Saturday, July 6, 2019

Jom explore inovasi terkini dari Taiwan di Taiwan Excellence @ ARCHIDEX 2019


Rasa macam dah lama tak jejakkan kaki ke mana mana 'exhibition'. Kalau dulu, suka melayan hobi ayah jalan jalan hujung minggu ke PWTC dan KL Convention Centre untuk tengok exhibition yang menarik. Ya, ayah iols memang begitu ya. Tidak dibawak kitorang ke shopping mall, tapi dibawa nya pergi exhibition yang unik unik. Tapi kitorang suka dan yang bagusnya banyak input menarik yang kitorang dapat.



Setelah sekian lama tak visit mana mana exhibition, minggu ni aku pilih untuk ke ARCHIDEX 2019 bertempat di KL Convention Centre. Archidex ni singkatan kepada "International Architect , Interior Design & Building Exhibition 2019, Malaysia" dan ianya menampilkan banyakkkkk jenama kecil dan besar, baru dan lama yang showcase kan pelbagai inovasi terbaru mereka.

Tapi dalam banyak banyak tu, aku tertarik untuk ke Hall 8, di pavilion Taiwan Excellence. Kalau sebelum ni aku dah pernah pergi mini exhibition Taiwan Excellence di Plaza Low Yat,  [ Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan ] so kali ni aku follow rapat dan nak tahu apa lagi inovasi terbaru daripada Taiwan yang diorang bawa ke Archidex 2019. 

Taiwan Excellence ialah tanda produk inovatif dan berkualiti tinggi dari Taiwan yang dipilih berdasarkan pelbagai kriteria ketat termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) , reka bentuk, kualiti produk dan model pemasaran. Taiwan Excellence memasuki sesi ke-27 tahun ini dan telan membina reputasi kukuh dan label yang dipercayai seluruh dunia sejak dikenalkan pada tahun 1992.

Ada 21 syarikat pengilang dari Taiwan yang mengambil bahagian dan menampilkan 60 produk kesemuanya. Tapi 2 dibawah ni antara produk yang menarik perhatian aku .


Buder Water Dispenser BD-3219



Sekarang kan ada banyak jenama water dispenser yang ada di pasaran. Setiap daripada nya mesti cuba memberikan satu kelainan. Sama la juga macam jenama Buder ni. Apa yang aku suka tentang water dispenser ni ialah design nya yang cantik dan orang kata "aesthetically pleasing" . Letak je dekat mana mana sudut di dapur, mesti nampak kemas, cantik dan elegan. Water dispenser ni pula fully automated menggunkan 'touch screen'. Dekat display tu, lengkap dengan semua details termasuk

  • Temperature Display
  • Calendar
  • Language setting/ Sound adjustment
  • Hot water safety lock
  • Indicator : menandakan jika ada error 



Tank untuk menyimpan air pun menggunakan material stainless steel berkualiti daripada Jepun, makanya ia lebih tahan lama dan kekerapan nak bersihkan ganti filter pun kurang. Maksudnya, kos untuk maintenance lagi rendah. Bab penggunaan elektrik pun sangat rendah, jadi takde la bil api melambung.



Tank capacity : Hot 5L; Ambient 3L, Cold 1.7L
Dimension : 28 x 51 x 55 cm


  • Medical level  #316 stainless steel heating tank.Stainless steel heating tube, safer drinking.
  • Efficiently cooling water.
  • R134a Eco-friendly refrigerant, improving the quality of living and international image of company.
  • Double protection with 2 thermostats: WAKO ( Japanese Brand )
  • Hot water Tank flame insulation , UL Approved (The USA Standard)
  • Disposable filter (Healthier drinking)
  • Quick changing design filter, make changing easier.


 TUMA Flow2 One Plus+ AHR



Inovasi kedua yang aku berkenan ialah TUMA Flow2 One Plus+ AHR ni. Ini ialah inovasi "air exchanger" yang pertama di Malaysia. Biasa kita dengan air purifier kan? Ha ini lebih daripada sekadar air purifier. Very functional dan aku rasa setiap rumah bagus kalau ada satu.

Sebenarnya, udara dalam rumah boleh jadi agak tercemar dan merbahaya untuk kesihatan, lagi lagi  bila pengaliran udara tu kurang. Untuk mendapatkan udara yang segar dan sihat di dalam ruang rumah, kena lah pastikan yang jumlah carbon dioxide dan oxygen itu cukup. Biasanya perasan tak kalau kita tidur lama lama dalam aircond, pintu dan tingkap pula tak buka, bila bangun mesti rasa lemau, letih dan pening kepala padahal tidur dah cukup. Itu disebabkan kerana kekurangan oksigen dan terlebih pula carbon dioxide. 

So cara TUMA Flow2 One+ AHR ni berfungsi ialah dengan cara :

  • Nonstop air exchange operation.
  • Menapis dan menyegarkan udara sambil buang udara kotor
  • meningkatkan jumlah oksigen


Selain daripada menyegarkan udara dalam rumah, ianya juga bantu untuk singkirkan bau bau masam hapak & tak best dalam rumah korang. VOC activate carbon filter lah yang bantu tolong menyekat pembiakan bakteria yang menghasilkan bau busuk. 




Design pun canggih dan fully control menggunakan remote. Boleh show & hide display kalau rasa malam malam menyala teranga sangat. Penggunaan elektrik pun rendah. So jimat!

Aku rasa, untuk rumah bekeluarga yang ada anak kecik, atau pun ada bela haiwan peliharaan tu lagi laa highly recommended untuk dapatkan satu Tuma Flow2 One Plus+ AHR ni. Okay lah, nak bincang dengan Hilmi dulu kot kot boleh angkat satu hehe .


3 July 2019 - 6 July 2019 | Taiwan Excellence Pavilion @ Hall 8 , KL Convention Center

Ada banyakkk lagi inovasi hebat dari Taiwan untuk korang explore di Taiwan Excellence @ Archidex 2019 ni. Masih sempat lagi untuk kesana harini. Pameran sebenarnya dah bermula dari 3 July haritu dan tamat pada hari ini 6 July 2019. (10 pagi - 7malam) . Jadi siapa siapa yang nak pergi tu, boleh terus ke KL Convention Center dan naik ke Hall 8. Tapi sebelum tu, jangan lupa daftar online dulu untuk dapatkan akses masuk. Jangan risau, percuma sahaja.







Friday, July 5, 2019

McDonald's Ada Menu Baru Lah! : Portuguese Chicken Burger @ Burger Ayam Portugal

Perasan tak? Burger McDonald's banyak yang unik unik and baru baru ni, aku dengan Hilmi dok suka sangat dengan Spicy Korean Burger dia tu. Tapi haritu nak order tengok tengok dah tak ada. And ada burger terbaru pulak -- Portuguese Chicken Burger (Burger Ayam Portugal). Curious juga nak tahu rasa dia macam mana. Ngam ngam pulak hari Isnin (1 July 2019) haritu, aku dapat jemputan dari McDonald's untuk acara perasmian Portuguese Chicken Burger yang baru ni. So ni lah first time aku dengan Hilmi dapat merasa burger ni. Biasanya kalau aku ajak Hilmi pergi event, mana dia heran nak ikut haha. Tapi sebab aku cakap "Ni event McDonald's ni, boleh la try burger baru yang kita tengok haritu" - terus dia onz ikut. Sanggup dia tolong drive kan all the way dari Kajang ke Kota Damansara hahaha.

Moment masa acara pelancaran


Kegigihan merempuh jammed dekat federal highway ternyata tak sia sia ya, sebab Portuguese Chicken Burger ni boleh tahan sedap juga. Rasa dia lain daripada menu McDonald's Malaysia yang lain. Maybe sebab sos piri piri special yang dia gunakan tu kot. Ban roti yang digunakan untuk burger ni pun special tau, siap ada emping cili. Overall burger ni ada rasa hint of spices macam rasa kari sikit, rasa rendang rendang pun ada. Haha ke tekak aku tengah beraya lagi ni? Dok terasa macam rendang lalu dekat tekak je kahkahkah. Ala aku tak reti la describe macam mana, tapi korang WAJIB cuba okay? 

Mengancam ya burger ni


Burger ni didatangkan dalam set. Sekali dengan French Fries dan air Fanta Grape McFreeze atau pun boleh pilih nak Regular Coke je. Harga pula cuma RM16.99. Burger ni cuma ada untuk masa terhad je dan boleh didapati di semua cawangan McDonald's seluruh negara.

Bermula 4 Julai 2019, bersempena perasmian burger Portugal ni juga, McDonald's ada lancarkan Augmented Reality game (AR) yang dinamakan "Catching Nonando" . Linknya dengan Facebook untuk korang cuba main & boleh dapatkan hadiah menarik. Untuk grand prize, boleh menang 50,000 AirAsia Big Point. Wehooo! Cara nak main pun senang je. Cuma pergi ke facebook page rasmi "McDonald's Malaysia" dan klik  dekat sana. Cara nak main pun senang. Korang cuma perlu tangkap seberapa banyak Nonando (Ayam) yang boleh dalam masa 60 saat. Ala ala game PokemonGo je. Super simple! Cuba lah. Mana tahu korang teror gila, boleh menang 50,000 big point tu. Boleh la tebus jalan jalan melancong. Kot kot boleh pergi Portugal terus ke kan? 

Kalau korang tak menang main game ni pun, korang still boleh dapat voucher code instantly lepas habis game ni. Voucher code tu pulak, korang boleh guna untuk dapatkan diskaun bagi pembelian set Portugese Chicken Burger ni. wohooo dapatlaa jimat lebih! So, main game dulu ye sebelum pergi dapatkan set burger ni. Baru la berbaloi baloi.

Dengar dengar McFlurry Dinosaur nak buat comeback jugak! wehooo. McFlurry banjir dengan milo tabur & milo cereal siapa tak suka wey? Paling favourite ni! Masa Pengarah Pemasaran McDonald's Malaysia, Eugene Lee ni buat annoucement pasal McFlurry Dinosaur ni, terus aku hip hip hurrayy! T

wajiblah ada pose bersama burger, dan driver i aka husband i hewhew

Okay lah, makan Portuguese Chicken Burger lepastu pencuci mulut McFlurry Dinosaur. Ngam! Nora bagi lima bintanggggg. Siapa penggemar burger McDonald's , jangan terlepas peluang nak rasa burger edisi Portugal ni. Sempena tema "Discover The World" , taksabar nak tengok menu negara mana pulak lepasni yang McDonald's pilih. Dengar kata hint dia "Olympic 2020" . Boleh agak tak? hehehe . 

Did I hear Wagyu burger? No? hahaha. WUUUU BESTNYA KALAU ADA BURGER WAGYUUU

K gais, selamat ber-Portuguese Chicken Burger at McDonald's.

Parap pap pap paaaaaaaa .... I'M LOVIN IT


















Related search : Burger portuguese baru mcdonald's, burger portugis mcd, burger baru mcd sedap ke, burger mcdonalds portuguese review, review burger mcdonalds portuguese

Ramainya Beratur Dekat 'The Chicken Rice Shop' Demi Promosi 2 Set RM10


Aku lemah betul kalau kebetulan terkeluar pergi mall, masa lunch hour. Sebab everywhere packed. Nak makan pun mesti stress sebab kebanyakan kedai mesti full. Biasanya mesti tertumpu dekat kedai kedai yang ada promosi lunch set, atau pun yang memang sediakan menu bawah RM10. Yela, sebab nak murah kan. Dan biasanya kalau murah ni, confirmlah ramai orang pergi. Tapi kalau aku, sanggup je tunggu or beratur pun sebabkan nak makan murah. Hahaha dasar cheap skate ye.



Makanya, bila dapat tahu The Chicken Rice Shop ada buat promosi 2 for RM10 bersempena pembukaan cawangan yang ke - 100, aku terus ZASSSSSSS haruslah terpacak di sana. Apa yang 2 for RM10 tu? Haa korang boleh datang dengan kawan (minimum 2pax) , dan order 2 set daripada menu (for single portion) pada harga RM10 jeee! Jimat banyak tu! Sebab biasanya satu set Chicken Rice macam aku selalu makan yang Prime Honey BBQ tu harga nya RM10.90. So kiranya dapat 2 set dalam satu harga. Haritu aku bawa mak mertua and adik ipar sekali join kitorang lunch. Berbaloi baloi makan ramai ramai.




Ada banyak promosi dan freebies yang TCRS nak bagi sempena promosi sepanjang 
1 July 2019 - 5 July 2019


1 July 2019: 100 TCRS Freebies!
Terhad untuk 100 meja pertama bermula pukul 12.30pm dimana mana 10 outlet terpilih. Korang akan dapat exclusive TCRS merchandise (Cooler Bag, T-short & Single Combo Meal Voucher). Valid untuk dine- in sahaja ya. 

Yang ni aku dah pergi hari isnin haritu hehe. Nasib baik sempat rebut merchandise ni. Paling aku nak cooler bag tu. Banyak fungsi nak buat letak letak makanan nanti.


2 - 5 July 2019: RM10 for 2 Single Combo Meal Set!

Ha ini promo yang aku cakap tu. Terhad untuk masa happy hour je dari pukul 12.30 pm sampai 1.30pm sahaja untuk korang dapatkan promosi DUA set nasi ayam beserta air (soft drinks) pada harga cuma RM10 sahaja!

Okies ada masa lagi sebelum promosi ni tamat. So lunch nanti boleh la pergi ajak office mate makan dekat The Chicken Rice Shop. Bawah ni ialah senarai cawangan TCRS yang mengambil bahagian

  1. IOI City Mall
  2. Mid Valley
  3. Sunway Pyramid
  4. Central i-City
  5. Aeon Mall Shah Alam
  6. KL Gateway
  7. One Utama
  8. Melawati Mall
  9. SubangParade 
  10. Sunway Putra Mall

Okay gais, lunch hour nanti laju laju ke The Chicken Rice Shop ye. Sebab aku syak queue dia akan jadi lagiii panjang daripada queue kitorang ni. Yela, siapa taknak promosi murah macam ni kan? sorang makan baru RM5! Dah la nasi ayam dia sedap. Pakej sekali dengan air lagi. Rugi laa kalau tak grab kan?




By the way, aku rasa korang beratur tak lama pun nanti. Sebab service TCRS ni laju. ssaapp ssuup sssapp dah siap makanan and terus dihantar. Cuma korang jela jangan makan lelama sangat. Kesian pulak orang lain yang beratur dekat luar tu. Be considerate okay? Enjoyy your nasi ayamm





Thursday, June 20, 2019

7 Aktiviti Aku Buat Sepanjang 2 Bulan (Tak bekerja)

Haluuu pipol!

Rasa keji pulak blog dah lama tak berupdate. Rasa macam mengabaikan tanggungjawab haha. Maafkan daku wahai belog. Lama sangat tak jenguk sampai macam macam keanehan berlaku dekat belog ni. Link not secure la apelaa. Cemana nak fix benda ni eh? any idea?

 takpela tu cerita nanti. Sebagai muqaddimah pembukaan semula belog ni, kita buat summary sikit apa yang menarik dan event highlights sepanjang 2, 3 bulan lepas.

Signing off from PayPal
(2 April 2019)

Yas. Yo gal work PayPal no more. KL Site is closing down so babai. 1 tahun setengah aku dekat situ. Sedih juga la sebab dah selesa kerja situ, kawan kawan pun best, environment pun but takpela. Ada rasa lagi better dekat tempat lain. InsyaAllah



btw lanyard ni aku simpan buat letak access card rumah haha. 
Bila pakai fefeeling macam pergi kerja lagi je. Uhuuu rindu :')


My first AirAsia Event

Excited masa dapat email dapat jemputan pergi event AirAsia hewhew. Sebab menagih dapat complimentary big point wakakak. Masa aku pergi ni sempena dia promosikan menu terbaru dalam range Santan. Best! Sebab dapat rasa macam macam menu yang ada atas flight and ada lebih lebih dapat bungkus bawa balik rumah haha. Burnt cheesecake dia sedap gilo!




Ada tema tema korea sikit sebab diorang promosikan menu from celebrity chef korea. So merasa la pakai hanbook ni. Omey tak?

Braces off

Ini rasa macam dah cerita tapi takpela, cerita lagi. Masa bulan Januari lepas lagi aku dah cabut braces, wehoo. Cuma yang tak bestnya, still kena guna retainer. Doktor cakap kena pakai lagi setahun dua. Tapi aku tak yakin la. Aku syak aku kena pakai benda ni seumur hidup. Sebab bila lupa pakai sehari pun, gigi dah gerak. huhuhu. So far , rasa lagi yakin, dalam gambar pun kerja nak sengih je sebab gigi dah lawo Alhamdulillah. Gigi dah setel, cuma nak kurus je belum fullfil dalam wish list aku.





Personal Shopper Christy Ng

Haritu, aku saje la jenjalan event jualan raya dekat Menara Bank Rakyat. Lepastu ternampak Christy Ng ada buat sale. Nak jadikan cerita, aku saja la ambik gambar and post dekat facebook. Tapi tengok tengok ramai request mintak aku tolong belikan. Maka dengan tak sengajanya, aku terjadi la Personal Shopper Christy Ng. Dalam tempoh 3 hari, dapatla aku collect 80 pcs bag. patah pinggang juga nak packing sebab benda nya kena wrap elok elok. Tapi ramai juga yang datang cod and collect sendiri. So jimat sikit tenaga aku dekat situ. Sebabkan aku banyak ambik order haritu, manager dia offer untuk aku jadi official personal shopper diorang . So lepasni, any sale updates, aku share dengan korang k? wiwiwiww





Selamat Hari Raya!

Raya aku rasa macam lebih kurang je dengan tahun tahun sebelum ni. Cuma sedih jela atuk and nenek dah takde. Tapi still balik kampung.  Haritu aku balik both side aku dengan Hilmi. Belah aku dekat Pahang (Jengka & Kuantan). Hilmi pulak Kelantan. Disebabkan aku dah tak keje, maka secara automatik, aku cuti raya sebulan hahaha.



Actively creating content on Instagram

Aku lately start rajin sikit buat video and edit. Banyak video aku, video makeup makeup. Walaupun aku makeup takde la lawo, pro pun idok. tapi aku anggap tu exercise untuk bagi aku gunakan masa aku dengan benda bermanfaat and sambil tu dapatla naikkan engagement instagram aku. At least aku share benda beneficial and content sendiri. Bukan post campaign or promote barang je manjang. Kan kan?


L'Occitane The Gardens ; Demo Youth Oil

Ni event semalam aku pergi. Diorang demo kan macam mana oil ni berfungsi pada kulit. Oil ni bantu untuk serum kita dapat bertindak lebih pantas dan cepat. Sebab macam bagi support untuk bantu produk tu penetrate into deeper layer of our skin. Dalam botol tu dia isi air je. Aku memula taktahu. Time ambik gambar tetiba ada benda meleleh and macam tumpah. Cuak weh sebab oil tu mahal. Ingatkan memang oil yang terkeluar, rupanya air huhuhu. 

p/s : harga untuk 30 ml : RM480 #pengsan tapi oil ni power gila. Banyak review bagus bagus. 



okay dalam ni baru ada oil. bukan air hehe


Okayla sampai sini je dulu aku summarized kan. Sebab tetiba otak aku tepu and aku malas nak scroll cari gambar lelama haha (dasar pemalas) . Baiklah kawan kawan. Sehingga bertemu dalam post akan datang. Bai bai

Tuesday, June 18, 2019

Jazz & Co Melancarkan Koleksi Raya Bersama Dina Nadzir


Selalunya bila berbincang pasal fashion, golong 'plus sizers' selalu rasa dipinggirkan. Yela sebab tak banyak kan jenama yang focus untuk saiz plus size. Paling normal pun up to XL je. Jenama sekarang ni pulak semua nak buat FREE SIZE yang ngam ngam untuk orang badan L je. Dah tu kitorang yang XL keatas ni macam mana pulak? Kitorang pun nak bergayaa!

Good thing now ada brand Jazz & Co yang dah pun baru baru ni lancarkan Koleksi Baju Raya kolaborasi dengan Dina Nadzir. Semua cantik cantik dan up to date taw. So takde alasan lagi dah plus sizers tak boleh bergaya. 






"Sebagai duta, saya berpeluang mendekati wanita yang turut berhadapan masalah rendah diri dan kurang keyakinan diri disebabkan masalah berat badan. Walaupun setiap individu disaran berusaha untuk kekal sihat, namun keyakinan serta kepercayaan kepada diri adalah kunci kejayaan paling utama," -  Dina Nadzir

Syabas Jazz & Co sebab ambil inisiatif sediakan pelbagai rekaan cantik cantik untuk plus sizers. seriously, nak ukur seseorang tu cantik bukan pada rupa atau bentuk badan ya. it's subjective. dan keyakinan diri lah menjadi salah satu point yang buatkan wanita kelihatan cantik, invincible dan charismatic. And to look like one, you need a good pair of outfit :D and oh! baju lelaki pun ada tau dekat Jazz & Co ni. Bukan untuk wanita je.




Selain daripada pakaian koleksi untuk hari raya, Jazz & Co pun ada koleksi pakai kasual yang sesuai dipakai ke pejabat juga. Harga pun sangat berpatutan.  Di samping membeli pakaian berkualiti dengan potongan busana yang cantik, pembeli Jazz & Co boleh membuat pilihan ukuran saiz mereka sama ada 12 hingga 22 untuk wanita dan L sehingga 5XL untuk lelaki. Bermula 9 Mei sehingga 30 Jun 2019, pelanggan boleh mendapat potongan harga sehingga 30 peratus apabila mereka memasukkan kod promo JAZZRAYA2019. Diskaun ini hanya boleh diperoleh sekali untuk satu akaun pembeli, selagi stok masih ada. Di samping itu, penghantaran dalam Malaysia adalah percuma. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Jazz & Co, sila layari Instagram dan Facebook
@jazzncofashion, atau terokai www.jazznco.com untuk melihat pelbagai saiz koleksi dan
pakaian lain yang menarik. 

Friday, May 31, 2019

"Seronoknya Raya" Bersama SpongeBob SquarePants di WCT Malls

Pergi jalan jalan mall, macam macam dekorasi raya ada dekat tengah tengah mall tu kan? Biasanya tema ala ala padang pasir, tema kampung, tema warna warni, tapi yang satu ni rare betul & cuma ada di cawangan WCT Malls je.


Tema Raya : Spongebob Squarepants!


Unik kan? Bertemakan 'rumah nenas' bawah laut, memang macam masuk dunia Spongebob taw!  Selain hiasan tema Spongebob, ada juga jualan cenderahati unik (termasuk koleksi patung budaya pop edisi terhad) Yang aku pergi ni dekat Paradigm Mall PJ. Katanya, dekat WCT Malls yang lain pun ada juga termasuk Paradigm Mall Johor Bahru dan gateway@klia2.

Kenapa tiba tiba bertemakan Spongebob ni?

Sebabbbbb, bersempena sambutan ulangtahun Spongebon Squarepants yang ke - 20! Perghh tak perasan kan, Spongebob dah masuk 20 tahun. Ni umur dah boleh masuk U dah ni haha. Tak perasan pun pejam celik rupanya aku membesar dengan kartun Spongebob ni. Daripada layan dekat channel Nickelodeon, lepastu layan pulak dekat TV9. Takpernah boring. Semua episode semua best!




Merchandise exclusive Spongebob Squarepants ada dijual sepanjang promosi sambutan RAYA x Birthday Spongebob ni. Selain daripada membeli, korang boleh redeem banyak merchandise percuma juga. Cuma belanja minimum purchase serendah RM200.

  • Belanja RM200 keatas, dapat FREE sampul raya
  • Belanja RM400 keatas, dapat FREE jute bag
  • Dan kalau redeem masa happy hour, dapat redeem button badges.





Wuuuu semua comel!

Disamping membeli belah, bersuka ria selfie dengan balloon Spongebob Squarepant setinggi 7 meter (yang terbesar dengan ketinggian 11 meter dan selebar 6 meter ada di Paradigm Mall Johor Bahru),  Paradigm Mall PJ turun menganjurkan beberapa program amal bersempena bulan Ramadan yang mulia ni. 




Program Amal #SeronoknyaMenolong

Ada dua program amal yang Paradigm Mall PJ anjurkan. Satu ialah ‘A Library of Hope’, sumbangan bagi kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan satu lagi, ‘Denim Donation Drive’ untuk membantu ibu-ibu tunggal.

Program ‘A Library of Hope’

Para pengunjung Paradigm Mall PJ digalakkan untuk sama-sama berkongsi dan menyumbang buku-buku baharu atau terpakai, buku teks, buku rujukan, buku pendidikan dan sebagainya dalam apa jua bahasa bagi kegunaan pelajar sekolah rendah dan juga menengah.

Buku-buku boleh diletakkan di kotak sumbangan di Tingkat CC bermula 10 Mei – 9 Jun 2019. Semua buku yang dikumpul akan diserahkan kepada anak-anak yatim di Rumah Anak Yatim Sungai Buaya, Banting.

Denim Donation Drive

Untuk program ni, korang boleh sumbangkan denim terbaru atau terpakai yang akan diubahsuai menjadi produk kraftangan bagi menyediakan peluang pendapatan untuk ibu tunggal di Suri Lifestyle. 

Pengunjung boleh menyumbangkan apa jua jenis denim baharu mahupun terpakai di kotak sumbangan di tingkat CC bermula 10 Mei hingga 9 Jun 2019.


===========================================


Cuti sekolah dah nak mula, raya pun dah tak lama lagi. So bolehla bawa anak anak ke mana mana cawangan WCT Malls. Sambil shopping, sambil boleh redeem gift, dan anak anak pun seronok boleh jumpa maskot karakter Spongebob Squarepants & Patrick.  





Paradigm Mall PJ : Facebook | Website | Instagram
Paradigm Mall JB : Facebook | Website | Instagram
Gateway@KLIA2 : Facebook | Website | Instagram


Monday, May 27, 2019

Althea A'Bloom Series : Makeup Tools & Skincare


I've been a fan of Althea for years. Kalau sebelum ni banyak shopping dekat Althea untuk brand brand famous from Korea je, tapi sekarang I dah jadi peminat untuk diorang punya own product. And to add another addition to my addiction, Althea ada new product line pulak named A'BLOOM! Weehoo!

Ada few product under this A'Bloom line, termasuk makeup tools and skincare.

➡ 1. Fruit Face Masks (4 Variants)
➡ 2. BHA Blackhead Buster
➡ 3. Meringue Puffs



Bonus point sudah semestinya kita bagi sebab packaging semua super comel! Tak faham kenapa bila packaging cantik or comel, buatkan purchasing power tu lagi membuak buak haha. Lagi lagi untuk Fruit Face masks series tu. Semua cute cute. Susun dekat vanity table pun seronok mata nak pandang haha.

Okay kita go through satu satu produk, okay?


Fruit Face Masks

➡ What is this?

Ianya sejenis face mask. Sheet mask to be exact. One of routine yang tak ramai faham ianya sangat berbaloi kalau rajin buat. 2 kali seminggu pun dah cukup. Ada 4 variants, yang each targets different skin concern.



💕 Water-me-long : Moisturizing Watermelon Mask 

➡ Key ingredients :
Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, 
Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract

➡ Functions :
Provide deep hydration
Buat skin bouncy (improve skin elasticity)
Balanced out pH
*Great for combination skin



💕 Avo-cuddle me : Nourishing Avocado Mask

➡ Key ingredients :
Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, 
Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

➡ Functions :
Rich in antioxidants to nourish and protect skin from harmful 
environmental factors and prevent wrinkles
Infused with avocado extracts and hibiscus for soft supple skin that glows
To give extra protection to skin barrier
Balanced out pH



💕 Sparkle-me-bright : Brightening Lemon Lime Mask

➡ Key ingredients :
Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, 
Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract



➡ Functions :
clarifies and brighten dull skin to unveil the natural glow from within.
extracts banishes dark spots and green tea boosts brightening while calming skin.
(great for Combination Skin)




💕 Ac-me-peach : Anti Blemish Peach Mask

➡ Key ingredients :
Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, 
Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract



➡ Functions :
Purifies and soothes irritated and sensitive skin.
Regulate oil, balance moisture and purify for soft smooth skin.
(great for Oily Skin)





My thoughts :
Suka the size. ngam ngam dekat muka. Hole untuk mata, hidung, mulut semua ngam. Tak susah susah nak potong. Dan dekat hujung hujung mask designed to perfectly fit any face shape. Sheet punya absorption bagus. All the essence soaked into the mask. Tak ada meleleh leleh masa pakai. And tak banyak yang tertinggal dekat dalam packaging. So all the essence memang melekat dekat muka je. Lepas remove mask, boleh rasa kulit instantly feel plumper and softer.

I've tried every masks and these are my verdict

Water-me- long : Memang instantly gives hydration dekat skin. I pakai ni before nak makeup. Memang skin dapat enough hydration they need to prep skin before makeup. Love love!

Avo-cuddle- me : Works somewhat like the water-me-long ,  don't see much different except for skin feel well hydrated

Sparkle-me-bright : excited cuba yang ni sebab ada niacinamide. bagus untuk lighten up pigmentation or dark spot. Guna ni baru sekali. Skin does appears brighter tapi pigmentation not much different. Kena pakai banyak kali kot

Ac-me-peach : great for the time of the month! Kalau ada zits, pakai ni insyaallah redness akan kurang. infused with tea tree oil, it helps to calm skin and reduce inflammation. My saviour bila ada jerawat besar besar!


Conclusion : I'm loving em all! and i dah borong lagi 50 pcs masa Althea buat sale buy 1 free 1 hari tu hekhekhekkkk


===================================

BHA Blackhead Blaster



➡ What is this?
Blackhead and whitehead remover. Comes in a stick type, easy to apply without mess.
Gentle and non-irritating formula treats and prevents new ones from forming

➡ Key ingredients :
Natural BHA (White Willow Bark Extract 5,000ppm), Charcoal, Apricot seed, Tea Tree leaf oil

➡ Functions :
Remove blackhead, whitehead painlessly
Remove excess sebum

My thoughts :

BHA memang known for it's exfoliating power. So kalau nak remove dead skin cell atau blackhead, whitehead, memang kena cari produk yang ada BHA. Guna ni senang sebab takpayah nak sental kuat kuat muka (which may lead to microtearing). Cara guna cuma cuci muka, lepastu apply dan bilas. Nak lagi bagus, stim dulu muka atau tekap dengan tuala suam before guna. 

Upon first application, tak banyak beza boleh nampak. Cuma boleh rasa hidung tu lembut sikit sebab dah exfoliate. Tapi blackhead and whitehead are still there. Probably lesser. Good thing is, since it comes in a stick and compact size, so senang nak bawa kemana mana kalau travel. Kena rajin guna baru akan nampak kesan ketara. Will use this often :D





===================================

Meringue Puffs 
(Giant and Baby size)


➡ What is this?
Makeup sponge. Used to blend liquid products eg: foundation, cream blusher, concealer etc. Multi-angle puffs that blend easily for perfect detailed application

➡ Key ingredients :
High density latex free foam



My thoughts :

I'm not a fan of sponge sebenarnya. I lagi suka blend foundation or any cream product guna brushes. Sebab kadang tu malas nak basahkan sponge. Tapi this sponge works great both dry and wet! So kalau macam tak nak basahkan pun takpe. If basahkan, akan boleh kembang 1.5 x larger so lagi senang nak cover all area. Yang giant size I jarang guna. Tapi baby size ni selalu juga pakai bila nak blend concealer dekat hard to reach area macam bawah mata and area hidung. And the good thing is, it's latex free , toxic free. Tapi sebabkan warna dia cerah, dah comot dah sponge i kesan foundation haha. but that's actually good sebab kalau hitam, kita taktahu sponge tu bersih ke tak kan?

===================================

Okay that's all (for now) short review untuk semua A'Blook line products. Korang kalau nak cuba, beli la cepat sebab mask baru restock taw. haritu dah sold out dah sebab ramai borong. Harga cuma RM15 for 10 packs! Murah sangat tu!