Thursday, December 5, 2013

Saman JPJ kena naik court , what to do?

Assalamualaikum ,

meskipun secara amnya ramai yang ketahui dan sedia maklum bahawa aku merupakan seorang pemandu yang berhemah lagi bersopan santun di jalan raya *gelak cover mengiring belah kanan* , namun tidaklah daku terkecuali daripada malapetaka malapetaka perkara tak dihingini berlaku . walaupun drive dengan lemah lembut , dan ada skill superpantas pakai seat belt bila nampak polis atau jpj , punnnnnnnn pasti akan terkena juga . ibarat sepandai pandai kau pakai heels, confirm terpele'ot juga sekali sekala .

Kesalahan aku agak tak logik dan macam ALA BOLEH LA PAKCIK , LEPAS LAAA  , sebab aku rasa super tiny miny kecik punya dan tak setimpal dengan saman aku bayar . tapi takpe , sebabkan hijrah masih berjalan dan hidup nak dapat keberkatan Allah , takyah kau mengada nak rasuah ke , duit kopi ke , lentuk kiri kanan goda ALAAA BANGG ALAA BANNGGG . sendiri buat salah , sendiri tanggung.

Kesalahan sekecil melalui laluan bas berhenti , untuk pickup adik baru sampai terminal bas dan kena saman RM300 aku rasa nak lempar sebuah kuali . Bagi aku yang ego dan sombong , aku rasa kesalahan tu kategori kecil dan boleh diskaun kot RM50 ke kan kan kan . Awakss, saya lalu je awakss. saya dop parking pungggggg . Persinggahan yang tak ambil masa lama dalam 1 minit tu pun kena saman . Sedetik pantas yang kalau korek hidung pun tak puas . Buat muka comel pun tak jadi hape sebab muka azalinya kurang attractive takpun bini dia lagi devas jadi pandang muka aku yang cuba cuba nak senyum kasi sejuk hati automatik GAGAL ! GAGAL ok GAGAL !! *terus low konfiden

Kejadian ni cerita dah 2 bulan lepas dah tapi jengjeng baru kena naik court rabu semalam . apekehe kesalahan ni kena naik mahkamah . idok ke membuang masa hakim tu kena dengar masalah aku yang tak thrill langsung ni . Ceritanya untuk saman JPJ sekarang ni rasanya semua kena naik court . sobs sobs .

Yang tak bestnya , orang lain yang tak ada roadtax / roadtax dah mati kena saman RM100 je , yang tak ada lesen saman RM80 , aku punya kesalahan yang aku kira macam tak berat sangat *ego lagi* kena minimum RM300 . apa ni apa ni , pening aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .

Sekiranya kau tergolong dalam golongan tak bernasib baik macam aku , mahupun sendiri cari nahas gatai pi drive kereta BMW bapak nak tayang kat budak budak sekolah tapi tak ada lesen , dan kena naik court ; berikut ialah saranan yang aku boleh bagi . tapi tak pasti lah applicable ke tak dekat mahkamah lain , ini berlangsung di M***** .

1) Sila datang awal , bawa sekali surat saman dan serahkan pada pegawai bertugas . Lagi awal kau datang , awal kau serahkan surat tu , awal lah kau balik .

2) Pastikan kau bawak siap siap duit untuk bayar saman , lepas perbicaraan kau tak boleh keluar . kena kuarantin selagi bayaran tak dibuat . kena jelaskan bayaran dalam tempoh ditetapkan , else kau boleh menginap di penjawaaaaa convict sangattt .

3) Aku serious tak faham diorang bekerja macam mana , ada setengah mahkamah perlukan kita sediakan script dan baca dengan bersungguh sungguh , else diorang kata kita tak ada effort dalam membuat rayuan pengurangan kompaun . dan ada juga mahkamah yang hanya perlukan kau buat muka sedih , sengih sengih cemkerang busuk sikit dan buat ayat tunggang terbalik bila dia tanya 'ada sebarang rayuan?' kau hangguk dan cakap ' AAAAAAA SAYA MIMINTA UNTUK KURANG SAMAN KENA BAYAR SEBAB SAYA GAJI SIKIT' (keluar court tengok pakai iphone 5s *facepalm)
 pap pap pap eh dapat kurang . ciskek .

Dapat pula kes aku , yang dah fully prepared dari awal siap skrip bagai ayat syahdu , dengar pun tak . pandang pun tak . siap tanya 'banyak lagi ke' , oh saya sangat sangat rasa cam kena lempang sedas disitu ya . idak ke ada hak untuk bela diri , memang bela habis habis lah , dah bela tak layan pulak . kesimpulan disini aku boleh buat , (bergantung lokasi dan cara kerja) , kau jangan lah jadi macam aku . mungkin dia rasa aku poyo siap tulis skrip bagai , mungkin juga dia rasa aaaa amenda panjang panjang ni , NEXT !! ,  dia nak kita mai buat muka sedeyy pakai selipar jepun no dress code dan dia akan alololo kesian ni , kena bagi pengurangan . 2#%@#^$^$%^

kalau aku tahu , aku pakai tshirt sukan sekolah je . serious! rasa terhina aih . balik menangis bukan sebab hilang RM300 , tapi sebab kecewa dan tak faham dengan cara diorang bekerja . sobsss . serious lah , daripada aku hadap tulis script tu ada baiknya aku siapkan assignment Thermodynamics malam tu , takde la aku buang masa , buang air mata dan buang muka (malu okay) .

Kesimpulan boleh dibuat , jangan pakai lelawa . pakai tshirt sukan sekolah , selipar jepun . dan yang penting muka paling sedih sekali . kalau student , pakai matrik card gantung kat leher .

sekian , insan yang kecundang .







Tuesday, October 22, 2013

Hari ini nak cakap #1

{assalamualaikum}

sejauh mana kau boleh lari dari masa lampau kau?
benci mana pun pada masa lampau , mesti sesekali memori tu menerjah semula dekat kotak fikiran .

-- ayat novel

keluh kesah aku hanya Allah yang mengerti . Kita hari hari mesti akan penat dan letih nak melayan pelbagai ragam manusia di sekeliling kan?
Hari hari di sajikan dengan bermacam macam ujian, hari hari berdepan dengan orang yang kita tak pasti sama ada suka atau benci apabila kita berjaya? ketawa atau bantu ketika kita jatuh .
Hakikatnya kita tak pernah dapat nak puas kan hati semua orang . Dan tak boleh nak pastikan semua orang suka kan kita , meskipun kita asyik cakap "aku dah buat baik dengan dia, tapi dia buat tehi je"

sedangkan rasulullah saw juga teruk dicaci maki pada saat dia ingin berdakwah, di baling batu , di campak kan najis dan bermacam lagi cara beliau di hina. Tapi beliau tetap senyum dan tidak pernah mengeluh walaupun sekali .
Allah allah allah berikanlah aku sekuat kuat hati dan sehebat hebat kesabaran untuk melalui segala ujian yang telah kau tetapkan pada aku .

Sesungguhnya tiada satu pun ujian yang tak mampu kita kendalikan , sepertimana termaktub di dalam kalamullah alquran kareem ,

surah al al baqarah ayat 286
"Allah tidak membebani sesorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"

Haihh dah kalau Allah janji camtu , nak risau apa laginya . senyumm saja dan oh , SABAR & SOLAT .

:)

Sunday, October 20, 2013

#Throwback : 01

{Assalamualaikum}

Berdiri di tempat mana aku tengah berpijak sekarang , lepastu pusing belakang , confirm rasa nak menangis . Menangis sebab malu , menangis sebab rasa bodoh , menangis sebab menyesal . Feeling yang paling femes sekali bergumpal dalam hati aku ialah , perasaan nak putar balik masa dan baiki segele gelenye .

Nak baiki dan halang faghah yang lama daripada buat keputusan cembods (macam bodoh) yang dah pun aku buat dulu pffttt .

#Throwback .

Aku ingat lagi , aku dulunya memang sukakan kecantikan . (sekarang pun sama) tapi dulu punya sukakan kecantikan tu tahap melampau . tahap -perasan-kau-lawa-sangat gituw . confirm nak pakai yang pelik pelik , yang lain dari orang lain . turban , lilit sarang tebuan , hana tajimu , yuni dan segalanya aku dah try . sampai tahap kalau aku tak melawa , terus ada confident disorder . murung , resah , gundah gulana gemalai diri ni .

Sampaikan kadang tu aku nak melawa tak kena tempat , apatah lagi tak kena gaya . memang kelaut lah kan , kemain gemar pakai skinny jeans , leggings , jeggings blablabla . baju kalerful meriah bombay tribal?galaxy?chevron?tie dye bagai semua aku dah try . nak melawa tak salah , tapi cara dan gaya aku yang terpesong -.-

Dulu mak aku suka bebel 'apa kau suka sangat pakai seluar ketat nampak !#$#%#% !!' langsung sebelah mata pun aku tak pandang . well , hati tengah keras memang cenggitu . Dia belikan seluar yang straight cut , haram aku tak pakai . siap baik hati pi sedekah kat orang . Hmm hmm hmm 'baik' sangat perangai tu farah .

Pernah ada sekali tu , aku pergi sekolah adik aku untuk acara apa aku tak ingat . Hamvoi bergaya diva tak hengat . Let me describe ;

sleeveless top orange color , blazer bunga bunga , acid washed skinny jeans , platform heels , bib necklace dan gaya lilit tudung yang confirm bila upload gambar kat facebook orang comment 'TUTORIAL PLSSSSS CEMANA BUAT GAYA NIII' . Melangkah dengan perasaan 'kau hado?' masuk ke sekolah tu . kemain perasan lawa ler tu . Then ,  ada 2 girls passed by , pandang atas bawah dan berlalu pergi . but masa dia dah jauh sikit tu , boleh pulak aku tangkap apa yangg dia cakap :

"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"
"Mak kite kata , kalau nak pakai camtu baik takpayah pakai tudung"

Nampak tu, aku copy paste banyak kali nak bagi effect 'echo' kat dalam kepala otak ni , serupa macam sinetron indonesia tu .

masa memula dengar berdesing gila telinga . rasa nak flip table macam ni :


Begitulah gambaran amarah ai yang sedang melanda tatkala saat dan masa itu juga . Berapi api je hati , terus moody sepanjang hari . !#$$#%$&&^*^$ 

Tapi SEKARANG , bila ingat balik . memang patut pun orang cakap macam tu , dah pakaian serupa bogel baik takpayah pakai tudung . Bila tengok adik adik yang lain berpakaian sama macam aku pakai dulu , serious rasa sedih . pi tegur kang kena cop 'BAJET ALIM' , mampu doa dalam hati supaya diberikan hidayah yang sama macam aku dapat je . 

Hakikatnya , orang tak akan tak suka kita tanpa sebab . Orang tak akan fitnah kita tanpa sebab .  Unless kita yang membiarkan diri kita untuk di fitnah . salahnya datang dari kita , memang dah lumrah ramai yang bersikap judgemental dan cukup payah untuk 'husnuzon' (bersangka baik) , what to do . 

.... sambung tengok gambar lama dan 'face palm'



Friday, March 8, 2013

Impak sebuah hijab


Assalamualaikum wbt .

Pertama sekali , sorry untuk penjodoh bilangan yang mungkin tidak bersesuaian untuk hijab .  Aku sendiri jadi confuse adakah "sebuah" , mahupun "sehelai" dan confirm confirm bukan "sekeping" . tapi tak apa . itu bukan isu .

Kemusykilan kedua ialah , dilemma memilih kata ganti diri . Apa mungkin perlu menggunakan "aku" , "saya" , "farah" mahupun "ana" .

Serabut weyhhhhh ! *pasang dikir Serabut weyh jadi lagu tema . (iklan sekejap)

--------------

Melihatkan pada penghijrahan yang dibuat mulai dari minggu lepas , banyak yang aku dapat belajar dan membuat penilaian . masa ni lah baru nampak mana salah mana betul , mana buruk mana cantik , mana intan mana permata (ewah) . Apa yang aku boleh katakan , aku yang dulu tetap ada . tak ada lah transform 360 jadi orang lain as in tak reti gelak , tak banyak cakap , tak makan angkat kaki atas kerusi (kantoi) . cuma dari segi perlakuan dan penampilan telah pun aku baiki sedikit demi sedikit .

berkat doa ibu ayah dan orang sekeliling , aku mula belajar bertatih untuk kearah sesuatu yang lebih baik dan penuh barakah .

Kalau dulu asyik asyik pakai skinny jeans , sekarang berpalazzo . Kalau dulu suka pakai crop top , sekarang pakai baju labuh labuh .  Kalau dulu suka pakai turban , sekarang pakai bawal bidang 60 terushh .  Alhamdulillah .  Sedikit sebanyak aku bangga dengan kemampuan aku untuk tabah dan cekal keluarkan diri dari kejahilan dan bersyukur aku atas kekuasaanNYA aku berjaya menapak selangkah selangkah . walaupun selow selow tapi takpe , pelan pelan kayuh .

Berbalik kepada apa yang dikatakan Hijab . Hijab secara amnya yang diketahui orang melayu kita ialah tudung .  Mentaliti dan pandangan yang sama macam yang aku rasa masa dulu .  Asalkan bertudung dah rasa bagus .  Asalkan bertudung dah rasakan aku dah penuhi perkara wajib .  Sedangkan sendiri tak sedar , walhal duduk berjam depan cermin betulkan tudung tapi gagal mengenal pasti dimana silapnya dalam cara kita bertudung tu .

Hijab dan tudung bagi aku dua benda yang berbeza . Tudung secara general boleh di klasifikasikan sebagai sesuatu alat atau benda yang digunakan untuk menutup kepala sahaja . Sama fungsi seperti tudung saji , dimana tugas segala sedara mara tudung ialah memberi perlindungan .  Sebagai contoh tudung periuk , berfungsi menutup periuk dari unsur unsur contamination dari luar temasuk dalam masakan seperti lelabah , cecicak , nyenyamuk , sesemut dan yang seangkatan mereka . dari mata kasarnya hanya meliputi bahagian atas sahaja . Sama konsep seperti tudung . Setakat tutup atas sahaja .  Bahagian dada terdedah tak ambil kisah . Asal rambut tak terkeluar , timbul rasa dalam diri "aku bertudung" , "aku berhijab dan aku baik" "euww takpakai tudung , eii tak baik dia tuww" (Subhanallah) - Tak bayik ye adik adik . usah anda bersikap demikian . *ni hakaks tengah nak berdakwah .  Bismillah .

Jangan cakap apa apa , aku tak rujuk kepada mana mana pihak sebaliknya ambil diri aku sendiri sebagai contoh . Itulah definisi hijab bagi aku pada masa dahulu. Jahil kan? Masyaallah .

Aku seorang yang sangat sukakan fesyen .  Tudung semua nak pelik pelik , lilit sana lilit sini .  Tengok orang pakai bawal nak bawal . Orang pakai shawl nak shawl . Pakai turban galak nak terban gak padahal bila pakai muka macam ikan buntal .  Orang pakai hoodie nak hoodie.  Nampak sangat la aku ni mudah distracted . Pffftt . Orang pakai tudung labuh taknak pulak pakai tudung labuh *marah diri sendiri*

Itula kan , benda baik memang susah orang nak ikut . Yang tak elok juga yang kita sibuk agung agungkan . Satu ketika dulu zaman legging mendominasi dunia fesyen , perghh aku taknak kalah . Sibuk pakai juga walhal peha dengan betis dah sama saiz. Memang tak sodar diri . Lepastu komplen cakap gemuk . Dah tahu gemuk hang takreti nak pakai seluaq besaq besaq ke faghahhhh !

nampak tak nampak takkk cemana setonirrojim menyesatkan kita . Sesungguhnya makhluk ini takkan pernah memberi ruang untuk kita membuat kebaikan . Kalau rasa nak buat baik kena la perlukan sedikit pengorbanan , barulah rasa kemanisan iman tu . insyaallah .

Mungkin ada yang merasakan tak susah untuk aku buat penghijrahan sebab dah memang terbiasa pakai tudung , so apa ada hal .

Eh eh siapa cakap ? Hijrah bukan hanya pada kelabuhan tudung , kelonggaran baju mahupun kegigihan kau berstokin . Hijrah merangkumi semuaaaaaaa aspek . Dari segi pertuturan , pergaulan , penampilan dan banyak lagi semuanya di ambil kira .

Yu tel me now how aii hef to sekrifis lots of ting , okay shadap farah .

Banyak aku korbankan . Selalu teringat akan pesan seorang akhtar , dimana dia menjadi seorang yang sangat membantu memberikan sokongan dan prihatin dalalm proses penghijrahan ini . Dia selalu pesan duaplohjuta kali

"Farah , kalau awak nak berubah .. banyak benda awak kena gadaikan "

Pada mulanya aku kurang faham .  Bab aku faham pun bab wokey kena pakai tudung labuh , dan jubah . what to do with my hot figuree wuwuwuw, its gonna get westeeeeyyydd *tampaq kang!*

Bilamana aku berdiri di tempat aku sekarang, dapat aku rasakan satu lonjakan paradigma (huiyo) pada diri sendiri tatkala aku menoleh ke belakang dan sedar akan kejahilan terdahulu , sekarang aku boleh tersenyum bangga dan puas akan ilmu bermanfaat yang telah aku kutip dan amalkan pada hari ini .

Nak cakap lebih lebih pun kau takkan faham .  Nak ambil potongan hadis mahupun firman Allah swt pun aku tak reti , sebab terlalu jahillah aku dalam konteks ini , maka apa yang dapat aku kongsikan hanyalah dengan menceritakan apa yang aku alami ini sebagai satu pendekatan dan medium untuk berdakwah .  Insyaallah .

There's always this moment dimana bila aku cuba untuk menyampaikan sesuatu seperti aku sangat bersyukur dan berterima kasih atas apa yang telah Allah kurniakan pada aku , dan aku takreti nak expresskan macam mana selain daripada ucapan Alhamdulillah , aku akan jadi awkward dan terasa diri poyo keislamikan pada mata diorang sebab kadang kala audience kita tak seperti kita.  Faham tak apa aku cuba sampaikan ?

Sebagai contoh  , balik kepada zaman jahil aku dulu . Bila bercakap pasal agama aku lebih suka berdiam .  Bila ada masalah dan cuba meminta pendapat , orang akan kata "Sabar farah" .  Tapi sebabkan bapak setonirrojim ada bermaharajaistana dalam hati , aku jadi ego . 'taknak dengar taknak dengar wekk taknak dengar. weh apa sabar sabar , aku tahu la sabar tu apa , aku nak solution . setakat sabar , tanya jiran sebelah pun boleh cakap cemtu' (Masyaallah) . Get it ?





Audience sedemikian lah yang buatkan aku takut untuk berdakwah atau berkongsi .  Audience yang telah tersumbat hatinya dengan penyakit hati .  Audience yang selalu rasa orang orang macam ni poyo halims sahaja . Astaghfirullahalazim . Banyak aku nak kena belajar ni . Dah taknak ulas lanjut , takut ada yang terpesong yang aku sampaikan , wallahualam .

Secara kesimpulannya , impak sebuah hijab bukan sahaja membuatkan si pemakainya kelihatan manis , bahkan merasa lebih selamat , disayangi dan takputus putus merasakan rahmat dari Allah SWT .

Yu no wat , sejak bertudung labuh , abang promoter jual krim muka buang daki kat tangan tu tak berani dekat tau . Alhamdulillah , tu kategori musibah juga tu .  Datang2 tarik tangan orang pi calit krim .  Banyak hensem muka kau .

Seperkara lagi yang dapat aku perhatikan , dengan penampilan seperti ini , orang mulai rasa sayang dan hormat kita .  Ada antara kawan kawan aku di saat zaman rock aku dulu bila panggil / sapa aku akan secara kasar dan ekstrimis seperti " WEYH FARAHH KO NAK PI MANEEE HAA" atau " DO , APA CITEE" or "BABE, WADDUP" . Sebaliknya situasi berlainan sekarang dan dapat rasakan sekeliling seolah olah turut bergembira dengan apa AKU pada harini , merasakan hormat yang diberikan oleh mereka kepada aku dah lebih dari cukup untuk buatkan aku happy ,

"Assalamualaikum farah"

"Salam alaik farah "

Lebih manis dan beretika .  Alhamdulillah .

Ada banyak lagi benda nak cerita termasuklah scene scene lucu aku berniqab dan takutkan budak kecik sampai nak nangis sebab dia ingat aku hantu . LOL

Till then , assalamualaikum dan semoga perkongsian ini membawa manfaat , insyaALLAH :)








imma hijabis and soon to be niqabis . yuu ? 





Thursday, March 7, 2013

Diari Hijab : Permulaan


Mulakan coretan aku dengan lafaz “Bismillah hirrahmanirrahim “





'Eh kejap , Bilik Tutorial 5 ke 3 ya ? ' Humaira bermonolog sendirian sambil mundar mandir disekitar akademik blok mencari dimana bertempatnya kelas matematik dia pagi itu . Dia jadi kurang pasti dan berkira kira antara dua pilihan itu . 'Tulah , semalam taknak catit apa Mdm Ilmiah cakap . Sekarang dah buat diri sendiri Nampak bodoh' , Humaira terus terusan mengomel sendirian .

Sekali imbas dia melepasi bilik tutorial 5 , telah kelihatan kelibat Mdm Ilmiah di dalam kelas . “Ha jumpa pun!” lantas segera dia memberi salam dan masuk kedalam kelas . Dengan tenang Humaira duduk di barisan hadapan yang Cuma terdapat lagi 3 orang pelajar . Itu pun duduk hujung hujung . Yang lain semua lari kebelakang ! Takut kena soal lah tu .

Melihatkan suasana kelas barunya , Humaira jadi tidak senang duduk memikirkan dia bekas pelajar di situ yang gagal transfer credit terpaksa ambil semula subjek Mathematics 1 , tetapi ditempatkan bersama pelajar baru semester 1 .

'Confirm budak budak matrix pandai pandai ni . Malunyaa' Humaira cukup gemar bermonolog sendirian . Masakan tidak , hamper sepanjang dia menuntut di sini , dia lebih selesa bersendirian dan tiada teman untuk di bawa berborak . Ceritanya , cakap sorang sorang ajelah .

Puan Ilmiah terus dengan sesi pembelajaran dimulai dengan memberi penerangan serba sedikit mengenai topic Exponential dan Logarithm . Selesai memberi penerangan , dia mengarahkan kami untuk menyelesaikan soalan yang diberinya di papan putih .

'Haa sudah ! apa aku nak jawab ni ! Log log ni la yang aku lemah ' Humaira terus terusan jadi panas punggung duduk lama lama di dalam kelas itu . Melihatkan semua pelajar lain sibuk menyiapkan latihan yang diberikan , dia jadi bingung dan buntu akan cara untuk menyelesaikan masalah matematik itu .

Tidak lama kemudian , dia didatangi dengan seorang jejaka . Dengan selamba , kerusi di tarik dan jejaka itu duduk selang satu kerusi dari dimana Humaira duduk . Humaira berpaling , dan jejaka itu tersenyum .

 'Ahhh cair! Handsome lah pulak'

cepat cepat Humaira mengalihkan pandangannya dan terus tertumpu kepada soalan yang diberikan .

“Siapa class representative untuk kelas ni?” Soalan dari Pn. Ilmiah memecahkan suasana bingung Humaira yang sedang merenung dalam dalam soalan yang disalin diatas kertas itu. Class representative atau secara amnya ketua kelas memikul tanggungjawab untuk memastikan sebarang maklumat yang diberikan Pn Ilmiah sampai kepada semua pelajar kelas itu.

Semua sibuk menunding jari kesana kesini . Tiba tiba ..


“Kak long !” jerit satu suara .

Humaira bingung lalu berpaling kearah jejaka disebelahnya .

“Eh?” dengan wajah sugul dan hairan , Humaira mencebik “Apasal pulak?”

“Sebab awak kak long , ex MICET kan? So boleh la jadi ketua kelas” jelas jejaka itu yang tidak Humaira ketahui namanya .

Humaira membebel di dalam hati . Memang bukan kegemarannya untuk diberikan tanggungjawab sedemikian untuk dipikul , lebih lebih lagi dia cukup benci untuk komited terhadap sesuatu yang tak dirasakannya penting . EGO!

Pn. Ilmiah memandang Humaira dan menantikan jawapan dari nya , dengan cepat Humaira menggeleng dan menjeling kearah jejaka itu .

'Banyak cantik muka kau' Humaira marah di dalam hati

.
Selesai pemilihan class representative , semua pelajar berbalik semula kepada menyelesaikan soalan . Humaira benci dengan perasaan tidak faham yang di alaminya lalu bertekad untuk bertanya sahaja kepada jejaka disebelahnya .

Humaira pusing kebelakang dan menegur salah seorang pelajar perempuan disitu

 “Tumpang Tanya , siapa nama dia eh?” soal Humaira takut takut .

“Yang mana? Ini? “ pelajar itu menyoal sambil menunjukkan  kearah jejaka itu .

“Aah” Jawab humaira sungguh sungguh .

“Oh, nama dia Akhtar”  jelas pelajar itu .

sekarang  soalan Humaira terjawab . Selesai mengucapkan terima kasih , Humaira menyendeng kesisi dan menghadap kearah jejaka itu .

“Emmm .  Akhtar.. “ sapa Humaira lembut .

Mendengar namanya di sapa dari belakang , Akhtar segera berpaling

“Ya kenapa?”

Masyaallah hati Humaira bergetar halus . Manis wajah dia , kulit cerah berseri kalau kulit perempuan . Segera diajukan soalan yang tidak difahaminya dan dibalas dengan baik oleh Akhtar  .



***


“Okay , that’s all for today . Thank you class “ maka berakhir sudah sesi kelas pada pagi ini . Pn Ilmiah berlalu keluar meninggalkan kelas manakala Humaira terkial kial mencari kunci keretanya di dalam beg . Habis diselongkar akhirnya jumpa .

Saat menapak keluar dari kelas , Akhtar datang dan menghampiri Humaira lalu menghulurkan telefon bimibitnya . Humaira hairan . Dengan senyuman Akhtar berkata

“ nak nombor telefon , kot kot nanti boleh study group sama ke , bawa jalan jalan Melaka ke” .

 Meskipun merasakan itu taktik basi lelaki memikat wanita , namun hati Humaira seakan terpaut dengan taktik ini . Tanpa sedar telah dia sambut telefon bimibit Akhtar dan menyimpan nombor telefonnya di dalam telefon bimbit itu .

Berlalu dengan senyuman dan ucapan salam , Akhtar berlalu pergi bersama dengan temannya Shahril begitu juga dengan Humaira . Lemah lemah langkahan kaki Humaira menuju kearah kereta nya yang diparkir di belakang blok , senyuman tidak hilang dari bibirnya . “Comel” Humaira tersengih sendirian .


Terus Humaira memandu keluar dari kolej dan pulang ke rumah sewanya .




“Bling!”


Telefon bimbit Humaira berbunyi menandakan ada satu pesanan baru yang diterima

..”Akhtar :) “



Meskipun hanya satu patah perkataan , sudah cukup untuk membuat Humaira senyum sepanjang hari .







To be continued ...