 7 hari (ewah countdown). Kira hadiah besday paling awal dapat la ni . Yeays!

Malu sebenarnya nak ngaku pernah pergi Marie France Bodyline haha. Bukan malu sebab gemuk tapi malu sebab pemalasnyaaaaa nak diet nak exercise lepastu ambil cara mudah pi slimming centre ahaks!


Dapat 3 voucher best. Yang rebate RM500 tu memang best tapi applicable untuk treatment RM2000 ke atas je. Aiseh cerita dia kena spend at least RM1500 ler ni? Koserr ~ ha siap dapat FREE treatment voucher juga ni. Boleh lah pergi claim untuk FREE body massage . Tapi takfaham sangat yang Topaz ni apabenda . Nak kena call/walk in lah gayanya untuk tahu maklumat lanjut. Kalau confirm free memang Alhamdulillah . Cuma tak best nya nanti aku takut dah pergi treatment dia nak hasut hasut suruh ambil pakej . Aku ni pantang orang offer haha.  Bahaya bahaya . Kang silap silap datang free, balik habis beribu . Fuh takmau! Aku nekad nak kurus dengan minum Inteemor je! Cecehh hehe .


Agak agak bila lah aku nak pergi redeem ni . Memanjang busy je . Ke elok bagi orang je? Sape nak? 

Thursday, November 12, 2015

Inteemor - Rahsia Kecantikan Luaran dan Dalaman Wanita


Izinkan selfie perasan duta sekeping, haha

Sekarang kalau tengok dekat instagram tu, ramai betul gegadis cun. Muka sorang sorang perghh 'flawless' orang kata. Mana taknya, sekarang ni berlambak produk kecantikan yang menjanjikan hasil secantik artis korea. Aku ni duk pakai macam macam produk dah, duit habis , putih tak jugak haha .

Tapi itulah, gegadis sekarang banyak fokus kepada definisi cantik tu tertakluk pada ukuran skala warna kulit, warna warni contact lens, dan sekeding keding kaki menggayakan skinny jeans. Hakikatnya nun didalam terselindung masalah yang lebih penting tapi tak diambil peduli.

Cantik cantik tapi bila sampai bulan, derita senggugut. Cantik cantik tapi alami keputihan teruk. Cantik cantik tapi kesihatan dan kecantikan miss-v tak diambil kira. Samalah aku pun, berhabis duit dekat collagen lah, apalah semata mata nak capai matlamat nak putihkan badan, nak flawless kan kulit. TAPI bila bab penjagaan bahagian intim tu aku hampir TERLUPA!

ish ish ish, silap besar lah. Sepatutnya bahagian intim tulah yang lebih extra penjagaan diperlukan. Kulit nak putih boleh tempek bedak, kalau kat situ bermasalah nak ganti dengan apa , ye tak?

Kalau korang perasan (kalau lah kan) buat sesiapa yang ada follow di facebook mahupun di instagram (belum follow? ha follow sekarang! hihi) mungkin ada perasaan yang dalam tempoh dua minggu ni aku ada banyak berkongsikan tentang satu produk ni. Haa produk apa tu? Cuba scroll bawah sikit , jeng jeng jeng


Wednesday, November 11, 2015

Jajan feveret saat pramatang






Ingat lagi lah dulu dulu , memang seronok sangat makan pelbagai macam jajan . Kalau depan rumah petang petang tu ada pakcik mamak/ india mai datang naik lori atau naik motor jual roti roti dan jajan . Aku panggil pakcik ni 'babu' . Dari jauh dengar dia duk 'pin pin pin' terus lari keluar rumah sampai kenalpasti bunyi tu datang dari mana hahaha . lepastu jerit dekat Mama cakap nak beli , yelah kena bagitahu . Kang dah panggil dia berhenti, mama taknak bayar 'paa citaa?' . 


Kebiasaanya cukup suka memborong keropok keropok terutamanya Bika perisa ayam, lepastu ada keropok jagung aku taktahu apa nama . Yang tu rasa masin masin masam sikit . Sedappppp! Lepastu beli satu benda alah ni , Dia bungkus dalam plastik gambar aladdin la apa bagai, bila buka ada lagi bungkusan pakai surat kabar . Lepastu bila buka yang tu pulak ada berisi mainan dan coklat lemau haha . Ala ala Dindang, Tora dengan Jojo lah cuma versi murah sikit . Dulu yang tu dalam RM0.20-RM0.30 je . Dindang RM0.80 , Tora RM1.20z Jojo untuk budak budak kaya je. Hat tu RM2.30 kalau tak silap aku . 

Ha inilah Bika, korang pernah makan tak? sedap! (Credit)

Alkisahnya aku rindu sangat dengan jajan jajan ni, tadi pergi jalan jalan 'grocery shopping' ternampak lah bundle bundle makanan taksihat ni semua . Fuhhh jakun okay! Seronok kemain tengok . Rasa nak beli semua . Tapi masalahnya semua ni jual satu bundle besau besau . Kejadahnya aku nak makan semua ni sorang sorang . Memang saja cari penyakit makan jajan camni banyak banyak hahaha . 


Memang macam macam spesis jajan ada ni ha . Dekat bahagian gula gula pulak aku jumpa 'cinggam' (chewing gum) Boomer Man . Aisehh nostalgia habis! Chewing gum ni memang viral lah orang kata dulu. Beli semata mata nak kumpul stiker tattoo dalam cinggam tu . Ala ala ala rindunya kenangan childhood dulu . 


Seronok eh? haha

Sekarang ni budak budak mana layan jajan dah . Taste nak pavlova , durian crepe , pretzels .. aaaaah ngada lah kau! Haha . Apa apa pun, zaman kita dolu dolu juga syok kan? Ini cerita budak budak lahir zaman 90's lah . Kalau yang lagi senior daripada batch ni lagi banyak yang syiok kot. Apa benda faveret korang masa kecik? Meh share meh? 


Tuesday, November 10, 2015

Wajib tengok! - Omar The Series


Assalamualaikum semua , di hari hari cuti deepabali ni mungkin ada antara korang yang tengah berbosan bosan dirumah, nak keluar jalan sesak . Nak tengok tv tak ada cerita best . Nak buat kerja "eh cuti kan, rileklaaaa" hihi . Makanya daripada korang scroll instagram menghabiskan quota internet , mahupun melayan Running Man ataupun cerita Korea di laptop , aku nak suggest kat korang untuk layan cerita ni ;

OMAR THE SERIES

Dalam drama bersiri ni menceritakan tentang kisah Saidina Omar daripada awal permulaan sebelum beliau memeluk agama Islam, saat beliau memeluk Islam, saat saat beliau berperang bersama sama Rasulullah , saat saat beliau menjadi Khalifah dan macam macam lagi. Memang menarik sangat taw. Masa ni duduk cuci mata tengok mat arab hensemmm aihhh daripada mat korea haha . Disamping dapat belajar lebih mengenai sejarah kebangkitan Islam ,  dapat juga belajar dan tahu macam mana azan pertama dilaungkan, macam mana gambaran kehidupan pada waktu dulu, gambaran cara cara dakwah dijalankan dan macam macam lagi lah . Pelbagai nilai murni dan pengajaran boleh kita peroleh daripada menonton cerita ni . Dalam cerita ni juga dapat kita tengok gambaran seperti yang selalu kita dengar pedang Saidina Ali hujungnya terbelah dua, Saidina Omar sentiasa berjalan dengan tongkat dan macam macam lagi. Boleh juga tengok gambaran kehidupan para hamba dulu,  cara orang dulu berurus niaga, cara bersiap siap untuk perang dan macam macam lagi . (sepuluh kali ulang 'macam macam lagi' haha)


Series ni boleh ditonton di Youtube, ha klik link ni (OMAR THE SERIES) aku bagi siap siap. Semuanya lengkap ber-substitle english. Nak subtitle melayu buekk sendiri ahaks!


Selamat menonton dan semoga bermanfaat! 






Friday, November 6, 2015

Clinique 3 Step Skin Care


Wohoo!Akhirnya ter-beli juga haha. Dah berapa hari aku survey survey , usha usha , baca forum & buat research sikit pasal product skin care dari range Clinique , finally i've made my decision to give it a try.

Berdasarkan daripada apa yang aku baca , mostly yang first time nak purchase produk Clinique mesti buat skin test , tapi salegirl dekat Clinique yang aku pergi ni , tengok muka aku je dah tahu aku kulit spesis . Fuiyo terernyeww! (ke malas nak perform test? haha)

Katanya aku berspesis Dry Combination. Sebelum pergi ke kiosk Clinique tu memang aku dah ambil test siap siap di web rasmi diorang , dan jawapanya memang aku spesis dry combination. Maksudnya kering dibahagian pipi tapi oily di bahagian T-Zone. Untuk 3 step Clinique skin care ni terbahagi kepada 4 jenis kulit .

1. Very dry to dry
2. Dry Combination
3. Combination Oily
4. Oily

dulu aku ingatkan aku ni kulit berminyak , sebab aku punya muka bila tengahari memang akan berkilat & melekit. Tapi bila driving , tak semena mena kulit aku kering . Sampai tahap kering yang flaky tu. Aku sendiri pun pening , kulit aku ni spesis keturunan apa .

Setelah diselidik , maka jawapannya ialah aku mempunyai kulit 'Dry Combination'. Makanya jurujual tu pun recommendkan untuk pakai 3 Step Skin Care yang nombor 2. Tang nak beli memang dia recommend yang normal size je, besar gedabak satu set dah RM252. eheks garu hidung tengok harga. Tapi set ni turut terdapat dalam size trial . Harga pun murah sikit lah. Kira bila tengok harga tu rasa macam 'okay lah , boleh bayar lah'.


Aku beli di Jusco Aeon Melaka. Aku tak pasti harga nya sama dekat semua outlet ke tak , tapi aku beli pada harga RM106. Satu set termasuk cleanser , exfoliator toner & moisturizer. Lepasni kalau kulit aku serasi dengan produk ni , boleh lah upgrade ke botol besar. Tapi rasanya aku beli online je kot di MY-BEST BUY WORLD. Dekat sini ada pelbagai produk skin care berjenama yang dijual pada harga mampu milik. Ada brand Chanel, Biotherm , Estee Lauder dan banyak lagi. Kalau rasa macam nak jimat jimat, boleh lah beli yang travel size. Nak try try SKII tu pun boleh sebab ada dijual dalam botol sample. Murah pun murah . Nanti korang boleh cuci cuci mata dekat situ ya.

Aku macam looking forward juga untuk dapat free sample banyak banyak masa beli semalam tapi takde pun. Aku baca dekat forum & instagram , rata ratanya yang buat purchase ke apa dekat clinique, memang clinique sangat dermawan dengan sample free bergelen gelen. Why I tak dapat? Ape nii =.=" Apakah mungkin kerana aku cuma beli set trial? Cis agak terkilan disitu. Tunggulah aku borong yang botol gabak pulak.




Thursday, October 22, 2015

Jangan takut bermain dengan warna


Hello awak(s)!

Bercakap pasal warna , lebih lebih lagi dalam pemilihan pakaian , mesti banyak antara kita yang lebih prefer warna warna selamat macam hitam , coklat , biru gelap dan putih . Sebab warna warna gelap ni senang nak match dengan tudung atau seluar apa apa dan juga bersesuaian dengan semua warna kulit.

Tapi tak syok lah, daripada beratus ratus kaler yang wujud kat dunia ni, kita end up pilih 4 warna ni je. Palinggggg paling pun , stick dengan warna hitam je. Takkan raya pakai kaler hitam , pergi bersukan kaler hitam , pergi kenduri arwah pakai kaler hitam , aik takkan baju kawen kaler hitam gak kot?

Sejujurnya (ku tak bisaaa~ eh tibatiba) , aku dulu pun spesis 'black is the new black' , mentang mentang dulu zaman ADIDAS ALL BLACK, logo daun semalu , semua nak kaler hitam. Tudung hari hari pakai tudung hitam. Basuh ke tak , jangan tanya! hahaha. 

Memang semua hitam lah kalau boleh. T-shirt hitam, tudung hitam , seluar hitam , dengan muka aku pun hitam juga masa tu. Pandai sangat dulu, kawad kawad pun pakai thsirt hitam. Mata dah kelam nak pengsan baru tahu haha, gatal pakai tshirt gelap berdiri tengah panas. Memang 'garing' lah kan.

Bila dah menganjak dewasa, dah pandai berpesen (fashion) ahaks , baru lah reti nak switch color sikit. Dah pandai nak color block color bolok hihi . Aku tak berapa nak pasti tona kulit aku ni sederhana cerah ke , cerah ke , bapak cerah ke , transparent .. (?) ke , entah. sebab bawah satu satu lighting aku merasakan "wahh MUNGIL nyeee" (ni dialog produk kecantikan dekat TV3 tu kan?) , and at one point under lighting yang berbeza, aku kelihatan seperti beyonce terlebih 'tan' . Uhuks.

Meskipun aku berani nak bermain dengan warna biru campur kuning , hijau campur kuning , kuning campur merah , merah campur makngah haha merepek dah , tapi aku tak konfiden nak pakai warna cerah. Terutama sekali untuk warna TUDUNG!

Bila mana aku gayakan tudung warna cerah, aku rasa macam kulit aku nampak gelap. Kuajjaq tudung ni overshadow kulit aku. Terus insecure dengan tudung sendiri (apakah?). Jadi aku ambil keputusan untuk tak terjebak dengan warna warna cerah contoh nya coklat cair, coklat milo, coklat teh tarik, coklat teh 3 layer, coklat vico , coklat nini coklat celop hahaha ( terma digunakan seller jual tudung untuk define color tudung tu cmne) , putih , kuning cair, mint blue blablabla. sebab aku rasa errrr huduh(?) bila pakai warna warna ni . (insert emoji berwajah sedih , ada air mata leleh sikit)

Tapi aku duk berkenan dengan warna warna ni , lebih lebih lagi warna dalam kategori coklat terlebih susu tadi tu. Sebab aku rasa warna warna tu sweet dan nampak sophisticated , lagi lagi untuk tudung bermaterial chiffon & satin. 

Pun begitu, ada lah juga aku terbeli sehelai dua . Tapi end up tak pakai juga, haha. Tapi kannnnn, kalau nak tahu lah sejak sejak aku consume D- Collagen Sofeeya Diamond, ehem terus perasan macam "eh dah cerah sikit lah" ahaks. Tiba tiba confident level tu macam up up up sikit, daripada level 3 dia naik level 5, gittuw. Membuatkan aku rasa sedikit yakin nak cuba pakai tudung warna warna yang aku takut nak pakai ni. Dan hasilnya not bad, melainkan kena hadapi kenyataan yang warna cerah cenggini buatkan kebolatan wajahku makin terserlah haha. patutlah orang kata kalau nak nampak kurus pakai warna hitam . 



Okay lah tu kan? Aku rasa seronok pula bereksperimentasi dengan warna, rasa macam tak sabar nak cuba tudung warna warna lain pulak. Sambil sambil tu kena mengigih consume D-Collagen lagi, bagi lagiiii putih gebu mulus ewah!Ha sedikit sebanyak mengenai produk D-Collagen Sofeeya Diamond ni , meh nak cerita .


Malunya, agak terbentang luas muka aku haha. Haritu lagi teruk, 
nampak kering dan kusam. Ni dah okay sikit . yeay!

Produk ni dalam bentuk serbuk yang korang cuma perlu kemam je. Ada juga dalam bentuk serbuk yang perlu shake shake tu, tapi yang aku tengah consume sekarang yang Limited Edition punya. Bagi aku camni lagi mudah, tak kalut nak bancuh bagai. Makan 2 scoop samaada sebelum sarapan ataupun sebelum tidur. Senang kan? Rasa pun sedap, rasa macam berry campur peach. Tak masam sangat, tak manis sangat. Ok ok lah.


Satu lagi benda syiok yang aku suka bila consume D-Collagen ni ialah, sistem perkumuhan berjalan dengan lancar sekali. Aku pun tak berapa nak pasti kenapa, pelik juga kot lah pihak Sofeeya diamond ada claim d-collagen ni boleh untuk detox sekali ke kan, tapi takde pulak. Setelah diselidik, ada kandungan goji berry dalam d-collagen ni. Disamping bertindak sebagai agen antioksida, boleh juga berfungsi untuk detox. weehoo . Penting taw detox badan, bila dah detox baru lah produk yang kita ambil tu lebih berkesan! 

Buat masa ni dah masuk 2 minggu amalkan D-collagen secara konsisten , dan alhamdulillah boleh nampak lah sikit sikit perubahan . Contoh yang agak ketara , pori semakin kecik , dan kulit lagi moist. Nak apply foundation pun nak smooth dan cantik je. Sukanya! Taksabar nak habiskan sebotol ni, lepastu nak repeat order lagi 14 botol haha .


Korang tak nak cuba ke? Kalau berminat boleh lah dapatkan dari stokis dan agen rasmi Sofeeya Diamond . Nak senang , better korang rujuk pada facebook & instagram rasmi diorang.

Sofeeya Diamond
www.sofeeyadiamond.com
3A25, Level 3A Blok A
No.1 Jalan SS20/27
Damansara Intan
47400 Petaling Jaya , Selangor
Phone : 016-6666619
Email : sales@sofeeyadiamond.com
Facebook: https://www.facebook.com/sofeeyadiamondofficial?fref=ts
Instagram : @sofeeyadiamond


p/s : Ni review jujur okay, memang aku consume selama 2 minggu dan rasakan sendiri perubahan pada kulit. 



5 ingredients cookbook : Popsicle Nutella! (2 ingredients)


Hello gais!  tengok tuu ada column baru khas untuk share dengan korang bermacam macam jenis resepi pasta , desserts , snacks , smoothies dan banyakk lagi yang sedap sedap tapi menggunakan 5 bahan dan kebawah je. Sesuai sangat untuk gegadis bujang , mahupun ibu ibu yang nak mudahkan urusan ceriakan perut husband dan anak anak dengan makanan yang fancy dan sedap! :D

Jadi untuk entry kali ni , kita mulakan dengan resepi paling mudah sekali! Kalau buat ni , mesti sekejap sekejap ada je nak buka peti . Sekali dua ngap tengok tengok dalam peti dah licin ! hehe .


Photo credit : Kidspot

Ice cream nutella ni kalau tak nak gunakan mold ice cream tu pun tak apa. Bungkus bungkus dalam plastik kingkong tu je. Yang selalu orang guna untuk packing ice cream harga 20sen sebatang tu. Lagi senang camtu kan. Tapi kalau nak feeling feeling makan ice cream paddle pop, boleh lah buat dalam acuan ice cream ni hehe.

Bahan bahan :
1 cawan susu penuh krim (full cream) *any brand, tak kisah
1/3 cawan Nutella *nak banyak pun boleh, bagi rasa lagi chocolat-ey .
Cara cara : 
*sangatlah mudah
Blend je kedua dua bahan ni, bagi sampai sebati sebab Nutella kan likat sikit. Selesai blend , masukkan ke acuan ice cream atau plastik ice cream . Sejuk bekukan dalam peti , dah keras nanti boleh lah makan . 

Rasanya setakat 1 cawan susu tak cukup ni hehe. Korang kena buat satu jug kot :p serius kena buat banyak , kalau tak baru makan 2-3 batang dah habis. Lepastu menyesal "kenapalah tak buat lebih hari tu" .

Okay gais, selamat mencuba! :*


Tuesday, October 13, 2015

Doublekan Lemak : Teringin nak makan korean food? Jom ke Dubuyo!


Dubuyo atau sebelum ni lebih dikenali sebagai Dubu-dubu terletak di IOI City Mall,Putrajaya . Tak pasti lah kalau ada cawangan dekat tempat lain , tapi biasanya kalau nak pelahap makanan acah korean sikit memang akan ke sini je. 

Selalu sangat melayan cite korea, kejap kejap ada scene makan topokki , sat sat makan ramyun , sat sat makan bibimbap . Aih! takleh jadi ni. IOI City Mall dengan melaka bukannya dekat , Mengada sangat nak melayan tekak ko ni Farah haha .

Sesi Teh Tarik Bersama Yana Samsudin & Sofeeya Diamond


Lyssa , Kak Ayue Jean & Mehh

Sekarang ni ada banyak sangat lambakan produk kecantikan di pasaran, banyak tu memang banyak , macam macam spesis boleh kita jumpa TETAPI, nak dapatkan yang BERKUALITI dan betul betul BERKESAN tu yang susah! Tak payah tengok jauh jauh, refer pada diri sendiri je , bila ada produk baru , iklan nampak convincing , terus rasa nak beli . Bila dah beli dan cuba, HAMPEH tak ada kesan pun . Kenapa macam tu? Sebab sesetengah produk kecantikan yang dijual dipasaran Malaysia ni rata ratanya di branding sahaja oleh satu atau dua kilang. Dalam kata senang, beli kilo lepastu repack balik. Tak pasti pun akan status kualiti produk tu, berkualiti ke tak, kilang berstatus GMP ke tak, ada HACCP ke tak .. haaa ingat senang ke nak hasilkan satu produk yang bagus? Susah taw.

Friday, October 9, 2015

Olay Regenerist Megasonic Specialist Cleanser


Hola dear readers! Semenjak dua menjak sejak air di Johor kena catu ( haritu aku cuti seminggu , balik kampung ) muka aku break outs se-break break nya. (amenda ayat macam ni? haha) Aku syak muka aku jadi macam ni disebabkan air kurang bersih . Nak kata muka floles ( ewah floles sangat ) memang idok ler.  Kebiasaannya jerawat kalau setakat seketul dua tu , aku boleh terima . Tapi kalau dah tepi pipi dekat dekat dengan rahang tu , atas dahi semua jerawat berlumba lumba nak tumbuh , ianya sudah menjadi sesuatu yang wajib aku gelabahkan.

Thursday, October 8, 2015

Resepi : Chia Seed Choc Pudding super sedapppp

Haritu dah bercerita tentang manfaat Chia seed kan? [KLIK SINI untuk baca : Manfaat Chia Seed] Ha kali ni nak share resepi pulak. Resepi ni memang sangat sangat mudah nak disediakan dan sedap sangat! Sesuai untuk korang korang yang prefer 'breakfast on the go'. Boleh mulakan penyediaan pada waktu malam, esoknya dah boleh makan dalam perjalanan ke kerja.

Ini memang dah jadi my recent favourite snacks/dessert/breakfast dah . Nak makan masa breakfast boleh , nak jadikan snack masa minum pagi boleh , nak buat satu batch simpan dalam peti untuk makan satu family pun boleh ! Bahan bahanya sikit je , kos nya pun tak ada lah mahal . Cumanya awal awal nak beli chia seed tu yang agak 'costly' sikit. Tapi yang menariknya cuma perlukan 2-3 sudu sahaja untuk setiap hidangan. Nak habiskan satu bekas chia seed tu dah boleh buat jamuan hehe


Photo credit : ifoodreal


Resepi : Chia Seed Choc Pudding super sedapppp

Memang sesuai untuk sesiapa yang penggila coklat (like me) . Masa untuk penyediaan kurang daripada 5 minit, hanya campur campur bahan , kacau dan simpan dalam peti .

Bahan bahan

3/4 cawan susu (tak kisah lah low fat ke, full cream ke , terpulang)
1-2 sb serbuk koko
2 sk madu/mapple syrup (as sweetener)
1 sk esen vanilla
3 sb chia seed*

*bergantung pada korang , kalau nak jadikan konsistensi lebih pekat , tambah lagi banyak. 3 sudu besar ni bagikan kepekatan macam bubur . Kalau nak lagi likat , tambah lagi 2-3 sudu ye.

Cara caranya

*Kalau korang nak buat untuk one serving je , boleh terus mixkan semua dalam satu bekas. Sebaliknya kalau nak buat banyak , boleh mix dulu dalam bekas lain dan tuangkan kedalam glass jar/cawan

Campurkan kesemua bahan ( masukkan yang jenis cecair dulu : susu, madu, esen vanilla ) , kemudian kacau sehingga sebati ( memang akan clumping sikit, berketul ketul . jangan risau , itu normal ) , kemudian sejukkan di dalam peti selama sekurangnya 6 jam . Boleh lah sediakan pada waktu malam sebelum tidur , pagi pagi dah tersedia sarapan. Tak ada lah kalut sangat kan?

Hasilnya memang super sedap! minggu ni memang hari hari makan Chia Seed Choc Pudding ni untuk sarapan. Memang mengenyangkan dan sedap. Dah lah penuh nutrisi dan mudah disediakan. Jom try buat satu harini?

Share lah apa pendapat korang tentang Chia seed choc pudding ni , sedap ke tak? hihi


p/s : Kalau tak suka chocolate pudding , atau rasa leceh . Boleh buat air detoks je . Cara nak buat ? Klik sini ;










Related search : manfaat chia seed, chia seed untuk kurus, pemborong chia seed ,  chia seed malaysia , dekat mana boleh dapatkan chia seed, cara makan chia seed, chia seed dalam air, kegunaan chia seed, kelebihan chia seed, chia seed untuk kurus, chia seed murah malaysia , chia seed menguruskan, chia seed untuk cantik,  resepi menarik chia seed, resepi chia seed untuk kurus, resepi chia seed mudah, resepi air chia seed, chia seed detox water, air detoks chia seed, chia seed untuk kurus, chia seed mengenyangkan, chia seed kelebihan, chia seed kebaikan, chia seed keburukan

Thursday, September 17, 2015

Cara buka akaun kontrak poslaju






Masa awal awal dulu sebelum aku buka akaun kontrak dengan pihak POSLAJU , aku selalu tertanya tanya macam mana nak apply? Apa kelebihannya ? dan pelbagai lagi soalan yang aku cuba cari jawapan di google tapi tak jumpa jumpa haha. Mungkin sebab masa tu tak ramai lagi yang buka akaun kontrak dengan poslaju, jadi perbincangan pasal ni pun susah nak jumpa secara online. Korek korek dalam forum forum pun tak berapa membantu . 

FOOD REVIEW : Hot Pindang Kitchen Restaurant , Seksyen 10 Shah Alam



Aku suka makan , well siapa tak suka kan? Haha hambarnya pendahuluan entry kali ni. *tepuk tepuk dahi bagi datang idea* .Nak dipendekkan cerita, kalau bab makan je laju. Asal makan je laju, asal laju je makan hihi. Maka bila tersedia peluang untuk menghadiri jemputan makan makan daripada pihak Hot Pindang Kitchen Restaurant , I shall never say no no no . At first, I wondered .. Pindang tu macam telur pindang? Diorang serve telur pindang je ke? Masakan indonesia? Masakan jowo? Atau ada hint hint masakan Johor? Haa nak tahu apa yang special? Meh teruskan membaca ..

Wednesday, September 16, 2015

Manfaat menarik Chia Seed ( p/s : especially untuk kurus )


Salam and hi korang!

Sejak dua menjak setelah timbulnya kesedaran tentang betapa 'tembamnya' iols sekarang , aku mulakan beberapa inisiatif baru untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat ( healthy lifestyle gitew) . Aku yang sebelumnya seorang yang kurus cekeding , sekarang sudah diberi tamparan hebat oleh sesuatu yang dipanggil 'hormon'.Semenjak encik hormon ni berpaling tadah dengan aku,aku mulai merasakan perubahan mendadak pada pipi , peha dan part part yang sedih nak disebutkan haha.


Tuesday, September 15, 2015

Doublekan Lemak : Mee Tarik sedap di Melaka!


Bab makanan pun ikut trend taw, bukan setakat fashion dan gadget je. Kalau sebelum ni trending makanan seperti durian crepe, susu lejen, pisang goreng cheese dan macam macam lagi , sekarang dah sampai musim Mee Tarik pula!

Friday, September 11, 2015

Sephora Black Card


Yeay it's finally here! Setelah mengigih pergi Sephora berkali kali , akhirnya dapat juga upgrade ke Black Card . *tepuk tangan*

Thursday, September 10, 2015

Salah ke tak pakai sexy masa workout?


Haip! Sexy yang salah, tak sexy tu yang sepatutnya . Dah 2 minggu juga aku rajinkan diri pergi gym , dan 2 minggu juga aku cuma ber t-shirt kelabu besar yang selalu didapati di kedai bundle , dan juga seluar tracksuit yang bila kau berjalan , peha kau bergesel , ada mengeluarkan bunyi. Ha yang tuu

Wednesday, September 9, 2015

Kearah body goals menjelang 2016



Aku baru baru lagi menapakkan diri dalam dunia fitness ni (ececeh bunyi macam serius je) , orang kata baru baru nak ada kesedaran tentang kesihatan . Baru nak terkial kial study pasal calorie , baru nak belajar balik pyramid makanan , baru nak mula makan sayur dan macam macam benda baru yang berkaitan.


Tuesday, September 8, 2015

Event : Style Workshop Wawa Idris x Kelab Blogger Ben Ashaari



Penampilan memang sangat penting , it's a symbol of respect. Dengan pakaian yang sesuai, kerja despatch pun orang ingat kerja lawyer. Betul kan? Sebab itulah penting dalam mencipta imej sesuai untuk diri kita , bersesuaian dengan apa yang melambangkan kita. Contohnya kita kerja jual insurance, kenalah dress up kemas, pakai kemeja, pakai tie dan berkasut smart. Client jumpa pun rasa macam yakin je nak beli insurance dengan kita. Sebaliknya kalau datang jumpa client cuma berseluar jeans dan ber'tshirt', client pun jadi menyampah dan fikir "dia ni nak jual insurance ke nak pergi tengok wayang" .

Sabtu lepas berlangsungnya satu bengkel imej "Style Workshop Wawa Idris with  Kelab Blogger Ben Ashaari" bertempat di De Palma Hotel , Ampang. Bermula dari seawal jam 10 pagi sampai lah pukul 5 petang , kitorang dari team #kelabbloggerbenashaari berjaya sedut bermacam macam tips & trick dari cik Puan Wawa Idris dalam memperbaiki penampilan dan bergaya.


Monday, August 31, 2015

CAFE REVIEW : CATS CAFE, JOHOR


Rasa macam banyak sangat masa terluang padahal banyak kerja tak siap lagi ni . Procastinate orang kata . Esok punya esok punya 'esok jelah buat' ,  sampai sekarang krik krik . Cuti sekejap je ni pun tapi gunakan masa yang ada sebaiknya hehe . Kalau tak memang taktahu bila lagi nak berjalan memandangkan balik johor pun jarang ( aik macam busy sangat je duduk kat melaka teww :p )

Sunday, August 30, 2015

CAFE REVIEW : PETALS AND BAKES , JOHOR



Sekarang ni memang ada banyak lambakan cafe cafe berkonsep lagi lagi dekat JB . Memang tak habis jalan lagi semua cafe yang ada dekat JB ni. Lepasni boleh lah sediakan satu category khas untuk cafe review je hehe senang korang korang boleh refer bila ada jalan jalan ke JB kan?

Dekat Melaka pun ada banyak tapi mostly owned by chinese . Jadi macam ragu ragu pulak nak pergi walaupun stated no pork no lard tapi waswas tu masih ada . Kalau dekat JB pulak aku notice ada banyak cafe 'hipsturr' macam ni dimiliki oleh orang melayu kita. Nak singgah pun rasa yakin lah sikit kan .

Wednesday, August 26, 2015

KBBA Blogger Day - Zoo Negara





Entry aku agak ketinggalan sikit . Maappp . Geng geng KBBA yang lain semua dah siap entry memasing , aku baru terhegeh nak update hihi .Korang baca tak entry aku yang sebelum ni? Yang pasal tiket FREE masuk Zoo tu? Haa , ada pergi dapatkan tiket free tak haritu? Kalau tak memang rugilah. Bukan selalu Zoo Negara buat promosi macam tu .


Friday, August 21, 2015

Jom dapatkan sampel produk secara percuma di Everyday Me!






Masuk entry yang ni kira dah 2 entry aku share pasal benda percuma. Haha,well siapa tak suka benda percuma kan? Melihatkan ekonomi negara yang makin teruk , matawang makin menurun , barang makin mahal , sedikit sebanyak perlu semaikan sifat kedekut dalam diri tu bagi lebih menebal.Hihi bukan kedekut lah , tapi berjimat.Selagi mana boleh jimat kita jimat,betul tak ?

Raikan hari jadi Panda di Zoo Negara dan dapatkan tiket percuma!






Zoo menjadi salah satu tempat yang paling aku suka sejak dari kecik lagi . Disamping dapat jumpa kawan kawan lama ( lawak hambar ) , rasa seronok pergi zoo semata mata nak berjalan makan angin , tenang tenangkan diri sambil jakunkan diri naik train pusing pusing dalam zoo .

Thursday, July 2, 2015

BEAUTY : COSMODERM VITAMIN E CREAM WITH ROSEHIP OIL REVIEW





Pernah tak kalau korang duduk dalam kereta lama lama, muka menadah aircond lama lama rasa macam kering ya rabbi , flaky dan kelihatan kusam ? Bukan main lah makeup cecantik masa nak keluar dari rumah , tapi bila kena aircond terus makeup messed up dan kulit hilang seri . Sadis kan? Aku ada masalah ni lah . Masalah kulit kering salah tuning hahaha .

Sunday, June 28, 2015

BEAUTY : Kursus Pendek Solekan dan Terapi Kecantikan di Giat Mara


Ini cerita basi dah ni haha tapi nak cerita juga . Dah lama sebenarnya teringin nak belajar makeup . Aku dah cuba cuba juga lah tengok dekat youtube tu konon konon nak belajar tapi serbuk pun tak faham. Terkial kial aku nak ikut . Bila survey harga kelas makeup pulak rata ratanya beratus ratus. Standard harga yang aku jumpa selalunya dalam RM200 - RM300 . Kalau yang lagi professional femes ames macam *tuut tuut* * tuut* haha dekat instagram tu lagi lah satu kelas dah cecah RM700 - RM1000 . Mak aih .


Tapi hakikatnya sekarang ni kalau buat servis makeup ni pendapatan agak lumayan juga . Bayangkan lah sekali kau makeup orang dah boleh charge RM300 untuk bridal makeup . Kalau sehari ada 2 pengantin , dah RM600 . Kalau kedua dua sabtu dan ahad kau ada job , satu hari dua job , dah dapat RM1200 . Wow! asyukk angat .


Alhamdulillah Allah dengar doa insan yang kerdil ini . Atas niat nak tambah ilmu dan nak jimat kos mekap kawen nanti *hehew cheapskate!* , maka disinilah bermula ... ( pasang musik gempak )





Kelas ni berlangsung selama seminggu di Pusat Giat Mara Simpang Ampat , Alor Gajah Melaka .

Bermula daripada 8Jun sehingga 12Jun . Cerita dia daripada Isnin sampai Jumaat lah .

Untuk kelas seminggu ni kitorang diberi pendedahan dan praktikal untuk 3 modul berbeza


1) Solekan siang dan malam

2) Terapi Facial
3) Terapi Refleksology

Dan yang bestnya , untuk segala ilmu yang kitorang dapat ni campur makan 4 kali sehari dan sijil , ialah secara PERCUMA!


yup tepat sekali  , PERCUMA !


Program spesis macam ni diadakan atas kerjasama Giat Mara dengan beberapa instutusi pendidikan / kampus . Macam minggu sebelumnya , Giat Mara telah mengadakan Kursus Fashion and Dressmaking ( menjahit ) bersama sama pelajar daripada MMU , Bukit Beruang Melaka .


Untuk Kursus Terapi Solekan dan Kecantikan ini pulak diadakan atas dasar kerjasama antara Giat Mara dan UniKL Melaka . Best kan? Nanti korang boleh lah cuba hubungi Giat Mara cawangan berdekatan korang kot kot pihak Giat Mara ada anjurkan kelas macam ni. Free je taw! Mana tahu ada rezeki boleh join .


Setiap pusat Giat Mara menawarkan kursus teknikal yang berbeza .


Pusat Giat Mara Simpang Ampat ni pulak khusus untuk 3 kursus sahaja iaitu :


1) Kursus Solekan dan Terapi Kecantikan ( 6 bulan )

2) Kursus Fashion and Dressmaking ( 6 bulan )
3) Kursus Automotif ( 1 tahun )

Biasanya kursus kursus ni di jalankan selama 6 bulan ke 1 tahun untuk tiap tiap sesi. Untuk kitorang ni kira special case lah, acah acah pelajar pertukaran duduk situ seminggu dan belajar ikut modul yang disediakan.


Bagi korang korang yang rasa rasa macam berminat nak sertai kursus kursus diatas boleh lah hubungi pihak Giat Mara tak pun tengok di website rasmi Giat Mara untuk mendapatkan senarai penuh kursus yang ada bagi setiap cawangan Giat Mara di seluruh Malaysia .







Untuk senarai penuh kurus , klik sini : Senarai kursus Giat Mara
Untuk membuat permohonan bagi sesi terbaru , klik sini : Permohonan Online Giat Mara

Terapi Facial

Pertama sekali kitorang diberi pendedahan dan pengetahuan tentang jenis jenis kulit, jenis jenis masalah kulit dan cara nak merawat kulit . Kulit kita akan renew pada setiap cycle 28 hari so kalau nak dapatkan kulit cantik dan flawless tak perlukan produk mahal mahal pun, cukup dengan hanya buat rawatan facial sekurang kurangnya 2 kali dalam tempoh 28 hari tu. Kebiasaanya kulit jadi kusam dan bermasalah disebabkan sel kulit mati yang kita tak kikis daripada lapisan kulit muka kita. Bila dah peram lama lama , itu yang membuat pori tersumbat lah, kulit kusam la, kulit berdaki kulit berkerak semua tu haha .


Bahan bahan diperlukan untuk membasmi kulit berdaki haha!

Dengan merajinkan diri melakukan rawatan facial secara konsisten dan berkala barulah boleh kulit kita ni bernapass bebas . Baru lah kulit tu bersih je tiada cela gitchu .


Beliau ialah face steamer

Kitorang diajar tentang fungsi fungsi produk yang digunakan didalam proses facial termasuklah fungsi Cleansing milk, Cleansing Foam, Facial Scrub, Mask, Toner dan Moisturizer. Sejak purbakala dulu memang taktahu fungsi fungsi bendalah ni semua. Tu tak masuk lagi spesis serum lah, dan beberapa lagi spesis aneh krim yang berlambak di pasaran. Kemain banyak ha dekat kedai tu tinggal nak kena pilih je. Selalu gi watson ke guardian, mesti spent masa dekat sejam. Sebabkan nak meng-google review produk produk yang aku rasa macam nak beli . Sebab baca sendiri sampai mereput pun tak faham .Tu tak campur lagi dengan kelembapan intrnet yang dah habis kuota. Lagi lah lama aku bertapa dekat situ .


Magnifier untuk zoom in cikedd dekat jerawat durjana korang tu


Untuk penjelasan lanjut tentang benda benda aneh diatas ni nnti aku khususkan untuk satu entry okay ?

Seterusnya yang penting dalam terapi facial ni ialah cara urutan/usapan/tamparan (haha!) . Penting tau dan memerlukan teknik khas untuk memastikan produk/bahan dapat diratakan secara menyeluruh dan membenarkan kulit untuk terima . Turut penting untuk melancarkan peredaran darah . Bila lancar baru lah nampak kulit tu segar, berseri dan bermaya . Tak lupa juga kelihatan kemerah merahan suci kulitmu umpama bayii .


Hello kepala sheila . Ini model untuk latihan  urutan kering 

Rasa rasa nanti kalau rajin iols buat video teknik teknik libasan urutan facial ni okkayy. 

Selain daripada diajar tentang cara cara urutan, jenis jenis produk dan teknik membelai belai pelanggan bagi tertidur, kitorang juga di beri pendedahan tentang mesin mesin yang digunakan dalam terapi kecantikan . Walaupun kitorang tak pakai pun mesin mesin ni masa kursus haritu tapi at least tahu lah kewujudan benda benda ni semua. Kalau berminat nak tahu lebih mendalam pasal ni semua boleh lah mendaftar untuk kursus 6 bulan tu. Sebab memang termasuk dalam modul yang korang akan belajar. Berbaloi tau kalau join kursus penuh . Siap dapat elaun bulanan lagi taw . Lepastu kalau korang cemerlang masa belajar, pihak Mara akan sediakan dana untuk korang meniaga / buka spa pula. huiyo! best kan?


Benda aneh ni semua berfungsi untuk rawatan slimming


Aku tak ingat apa fungsi beliau





Ini untuk kuwuss juga





Hi cikgu sue yang baik cantik comel i love you! *kalau cikgu baca blog saya hiks*


Sekian aku penat pulak menaip ni. Nanti sambung cerita pasal belajar makeup dan refleksologi pulak untuk next entry . Sekali lagi nak bagitahu untuk sesiapa yang berminat nak belajar kursus ni cepat cepat contact giat mara untuk mendaftar ye . Banyak sangat kelebihan dan ilmu yang korang boleh dapat . Next intake bulai Julai ni taw. Cepat jangan ketinggalan! :D