Wednesday, June 24, 2020

Bahulu Arang : Betul betul style orang lama!



Siapa sini peminat bahulu? Kita geng! Tapi sayangnya sekarang macam susah dah nak jumpa orang jual bahulu kan? Lepastu susah juga nak jumpa bahulu yang sedap, tak muak, tak kuat rasa telurnya.

Baru baru ni aku sempat la singgah Bahulu Arang untuk cuba diorang punya bahulu. Since namanya 'Bahulu Arang', betul ke di bakar guna arang? ke setakat nama je? haaa curious kan. Kalini, tokey dia siap bagi green light untuk masuk sampai ke dapur lagi untuk tengok proses pembuatan bahulu ni. Demi memberikan jawapan kepada soalan "yeke bakar guna arang?"

Korang tengok la ni. Yes memang gunakan arang ye. Bahagian bawah tu diletakkan pasir. Bila dah siap letakkan adunan dalam acuan, dia akan tutup tempat bakar ni. Arangnya ada dekat bahagian atas tu tapi aku tak ambik gambar la pulak. Memang panas ye bilik ni, dah macam sauna. Akak yang membakar bahulu ni siap cakap lagi "Bukan bahulu je masak, dengan akak pun masak" hahaha. lucu la akak.

Katanya proses nak membakar ni ambil masa 4-6 minit bergantung pada keadaan api. Yela arang kan, ko mana boleh nak control sangat. Mencabar yee nak masak guna arang ni. So memang rare laa cara masakan macam ni. Korang patut cuba! Rasa bahulu tu dimasak sempurna dan menyeluruh. Takde pon after taste rasa arang or asap ke apa, jangan risau. Memang sedap lagi lagi makan panas panas.

Katanya bahulu ni boleh tahan dalam 4-5 hari. Nak lagi sedap, bila dah bawa balik tu, panaskan semula dalam microwave. Akan rasa crunchy gituuu. Dorang dalam proses R&D nak lanjutkan expiry date bahulu ni supaya tahan lama. Bab shelf life ni, memang kena buat microbe test dengan improve dekat packaging la biasanya. Hopefully dipermudahkan la sebab bahulu dorang ni memang sedap and sayang kalau tak reach dekat ramai lagi customers.


Bahulu Arang ada juga terima tempahan untuk doorgift wedding, dan custom made order. So kalau nak order untuk event boleh la roger diorang ni. Nak dapatkan bahulu ni, korang boleh terus ke kedai Bahulu Arang yang terletak di Jalan Pahang , atau pun order melalui Food Panda dan Grab. Tak pun, contact je dorang untuk dorang arrange COD. haa pilih je nak option mana. Untuk korang yang stay KL dan Selangor, insyaallah mendapat la nak rasa bahulu ni.

Bahulu Arang ni ada macam macam variasi juga. Ada original, strawberry, pandan, chocolate chip.. aku rasa ada lagi spesis lain tapi aku lupa. Yang aku suka original dengan chocolate chip. Sedap!




Nanti korang cuba la jugak, okiee. Btw kalau nak datang ke kedai ni, ofcos la ada SOP yang kena kita ikut. So cembiasa kawan kawan;

1. Daftar kan details korang
2. Check suhu
3. Gunakan hand sanitizer yang ada
4. Elakkan direct contact dan cuba kekalkan jarak sosial


Gituuuhh. Sekiannn, bye nak sambung makan bahulu~

For more details :
Instagram : @bahuluarangofficialWhatsapp : Bahulu Arang (click)

Restoran Rebung : New Normal SOP



Restoran Rebung ni femes kan? Tapi ni first time aku jejak kaki makan dekat sini. Walaupun sebelum ni ada je pergi Taman Botani dekat sebelah tu. Tapi tak pernah nyempat nak cuba makan dekat sini. Kalau korang belum tahu, Restoran Rebung ni milik Dato' Chef Ismail. Dekat sini banyak menyajikan masakan kampung dan tradisi melayu. Untuk kita kita yang bertekak 'meleis', memang sesuai la makan dekat sini. Banyak juga pilihan masakan kampung dekat sini. 

Agak agak teringin nak daging salai masak lemak cili api, asam pedas padu, laksa penang, gulai telur itik, fuhh semua ada dekat sini. And yang penting, sedap!

Cakap pasal makan dekat restoran, kena la cerita pasal SOP nya sekali. Saja la share untuk korang aware SOP nya macam mana. Nanti kang datang jangan main terjah je hehe.

Macam biasa, SOP wajib mestilah termasuk ;

1. Scan QR code dan register detail ( kalau tak scan, boleh tulis manually dalam buku)
2. Check suhu badan. Kalau lebih dari 37.5 celcius tak dibenarkan masuk ye
3. Gunakan hand sanitizer dan sila la basuh tangan sebelum makan
4. Amalkan jarak sosial antara pengunjung yang lain

So far lama lama dah terbiasa dah dengan SOP ni. Tak kekok dah and rasa macam kebiasaan dah. Takpela leceh sikit tu kan, demi keselamatan bersama.

Btw senang bawa family makan dekat sini sebab parking disediakan pun banyak. Ada surau dan tandas. Serba lengkap. Biasanya kalau bulan puasa, selalu la ada bufet ramadhan dekat sini. Takpela tahun ni takdapat nak berbuka dekat sini. Tahun depan kita cuba, insyaAllah. 

Okay korang, so far sejak PKPP ni dah pernah makan dekat luar ke? Macam mana? Boleh sesuaikan diri tak dengan SOP baru?


Tuesday, June 23, 2020

Taman Burung Kuala Lumpur (KL Bird Park) Dah Mula Beroperasi! Jangan lupa follow SOP ni


Mesti korang tengah bingung lagi kan, taktahu nak jalan kemana. Lagi lagi yang ada anak tu, takde idea nak bawa diorang kemana yang selamat dan dah bukak. So ni salah satu cadangan, apa kata korang jalan jalan ke Taman Burung Kuala Lumpur. 

Facts : KL Bird Park (Taman Burung Kuala Lumpur) ialah free-flight walk-in Aviary terbesar di DUNIA! more facts - www.klbirdpark.com


Rasanya last time pergi Taman Burung ni masa darjah 5 kot, time lawatan sekolah hahaha. Lama betul yee tak ke sini. Bila pergi haritu, memang tak boleh recall memori datang sini. Tapi fun sebab create new memories.

Besar jugak taman burung ni, seeloknya allocate setengah hari dekat sini sebab nak jalan dan tengok satu satu attraction dekat sini.

Taman Burung ni terbahagi kepada 4 zon :

  • Zone 1
  • Zone 2
  • Zone 3 
  • Zone 4


Nak senang, masa sampai je dekat sini, minta maps dekat staff diorang. Supaya senang korang plan perjalanan dan boleh juga terus tumpu pada burung spesis mana yang korang berminat nak tengok.

Aktiviti dekat Taman Burung ni memang kids friendly. Anak anak boleh freely lari, burung burung pula banyak yang jinak jinak dan boleh tengok secara dekat sebab banyak burung yang dibiarkan bebas. Bukan budak budak je suka, orang besar pun excited datang sini taw.



Jangan lupa check juga jadual jadual show dan feeding time yang ada. Ambil peluang ni untuk cuba bagi makanan burung burung dan tengok burung burung ni buat show. Baru la lagi syok trip korang ke sini.

Taman Burung Kuala Lumpur ni dah mula beroperasi semula sejak 10 Jun 2020 haritu. Tapi ramai yang belum tahu kan? Ha dah tahu ni, boleh la pergi.



SOP yang dilaksanakan lebih kurang sama juga dimana mana premis lain.

1. Daftar & check suhu badan
2. Gunakan hand sanitizer
3. Jaga jarak sosial
4. Guna numbering system untuk monitor jumlah pengunjung pada satu satu masa

So far aku rasa tak susah nak jaga jarak sosial dekat sini sebab kawasannya luas, kita pun takde bersesak sesak dengan orang. Jadi nak bawa anak anak pun selamat je.




Okay, boleh la plan aktiviti hujung minggu ni. Bawa satu family jalan jalan pergi Taman Burung Kuala Lumpur, ok?







Nak jalan jalan dekat mall Pavilion? SOP New Normal yang cekap dan teratur, rasa lebih selamat!





Sejak PKP dah lifted dan digantikan dengan PKPP, kita dah mula bebas dan mudah bergerak sikit. So masa ni ramai yang ambil peluang untuk teruskan aktiviti normal macam biasa contohnya pergi ke shopping mall, gym, dan beriadah. Tapi mesti ada je antara kita kita ni yang still lagi paranoid dan takut nak keluar rumah kan?

Bab berjaga jaga tu bagus, tapi mengikut saranan kerajaan dan dengan adanya SOP (standard operating procedure) yang rapi dan thorough, insyaAllah semuanya akan baik baik aja.

Bagi yang sampai harini pun rasa seram seram nak pergi ke shopping mall, meh sini Faa share sikit antara SOP yang di laksanakan di Pavilion, Kuala Lumpur. Confirm lepas korang baca ni, dah boleh rasa lega dan excited nak jalan jalan hehe. Lagipun, masa ni lah kita nak #CutiCutiMalaysia. Jom manfaatkan peluang ni untuk buka mata dan minda and explore kecantikan negara sendiri. So kita mula dengan bandaraya Kuala Lumpur dulu hehe.

SOP Keselamatan dan Langkah Pencegahan COVID-19 di Pavilion Kuala Lumpur

Sama macam mana mana shopping mall pun, kita sekarang dah diwajibkan untuk lalui saringan di pintu masuk utama.  Kena scan QR code (atau manually tulis) , check temperature badan, dan gunakan hand sanitizer.




Dekat Pavilion ni, yang bagusnya dorang gunakan thermal scan dekat beberapa entrance utama yang terpilih, jadi proses nak masuk tu lagi cepat dan smooth. Takde laa jenuh beratur tunggu giliran nak masuk. Yang penting sampai je pintu tu, terus cara QR code, scan dan isi details.




Jangan malas dan jangan merungut ye isi details tu. Sebab untuk kepentingan kita juga. In case tibe tibe ada kes covid, senang nak trace dan untuk kita dihubungi. Jadi, lagi cepat dapat cegah rantaian covid-19 ni. Ngerti?

Disepanjang Pavilion ni juga, kalau perasan memang ada banyak markings/stickers dekat lantai untuk bagi reminder dekat kita supaya sentiasa jaga jarak sosial. Ye la kadang dah jalan syok syok tu sampai lupa pulak kan jarak sosial tu.




Ada beberapa kedai pun mula upgrade SOP diorang bagi memberikan ease of mind untuk kita para customer ni. Antara yang aku puji, ialah. dekat satu saloon di Pavilion ni (tak ingat nama). Dari luar boleh nampak yang hair stylist dia memang semuanya pakai apron, face mask dan bila dorang handle customer, akan pakai face shield. Glove pun tak dilupakan. For customer pulak, dipakaikan disposable plastik apron. Biasa kan dekat saloon pakai kan kita macam kain hitam/putih. Ha dekat sini, gunakan plastik pakai buang. So takde la kongsi dengan strangers lain. Wuuu good job!




Aku sempat singgah masuk YSL (makeup) boutique, and cuba diorang punya ModiFace; iaitu sejenis AI features yang memudahkan kita untuk cuba makeup virtually. Biasanya kan kita guna tester untuk tahu foundation or lipstick warna apa yang sesuai. Tapi dengan ModiFace, cuma pilih dekat screen je. Untuk gunakan features ni, promoter je yang boleh usik screen tu and akan assist kita. Kita tak dibenarkan untuk usik apa apa bagi mengelakkan sentuhan/ contact dekat permukaan screen. So lebih selamatt~




Kalau ikutkan observation aku sendiri, orang Malaysia ni semua pandai pandai and ikut arahan hehe. Boleh tengok semua patuh, pandai beratur and jaga jarak sosial sesama sendiri. So kalau nak keluar tu, takde masalah dah. Yang penting, jaga self hygience. Sebelum makan tu, basuh tangan dengan sabun dulu, pakai face mask, elakkan pegang pegang muka and dah balik rumah tu cepat cepat la mandi. Insyaallah selagi kita jaga kebersihan, semuanya baik baik aja.

Btw dekat Pavilion sekarang ni ada beberapa ongoing promotions tau, antaranya :

Welcome Back Redemption
- Complimentary RM20 dining cash voucher limit untuk 1 redemption per person (ends 30 June 2020). Boleh redeem dekat Porte Cochere atau Fashion Avenue Concierge di Level 2

Other promotions

Ada banyak promotion juga dekat most outlets, tengok barangan couture pun ada sale (jarang jarang berlaku). Ted Baker ada end of season sale, Reta ada Buy 1 Free 1 promo dan The Coffee Bean and Tea Leaf boleh dapat free sliced cake bila topup TCB card minimum RM50.

Kalau korang ada sebarang soalan atau perlukan bantuan, boleh dapatkan 'Welcome Back' ambassador yang pakai sash pink ni untuk bantu korang. Dorang akan berada di sekitar mall untuk assist korang if ada soalan and untuk provide kan korang dengan face mask dan hand sanitizers. Good job Pavilion KL!

Update : Surau di Pavilion KL sekarang dah kembali dibuka, tapi takde sejadah/telekung disediakan. Sila bawa korang punya sejadah dan telekung sendiri ye. Surau terletak di B2 (bawah Kyochon) dan Level 5 (bawah Tokyo Street)



Website : Pavilion KL
Instagram : @pavilionkualalumpur
Concierge : 03 2118 8833




Related search : SOP pavilion kl, surau pavilion kl dibuka, lokasi surau pavilion kl, waktu operasi pavilion kl, pavilion kl directory, senarai kedai makan pavilion kl

Sunday, May 31, 2020

Baru tahu banyak rupanya manfaat ber-detox! Mudah pulak tu ber-detox dengan cara ni ...



Selalunya bila cakap pasal cubaan kurus kan badan, tapi lepastu usaha tu gagal; orang asyik kaitkan dengan "Ha ko mesti tak detox dulu ni"

Amende detoks ni sebenarnya? Kenapa penting kena detox dulu baru senang nak turunkan berat badan? 

Detox atau detoksifikasi adalah merupakan suatu proses pembersihan dari segala macam kotoran dan racun-racun yang secara tidak sengaja atau tanpa kita sedar telah masuk di dalam badan kita dalam jangka masa yang lama.
Detox merupakan proses penyingkiran bahan toksik atau buangan dari tubuh badan manusia. Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati, usus dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi. Detox dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar - Sumber 


Dengan ber-detox, metabolism kita pun dapat ditingkatkan. So kalau metabolism tinggi apa jadi anak anak? Yess senang kurusss hehe.

Sebenarnya detox ni takdela semata untuk kurus je. Proses penyingkiran toksin ni penting untuk semua orang. Tak kisahlah badan kurus ke, tak kurus ke, tua atau muda. Penting ya sebab kita taknak la badan kita simpan excess toxin banyak banyak. Sebab boleh lead to more problems pulak. Antaranya rasa sentiasa lesu, masalah sendi, masalah sembelit dan kembung perut, sinus, dan banyak lagi. Jadi kena la rajin rajinkan diri buat detox okay?

Nak detox ni ada banyak cara. Boleh melalui juicing, ha blend segala mak nenek sayuran dan buah buahan macam seleri, timun, epal, lemon, brokoli, bayam... ha bunyi pun wuuu macam mana nak telan tu haha. Kalau korang memang jenis pencinta sayur tu takde hal la. Kalau macam aku, fuhhh mau terjeluak balik kalau minum.

Nak detox ni ada je cara mudah. Yang biasa orang buat, tu haa air detox atau orang panggil infused water. Guna air kosong, tambah potongan lemon, daun pudina, timun, epal semua banyak banyak. Kalau yang ni, rasa dia sedap juga. Tapi kena rajin minum la.  Kalau sejenis susah minum air macam aku, jenuh juga la nak habiskan satu botol tu.

Tapi ni, ada cara yang terpaling mudah dan pantas kalau korang nak detox. Takde bancuh bancuh, takde nak kena pergi pasar beli sayur , buah semua tu. Takde nak berpayah payah nak blend bahan.

Macam mana caranya?

Ambil je Leedee-Tox!




Haa terpaling pantas dan yang penting sedap! Tak de la hazab nak ngabiskan air detox tu kan. Leedee-tox ni sedap. Rasa masam manis peach campur mangga. Dalam bentuk jelly pulak tu. Aku suka letak dalam peti ais. Makan masa sejuk sejuk. Wuhuuu nikmat wak!

Bahan2 Leedee-Tox Peach Jelly:

🍑Peach Juice
🍑Acai Berry
🍑Green Tea
🍑African Mango
🍑Raspberry
🍑Stevia (no white sugar)




Fungsi Leedee-tox ni adalah seperti berikut ; 

1. Melawaskan 
2. Membantu masalah sembelit
3. Mengurangkan toksin dalam badan
4. Menbantu mengurangkan berat badan
5. Mencantikkan kulit
6. Mencergas badan yg lesu
7. Mengandungi Vitamin C 

So kisahnya, bila detox, bukan setakat kita punya penghadaman lancar dan usus bersih je, tapi dapat juga cantikkan kulit wehoo. 2-in-1 kan? Jadi jangan la bermalasan nak detox lagi. Okie?


Cara pengambilan Leedee-tox

Cara pengambilan Leedee-tox ni senang je. Recommended untuk ambik 1 sachet sebelum tidur. Tapi kalau ko rasa usus tu berkerak, rasa sembelit dan sebu semacam je, ada baiknya ambik 1 sachet sebelum tidur, and satu lagi lepas breakfast.

baru perasan dah habis, tinggal 1 je hahaha

So kisahnya, masa aku buat entry ni, aku dah habiskan dah sekotak. So boleh la aku buat full review dah kan. Mari mari aku cerita;

Okay, dari segi rasa, macam aku cakap la - rasa masam manis, tak rasa artificial (unlike certain supplement yang kita boleh rasa artificial flavour dan warnanya yang menakutkan haha).  Bagi aku, memang aku suka la konsep jelly macam ni. Sebab senang. Sekali ngap je. Tak payah nak bancuh, shake segala. Senang! Dan yang bagusnya, Leedee-tox ni, bekerja dengan tenang tenang je. Dia tak menimbulkan sebarang drama kau berkampung dalam tandas lama lama ke apa. Tak ada buat perut memulas atau buatkan kita kerap ke tandas. Sepanjang proses semua chill je. Memang bangun pagi tu lawas je. Lepas dah membuang automatik ye boleh rasa badan lagi ringan. Serious i tell yuu!





Cumanya dalam 1 box ni ada 10 sachet je. Bagi aku lagi best kalau ada 15 ke hewhew so boleh la beli untuk stok setengah bulan kan. Tapi takpela, asalkan memudahkan hidup aku, aku okay je haha. Ni dah habis sekotak, boleh dah la nak continue dengan next box.

Ada tak antara korang yang dah cuba? Tapi aku syak korang belum cuba, sebab tu korang baca post aku ni kan haha. Sebab nak tahu korang patut cuba ke tak. kan kan kan?




Haa cuba la korang. No harm trying. Aku recommend. Nanti dah cuba, bagitahu feedback korang ok?

Leedee tox Price : RM65
Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
No tel : +60 17 679 7270 atau dapatkan dengan agent2 yg sah sahaja 
Sila layari : www.naomibeau.com.my/
Instagram : @leedee.hq
Facebook : leedee online hq

Tuesday, May 12, 2020

Mylara Skincare | Glowing Cleanser & Perfect Glow Serum Review




Cakap pasal local skincare ni, kadang boleh jadi menyeramkan. Yela, kan selalu kita dengar cerita kulit muka orang jadi burn teruk la, makin rosak, sebab salah pakai lokal produk yang mengandungi bahan terlarang. Sebenarnya takpayah tengok cerita orang la, aku sendiri pun pernah terkena juga. Masa tu orang kata 'noob'. Tak 'celik' bab nak menilai satu satu skincare tu sebenarnya selamat ke tak. Senang sangat terpengaruh dengan testimoni. Tengok kulit orang licin macam telur, terus excited nak cuba. Lepastu expect nak result harini pakai, esok terus flawless. Haha kelakar!

Kalau dulu, kita cakap pasal mercury atau hydroquinone, mana ramai faham yang bahan bahan ni bawa mudarat kan? Sudahnya habis semua nama nama lokal skincare brand pun kena dicop 'produk timbang kilo'. Padahal ada je jenama yang berintegriti dan siap buat R&D sendiri untuk hasilkan produk bermutu dan selamat.

Antara jenama yang aku baru discover yang dapat positive feedback daripada kebanyakan pengguna ialah Mylara Skincare. Mula mula aku skeptikal jugak la. Ingatkan satu lagi jenama yang cuba OEM dan rebranding dari kilang biasa. Tapi bila aku selidik selidik, rupanya tettt aku salah haha.

Mylara Skincare  sangat transparent dalam menyenaraikan ingredients yang terkandung dalam produk. Yang mana, kalau bab ingredients ni, boleh jadi salah satu red flag especially if satu satu brand ni taknak disclose ingredients apa yang ada dalam produk tu.

Aku siap cuba search lagi dekat website cosdna.com untuk check hazard level untuk setiap ingredients produk Mylara Skincare ni and majority semua result cantik jee hijauu hehe. Nak guna pun rasa tenang je. Boleh gunakan tanpa was was.

So far yang memang aku tengah guna sekarang ni, dia punya Perfect Glow Serum & Glowing Cleanser.





Mari kita senaraikan ingredients for each of the products dulu :



Perfect Glow Serum

Niacinamide, Rosa Centifolia Flower
Water, Citric Acid, Honey Extract, Avena
Sativa (Oat) Kernel Extract, Butylene
Glycol, Centella Asiatica Extract,
Polygonum Cuspidatum Root Extract,
Scutellaria Sineses Leaf Extract &
Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract.

Yang ni ofcos la kita suka sebab first ingredient dia Niacinamide! Best tau Niacinamide ni. Antara function utamanya ialah untuk ;

- Minimize kan pore appearance
- Tolong minimize kan wrinkles & fine lines
- Bagus untuk rawat jerawat
- Boleh pudarkan hyperpigmentation


So kalau skin korang ada masalah parut jerawat jenis hitam hitam, ada masalah texture kulit tak sekata, sesuai la cari skincare yang ada niacinamide ni. Boleh tolong brighten kan kulit juga. Untuk kulit kusam pun sesuai. 

Aku start guna serum ni baru nak seminggu lebih. Nak kata ada perubahan ketara tu belum lagi. Tapi dari segi skin texture improvement macam ada. Rasa kulit lagi lembut, nampak lagi smooth sikit (taktau la perasaan sendiri ke apa). Yang bestnya serum ni cepat meresap. So takde rasa melekit lepas pakai and senang cepat boleh proceed dengan next step routine. 

So far takde apa apa irritation, kira sesuai dengan kulit la. Alhamdulillah. Suka pakai ni before makeup juga. Rasa macam makeup tu nampak extra glow gituhh.


Glowing Cleanser


Water, Cocamidopropyl Betaine,
Cocamide, DEA, Aloe Barbadensis
Extract, Carica Papaya (Papcya)
Fruit Extract, Sodium Benzoate,
CI 77451


To be honest, cleanser ni aku baru guna dalam 3,4 kali je. Best juga cleanser ni. Lepas guna boleh instantly rasa bersih. Tak buatkan kulit rasa kering, meaning cleanser ni tak strip away minyak yang sepatutnya ada dekat kulit kita. 


Yang penting tak buat kulit kering, tak ada irritation lepas guna, dah cukup. It does the job yang mana untuk bersihkan kulit dan prep sebelum kita ke rutin seterusnya.


Eh macam terbalik pulak review ni kan haha. Patutnya cleanser dulu. Tapi sebabkan aku memang guna serum tu, so cam berkobar cerita pasal serum dulu hehe.

Anyway, masa nak buat pemilihan produk mana and range mana yang sesuai dengan kulit korang, biasanya pihak Mylara ni akan bagi consultation dulu. Masa aku nak cuba pun, diorang tanya apa aku punya skin concern. So baru dia akan suggest produk mana yang patut aku ambik. Mana tak berkaitan tu, takde la dia suggest. Bagus kan? Senang la boleh custom routine korang tanpa perlu beli the whole set.

Macam kalau korang punya skin concern lebih kurang macam aku;
- nak brighten kan kulit
- masalah kulit kusam
- nak pudarkan parut jerawat

Boleh la try dua ni. 

Kalau problem kulit korang lagi severe, mungkin ada kena tambah few items lagi la. Tapi apa apa pun yang penting, silalah pakai sunscreen ye. Walaupun dah pakai macam macam skincare mahal tapi tak pakai sunscreen, tak ada gunanya sis.

Btw untuk korang yang tertanya tanya, dan untuk melegakan hati korang, yes Mylara Skincare punya produk semuanya di luluskan oleh KKM dan berdaftar dengan National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) dan dikilangkan di kilang yang berstatus GMP. Kilang nak dapatkan pengiktirafan GMP ni bukan senang ye. Time aku study dulu, ada banyak guideline aku belajar yang kilang kena ikut kalau nak dapatkan status GMP (Good Manufacturing Practice). So kalau produk dihasilakan di kilang yang ada GMP, maksudnya ia melalu proses yang bersih dan selamat.

Total kesemua produk dibawah jenama Mylara ada 18 kesemuanya. Banyak kan? Ni baru 2 aku cuba haha. Nanti laa ada peluang kita review range dia yang lain pulak. 

So, produk Mylara mana yang korang dah cuba? Ke belum cuba lagi? Kalau belum, aku nak recommend Perfect Glow Serum tu. Worth to try! :D




Monday, May 4, 2020

5 Makanan Tradisional Malaysia Popular Yang Bikin Hati Rasa Tak Tahan!

Malaysia ni memang kaya dengan makan tradisional. Sebab kita sendiri pun terdiri dari pelbagai etnik jadinya, variasi makanan pun ada macam macam. Pulak tu, bergantung pada musim perayaan. Kalau masa sambutan raya cina, ada menu nya, untuk deepavali, ada menunya, untuk raya puasa, ada menunya.

Kat bawah ni jom kita senaraikan antara 5 menu makanan tradisional Malaysia popular. Ada yang syok makan untuk sarapan, ada best layan masa berbuka puasa, haa mana satu favourite korang?



#1 - Nasi Dagang


Nasi dagang adalah menu untuk penduduk Pantai Timur yang sangat terkenal dengan menu masakan mereka yang pelbagai. Antara negeri yang sering dikaitkan dengan menu basi dagang ini adalah Terengganu dan juga Kelantan. 

Tidak semua orang mampu membuat nasi dagang ini. Ini kerana proses memasaknya tu sangat renyah. Bayangkan nasi untuk menu nasi dagang hendaklah di kukus secara berulang kali. Apapun, nasi dagang memang sedap lagi-lagi bila dapat dinikmati bersama kari ikan tongkol yang awesome

#2 - Nasi Lemak 


Nasi Lemak dikenali juga sebagai hidangan kebangsaan utama Malaysia. Maka tak hairanlah kenapa nasi lemak ini menjadi salah satu menu kegemaran orang ramai sepanjang masa. 

Nasi lemak agak unik dengan cara masak beras yang disatukan dengan santan. Bau sedap dengan rasa lemak santan itulah yang membuatkan hati rasa tak tahan nak makan. Ditambah pula dengan daun pandan, makin wangi bau nasi lemak tersebut. 

Nasi lemak disajikan dengan jenis kuah pedas yang dikenali sebagai 'sambal', ikan bilis goreng, telur dan timun. Nasi lemak tradisional turut dibungkus dengan daun padan supaya nasi kekal berbau harum. Nasi lemak boleh dinikmati pada bila-bila masa tak kira untuk makan pagi, makan tengah hari atau makan malam.

#3 - Rendang 



Rendang juga boleh dikategorikan sebagai makanan tradisional Malaysia. Rendang ini merupakan kari yang tidak mempunyai kuah yang banyak. Rendang boleh di masak dengan apa jua bahan seperti ayam, daging dan sebagainya. Rendang daging yang sedap akan mempunyai rasa seimbang untuk masin, masam dan manis. 

Rendang cukup sedap jika digabungkan dengan ketupat dan selalunya ia dihidangkan semasa musim perayaan. Walaupun rendang ini merupakan menu masakan melayu tetapi cina dan india juga turut menikmatinya. 

#4 - Murtabak


Jika hari biasa selalunya menu roti canai akan menjadi pilihan oleh ramai orang. Tetapi roti canai ini jga boleh ditukar untuk menjadikannya lebih sedap dan power. Menu ini dikenali sebagai Murtabak dan murtabak ini selalunya akan sering muncul apabila tima bulan puasa Ramadan. Menurut pembacaan, murtabak ini berasal dari Arab Saudi dan India. Dalam bahasa Arab, ‘Murtabak’ itu sendir bermaksud ‘dilipat’. 

#5 - Satay 


Jika negara Arab boleh berbangga dengan menu kebab mereka, untuk negara Malaysia pula, popular dengan menu sataynya yang nampak sedap. Satay ini ada banyak jenis seperti satay ayam, satay daging, satay kambing dan sebagainya,. 

Satay dihasilkan daripada kepingan daging yang di tusuk daging pada lidi. Ia di bakar panggang di atas api kayu / arang. Makin sedap apabila satay ini turut dihidangkan dengan sos kacang yang sedap.


Boleh Nikmati Di Rumah Dengan Servis Online Delivery

Tiba-tiba terasa lapar? Masih tak tahu nak makan apa? Apa kata jika luangkan masa sekejap dengan download aplikasi FoodPanda Malaysia Delivery. Kat website mereka tu ada banyak pilihan. Rambang mata dibuatnya. 


Sekarang ni hanya perlu tepuk dada dan tanya selera. Jika ada apa-apa menu yang rasa nak makan, boleh order guna perkhidmatan dari food delivery ini. Ohya, pihak Foodpanda juga turut memberi perhatian pada semua pelanggannya dengan menjarakkan sepanjang 1 meter dengan pelanggan semasa urusan penghantaran makanan. .       


Tuesday, April 28, 2020

Daftar Sekarang Sebagai Penjual di PGmall.my dan nikmati pelbagai kemudahan percuma!




Semenjak kita duduk rumah ni, makin menjadi jadi pulak shopping online haha. Mana taknya, dah tak boleh keluar, masa pulak banyak. So habiskan dekat scroll semua online store jela kerjanya. Bila dalam keadaan macam ni, makin ramai dah orang yang pandai buat pembelian online. Kalau sebelum ni, makcik pakcik dekat kampung mana reti kan. Ha sekarang masing masing dah advanced ye! So secara tak langsung, purchasing power dalam kalangan pengguna internet dah makin tinggi. So ini la berita baik untuk para peniaga untuk ambil peluang komersialkan barangan jualan korang secara online.




Aku sendiri pun ada online store. Bagi aku memang senang bila ada online store sebab kita tak susah susah nak mulut manis promote barang pada customer. Tak susah susah cari customer, sebab customer yang cari kita. Lagi lagi bila kita menggunakan platform yang betul dan berkualiti.




Daftar sebagai seller di PGMall sekarang!

Untuk korang yang berniaga dan tak ada online store lagi, mula lah mendaftar dengan PG Mall di www.pgmall.my . Kalau korang nak tahu, PG Mall dah mula beroperasi semenjak 2017 lagi dan merupakan e-commerce no. 1 di Malaysia. Ianya juga merupakan platform e-commerce lokal di Malaysia. PG Mall mempunyai seramai lebih daripada 1,000,000 pelanggan dan makin bertambah merangkumi seluruh South East Asia (SEA).

Selain daripada menawarkan macam macam jenis barangan, PG Mall menjadi pilihan ramai pelanggan disebabkan ianya tersedia dengan macam macam jenis method pembayaran. Ha biasanya kalau kita nak beli online, tapi bank kita tak tersenarai, jadi takde mood nak beli kan? Lagipun semenjak ada e-wallet sekarang ni, orang ramai lagi prefer nak guna e-wallet sebab boleh kumpul cashback dan rebate. Jadi, di PG Mall, semua major e-wallet boleh digunakan termasuk Maybank QRPay, Touch n Go e-wallet, Boost, GrabPay, Alipay dan banyak lagi. 

Dengan cara ni, korang dapatla memudahkan proses check-out untuk customer. Bila proses pembayaran mudah, lagi laju transaksi berjalan. 

Untuk tahun ni, PG Mall mensasarkan untuk dapatkan sekurangnya 10,000 peniaga/ seller yang baru. So apa tunggu lagi, sementara ada peluang ni.. baik register cepat! Lagipun, tak ada kos pendaftaran kalau nak jadi seller.

Pelbagai kemudahan dan 'support' tersedia

Di PG Mall juga, diorang ada support group yang terdiri daripada para pelanggan yang akan promosikan seller ke sosial media diorang. Bagus kan? Kira ni part of free marketing juga yang PG Mall dah sediakan. Ada juga promosi bulanan yang selalunya berlangsung dimana PG Mall berkolaborasi dengan e-wallet dan bank. So bila mana e-wallet dan bank ada buat promosi, automatik dapat promosikan online store korang juga.


Kalau korang tak reti nak set up kan store, tak reti nak buat creative campaign, jangan risau sebab semuanya akan di bereskan oleh PG Mall punya MIS team. Haa so jangan pening pening dulu. Daftar je dulu dan slowly korang akan faham cara cara nak navigate. Lagipun, interface dalam PG Mall ni semua nya straight forward dan senang nak faham. 

Selain itu, PG Mall bekerjasama dengan kesemua perkhidmatan pengeposan yang sedia ada. Jadi ini akan memudahkan proses dilevery untuk seller di PG Mall.





Store korang di PG Mall juga boleh di integrate dengan SelluSeller, EasyStore, iStoreiSend, urStore, tresGo, Etailer Gateway, Red Dino. So in case la korang dah sedia ada online store, nak merge kan inventori tu senang je. Takpayah pening pening.

Berminat untuk mendaftar? Terus ke seller.pgmall.my . Cepat rebut peluang ni dan gandakan jualan korang. Lagi lagikan time PKP ni kan ramai yang shopping online. Sikit sebanyak dapat la bantu dapatkan income untuk raya nanti kan? hehee .





About PGMall:
Website: www.pgmall.my
Facebook: www.facebook.com/PGMallOfficial
Instagram: PGMall.my


#PGMall #PGMallSeller #PGMallMerchant #onlinebusiness #Selluseller #easystore #istoreisend #urstore #tresgo #etailergateway #RedDino




Friday, April 24, 2020

Bateri Kereta Cepat Kong? Ini Tips cara pilih bateri kereta yang terbaik



Korang semua sihat? Alhamdulillah bagus. Tapi nak tanya ni, kereta korang sihat tak? Lama tak bergerak tu kena jenguk jenguk juga lah. Kadang tu masalah yang paling common bila bab kereta ni , mesti bateri kan? Kadang tu macam rasa baruuuu je tukar bateri, tiba tiba dah kong pulak. Pelik betul.



Nak nak pulak dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) ni,  bengkel pun ada waktu waktu tertentu je buka. Satu hal pulak nak cari bengkel kalau dalam waktu waktu terdesak kan? Btw kalau korang nak beli bateri kereta, kena pilih elok elok tau. Jangan main belasah je. Sebab kalau salah pilih, rugi duit wak! Ni aku nak share sikit tips yang aku dapat daripada Amaron,  tentang cara cara nak pilih bateri kereta yang terbaik. Ha bila dah tahu tips ni, baru la kita lagi bijak bila buat pembelian. ye tak?



Tips Memilih Bateri Kereta Terbaik

1. TEMPOH JAMINAN (Warranti)
Tempoh jaminan biasanya dikaitkan dengan keyakinan produk. Biasanya garansi yang diberikan di pasaran kepada pengguna adalah masing-masing dengan tempoh jaminan 12 bulan atau 18 bulan; dengan kata lain, semakin lama tempoh jaminan diberikan, semakin baik produknya.


2. SPESIFIKASI BATERI
Spesifikasi bateri kereta yang berkualiti adalah berkaitan dengan keberatan dan model, iaitu pembenaran langsung amp-hour (AH) dan kapasiti simpanan tenaga (RC) yang terkandung dalam bateri kereta.


Fun Facts :
Lebih daripada 70% kereta di Malaysia biasanya menyesuaikan bateri kereta yang bersaiz di antara model 38b20l (berat: 10kg +/-) yang berharga RM250 +/- atau model 46b24 (berat: 12kg +, berharga RM295 +/-)

========================================


Macam aku cakap tadi la, bila pilih bateri kereta,  kena la teliti. Bab tengok pada tempoh jaminan yang diberikan tu aku setuju. Sebab tu tandanya jenama tu yakin dengan ketahanan produk dia. Sebab tu aku recommend korang pilih bateri kereta jenama Amaron. 



Sebab Amaron je aku rasa so far, satu satunya jenama bateri yang bagi jaminan 3 tahun (36 bulan). Biasanya kalau brand lain tu, selalunya jaminan 12-18 bulan je. Ni sampai 36 bulan dia bagi, tu tandanya dia yakin la dengan produk dia. Maksudnya bateri tu lagi tahan lama.




Tapi, untuk dapatkan jaminan 3 tahun (36 bulan) ni, korang kena pastikan yang korang beli dari penjual sah Amaron je. Jadinya, kalau korang memang dah beli bateri AMARON tapi tak dapat pun warranty 3 tahun (36 bulan), ha better check balik dengan seller tu. Sebab untuk warranty tu, cuma boleh didaftarkan secara online oleh penjual sah Amaron sahaja.




Aku rasa purata aku tukar bateri kereta macam setahun sekali je. Belum apa apa bateri dah kaput. Lepasni memang aku nak pakai brand Amaron jela. Jimat kot, 3 tahun sekali baru tukar. Kalau tak, tiap tiap tahun pun tukar. Bateri bukan nya RM10, RM20 sis, mau RM200 lebih juga. Kalau dah 3 kali tukar, tak ke RM600? Kalau boleh jimat, sebaiknya kita cuba jimat sebanyak mungkin. Kan?




Untuk jenama bateri lain, biasanya diorang offer warranty untuk 12 atau 18 bulan je. So kalau boleh dapatkan warranty 36 bulan, siapa tak nak kan? Kalau tak nak tu, hmm rugi rugi. Jaminan pula seluruh Malaysia.

Amaron ada sediakan khidmat delivery juga. Makanya dalam kita ber-PKP ni, boleh je order online dan diorang hantarkan. Takpayah pening pening fikir dah. Okay?




Jom mula buat pilihan bijak dalam memilih bateri kereta. Mari lah kita memilih Amaron, gituuu. Kerana kita berhak mendapatkan kualiti yang terbaik. Baru lah berbaloi baloi kita bayar, kan? And make sure, beli HANYA dengan penjual sah Amaron sahaja. Ok?



AMARON 36 bulan Jaminan pro-rata di seluruh negara boleh dituntut melalui Peniaga Rasmi Amaron, sila hubungi kami di https://www.facebook.com/amarontecxus untuk mendapatkan bateri anda dijamini selama 3 tahun.

* Terma & Syarat.





On My Instagram