Wednesday, December 22, 2010

Kudrat Seorang Mama

Assalamualaikum .

Apa yang kau faham tentang kudrat? kudrat boleh dimaksudkan macam usaha , penat lelah titik peluh . Tak gitu? Okay susah sangat aku pergi search dengan google kejap . Tunggu sat naaa .






Fuhh puas cari . Tak jumpe weh . Tapi aku tahu korang mesti faham punya kudrat tu apa . Kan selalu tengok drama Melayu . Takkan taktahu langsung kot .

Aku kagum dengan Mama aku . Okay . semua orang pun kagum dengan emak masing masing kan? Okay masing masing punya pendapat . Tapi pasai ni belog aku jadi aku cerita tentang mak aku . Kalau kau rasa nak cerita pasal mak kau , kau boleh create blog sendiri .

Masuk hari ini , dah hari ke -5 , kami tiga beranak (aku , wani & mama ) membusykan diri dengan berniaga nasi lemak . Aitelyuwat . Jual nasi lemak memang seronok . Sumpah seronok . Kau dapat pengalaman macam macam disamping dapat mengasah kembali skill congak kau yang dah lama lapuk sejak masuk sekolah menengah gelabah kira kira semua pun pakai calculator . Disamping dapat duit poket , dapat juga belajar cara cara buat nasi lemak , kuih karipap , kuih koci dan macam macam . Tak sia sia lah . Sekurang kurangnya dapat juga ilmu . Kot kot lah nnti dekat Melaka aku boleh buka gerai nasi lemak pulak pagi pagi (berangan) .



Pun begitu . Aku cukup berbulu dan bengang bila aku kena bangun seawal pukul 4 pagi . Bayangkan lah . Kau semua tengah busy tengok concert Rihanna dalam mimpi , aku pula tengah busy bungkus nasi lemak . Masa pagi pagi tengah loading lagi sebab mamai mamai , sampaikan pintu pun aku nyaris cium . Dahsyat .



Tapi alhamdulillah rezeki . Habis licin juga hasil jualan hari hari . Fuuh gembira hati ni tak payah cakap lah . Around pukul 8.30 pagi dah boleh chow dah . Masa untuk sambung tidur beb! Punya lah flexible waktu kerja macam ni . Masyuk pun masyuk . Pergh berapi je aku promote pasal jual nasi lemak . Karang tak pasal esok pagi berderet semua orang pun nak jual nasi lemak .



Part paling seronok , if around 8.30 pgi tu still ada nasi lemak and kuih yang belum habis , kitorang akan simpan semua kuih kuih and nasi lemak tu dalam kereta . Buka bonet andddddddddddddddd "ponn ponn ponn ponnn tilam lama tukar baluuuu" .

Oh okay salah .

"ponn ponn ponn nasi lemak , kuih kuihh . Kak, nak nasi lemak?"

Haa macam tuu . Kitorang pergi menjaja pula . Part ni seronok . Sebab kebanyakan orang semua berat bontot nak keluar rumah pergi beli nasi lemak dan sesetengah tu malas nak mandi lagi . Jadinya, hambik kau . Straight to your doorstep gituuuuwwww . Practical habis . Saat paling membahagiakan , ialah bila mana ada budak budak kecik main dekat luar , and nampak kitorang datang jual makanan , semua pakat duk serbu and menepek dekat tepi pintu and tingkap kereta berebut rebut nak beli kuih . Kalah orang jual ice cream Mat Kool . Huiyoh! :O

Tapi apa apa pun , semua ni takkan dapat dijayakan tanpa adanya kudrat daripada mama . Dia lah yang sibuk menyediakn pelbagai jenis kuih , kehulu kehilir beli barang dapur . Dialah tulang belakang kepada semua ni :') . Tapi sekrang aku dah pandai masak nasi lemak . Kuih bakar pun dah belajar sikit sikit . Popia dan karipap pusing , dah dalam tangan . Thanks mama :)


Senyum gedik letak gambar sendiri T_T

Tuesday, December 14, 2010

Kanak Kanak Memang Mudah Ditipu

Assalamualaikum .


Percaya atau tidak , memang masa kita seusia dengan kanak kanak memang mudah ditipu dan diperdaya . Apa saja yang orang cakap , mereka akan bulat bulat percaya .

Okay lah bukan nak cakap mereka mereka , tapi aku . Aku ni ha antara mangsa sindiket penipuan time kecik kecik dulu . Sepupu aku yang besar besar dulu suka benoo kenekan aku . Mak aku pun sama . Diorang ni tag team agaknya . Macam dalam wrestling tu .

Antara benda yang diorang tipu aku , yang satu punya lama lah aku berpegang teguh kepercayaan tu ialah ;


Bila makan buah , and tertelan biji . Nanati pokok tumbuh dalam perut . Wahlaweh hebat tu . Then bila nak uuuukk (buang air) , karang keluar akar kayu . T_____T Aku tahu mesti korang cakap aku ni naif habis kan pergi percaya . Lama weh aku percaya benda mitos ni sampai aku dah nak masuk sekolah menengah . Walhal mak aku cakap camtu nak bagi aku tak tercekik kalau makan biji buah tu , and takut kot kot karang sembelit . Itu jeeeeeeeeeeeeeeeeeee .

http://2.bp.blogspot.com/_EF68u28fV_Q/THtSWaDPzHI/AAAAAAAAApw/OZrbYFooKc4/s400/manggis-1.jpg
Manggis ialah antara nya .



Aku ckup percaya yang Barney tu ada magic, boleh jadi kecik boleh jadi besar . Pergi percaya yang Barney tu sejenis binatang dan ajak mak ayah aku pergi tengok dia dekat Zoo . Ape ke heeeee?

http://lh6.ggpht.com/_5HtixGAHhLU/SURdhnzzhSI/AAAAAAAAHIo/bZDjiaJC6hY/s400/medium_barney.jpg

Percaya yang kalau tidur sebelah lelaki , perut boleh buncit . So mentally masa kecil cakap , if perut buncit nampak tak awesome . Makanya kalau balik kampung , tidur jauh jauh dari sepupu sepupu yang lain .

http://klikdokter.org/uploads/cusson/images_article/102762372.jpg


Percaya yang ada orang duduk dalam TV . dan marah marah bila aku lambai lambai , orang dalam TV tu tak lambai balik . Aku cakap diorang sombong!

Banyak lagi sebenarnya kebodohan aku yang memang terserlah tanpa perlu digilap tapi aiseh malu lah nak cerita kat sini .

Jadi , apa kebodohan masa kecil korang yang nyata? Bak kongsi sikit . Hehe

Wednesday, December 1, 2010

Kenapa berbelanja lebih untuk dapatkan gigi putih berseri ?

Gigi memang aset penting . Tak ada gigi makanya disaster semua benda . Tak ada gigi tak boleh makan , bercakap juga jadi pelat , muka lawa pun if gigi tak ada memang hancur segala . Tapi betul kah ada gigi cukup cukup semua tu boleh menjanjikan kita mempunyai gigi yang cantik . Kalau gigi cukup kesemua nya tapi bila senyum nampak kuning dan seperti tidak dijaga rapi serta bilamana ada check up di sekolah asyik dapat C or D di buku record , itu memang sangat memalukan .

http://photos.demandstudios.com/getty/article/77/70/88757189_XS.jpg

Lupakan kesemua jenama Colgate , Darlie mahupun jenama jenama terkenal yang lain kononnya menjanjikan keputihan gigi yang unggul dan berseri seri sampai orang tengok pun kena pakai sepek mata hitam dek kerana terlalu berseri seri (amboi menipu sangat gayanya) sebab anda mampu mengubahnya daripada berbelanja lebih untuk semua janji janji manis advertiser yang cakap 14 hari boleh putih terus . Pffftt memang penipu besar tu, dan kita semua pun percaya . Mudah terpengaruh dan OH SAYA MAHU GIGI PUTIH BERSERI SEPERTI MODEL ITU HANYA PERLU PAKAI GEL PEMUTIH GIGI JENAMA ******* DAN YA SAYA HARUS AMBIL KUNCI KERETA SEKARANG DAN BERGEGAS KE KEDAI BERHAMPIRAN UNTUK MENDAPATKAN PRODUK ITU SEBELUM IANYA HABIS walhal model dalam TV itu sah sah lah sudah berbelanja ratusan ringgit untuk buat bleaching pada gigi yang pada jangka masa panjangnya boleh membuatkan gigi kita rapuh dan yeah you name it what will happen next .


Mukaddimah nak panjang berjela , okay saja nak beramah mesra dengan pembaca sebelum reveal secret sebenar . Jeng jeng jeng . (drumroll please!)

Jangan tak tahu , dengan menggunakan bahan bahan yang ada di dapur rumah sahaja sudah memadai untuk mendapatkan hasil yang umphhh meng-awesome-kan . Memang boleh didapati didapur unless memang dapur kamu tu dapur orang bujang yang cuma dipenuhi paket paket Maggi sahaja.

Jadi , apa yang kita perlukan ? Jeng jeng jeng (lagi sekali jeng jeng jeng )


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Its a baking soda!




http://media.rd.com/rd/images/rdc/slideshows/white-teeth-diet/baking-soda-af.jpg

Okay kalau tak tahu baking soda tu apa ,

Its soda bicarbonate !

Oh kalau tak tahu juga , boleh pergi dapur sekarang tanya mak . Takpun boleh call gf awak yang reti buat cake . Tak pun boleh tanya jiran sebelah rumah yang pandai masak pelbagai juadah . Takpun susah sangat awak boleh pergi pasaraya dan pergi kaunter dan buat muka serius

"Saya nak beli baking soda@soda bicarbonate" .


Muka serius tu wajib supaya elakkan diri dari nampak kurang mengetahui apa itu baking soda@soda bicarbonate .


Jadi , macam mana nak guna baking soda@soda bicarbonate ni ? Mudah saja . Ada yang kata , jika penggunaan baking soda straight terus ke gigi@mulut dengan menggunakan berus gigi bakal melukakan gusi anda makanya , cara terbaik untuk menggunakannya ialah dengan

Mencampurkan baking soda@soda bicarbonate ke dalam ubat gigi yang bakal anda gunakan. Dimana, sila picit ubat gigi diatas berus gigi , kemudian taburkan sedikit baking soda diatas ubat gigi tu . Tengok , siap bagi step-by-step ni . Sekarang , cepat puji FARAH MEMANG BAIK . Ehem okay enough .

http://photos.demandstudios.com/123/155/fotolia_397746_XS.jpg


Apa mungkinkah ada yang risau mungkinkah boleh mendatangkan mandul , mati pucuk mahupun kanser saraf kalau tertelan baking soda ini ? Jangan risau . Inilah bahan bahan yang selalu ada dalam makanan yang anda makan tu misalannya cekodok pisang yang oh comel dan bulatnya dijual di pasar malam , mahupun didalam cake harijadi anda mahupun kawan kawan anda , ataupun didalam makanan ringan yang anda suka makan sama ada masa kecil kecil atau pun time dah tua bangka ini . Jadi jangan lah risau ya .

Oh, lupa nak bagitahu . Jangan lah disebabkan terlalu excited SAYA NAK GIGI PUTIH SECEPAT MUNGKIN dan awak gunakan method ini untuk setiap 2 jam sekali , amboih amboih gelojoh . Jangan okay . Tak digalakkan kerana , baking soda bersifat mild abressive . Kalau dah terlalu kerap , mungkin akan mendatangkan kesan buruk . Makanya , rutin yang paling afdal ialah



Satu atau dua kali dalam seminggu
Kalau degil sangat pun , okay fine 3-4 kali dalam seminggu .



Jadi selamat mencuba ! Bergembiralah dengan gigi putih yang baru dan berseri seri , dan semua pun boleh start apply jadi model untuk ubat gigi .



Peringatan :

    - Masa menggosok gigi , jangan terlalu kasar sebaliknya gosok dengan penuh kasih sayang dan bagai menatang minyak yang penuh .
    - Elakkan daripada membiarkan baking soda terlalu lama didalam mulut anda, sebaliknya, cepat cepat kumur dan bersihkan mulut apabila selesai .
    - Tahu kah anda bahawa kulit pisang juga boleh memutihkan gigi ? Cubalah!




    :)

    Thursday, January 28, 2010

    MARAH dan Jantina

    MARAH . Siapa suka marah? Eh aku suka . Kau tak marah marah memang kau suci gila . Aku teruja if jumpa orang yang tak pernah marah ni . Memang rasa nak peluk and cium muah muah plus minta sign and framekan letak dekat kepala katil supaya hari hari boleh dijadikan aku punya panduan hidup . Ceh panduan tu . Macam lah aku hidup selama ni tak berpanduan . Isk isk .

    Marah ni subjektif . Haha aku tak faham pun apa maksud Marah itu subjektif . Well biasalah kan , aku main tulis je nak bagi macam sedap sedap je bunyi ayat aku . Fine abaikan ayat atas ni . Tak boleh pakai pun .

    Antara lelaki dengan perempuan mana lagi hebat dalam menempiaskan marah? Siapa lagi dahsyat? Jom kita beradu tenaga dan minda . Tengok siapa lagi terror . Masing masing ada cara sendiri nak expresskan marah .

    Lelaki biasanya yang jenis cool cool and berlagak macho akan bajet OH AKU SEORANG YANG PENYABAR depan orang . Tapi dekat belakang orang sepak kaki kerusi or tumbuk dinding sampai darah then maki maki dinding tu cakap WOI APASAL KAU KERAS HA? Sekarang siapa yang bodoh? Sila jawab .

    If lelaki yang panas baran tahap boiling point melebihi 100 degree celcius tu memang kaki buat gimik lebih . If ada boyfriend macam ni , aku sarankan kau belajar taekwondo or silat awal awal . MICET ada buat open registration untuk Silat Hanafi apa menda ntah . Kau nak? Meh lah datang sini daftar . Kerana apa? Kerana mereka yang berspesis macam ni bukan sahaja suka melayangkan penumbuk penampar penyepak dan penyapu . Malah peratusan untuk dia melayangkan segala harta yang ada disekitar nya dengan penuh toleransi dan tanpa ragu ragu dan no sweat memang amat tinggi . Memang aku sarankan kau exercise hari hari lari keliling padang so senang kau cabut bila dia punya baran datang menyerang . Just as long dia tak sakiti kau , alhamdulillah . Kau boleh tolerate dengan dia lagi . But if sampai dia kirim cap jari atas muka kau yang masih melekat krim Safi Balqis and compact powder Maybelline sampai buat eyeliner and mascara kau meleleh jugak , aku sarankan kau telefon talian Nur . Kau memang sangat perlukan tu . Jangan jadi bodoh nak stay dengan manusia macam tu . Cari nahas kau tahu?


    Cakap pasal marah dalam kalangan perempuan pula ? Haa cara kami berbeza . Perempuan ni mostly emo je lelebih . Paling hebat boleh buat pun tarik tarik rambut jerit jerit macam orang histeria , campak semua benda atas meja mekap then nak nyesal tak sudah minyak wangi dah pecah , mengumpat sana sini dan cakap berapi api , and and paling suka buat jerit kuat kuat sambil tutup muka dengan bantal . Heh pelik kan? Tapi ini lah terapi kami . Ada juga jenis yang suka menangis masa marah . Ada jugak yang ketawa . Masing masing ada cara sendiri nak atasi rasa marah . Persoalannya , antara laki and perempuan , siapa lagi kuat marah?