Wednesday, December 26, 2018

Juscoffee dan Justea Minuman Terbaru Dari Yeo's

Kadang duduk saje saje lepastu teringin nak air sejuk, tak semena mena tekak ni meminta minta kopi  sejuk sejuk. Nikmat weh kopi sejuk. Aku prefer kopi or teh sejuk daripada yang panas. Memang sejenis tak pandai minum air panas sangat hewhew . So kalau pergi singgah Shell ke apa, mesti nak cekau air kopi sejuk juga lagi lagi kalau aku kena drive long hours.

Sebabkan aku ni kira macam sejenis suka menyinggah Shell, aku perasan je lah kalau ada air baru dekat rak or peti ais dia tu. So yang latest ni, aku perasan ada air baru keluaran jenama Yeo's. Jangan terkejut wey, Yeo's sekarang dah ada rangkaian minuman terbaru berasaskan "COFFEE" . Kalau sebelum ni asyik nampak air cincau, soya dengan chrysanthemum, kali ni Yeo's dah ada air kopi weyy! Minuman berasaskan kopi jenama Yeo's ni dibawah range "Juscoffee" .

Korang tahu kan, Yeo's ada range untuk minuman berasaskan teh , Justea? Ni pun sedap jugak. So aku baru tahu rupanya seiring dengan pelancaran minuman Juscoffee , untuk Justea pun ada perisa terbaru yang diperkenalkan oleh Yeo's tau .








So 3 minuman terbaru daripada Yeo's kesemuanya ialah ;

Tuesday, December 25, 2018

Buy And Ship Malaysia : Beli Barang Dari USA,UK,Jepun & Hong Kong Dan Hantar Ke Malaysia Serendah RM15


Shopping barang dari China dan pos ke Malaysia, itu aku dah selalu buat. Memang rasanya semua benda nak beli dari China je sebab murah. Shipping cost pun biasanya takla tinggi sangat. Tapi selalu teringin nak shopping barang dari US & UK. Tapi selalu ada dua masalah ni ;

1. Seller tak hantar barang ke Malaysia
2. Shipping cost terlalu tinggi

Kadang tu, memang ada seller yang boleh buat penghantaran ke Malaysia, tapi kalau nak jimat, kena ikut minimum spending untuk layak dapatkan FREE WORLDWIDE SHIPPING. Masalahnya, bila dapat free shipping tu pun, diorang selalunya gunakan pos jenis yang takde tracking. Susah tau bila beli barang takde tracking ni. Sebab taktahu dekat mana keberadaan barang kita tu. Entah wujud ke, hilang ke, reroute ke, kena collect kat pos office ke, posmen tak jumpa alamat ke? haaa banyak persoalan bermain di minda.  *peninggg*

Haritu dah pernah beli sekali barang dekat BeautyBay.com , dapat free shipping tapi tunggu 2 bulan tak sampai sampai. Nasib baik diorang refund. Kalau sesetengah seller, diorang tak bertanggungjawab dah once barang dah ship out. Sampai ke, tak sampai ke, kita punya pasal. Eh, sakit la hati weh kalau dah beli barang , barang tak sampai pula kan? Jarak bukannya dari Damansara ke Ampang , tapi across country. 

So haritu kan ada Black Friday sale, aku sibuk la juga belek belek apa yang best . Banyak deals dan sale dari jenama jenama dan vendor besar besar from USA & Europe lah . Geram je tengok sale dekat Walmart, Ulta, BeautyBay, Target semua tu. Tapi mostly diorang tak ship to Malaysia.

Sebenarnya, boleh je kalau nak beli barang barang yang tak support shipping ke negara kita. Ada banyak company yang offer service "parcel forwarding" . 

Parcel forwarding ni berfungsi dengan cara, kita macam tumpang gudang dia untuk terima barang yang kita order. Lepastu diorang akan tolong poskan pula ke Malaysia.


Thursday, December 20, 2018

Hansaegee.com : Online Store Skin Care Formulasi Korea Berkualiti Tinggi



Korang macam ni tak?

Tengok barang harga RM129 rasa mahal bila pergi dekat kedai
Tapi bila tengok online, rasa macam "weh bapak murahh"

Hahaha apasal eh? Psychology dalam membeli belah ke atau wanita ni cara berfikirnya aneh? Ahak ahak.

Okay la tu saja je mukaddimah sikit . Objektif utama entry ni nak cerita cerita pasal Hansaegee Nature sebenarnya.

Kalau perasan lah, ada dua entry aku buat pasal Hansaegee Nature ni.





Wednesday, December 12, 2018

Pak John Steamboat IOI Putrajaya : Lebih luas, selesa dan lebih banyak variasi makanan




Sekali sekala bila nak dating ke , nak catching up session dengan kawan kawan ke, rasa macam tak cukup setakat pergi lepak kedai makan biasa. Sebab kalau dah borak, membawang ; tak perasan ghupenya dah berjam duduk situ. Sampai staff kedai pun jeling jeling 'oi tak reti nak balik ke?!!' hahahha .

So biasanya kalau rasa rasa nak ada sesi berborak panjang lebar, yang ala ala 'take my sweet time' gitohh , aku suka pilih untuk pergi makan steamboat .

Bila makan steamboat ni kan, konsep nya mostly "all you can eat" . Dan biasanya takde time limit. Duduk la kau mereput dekat situ sampai perut penuh, balik pun mengesot. Takde sape nak marah haha . Makanya, kalau rasa rasa nak duduk makan lama lama tu, kena la titik beratkan beberapa perkara. Ha nak pilih tempat steamboat pun , nak kena ada kriteria tau .

1. Tempat luas , layout tempat makan selesa
Aku tak suka tempat steamboat yang meja nya rapat with one another. Macam bila kau nak kena bangun ambik ambik makanan ke, berlanggar langgar dengan meja lain.  Me hate it !

2. Banyak variasi makanan ; jenis segar
Tak suka steamboat yang fishball je banyak. Atau benda benda frozen tu. Makanan jenis marinate yang ayam, daging, kambing, seafood tu takde. Ish rugila bayar mahal mahal takde semua tu. So , ni pun point penting bila pilih tempat steamboat

3. Ventilation yang bagus 
Nak kena cari tempat steamboat, lagi lagi yang 2-in-1 sekali dengan grill, kena cari tempat yang ventilation nya bagus. Kalau tak, rasa panas melekit tak selesa. Baju pulak busuk bau asap je.

3 point penting ni wajib untuk aku consider bila nak makan dekat mana mana steamboat place. Haritu aku cuba makan dekat Pak John Steamboat cawangan IOI Putrajaya, and I'm happy to say that, they scored all the 3 points! yahuu yahuu!



Okay lepasni jadi tempat favourite baru pulak la untuk makan makan steamboat & grill.

Aku pernah pergi Pak John Steamboat yang cawangan ECurve Damansara. Tapi dekat situ kecik sikit la nak banding dengan yang dekat IOI Putrajaya ni. Based on my likings, I prefer the ones at IOI Putrajaya most. Maybe sebab cawangan ni pun baru, so dah banyak improvement nak compare to the previous outlet.



Saturday, December 8, 2018

Apps Hargapedia Versi Terbaru : Lebih Mudah Buat Perbandingan Harga dan Lebih Mesra Pengguna


Previously, aku pernah tulis pasal apps Hargapedia dekat post ni : Banding Harga Barang Jadi Senang Guna Hargapedia . So sejak sejak dah ada apps ni, senang sangat nak compare harga bila nak shopping barang rumah .  Before keluar pergi shopping tu, listkan siap siap apa nak beli and boleh tahu dekat mana patut pergi untuk dapat harga terendah.

Kalau korang taktahu lagi apps Hargapedia ni untuk apa? okay meh nak explain sikit .

Friday, December 7, 2018

Renoskin Oryza Liquid Soap : Pembersih Untuk Kulit Sensitif dan Mengawal Eczema

Tahu tak kulit korang jenis apa? As for me, my skin type is combination oily. Dia macam ada area kering, ada area berminyak. Sebenarnya bila kulit combination ni lagi celaru sikit bila nak cari skincare. Sebab certain targetted area nak kena treat untuk hydrate kan lagi, and certain area pulak nak kena kawal sebum production.

Tapi sepening pening nak layankan kulit jenis combination ni, lagi mencabar sebenarnya nak tackle masalah kulit sensitif. Kalau dah sensitif ni, tak kena cara mesti boleh break out kan kulit.

Kalau nak tahu, antara penyebab utama kulit korang jadi sensitif ialah disebabkan oleh over cleansing.

Over- cleansing


Dekat top based kulit kita, ada lapisan minyak tau. Lapisan minyak ni berfungsi untuk jadi barrier. Nak halang daripada ancaman faktor luaran yang rosakkan kulit, dan untuk protect yang bahagian dalam. Biasanya kalau kulit start jadi sensitif, it's most likely your oil layer tu dah pun diceroboh .

Dan salah satu punca jadi macamtu ialah disebabkan "over cleansing" atau orang melayu kata "terlebih cuci" . Kadang tu ada yang cuci muka sampai 4,5 kali satu hari sebab korang ada mindset yang fikir "lagi banyak kali aku cuci muka, lagi floles laa kulit ini" . Tapi ternyata teori itu salah ye.

Sebab kadang tu dalam cleanser yang korang guna tu ada bahan yang mungkin terlalu 'keras' untuk kulit korang. Cleanser biasanya kena cari yang bebas bahan bahan yang mungkin triggers sensitivity kulit tu. Contohnya elakkan cleanser yang ada bahan Alcohol, Paraben, SLS & mengandungi fragrance.

Salah satu cleanser yang lembut dan sesuai untuk korang yang berkulit sensitif, boleh cuba Renoskin Oryza Liquid Soap