Tuesday, June 20, 2017

Resepi Kari Daging Mudah dan Terlajak Sedap Dengan Rempah Kari Mak Siti

kari daging sedap dan simple

Kebiasaannya kalau bulan bulan puasa ni, aku suka betul request dekat mama suruh dia buatkan roti jala dengan kari daging atau ayam . Mama pulak memang rajin bab melayan tekak mengada aku ni. Order je apa nak, semua dapat hehehe . Tapi, sedih sikit dah la puasa kali ni dah jauh jauh dari Mama. Tak boleh dah nak minta makan tu ini.

Rasa nak makan? Kena masak sendiri!


Haritu aku punya tekak ni dah mula dah perangai mengada dia . Teringin pulak nak makan daging masak kari . Maka on call lah dengan Mama minta resepi dia . Ikutkan nak je pergi beli kari daging mamak , tapi Hilmi request nak aku juga masak ekekeke .

Mula tu, plan nya nak buat dengan roti jala, tapi acuan penjala tu takdelah pulak . Tak koser pulak teman nak pergi membelinyee . Cancel makan kari daging dengan roti jala, kita sebat guna roti gardenia jelah . Masak lebih sikit, boleh juga makan dengan nasi , lanjutkan pulak untuk jadikan lauk masa sahur .

Aku ni bukan lah spesis reti masak, tapi kalau dah aku masak ni tetiba sedap ; tandanya memang ngam lah dengan headline entry aku kali ni : Resepi Kari Daging Mudah dan Terlajak Sedap 

Macam mana boleh terlajak sedap tu? Faktor yang mengundang kepada terlajak sedap ni, mestilah dengan menggunakan bahan bahan istimewa hewhewhew . Jadinya, kalau korang berhasrat nak masak kari daging yang mudah tapi terlajak sedap, mohon jangan derhaka dan sila ikut resepi kari daging sedap ni dengan teliti , okay?

Dan sebelum bermula, pastikan bahan penting nombor satu ni ada dalam genggaman . Sebab kalau takde ni, potensi kari daging korang untuk terlajak sedap macam versi aku punya ni, tak ada.. ekekeke . Inilah rahsia masakan sayaa (sambil buat suara iklan) .

mak siti kari daging
Untuk masakan ayam dan daging, guna rempah kari daging. Untuk ikan dan seafood, lain pulak rempahnya
Serbuk Rempah Kari Daging Mak Siti


Kalau sebelum ni, bila masak apa apa ; dan bahan tak cukup . Mama mesti cakap

"Ala kalau takde tu, kita tukar lah dengan benda lain"
"Ala kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita"

Tapi, bila bab kari kari ni  HEYY KAU JANGAN BUAT MAIN YE!

Harus rempah kari Mak Siti juga tauuuuuu .


RESEPI KARI DAGING SIMPLE YANG TERLAJAK SEDAP


Pastikan daging tu dipotong nipis dan kecik kecik, supaya mudah sikit daging tu nak empuk . Tak ada lah bila makan tu tergugur gugur semua braces kau ekeke .

Bahan-bahan Kari Daging;

  • 500gm daging - yang ni ngam lah makan untuk 3-4 orang
  • 2-3 biji kentang - terpulang nak potong mazhab macam mana sekalipun
  • 1 kotak santan segera (sukatan tu terpulang nak pekat macam mana kari tu)
  • 2 paket kecik Rempah Kari Daging Mak Siti (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1 inci halia (dihiris halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji cengkih
  • 2 biji bunga lawang
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air – terpulang nak kuah cair macam mana
  • Daun kari beberapa helai


Cara penyediaan Kari Daging

1. Bersihkan daging dan hiris daging tu nipis dan kecik kecik. Rebus daging sehingga empuk. Sebabkan aku guna periuk Noxxa, cepatlah sikit proses nak empuk tu. Kalau rebus biasa, lama sikit.

2. Air rebusan daging tu ketepikan dulu, nanti nak tambah dalam masakan semula.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, cengkih dan kayu manis sehingga naik bau
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia - Tumis sampai layu dan naik bau (Kalau nak kari tu rasa lagi pedas, masa ni campurkan cili giling)

4. Masukkan pes kari (serbuk rempah kari yang dah dibancuh dengan air tu) , lepastu masukkan daun kari juga. Tumis sampai lah pecah minyak

5. Masukkan daging yang dah rebus tadi tu, masak sampai mendidih .
6. Masukkan kentang, masak kentang sehingga empuk
7. Masukkan santan . Kalau rasa nak pekat, masukkan lebih . Takyah banyak banyak sangat la, tak elok haha
8. Last sekali, alter rasa kari tu dengan garam . Biarkan kejap, lepastu dah siappppp!



=================================

Inilah dia hasilnya . Yang ada bawang dengan cili atas tu hasil dekorasi unik dan eksotik laki I . Dia gigih suruh I hias cantik cantik sebab katanya "Nanti kantoi dengan reader awak, awak tak terrer masak" wakakka .

Aah lah wak, kalau aku masak biasanya rupa huduh. Tapi sedap k. K lah, berhiaskan bawang dan cili, kelihatan gojes sungguh kari daging ku ini .


kari daging resepi mudah
"Abang pegang mangkuk ni, Auni ambik gambar" - Behind the scene; (Hilmi , 2017)




Apeni? MUDAH SANGAT KAN? Kalau dah cuba, mesti korang sendiri setuju yang kari daging bila dah dimasak gunakan rempah kari Mak Siti ni, lain macam rasa dia tau . Even Kak Nora pun guna rempah kari daging Mak Siti juga untuk resepi Kari Daging dia . Boleh je cuba guna rempah adabi ke alagappas babas apa semua tu, tapi entah la. Rasa macam tekak melayu ni boleh ngam dengan rempah kari Mak Siti kot. 


====================================

Sebut sebut pasal Mak Siti ni, baru aku tahu rupanya produk rempah Mak Siti ni dah lama dah dalam pasaran Malaysia . Kalau tak silap, dah tembus pasaran luar negara juga tau. Powernya produk buatan Malaysia ni kan? Kita je sibuk agungkan produk luar, padahal produk kita semua pun tak kurang hebatnya .

Kalau sebelum ni rasa macam susah nak jumpa rempah Mak Siti ni, tapi sekarang dah senang dah. Boleh dapatkan di Aeon Big, Tesco, Mydin, Giant dan Aeon supermarket . Sebenarnya tak terhad untuk rempah kari je, rupanyaaaaaa... hambek! berlambak lagi ha produk keluaran Mak Siti ni .



Rempah Kurma .. ada
Rempah Rendang .. ada
Serbuk Kunyit .. ada
Rempah Soto .. ada

halamak, penat nak listkan .


Dan yang latest , Mak Siti lancarkan pula produk terbaru diorang sekaligus dengan mengadakan majlis berbuka puasa sekali bersama jemputan anak yatim. Iols pun turut serta sekali, sambil berbuka sedap sedap, sambil dapat tahu lebih banyak tentang produk keluaran Mak Siti ni .


  • Semua produk keluaran Mak Siti tiada MSG dan tidak mengandungi bahan pengawet, pewarna dan perisa tambahan serta dijamin HALAL oleh JAKIM. 
  • Mempunyai ladang sendiri berlokasi di Muar, Johor dan telah mendapat pengiktirafan sebagai “The Largest Herbs & Spices Plantation” oleh The Malaysia Book of Records (MBR)
  • Produk keluaran Mak Siti mempunyai hampir 70 jenis rempah yang boleh didapati di pasaran.


Ini pula produk terbaru Mak Siti yang dilancarkan haritu iaitu rempah yang didatangkan dalam botol. Lebih mudah dan lebih praktikal sebenarnya bila packaging dalam botol macam ni. Good Job Mak Siti!

  • Emping Cili (chilli flakes)
  • Serbuk Cili
  • Serbuk Daun Limau Purut
  • Serbuk Halia
  • Serbuk Lada Putih
  • Serbu Lada Hitam
  • Serbuk Kayu Manis
  • Serbuk Kunyit

Dah berjela pulak cerita nya, daripada resepi kari daging termasuk salasilah cerita pasal Mak Siti pulak eh haha . Kalau bagi korang yang kurang kenal dengan produk jenama Mak Siti, boleh terus ke website diorang untuk senarai penuh produk yang ada dan dekat mana korang boleh dapatkan .


Facebook :

Instagram :

Laman Web Rasmi :

Alamat :

Nasuha Enterprise Sdn Bhd
Ladang Rempah Ratus & Herba
Batu 12, Jalan Muar-Pagoh
84500 Muar, Johor

Hubungi di talian :

Telefon : 06-973 7508 / 509
Whatsapp : 017-330 9330


p/s: Next kita buat entry resepi Soto pulak . Fuh terangkat gila buat soto dengan rempah Soto Mak Siti tau .



Monday, June 19, 2017

Beli Apa Tu Dekat Zalora?


zalora raya 2017

Lama dah tak bershopping dekat Zalora. Last time shopping pun tahun lepas kot. Disebabkan sekarang dah nak raya, amboi banyak pulak sale dekat Zalora ni. Ikutkan hati memang banyak aku nak beli, tapi memikirkan nanti Hilmi marah dan aku sendiri taktahu nak sorok dekat mana barang barang ni kalau beli banyak dalam cubaan taknak diketahui Hilmi, so aku padamkan je niat nak beli itu ini .

Tapi haritu boleh pulak aku terberkenan dekat beg yang Mek Onie pakai untuk simpan camera dia masa jumpa dekat event Mak Siti. Bila tanya tanya, dia cakap tu bukan bag camera pun, tapi beg tu sesuai lah untuk dijadikan bag camera. Bila risik risik harga, dia cakap RM29 jeee dan beli di Zalora!

OMG! Apeni bag lawa lawa RM29 je??

Terus balik tu, aku cuba search dekat Zalora . Kot kot lah beg tu ada lagi. 

DAN NASIB AKU BAIK

Ada lagi beg tu, sebijik sejibun dengan beg Mek Onie, dan harga masih lagi RM29!




Laju laju weh, aku terus je add to cart and proceed dengan payment . Pulak tu ngam ngam pukul 12 malam aku place order, website online banking under maintenance lah pulak . Malas nak susah susah, aku pilih je option untuk COD. So, aku cuma perlu sediakan duit cukup cukup dan bagi je dekat delivery guy bila barang sampai nanti . SIMPLE!

Masa order tu, aku takde pun tanya Hilmi boleh ke tak nak beli hahaha . Main order je malas nak tanya tanya sebab takut kalau lambat lambat nanti item tu sold out .

Aku order hari Jumaat lepas, dan harini abang Ninja Van dah datang rumah hantarkan order aku tu.


Puas hati dengan bag ni , dah la RM29 je .. nampak edgy and fashionable . Kan bagus kalau bag camera memang ada spesis design macam ni. Baru lah cun .

bag zalora
Bag dari jenama 'Something Borrowed'





So secara officialnya, aku ada matching camera bag dengan Mek Onie. hahaha mohon Onie tak marah lah kite beli beg sama dengan awak . Nanti dekat event kite ambik gambar sama sama okay?

Dan nasib baik juga lah, Hilmi pun setuju yang bag ni lawa dan berguna untuk letak camera. So no argument dan dia redha je bini dia membeli belah ekekekek .


Sunday, June 11, 2017

5 Sebab Kenapa Kuih Sepit Lava Jadi Pilihan Kuih Raya Tahun 2017


5 Sebab Kenapa Kuih Sepit Lava Jadi Pilihan Kuih Raya Tahun 2017 | Entah kenapa lah, dalam kepala ni memang bermain main punya 'tet tet tet' yang music keluar dari kad raya tu. Sambil sambil buat kerja pun, sambil ter- humming kan lagu tu. Nampak sangat lah kan semangat nak beraya tu dah makin berkobau kobau .

Lazimnya bila dah tengah tengah bulan puasa ni, disamping sibuk beribadah (alhamdulillah) , orang ramai juga dah sibuk bershopping keperluan raya. Termasuklah last minit shopping baju raya (plus murung bila saiz takde) dan tak lupa juga, operasi "KUIH TUNJUK TUNJUK" pun dah bermula .

Nak senaraikan kuih raya feveret, rasanya tak mampu sebab akan jadi list yang SANGATTTT PANJANGGGG! 

Tapi, sejak awal puasa haritu, sampailah sekarang .. aku dah ada satu kudapan feveret yang aku hadap tiap kali lepas waktu tarawih (meskipun ianya berpotensi menggemukkan, tapi sedap wak .. cannot tahan) . Dan kuih ni lah yang berada di top list aku untuk dijadikan kuih raya nanti hehehe . (untuk 'ditunjuk tunjuk' hahaha)

Kuih Sepit Lava

Kuih Sepit Lava ni ialah kuih sepit (Kapit) yang dah direvolusikan menjadi kuih sepit moden . Enak dengan berisikan mentega kacang dan coklat yang pekat dan padat, gabungan yang memikat! Sebenarnya, Kuih Sepit Lava ni didatangkan dalam bermacam perisa . Tapi yang mencuri hati ofkos lah peanut butter dan coklat .

1 balang ,  peanut butter + coklat
1 balang , peanut butter sahaja 

kuih sepit moden

Tapi untuk aku sendiri, aku lagi suka peanut butter + coklat sebab rasanya tak terlalu pekat dan manis nya serba mesra . Kalau yang peanut butter sahaja tu, agak kuat rasa peanut butter nya . Bila makan, asyik nak kena bersulam dengan air sebab melekat dekat tekak haha . Tapi sedap!

Dari Bangi Ke Kampung Baru Demi Asam Pedas


Another food post gais! Sorry lah bulan bulan puasa ni lah sibuk nak update entry makan makan haha . Takpe, sabar sabar masa bulan puasa ni besar ganjarannya awak .

Aku suka gila asam pedas . Salasilah permulaan suka asam pedas ni ialah disebabkan dulu, boifren I suka makan asam pedas . Pergi rumah dia dulu pun, mengigih mak dia list kan benda benda apa yang anak dia suka makan, dengan harapan suruh aku siap sedia belajau masak senang nak bagi anak dia makan . Apeni awalnya makcik buat perancangan masa depan saya waktu tu. Saya baru Form 2 kot???! wakakaka . 

Tapi masa tu, ofcos lah seorang Farah sangat struggle nak memenangi hati "bakal mak mertua" dan juga nak impress kan boifren, maka nya seorang Farah ada lah juga cuba cuba masak asam pedas, dan ter-automatik jadi jatuh cinta dengan masakan asam pedas. Mungkin sebab terjatuh cinta dengan masakan sendiri yang sedap tu kot ahhahahahahha woi puji diri sendiri lulz .

Wednesday, June 7, 2017

Mengidam Seafood Lah Pulak



Sejak sejak dah duduk Bangi ni, rindu pulak jadi orang Damansara. Kalau masa duduk Damansara dulu, ada je tempat nak merayap . Tiba tiba Sabtu haritu rasa macam nak jalan jalan pula ke sana, so aku ajak lah Hilmi . Dia pun okay je , lagipun memang niat nak singgah jumpa makcik aku dan alang alang tu, ambil juga barang aku serba sikit dekat rumah dia (before kahwin aku duduk sekali dengan makcik, jadi barang personal ada banyak lagi tinggal dekat rumah dia) .

Makcik aku ada je offer ajak berbuka sekali, tapi seorang Farah yang mengada, demand nak pergi dating dating dengan shuben dia (read : husband) wakakaka gedik kan? Jadi kami pun minta diri awal sebab nak kena cari pula tempat makan mana yang sesuai untuk berbuka puasa . Fikir punya fikir, last last aku cadangkan dekat Hilmi untuk ifthorr (read : iftar - berbuka puasa) dekat Citta Mall je. Lagipun rasa macam dah lama je tak pergi sana . Nak lah tengok tengok kot ada benda menarik yang baru ke kan ?

Kitorang sampai agak awal, dalam pukul 5.00 petang macam tu. Kang terus masuk restoran macam nampak nau tak sabar nak makan kan? ekeke. so kitorang pun pusing pusing dulu dalam Citta Mall tu memandangkan masa tu , tak boleh nak decide lagi nak makan apa .

 A Beauty Secret Studio




Sementara pusing pusing berjalan dalam Citta Mall ni, aku ternampak pulak salun ni ; A Beauty Secret Studio . Bila lalu depan salun , amboi tetiba je gatal kepala . Terus aku cakap;

 "ahh i need a good head massage. Should i get my hair washed and blow kejap sayang?" sambil kenyit kenyit mata. 

But Hilmi don't want to layan me. He said those washing, blowing hair thingy makan masa dan dia takde mood nak layan kena tunggu lama lama hahahaha. Plus, we haven't decide yet on where we're gonna have our Iftar at .

Okay, fine .

Makanya kami pun terus jalan jalan . Dan terlalu lah depan restoran masakan Padang ; Restoran Sari Ratu Prima.  Alahai bila tengok masakan padang ni, rindu pula nak ke Bandung . Kalau pergi sana, rajin sangat pekena nasi padang la, nasi uduk lah aaa sedap! 

Sari Ratu Prima





Tapi lepas bincang punya bincang, tetiba rasa macam "Ala, alang alang dating ni, makan la special special sikit"

haha kejinya klasifikasikan nasi padang sebagai tak special . LOL

DAH TUUU MAKAN APA YANG SPECIAL WEY?

Seorang Farah men-demand-kan makanan seafood yalls . Mengada sangat tekak aku ni. And ah let me get the fact straight, takde mengidam ngidam terlibat dalam hal ni ye . Hanya mengada semata mata wakakak .

Unique Seafood


Kami pun mencari cari juga restoran seafood yang ada , dan yang first sekali kitorang jumpa ialah Restoran Unique Seafood. Restoran ni memang unik seafood seafood nya . Yang macam macam spesis seafood wujud dekat sini , dan fresh angkut daripada akuarium lagi , memang hidup lagi weh . Tapi setelah dirisik risik harga, kitorang tak jadi nak makan dekat sini . Sebab kat sini macam sesuai untuk makan satu family . Baru berbaloi . Takat nak dating berbuka puasa dua orang je , macam berlebih lebih sangat je kalau makan dekat sini , sebab portion nya pun semua dijual dalam size besar besar. Ni ada beberapa contoh gambar makanan dekat restoran ni yang aku ambil dekat google .








So, pencarian makanan seafood pun diteruskan dan akhirnya kitorang decide untuk berbuka puasa dekat Bubba Gump je!

Bubba Gump



Aku tak pernah lagi merasa Bubba Gump ni. Tahu pun sebab tengok cerita Forest Gump haha . Dalam cerita tu, dia duk sebut pasal "shrimp shrimp" , dok teringin juga nak rasa shrimp dia sedap macam mana kan? Hilmi sebelum ni dah pernah dah makan Bubba Gump , aku je jakun tak pernah merasa . So to make it fair, sebab kesiankan aku yang tak pernah merasa makan Bubba Gump, makanya kitorang pun pilih untuk berbuka dekat sini .


Masa sampai dekat Bubba Gump ni, hari baru nak pukul 6 petang. So kitorang just order dan buat reservation je siap siap. Nanti dalam pukul 7 boleh lah datang dan makanan terus terhidang . Tak sanggup lah weh nak order awal lepastu duduk depan makan selama sejam 15 minit . hahaha . Baik pusing pusing buang masa jap sementara tunggu berbuka kan?

Lepas booking, kitorang sambung lagi jalan jalan dalam Citta Mall. Lepastu ternampak pula Harvey Norman . Perangai kedua dua aku dengan Hilmi ni, pantang nampak kedai yang ada display barang elektronik hahaha . Macam ada display handphone ke, laptop ke.. mesti sibuk nak masuk, belek belek . Lagipun, Hilmi memang minat benda benda gadget ni. So aku layankan je bila dia tarik aku ajak masuk Harvey Norman tu.

Harvey Norman

Decoration Hari Raya di Citta Mall

Harvey Norman memang dikenali sebagai sebuah pusat yang jual barangan keperluan rumah . Elektronik ada, perabot ada. Tapi yang specialnya Harvey Norman dekat Citta Mall ni, ianya sejenis Factory Outlet. Makanya, harga barangan dekat cawangan Harvey Norman yang ni jauh lebih murah 
lah .



Sesambil si Hilmi sibuk membelek Samsung Galaxy S8, aku pulak dah macam makcik makcik pergi berjalan section barangan dapur, busy membelek blender lah, rice cooker apa bagai . Seronok pulak aku tengok benda benda camni . Dah la murah . Terhibur tau sambil belek belek tu sambil pergi tekan segala macam suis yang ada , sambil berangan tengah masak macam macam benda sedap . Sindrom wanita berkahwin memang macam ni ke? Hahahaha .





Bila masuk kedalam, rupanya ada macam macam lagi . Siap ada katil, tilam bagai weh . Kalau duit banyak ni, memang aku dah beli macam macam . Dah lah aku duk teringin sangat nak Oven seketul . Menantikan janji manis seorang kawan aku ni cakap nak hadiahkan oven sempena hadiah kawen, tapi takde pun sobs sobs . Terpaksa lah kumpul duit beli sendiri . Padahal ada je oven dekat rumah mak mertua ni tapi oven dia spesis legend dah, memang kalau bukan mak mertua aku sendiri yang handle, memang rentung lah kau bakar apa apa dalam oven tu haha . Tragis sangat aku buat puding roti haritu jadi puding dayang senandung . k yang ni cerita nanti nanti , sedih nak ingat balik hahhaha .



Dekat sejam jugak kitorang merayau rayau dalam Harvey Norman ni. Dah pukul 7 macam tu, terus kitorang pergi semula ke Bubba Gump untuk ready for berbuka . 




Sebabkan aku sibuk sangat nak rasa shrimp kan, jadi aku order dia punya signature Shrim Sampler dan lepastu tambah pula BBQ Back Rib . Dengan alasan, shrimp sampler tu kongsi . Rib aku makan sorang hewhew . Hilmi pulak order Captain's Fish n Chip je. Botak dah dia sebab bini dia order yang mahal mahal, so dia order yang menu humble humble je hahaha . 



Tak cukup tamak lagi, kitorang bantai order sekali appetizer katakaw iaitu Spanish Artichoke Dip . Ni senang kita panggil nachos lah gitu . Konon pembuka selera hahaha . Gila la makan semua benda ni memang kenyang teruk , rasa nak meletup perut tau Alhamdulillah thankyou encik suami yang melayan kehendak perut tong bini awak ni haha .

Kesimpulannya, rupanya banyak jugak lah benda boleh buat dekat Citta Mall ni. Sambil bersantai, jalan jalan dan makan dengan keluarga dan kawan kawan. Aku suka environment dekat Citta Mall ni sebab tak semak, tak bising, tak sesak . Bahagia je jalan dekat sini . Kiranya memang perfect spot untuk dating . Mohon siapa yang takde idea nak dating atau bawa family jalan dekat mana tu, I cadangkan pergi Citta Mall .

Untuk directory penuh Citta Mall dan update tentang aktiviti dekat sini, boleh rujuk terus di instagram dan facebook rasmi Citta Mall .



Monday, June 5, 2017

Cara Mudah Membeli Secara Terus Barangan Dari China


Masa aku mula mula terjebak dengan business online dulu, aku start dengan buat PREORDER barangan daripada China . Masa tu, kemahen susah lagi aku nak cuba cari supplier dan source yang boleh dipercayai . Yelah, dah lah jauh . Kang order , barang tak sampai sampai . Duit pulak customer dah bayar . Tak ke haru ? Lepastu, paling jenuh nak cari agent yang boleh tolong uruskan penghantaran barang daripada China terus ke Malaysia .

Sepanjang aku cuba sourcing daripada China dulu, sempat lah merasa barang tak sampai , barang rosak , barang tak cukup , barang sangkut dekat kastam , barang kena cukai yang tinggi .. semua den dah raso dah . Bila ingat ingat balik , ala rindu pula nak buka order preorder dari China camtu .

Tapi sekarang orang dah tak layan dah kalau aku buka preorder barang daripada China ni. Sebab masing masing dah boleh order sendiri direct daripada sana . Takpayah dah nak susah susah cari agent ke apa untuk beli barangan daripada China.

Thursday, June 1, 2017

Shopping Raya Checklist | 1# Make Up Raya : Mestilah ALTHEA!



Shopping Raya Checklist | 1# Make Up Raya : Mestilah ALTHEA!| Bahaya nya bila dah start buat checklist haha . Raya tahun ni dah tak sama macam tahun sebelum nya. Ada best, ada tak best . Yang best nya sebab dah mula beraya dengan suami . Jadi boleh lah drama drama sikit di pagi hari, pakaikan sampin, butang kan baju melayu dan adegan "bang maafkan saya bangggg" saat takbir berkumandang ahaks!

Yang tak bestnya, dah kena mula shopping baju raya sendiri, dah kena mula bagi duit raya (dah la dalam family tu ramai budak kecik haha) dan dah kena raya separate dengan Mama , ayah & adik adik . Tapi takpe, tahun ni aku dah cop siap siap untuk start dengan giliran beraya belah family aku dulu . Senang nak syncronize kan dengan sedara mara yang lain . Sebab tahun ni, raya pertama berkumpul dekat rumah nenek . Tahun depan pula, baru lah masing masing beraya hari pertama tu dekat rumah mertua . Ok? Berehhs .

Shopping Raya Checklist #1 MAKE UP RAYA


Mana pernah cukup makeup yang ada tuuuu . Semakin dewasa ni, makin bertambah pula dalam checklist raya wakaka . Kalau dulu , baju dengan kasut raya je. Sekarang dah masuk pulak makeup raya, bag raya, handphone raya.. eh! haha

Untuk shopping makeup makeup ni, kalau dah dekat festive season, yang paling memahami dan banyak buat promosi of course lah ALTHEA . Sebabkan raya nak nampak simple simple, manis sesuci lebaran, jadi makeup pun kena lah look look natural je dan kebanyakan makeup daripada Korea ni warna warna nya sweet . So, memang aku dah plan siap siap nak shopping raya dekat Althea je .


Bersempena dengan Ramadhan & Eidul Fitri yang akan datang, Althea dah siap ada special LIMITED EDITION BOX lagi untuk raya season ni . Comel weh! Aku dah la memang rajin kumpul kotak kotak dia ni. Dah bersusun dah . Sebelum sebelum ni semua warna pink, lepastu ada warna biru sempena chrismast, pulak ni warna hijau pula untuk ramadhan dan raya . Yay warna warni aidilfitri sangatt !


Untuk pembelian sepanjang musim perayaan ni, Althea berbesar hati nak bagi free festive gift lagi tau untuk setiap pembelian . Tapi terhad (1) gift sahaja bagi setiap customer. Dan sementara stok masih ada lah . Gift yang dia bagi tu random je. Tapi, berdasarkan pengalaman membeli belah dengan Althea sebelum ni, tak pernah nye lah dia bagi gift yang cikai cikai . Semuanya best dan tak mengecewakan . Siap dapat Full size item lagi . Tak main lah bagi tester eyeshadow seciput seciput macam cik Pora tu haha .

Okay , dah ada macam macam in lists, tinggal nak 'check out' je hehe. Nanti parcel Althea dah sampai, kita buat entry unboxing pulak okay? 


I NAK NI!

ABBAMART Viva Cleanser Sponge


DAN NII

COC Pro Skin-adhering Foundation Brush

DAN INII

The Face Shop Gold Collagen Luxury Base


DAN INI 

Laneige Skin Veil Base EX





Okai nak checkout sekarang hehehee




Related search : Althea korea, Althea malaysia, althea, online shop korea makeup, korea makeup malaysia, korean skincare malaysia, korean online shopping malaysia