Thursday, August 29, 2019

Sempena Sambutan Merdeka, 'McD' Bukit Bintang Sekarang Di Kenali Sebagai 'Mekdi'

"Hello, ye? Nak jumpa dekat mana? 'Mekdi? Ha okay okay".

Conversation yang biasa antara kita dengan kawan-kawan. Kalau time aku study dulu, ni conversation dengan pakwe hahaha. Kemain ye dating dekat McDonald's. Konon-konon buat study group or assignment. Yela, McDonald's Malaysia kan ada ruang tempat duduk banyak, selesa nak berkumpul dan siap ada FREE WIFI yang laju giloss. Memang jadi tempat tumpuan la bagi student  - student nak berkampung time nak siapkan assignment atau thesis.

Makin membesar, aku rasa menu kegemaran aku dekat McDonald's Malaysia ni pun bertukar-tukar. Kalau masa kecik dulu suka sangat Double Cheeseburger. Kenapa? Sebab tak ada lettuce haha. Sejenis tak makan sayur ye dulu! So kalau order Double Cheeseburger, cuma kena keluarkan timun tu je. Tak banyak yang nak kena di 'bedah'. Bila dah masuk zaman study, aku suka GCB. Sedap! Masa dapat tahu GCB dah dijadikan menu permanent, aku lah antara rakyat Malaysia yang happy tu haha.

Kalau nak cerita pasal makan apa best dekat McDonald's, eh rasanya banyak nak kena cerita. Tu tak masuk lagi part ice cream favourite lagi tu hehe. Pendek kata, McDonald's ni dah sinonim dengan kita rakyat Malaysia. 


'Mekdi' di McDonald's Bukit Bintang


Tahu tak restoran McDonald's pertama di Malaysia, terletak di Bukit Bintang tu dah pun berusia 37 tahun? Yasss! Restoran pertama McDonald's di Malaysia dibuka pada tahun 1982. Fuhh! Aku pun tak lahir lagi ye masa tu. 


Baru baru ni signage 'Mekdi' dah  diletakkan besar besar terpampang dihadapan McDonald's Bukit Bintang. Kalau kebetulan jalan jalan dekat kawasan Bukit Bintang tu, singgah lah bergambar depan signage 'Mekdi' ni kejap.  'Mekdi' ialah singkatan kepada 'McD' yang selalu kita guna bila borak dengan kawan-kawan kan? Panggilan 'Mekdi' ni terasa lebih mesra dan lebih 'lokal' je kan? Feeling Malaysian sangat hehe. 


Seiring dengan nak jadikan McDonald's lebih berjiwa Malaysia, memang diorang cuba memastikan semua berkaitan dengan McDonald's semuanya tempatan. Macam mana tu?



Inisiatif McDonald's kearah lebih 'tempatan'

Contoh antaranya, memastikan tenaga kerja di semua restoran McDonald's Malaysia ialah tenaga kerja Warga Malaysia. Up to this date, McDonald's sedang menggaji seramai 14,000 rakyat Malaysia sebagai pekerja di restoran yang dimiliki terus oleh Gerbang Alaf Sdn.Bhd. Sebab tu macam tak ada nampak warga asing bekerja dekat McDonald's kan? Selain daripada tu, pemegang francais McDonald's Malaysia pun turut dipegang oleh 100% warga Malaysia. 


Selain daripada pilihan menu yang lebih bersifat tempatan, sebagai contohnya Nasi Lemak ni, McDonald's Malaysia juga titik beratkan sumber bahan yang digunakan. Buat masa ni, 80% daripada bahan-bahan McDonald's diperoleh daripada sumber tempatan iaitu di Malaysia sendiri. Takpe, soon akan jadi 100% tempatan pulak kan?

Lagi satu yang aku puji pasal McDonald's Malaysia ni ialah, badan kebajikan pilihan McDonald's adalah Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) yang mana banyak menjalankan program inisiatif amal untuk bantu ramai kanak kanak di Malaysia. Banyak juga aktiviti amal yang McDonald's Malaysia jalankan dimana bantuan yang diberi disalurkan kepada pelbagai badan amal tempatan. Sepanjang 2018 sahaja, McDonald's Malaysia dah pun menganjurkan sebanyak lebih daripada 10,000 aktiviti kemasyarakatan. Dahsyat kan?


Good job McDonald's!


Nasi Lemak McD dah jadi menu tetap


Pernah cuba tak Nasi Lemak McD? Tak pernah? McDonald's Malaysia dah pun menjadikan menu Nasi Lemak McD sebagai menu tetap. So lepasni kalau nak makan Nasi Lemak McD pada bila-bila masa pun boleh. Termasuklah teringin nak makan tetengah malam pukul 12 takpun, rasa-rasa nak makan untuk sarapan pukul 8 pagi. Menu Nasi Lemak McD ni available 24 jam sehari dan boleh juga beli melalui Drive-Thru. Senang kan?




Set Nasi Lemak McD berharga cuma RM5.99 untuk sarapan pagi, dengan Milo Ais. Untuk waktu lain pula, harga set Nasi Lemak McD ialah RM12.99. Ha tapi kali ni, set didatangkan sekali dengan 1 ketul Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau. Kalau rasa seketul ayam tak cukup, boleh ambik 2 pcs set yang cuma RM15.99 sahaja. So kalau masa lunch tu pening-pening taktahu nak makan apa, boleh la pergi walk-in, call for delivery atau Drive-Thru untuk order set Nasi Lemak McD ni.



Setiap Nasi Lemak McD dihidangkan bersama dengan ikan bilis rangup, timun segar, telur goreng dan sambal yang padu! Belum cuba ke sambal Nasi Lemak McD? Ishh rugi! Kena cuba dulu baru tahu. Memang padu!


Jom iktirafkan Nasi Lemak sebagai makanan kebangsaan Malaysia


Sebenarnya, aku baru tahu yang rupanya Nasi Lemak belum lagi diiktirafkan secara rasmi menjadi makanan kebangsaan Malaysia. Yela, kalau orang tanya

Namakan bunga kebangsaan Malaysia
- Bunga Raya!

Namakan haiwan kebangsaan Malaysia
- Harimau

Namakan makanan kebangsaan Malaysia
- Nasi Lemak!

Ha tapi rupanya tak official pun lagi.


Makanya, McDonald's Malaysia mengambil inisiatif untuk usulkan perkara ni bagi pihak berwajib untuk dapatkan pengiktirafan Nasi Lemak sebagai makanan kebangsaan Malaysia. But to do so, kita kena la ramai-ramai join petition. Cara nak join senang je. Cuma pergi ke link http://chng.it/LDfjGDJsQs . Simple!

Jom kita sama sama dapatkan 1,000,000 signatures untuk petition ni sebelum 16 September 2019 bersempena sambutan Hari Malaysia. 

For more info untuk promotion menarik bulan ni, ataupun nak tahu aktiviti terbaru yang McDonald's  Malaysia anjurkan, boleh check di website www.mcdonalds.com.my






















Related search : Nasi Lemak Mcd pedas sangat tak, Nasi Lemak pedas ke, Nasi Lemak mcd sedap, ayam 3x pedas mcd, ayam goreng mcd 3x pedas, ayam goreng mcd review, ayam goreng mcdonald's, nasi lemak mcd review




REVIEW : Obsess Cosmetics Cushion Foundation + Lagi 3 Produk Obsess Cosmetics Yang Korang Patut Cuba


So, ceritanya haritu aku dapat jemputan ke Obsess Cosmetics Makeup Party. Majlis ni sebenarnya diadakan untuk raikan semua stokis dan agen Obsess Cosmetics yang dah sama sama jadi tulang belakang selama ni. Dengar dengar jumlah agen Obsess Cosmetics ni dah mencecah 2000 orang. Ramai! Dan masa majlis haritu pun memang 80% jemputan ialah agen Obsess Cosmetics. Selebihnya ialah blogger, MUA dan influencers.


Tema event kali ni memang cantik betul. Lovin all the setup! Nak ambil gambar pun cantik je. Cuma sebabkan ramai masa tu, aku pulak sejenis malas serabut nak bergambar time orang ramai ramai. Makanya aku bergambar dekat tempat duduk sendiri jela haha .



Selain daripada meraikan agen agen Obsess Cosmetics ni, lagi satu highlight of the event ialah sesi pelancaran packaging baru untuk Obsess Cosmetics Cushion Foundation. Kali ni bertukar ke bentuk empat segi pulak. Satu kelainan yang menarik Obsess Cosmetics cuba tampilkan. Sebab kalau perasan, dekat pasaran, banyak cushion foundation dalam bentuk bulat je kan. 

Design terbaru ni memang nampak lagi exclusive, nampak internasional gituuu. Pilihan warna pun cantik, dan kemasan metallic tu buatkan packaging nampak mahal hehe. Padahal RM59.90 je satu ni. Affordable kan?



Selain daripada cushion foundation, Obsess Cosmetics ada produk lain juga termasuk eyebrow pencil, loose powder, mascara, lip cream, lip tint dan makeup remover. Sepanjang 4 tahun penubuhan Obsess Cosmetics ni, dah macam macam pembaharuan dan penambahbaikan yang dibuat. Daripada bermula dengan cushion foundation je, sekarang dah ada lagi banyak produk SKU.


Packaging semua cute!

Aku sebenarnya sebelum ni memang dah familar dah dengan jenama Obsess Cosmetics ni. 2 produk yang aku pernah cuba - Cushion Foundation & Mascara.

Cushion foundation sebelum ni aku salah pilih code. Patutnya aku pakai light tapi aku terpilih medium. Makanya agak gelap la untuk kulit aku. So kadang aku guna untuk buat shading atau bronzing je. Tapi yang aku perasan, texture dan finishing cushion foundation yang terbaru ni lagi best daripada sebelum ni. So, yayy to better improvements!



Alang alang tu, jom la buat short review sikit untuk some of the Obsess Cosmetics punya products yang aku suka & recommend untuk korang cuba jugak. 


Dimulai dengan, ofcourse lah diorang punya star product ;




===========================================


Obsess Cosmetics Bite Me Cushion - DD Cushion Treatment Foundation SPF50

INGREDIENTS :
Aqua, Cyclopentasiloxane, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Diisostearyl Malate, Talc, Isononyl Isononanoate, Caprylic / Capric Triglyceride, Glycerin, Polyglyceryl-4-Isostearate, Iron Oxides, Squalane (Olive), Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystreate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogen Dimethicone, Stearic Acid, Alumina, Phenoxyethanol, Fragrance, Disteardimonium Hectorite, Aluminum Hydroxide, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Propylene Carbonate, Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract, Geranium Maculatum (Geranium) Oil, Ethylhexyl Glycerin.


Kenapa treatment foundation? Sebab cushion foundation ni also work as skincare. Ada infused with olive oil, geranium dan bearberry untuk bantu redakan kulit sensitif dan boleh bantu membunuh bakteria pada kulit punca masalah jerawat. So dengan penggunaan kerap, boleh bantu hilangkan parut jerawat dan cerahkan kulit juga.

Ini apa yang diorang claim lah.

Since aku pun pakai jarang jarang, so part ni aku tak dapat nak review lebih lebih. Apa aku boleh share, generally on how it works as a makeup base.

Ayuh?



Seksi kan packaging baru? Nampak exclusive gila. Nak guna buat flatlay pun cantik haha. Size ngam untuk pegang. Tak besar sangat, tak kecik sangat. Dan lengkap sekali dengan cermin. Cuma aku tak suka bila sponge warna putih. Cepat kotor dan nanti nampak selekeh bila dah pakai banyak kali hahaha. Tapi tu bukan isu besar. so untuk packaging, aku bagi 9/10.




Cushion foundation ni berfungsi sama jela dengan foundation biasa cuma tekstur lebih ringan, dan lebih senang control. Jadinya sesuai untuk daily makeup yang taknak pakai tebal tebal. Rasa rasa nak kan coverage yang lebih menyeluruh, cuma dab je lagi sampai lah capai tahap coverage macam mana yang dihajati. Sangat easy to blend, tak perlu nak dab beria sangat. Sekali tekan dekat cushion tu dah cukup sebenarnya nak ratakan untuk satu muka. Seeloknya tekan sikit dulu supaya korang boleh control amount of foundation yang korang pickup tu. Kalau tak nanti terlebih putih berlayer pulak korang pakai. Jangan tonyoh macam pakai bedak pulak.


Cushion foundation ni juga bantu tolong minimize the appearance of pores by blurring it. So makeup nampak lagi fresh dan kemas. Dan yang penting, foundation ni tak nampak bercapuk atau cakey after awhile. Kalau nak bagi lebih tahan lama, boleh set kan dengan loose powder. Overall, aku suka cushion foundation ni. Great for daily makeup base!


===========================================

Obsess Cosmetics Liquid Matte Lipstick

INGREDIENTS : 
Cyclopentasiloxane, Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone, Isododecane, Polymethylsilsesquioxane, Diisostearyl Malate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Talc, Silica Dimethyl Silylate, Cera Alba (Bees Wax), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Flavor, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Macadamia Integrifolia (Macadamia) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil May Contain +/- Titanium Dioxide (CI 77891), D&C Red No 28 (CI 45410) D&C Red No 6 (CI 15850), D&C Red No 7 (CI 15850), Iron Oxide Red (CI 77491), Iron Oxide Yellow (CI 77492), Iron Oxide Black (CI 77499)

Next kita cerita pasal diorang punya liquid lipstick pulak. Ada 7 warna semuanya buat masa ni. 

Bandung, Ribena, Bunga, Katira, Carrot, Sirap dan Dodol. (Mine in Dodol)

Code: Dodol (orange with a hint of nude brown)

This liquid lipstick infused with argan oil and vitamin E makanya ia membantu memelihara kelembapan bibir dan elakkan daripada bibir kering dan merekah. Part ni diorang claim, dan aku setuju. Sebab memang selesa pakai liquid matte lipstick ni. Texture ringan, tak melekit, dries up fast senang nak remove. Color pun cantik! Texture yang ngam dimana one coat/ layer dah cukup untuk buat bibir plump.

One layer application


===========================================


Obsess Cosmetics Chocolate Paste Mascara


Aku suka mascara Obsess Cosmetics ni. Daripada first generation punya pun aku dah suka. Yang ni pun aku suka. Antara pembaharuan dibuat ialah part wand tu. Sebelum ni jenis macam sikat halus je dan kali ni punya version, lebih sesuai untuk buatkan lashes lagi voluminize dan nampak tebal. Nak apply pun senang sebab hujung wand tak terlalu gemuk. Tapi personal preference aku lagi suka wand mascara yang lama.



Lagi satu pembaharuan bab scents. Mascara sebelum ni bau tak best hahaha macam bau pelik sikit. Tapi mascara version baru ni bau vanilla manis manis. Tenang sikit nak pakai haha. Another thing aku suka tentang mascara Obsess Cosmetics ni ialah ianya sangat mudah dicuci so mudah nak tanggalkan bila nak solat.

Before and after (one coat)

===========================================


Obsess Cosmetics Eyebrow Definer


Ini lagi satu produk Obsess Cosmetics yang aku suka. Eyebrow pencil ni comes in dual end. Ada sekali spoolie so senang nak guna dan bawa travel. Takpayah nak usung brush atau spoolie asing. Bab color pun terang, senang control dan sesuai untuk warna kulit wanita di Malaysia ni.


Bentuk tip eyebrow definer ni pun aku suka sebab ada part yang nipis, untuk lukis frame. dan ada part tebal untuk mudahkan kita fill in the brow. Bagus! This small small details yang kita perlukan bagi sebatang pensel kening! Berbaloi juga sebab sebatang ni boleh tahan lama. Cuma yang penting jangan pusing keluar banyak sangat la, takut patah. Jenis pensil kening camni la syok sebab tak pening nak kena sharp haha .



===========================================

Ada lagi beberapa produk Obsess Cosmetics yang aku belum cuba. Tapi buat masa ni, memang 4 ni la yang aku dah cuba dan aku recommend. So boleh la korang cuba juga lepasni okai?

Kalau nak tahu lebih lagi tentang produk Obsess Cosmetics, boleh terus tengok dekat website rasmi. Takpun cari je agen Obsess Cosmetics. Seluruh Malaysia ada tau. 



Thursday, August 22, 2019

Taste Of Paradigm : Belanja Untuk Makanan, Dapat FREE Lagi Banyak Makanan?

Salam penjimatan. Salam bijak berbelanja. Salam 1 Malaysia.

Haha tiber sangat ye pembuka ayat kali ni sebab yasss isi kandungan post yang ni semuanya tentang penjimatan dan kebijaksanaan dalam berbelanja.

Meh nak tanya, korang suka tak kalau setiap kali korang berbelanja, korang dapat something in return. Contohnya, bila korang spend untuk makanan, EH TIBER korang dapat redeem LEBIH BANYAK MAKANAN! acee cerita, suka ke idok?

Wajiblah suka dan melompat kegembiraan, ye dak ye dak?

Jika begitu, maka dengan berbesar hatinya aku nak eksplain (explain) sikit tentang kempen yang sedang Paradigm Mall Petaling Jaya jalankan.

Bermula dari 19 Ogos sehingga 17 November 2019, berlangsungnya kempen TASTE OF PARADIGM yang mana sepanjang kempen ni berjalan, korang boleh Belanja dan Tebus makanan dan minuman percuma. 



Macam mana caranya?

SENANGGGG!


  1. Pergi ke Concierge Counter (Level CC) dan dapatkan 'Taste Of Paradigm' passport. Sejenis macam mini booklet yang dekat dalam tu ada section untuk korang kumpulkan 'stamp'
  2. Belanja minima RM30 dekat mana mana F&B outlet untuk melayakkan korang dapat 1 stamp
  3. Tebus makanan/minuman percuma bila korang dah dapat kumpulkan certain number of stamps


Makanya, untuk segala breakfast, lunch dan dinner, korang pergi la makan dekat Paradigm Mall tu. Datang pula jangan sorang sorang. Bawa la kawan dan family sekali. Baru la lagi banyak berbelanja, lagi cepat dapat kumpul stamp heeee. Nak lagi mulia, ha belanja kawan kawan dan family. Dapat pahala sedekah belanja orang makan. Murah rezeki korang juga nanti ihik ihik.


TAK TAHU NAK MAKAN APA KO KATA?

Hey jangan mengundang kemarahan kakak yeeee. Tahu ke taktahu? Taktahu meh nak bagitahu. Ada lebih 100 restoran dan kiosk makanan dekat Paradigm Mall PJ ni ye. Nak senaraikan kesemua 100 aku confirm korang tak baca hahaha makanya biar aku listkan sikit antara yang aku dah cuba dan suka repeat setiap kali aku jejak kaki di Paradigm Mall ni. So lepas baca ni jangan cakap "Alaa dekat Paradigm Mall nak makan apeee jeeeewwww asdhggasd!" -- sekeh kepala kang!

1. Warung Mama - Lot 59(P), Level LG


Terletak di level LG. Warung Mama menyediakan pelbagai juadah yang menepati tekak weols Malaysian ni. Siapa breakfast wajib nakkan nasi lemak tu, ha dekat sini ada. Pakej sekali dengan bermacam kuih muih lagi yee. Pilih je nak kuih spesis apa. Macam macam ada. Dekat sini, pagi pagi pun dah ada menu Mee Kari, Nasi Ayam Penyet, Laksam dan Cendol. Fulamak meriah yee menu dekat sini. Wajib cuba!

menu di warung mama paradigm mall
Pilihan menu di Warung Mama



2. Seaweed Club - Lot 35(P), Level LG

popia roll seaweed club paradigm mall one utama


Kalau rasa tak nak makan berat berat sangat, nak kan sesuatu yang mengenyangkan dan ala ala healhty food less calorie gitu, maka carilah Seaweed Club. Beliau kelihatan seperti sushi tapi sebenarnya bukan sushi ye. Berkonsepkan popia yang dibalut dengan seaweed. Sedap!Lepastu bila kunyah wuuu so crunchy! Ada banyak variasi popia roll ni tapi paling aku suka yang ketam & original. 




Kalau rasa macam "Alaaa dalam tu sayur ke? I tak makan sayurr euwuwu" . Jangan risau. Jangan gaduh. Boleh cuba menu bubur & mee dia pulak. Ya Allah i tell you sis, bubur dia enak sekali. Sangat indah rasa tekak ni kalau makan bubur ni time sakit tekak or selesema. Sangat soothing. Portion pulak besar. Puas hati makan. 

3. Molten Chocolate Cafe - Lot 02, Level G

dip n dip molten chocolate cafe


INI PALING FEVERET! haha ofcos lah. Yang paling menggemukkan, yang paling manis, dan yang penting, COKLAT! haruslah menjadi yang paling feveret hehee.

menu molten chocolate cafe

Trust me bila aku cakap, one pro tip bagi lelaki yang nak cairkan hati perempuan dan gembirakan dia ialah, kau bawak dan belanja dia makan dessert. Tak kisah lah ice cream ke chocolate ke. Dekat Molten Chocolate Cafe ni, dua dua ada. Ada ice cream, ada chocolate .... yang di limpahkan keatas waffle panas yang rangup dan gebu .

Jap. Pause

Aku lapar hahahaha .


But you get the point. Ini lah port paling 'boek' kalau nak dating yee hehe. Sedap betul la semua benda dekat Molten Chocolate Cafe ni. Tak puas kalau datang sekali je. Kena datang berkali kalii.

4. Suki Cha - Lot 55A, Level CC

suki cha paradigm menu pricing


Makan berat berat dah, makan dessert dah.. eh rasa tekak haus pulak. Takpayah pening pening, kiosk minuman berlambak dekat dalam Paradigm Mall PJ ni. Kalau nak kan kelainan, korang cari pula Suki Cha dekat level CC. Suki Cha ni sejenis kiosk yang menghidangkan pelbagai jenis minuman berasaskan teh. Ada minuman panas dan sejuk. Pilih je teringin nak rasa yang mana. 

----------------------------------------------------------------

Ni aku baru senaraikan 4 je ni. Itu pun macam macam jenis menu ada. Bayangkan lah untuk 100 outlet, berapa ribu menu pulak tu? Semuanya dibawah satu bumbung di Paradigm Mall PJ. Daripada masakan Melayu, Italian, Middle-Eastern, Thai, Jawa, Hong Kong dan Taiwan, semuanya ada. 

Masa aku datang Paradigm Mall haritu, aku baru perasan yang diorang dah renovate sikit bahagian level LG tu dan lebih bertambah F&B outlet. Antara vendor yang baru beroperasi ialah Nene Chicken, Waffuru Café, Sedap Sedap, T Bun, SRK Noodle House dan Farmers Street. Dan akan datang pulak akan ada Mr. Chizu, An View, Harum Manis, Daboba, GinGer Thai and Salad Atelier.

Memang bebetul one-stop centre untuk makan makan la Paradigm Mall PJ ni kan?

Makanya, jangan lupa 3 steps ni bila ke Paradigm Mall nanti ;


  1. Pergi ke Concierge Counter (Level CC) dan dapatkan 'Taste Of Paradigm' passport. Sejenis macam mini booklet yang dekat dalam tu ada section untuk korang kumpulkan 'stamp'
  2. Belanja minima RM30 dekat mana mana F&B outlet untuk melayakkan korang dapat 1 stamp
  3. Tebus makanan/minuman percuma bila korang dah dapat kumpulkan certain number of stamps

Okay?

Ha lagi satu!


Kalau kebetulan korang datang Paradigm Mall PJ pada hari rabu (setiap minggu sepanjang kempen berlangsung) , pada pukul 11 pagi - 3 petang akan ada aktiviti "SPIN AND WIN". Boleh menang pelbagai hadiah menarik dan voucher. Wuu bestnya bestnya! So rancang la perjalanan korang sebijaknya hehe.



























Related search : paradigm mall pj, paradigm mall jb. paradigm mall pj directory, surau paradigm mall pj, senarai restoran paradigm mall pj, paradigm mall monthly activity, aktiviti bulanan paradigm mall pj, senarai direktori paradigm mall pj, kaison paradigm mall pj, paradigm mall pj innisfree, paradigm mall pj location, harga parking paradigm mall pj










Monday, July 29, 2019

Guardian Gaya Squad x HOLIKA HOLIKA

Familiar tak dengan brand "Holika Holika" ? As for me, memang familiar tapi tak pernah cuba since sebelum ni brand Holika Holika tak readily available di Malaysia.

Tapi sekarang sis, Holika Holika dah ada dekat Guardian tau! Tak sure dekat outlet Guardian yang mana lagi ada Holika Holika ni, tapi yang aku tahu, dekat Guardian The Curve ada! So boleh la korang walk-in di Guardian The Curve untuk cuba produk Holika Holika ni. 

It's a Korean beauty brand. Sebelum ni aku ingat Holika Holika cuma hasilkan produk makeup je, tapi rupanya skin care pun ada and ranges dia ada banyak! Ada ranges untuk kulit combination, untuk kulit acne prone, dan kulit kering. I get to play along with all their products during #GuardianGayaSquad session I attended last week. Syok gila sebab boleh cuba satu persatu skin care Holika Holika ni to test out its texture, scents and banyak lagi other attributes.



Antara skin care series and variants Holika Holika ialah :


GOOD CERA CERAMIDE




Wednesday, July 24, 2019

PIXY Make It Glow Series Review | Beauty Primer, Dewy Cushion & Silky Powdery Cake


Sejak sekolah dulu lagi, jenama bedak terawal yang aku guna ialah Pixy. Yang Two-Way-Cake tu, yang bekas warna putih biru. Aku suka betul pakai bedak tu sebab walaupun beliau sejenis bedak, tapi power ye boleh tutup kesan parut jerawat dan buatkan kulit appear brighter.

Sekarang, PIXY dah datang dengan banyak varian. Yang terbaru, diorang lancarkan "MAKE IT GLOW" series. Dalam series ni, ada 3 produk kesemuanya , iaitu :



1. PIXY Make It Glow Beauty Skin Primer
2. PIXY Make It Glow Dewy Cushion
3. PIXY Make It Glow Silky Powdery Cake

Yasss girl! PIXY dah ada range lengkap untuk base termasuk primer. Cukup je guna 3 ni, dah boleh achieve glowing & dewy look.

Monday, July 22, 2019

The Entertainer : Jimat Banyak Dengan Deal Buy 1 Free 1 Gunakan Apps ni!

Siapa tak suka promosi beli 1 percuma 1? Kalau tak suka maksudnya korang kaya gilo wey. Tapi rasanya kaya cemana pun , kalau ada deal buy 1 free 1 for sure semua orang nak. Sebab tu menandakan perbelanjaan kita tu berbaloi. Dapat 2 barang pada satu harga. Kan penjimatan berganda tu?

Nak tak kalau aku share dengan korang cara macam mana nak dapatkan  BERIBU deals beli 1 percuma 1 especially untuk makan dan juga penginapan?

Tapi kalau korang taknak pun aku nak share jugak wakakak sebab benda baik haruslah dikongsi, tak gituuuuu?

Caranya sangat mudah! Cuma download apps Entertainer dan SUBSCRIBE! Subscription pula ikut tahun. Contoh untuk tahun ni, kita ada pakej Malaysia 2019

Harga asal subscription Entertainer ni ialah RM180 tapi sekarang ni ada promo sempena dah setengah tahun kan, cuma RM65 sahaja untuk pakej Malaysia 2019 . Pakej ni valid sampai 30/12/2019 . 



Aku mula subscribe Entertainer ni sejak November tahun lepas (Sebab aku ambik terus pakej 2018 & 2019). Dannnn dah macam macam tempat aku redeem dan guna deal 1 FOR 1 Entertainer ni. Sangat berbaloi. Meh sini aku senaraikan antara tempat best yang aku dah redeem. Best wooo makan fancy fancy dan mewah mewah tapi pada separuh harga.

Note : Ada satu entry aku dah pernah cerita pasal aku beli air Dream Color 


1. Beard Brothers BBQ , Tropicana Damansara



Ni memang tempat favourite aku dengan Hilmi. Dah habis guna dah pun haha. Tapi kalau dah habis guna, boleh claim semula untuk extra deals di restoran yang sama menggunakan Smile Points. Ok smile point ni nanti aku cerita lepas ni.



Beard Brothers BBQ ni menunya fokus pada masakan BBQ ala texas. Masak BBQ guna 'smoke' style. Daging biasanya dimasak lebih daripada 24 jam makanya memang juicy sangattt la dagingnya bila masuk mulut. Sangat lembut dan gebu! Daging lembu, kambing dan ayam semua ada dekat sini. Fave kitorang 'Texas Star' & 'Sheep Thrill' . So setiap kali makan dekat sini  kitorang akan gunakan Entertainer. Kalau biasanya 1 hidangan tu harganya RM28, kalau 2 orang mesti lah dah RM56 kan? Tapi dengan Entertainer , cuma bayar RM28 je.

Uwahhh best kan?


Wednesday, July 17, 2019

Tips Pakai Lens Tak Pedih Mata Dan Tak Rasa Berpasir

Sebelum ni, aku ialah golongan anti lens hahaha. Hanya disebabkan bila aku pakai lens, mata aku pedih dan merah, aku terus marah lalu berlari ke pantai .. #tiber. okay sambung, aku terus marah dah aku rasa macam aku tak ditakdirkan untuk pakai lens. Sobs.

Aku dah cuba bermacam jenis lens. Yang mahal, yang murah. Yang iklan masuk tv, yang dekat uptown. Yang tahan 3 bulan, yang disposable sekali pakai je. Hey aku dah try semuaa! Yang cakap water content tinggi bla bla. Aku try jugak. Cap cap yang dekat optic store tu pun majority aku dah cuba. TAPI PEDIH JUGAK!!!

Aku boleh pakai maximum 2 jam. Itu pun mata dah merah macam nak menangis. Hidung pun berair. Lepastu mata rasa berpasir. Tendency nak gonyoh mata tu tinggi walaupun aku selalu halang dari usik mata, tapi mesti aku usik juga sebab tak selesa.

Dah habis cerita pasal pengalaman aku. Now, kita kearah dapatkan jalan penyelesaian.

Haritu aku ternampak kawan aku share yang mata dia pun pedih pakai lens BILA....  dia rinse lens tu sebelum pakai guna multi-purpose solution. Okay, memang multi purpose solution untuk sesuai untuk rub, store and rinse. Tapi maybe la untuk setengah orang, mata sensitif dan tak sesuai. Macam aku. 

Maka penyelesaiannya ialah , gunakan SALINE SOLUTION. Harga saline ni murah berbanding multipurpose solution. Tapi guna hanya untuk RINSE/ BILAS sahaja taw. Jangan guna untuk simpan lens. Bila aku ikut cara ni, automatik aku boleh pakai lens berjam jam lamanya. Sebab tula ko perhati ig aku, gambar semua lately pakai lens je haha. Dasar tak mengaku melayu mata hitam (eh mata aku coklat :p )

Image result for saline solution
aku pakai yang ni (ini murah je, biasa one set macam ni dalam below RM20 kalau tak silap)

Saturday, July 6, 2019

Jom explore inovasi terkini dari Taiwan di Taiwan Excellence @ ARCHIDEX 2019


Rasa macam dah lama tak jejakkan kaki ke mana mana 'exhibition'. Kalau dulu, suka melayan hobi ayah jalan jalan hujung minggu ke PWTC dan KL Convention Centre untuk tengok exhibition yang menarik. Ya, ayah iols memang begitu ya. Tidak dibawak kitorang ke shopping mall, tapi dibawa nya pergi exhibition yang unik unik. Tapi kitorang suka dan yang bagusnya banyak input menarik yang kitorang dapat.



Setelah sekian lama tak visit mana mana exhibition, minggu ni aku pilih untuk ke ARCHIDEX 2019 bertempat di KL Convention Centre. Archidex ni singkatan kepada "International Architect , Interior Design &  Building Exhibition 2019, Malaysia" dan ianya menampilkan banyakkkkk jenama kecil dan besar, baru dan lama yang showcase kan pelbagai inovasi terbaru mereka.

Tapi dalam banyak banyak tu, aku tertarik untuk ke Hall 8, di pavilion Taiwan Excellence. Kalau sebelum ni aku dah pernah pergi mini exhibition Taiwan Excellence di Plaza Low Yat,  [ Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan ] so kali ni aku follow rapat dan nak tahu apa lagi inovasi terbaru daripada Taiwan yang diorang bawa ke Archidex 2019. 

Taiwan Excellence ialah tanda produk inovatif dan berkualiti tinggi dari Taiwan yang dipilih berdasarkan pelbagai kriteria ketat termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) , reka bentuk, kualiti produk dan model pemasaran. Taiwan Excellence memasuki sesi ke-27 tahun ini dan telan membina reputasi kukuh dan label yang dipercayai seluruh dunia sejak dikenalkan pada tahun 1992.

Ada 21 syarikat pengilang dari Taiwan yang mengambil bahagian dan menampilkan 60 produk kesemuanya. Tapi 2 dibawah ni antara produk yang menarik perhatian aku .


Friday, July 5, 2019

McDonald's Ada Menu Baru Lah! : Portuguese Chicken Burger @ Burger Ayam Portugal

Perasan tak? Burger McDonald's banyak yang unik unik and baru baru ni, aku dengan Hilmi dok suka sangat dengan Spicy Korean Burger dia tu. Tapi haritu nak order tengok tengok dah tak ada. And ada burger terbaru pulak -- Portuguese Chicken Burger (Burger Ayam Portugal). Curious juga nak tahu rasa dia macam mana. Ngam ngam pulak hari Isnin (1 July 2019) haritu, aku dapat jemputan dari McDonald's untuk acara perasmian Portuguese Chicken Burger yang baru ni. So ni lah first time aku dengan Hilmi dapat merasa burger ni. Biasanya kalau aku ajak Hilmi pergi event, mana dia heran nak ikut haha. Tapi sebab aku cakap "Ni event McDonald's ni, boleh la try burger baru yang kita tengok haritu" - terus dia onz ikut. Sanggup dia tolong drive kan all the way dari Kajang ke Kota Damansara hahaha.

Moment masa acara pelancaran


Kegigihan merempuh jammed dekat federal highway ternyata tak sia sia ya, sebab Portuguese Chicken Burger ni boleh tahan sedap juga. Rasa dia lain daripada menu McDonald's Malaysia yang lain. Maybe sebab sos piri piri special yang dia gunakan tu kot. Ban roti yang digunakan untuk burger ni pun special tau, siap ada emping cili. Overall burger ni ada rasa hint of spices macam rasa kari sikit, rasa rendang rendang pun ada. Haha ke tekak aku tengah beraya lagi ni? Dok terasa macam rendang lalu dekat tekak je kahkahkah. Ala aku tak reti la describe macam mana, tapi korang WAJIB cuba okay? 

Mengancam ya burger ni


Burger ni didatangkan dalam set. Sekali dengan French Fries dan air Fanta Grape McFreeze atau pun boleh pilih nak Regular Coke je. Harga pula cuma RM16.99. Burger ni cuma ada untuk masa terhad je dan boleh didapati di semua cawangan McDonald's seluruh negara.

Bermula 4 Julai 2019, bersempena perasmian burger Portugal ni juga, McDonald's ada lancarkan Augmented Reality game (AR) yang dinamakan "Catching Nonando" . Linknya dengan Facebook untuk korang cuba main & boleh dapatkan hadiah menarik. Untuk grand prize, boleh menang 50,000 AirAsia Big Point. Wehooo! Cara nak main pun senang je. Cuma pergi ke facebook page rasmi "McDonald's Malaysia" dan klik  dekat sana. Cara nak main pun senang. Korang cuma perlu tangkap seberapa banyak Nonando (Ayam) yang boleh dalam masa 60 saat. Ala ala game PokemonGo je. Super simple! Cuba lah. Mana tahu korang teror gila, boleh menang 50,000 big point tu. Boleh la tebus jalan jalan melancong. Kot kot boleh pergi Portugal terus ke kan? 

Kalau korang tak menang main game ni pun, korang still boleh dapat voucher code instantly lepas habis game ni. Voucher code tu pulak, korang boleh guna untuk dapatkan diskaun bagi pembelian set Portugese Chicken Burger ni. wohooo dapatlaa jimat lebih! So, main game dulu ye sebelum pergi dapatkan set burger ni. Baru la berbaloi baloi.

Dengar dengar McFlurry Dinosaur nak buat comeback jugak! wehooo. McFlurry banjir dengan milo tabur & milo cereal siapa tak suka wey? Paling favourite ni! Masa Pengarah Pemasaran McDonald's Malaysia, Eugene Lee ni buat annoucement pasal McFlurry Dinosaur ni, terus aku hip hip hurrayy! T

wajiblah ada pose bersama burger, dan driver i aka husband i hewhew

Okay lah, makan Portuguese Chicken Burger lepastu pencuci mulut McFlurry Dinosaur. Ngam! Nora bagi lima bintanggggg. Siapa penggemar burger McDonald's , jangan terlepas peluang nak rasa burger edisi Portugal ni. Sempena tema "Discover The World" , taksabar nak tengok menu negara mana pulak lepasni yang McDonald's pilih. Dengar kata hint dia "Olympic 2020" . Boleh agak tak? hehehe . 

Did I hear Wagyu burger? No? hahaha. WUUUU BESTNYA KALAU ADA BURGER WAGYUUU

K gais, selamat ber-Portuguese Chicken Burger at McDonald's.

Parap pap pap paaaaaaaa .... I'M LOVIN IT


















Related search : Burger portuguese baru mcdonald's, burger portugis mcd, burger baru mcd sedap ke, burger mcdonalds portuguese review, review burger mcdonalds portuguese

Ramainya Beratur Dekat 'The Chicken Rice Shop' Demi Promosi 2 Set RM10


Aku lemah betul kalau kebetulan terkeluar pergi mall, masa lunch hour. Sebab everywhere packed. Nak makan pun mesti stress sebab kebanyakan kedai mesti full. Biasanya mesti tertumpu dekat kedai kedai yang ada promosi lunch set, atau pun yang memang sediakan menu bawah RM10. Yela, sebab nak murah kan. Dan biasanya kalau murah ni, confirmlah ramai orang pergi. Tapi kalau aku, sanggup je tunggu or beratur pun sebabkan nak makan murah. Hahaha dasar cheap skate ye.



Makanya, bila dapat tahu The Chicken Rice Shop ada buat promosi 2 for RM10 bersempena pembukaan cawangan yang ke - 100, aku terus ZASSSSSSS haruslah terpacak di sana. Apa yang 2 for RM10 tu? Haa korang boleh datang dengan kawan (minimum 2pax) , dan order 2 set daripada menu (for single portion) pada harga RM10 jeee! Jimat banyak tu! Sebab biasanya satu set Chicken Rice macam aku selalu makan yang Prime Honey BBQ tu harga nya RM10.90. So kiranya dapat 2 set dalam satu harga. Haritu aku bawa mak mertua and adik ipar sekali join kitorang lunch. Berbaloi baloi makan ramai ramai.




Ada banyak promosi dan freebies yang TCRS nak bagi sempena promosi sepanjang 
1 July 2019 - 5 July 2019


1 July 2019: 100 TCRS Freebies!
Terhad untuk 100 meja pertama bermula pukul 12.30pm dimana mana 10 outlet terpilih. Korang akan dapat exclusive TCRS merchandise (Cooler Bag, T-short & Single Combo Meal Voucher). Valid untuk dine- in sahaja ya. 

Yang ni aku dah pergi hari isnin haritu hehe. Nasib baik sempat rebut merchandise ni. Paling aku nak cooler bag tu. Banyak fungsi nak buat letak letak makanan nanti.


2 - 5 July 2019: RM10 for 2 Single Combo Meal Set!

Ha ini promo yang aku cakap tu. Terhad untuk masa happy hour je dari pukul 12.30 pm sampai 1.30pm sahaja untuk korang dapatkan promosi DUA set nasi ayam beserta air (soft drinks) pada harga cuma RM10 sahaja!

Okies ada masa lagi sebelum promosi ni tamat. So lunch nanti boleh la pergi ajak office mate makan dekat The Chicken Rice Shop. Bawah ni ialah senarai cawangan TCRS yang mengambil bahagian

  1. IOI City Mall
  2. Mid Valley
  3. Sunway Pyramid
  4. Central i-City
  5. Aeon Mall Shah Alam
  6. KL Gateway
  7. One Utama
  8. Melawati Mall
  9. SubangParade 
  10. Sunway Putra Mall

Okay gais, lunch hour nanti laju laju ke The Chicken Rice Shop ye. Sebab aku syak queue dia akan jadi lagiii panjang daripada queue kitorang ni. Yela, siapa taknak promosi murah macam ni kan? sorang makan baru RM5! Dah la nasi ayam dia sedap. Pakej sekali dengan air lagi. Rugi laa kalau tak grab kan?




By the way, aku rasa korang beratur tak lama pun nanti. Sebab service TCRS ni laju. ssaapp ssuup sssapp dah siap makanan and terus dihantar. Cuma korang jela jangan makan lelama sangat. Kesian pulak orang lain yang beratur dekat luar tu. Be considerate okay? Enjoyy your nasi ayamm





Thursday, June 20, 2019

7 Aktiviti Aku Buat Sepanjang 2 Bulan (Tak bekerja)

Haluuu pipol!

Rasa keji pulak blog dah lama tak berupdate. Rasa macam mengabaikan tanggungjawab haha. Maafkan daku wahai belog. Lama sangat tak jenguk sampai macam macam keanehan berlaku dekat belog ni. Link not secure la apelaa. Cemana nak fix benda ni eh? any idea?

 takpela tu cerita nanti. Sebagai muqaddimah pembukaan semula belog ni, kita buat summary sikit apa yang menarik dan event highlights sepanjang 2, 3 bulan lepas.

Signing off from PayPal
(2 April 2019)

Yas. Yo gal work PayPal no more. KL Site is closing down so babai. 1 tahun setengah aku dekat situ. Sedih juga la sebab dah selesa kerja situ, kawan kawan pun best, environment pun but takpela. Ada rasa lagi better dekat tempat lain. InsyaAllah



btw lanyard ni aku simpan buat letak access card rumah haha. 
Bila pakai fefeeling macam pergi kerja lagi je. Uhuuu rindu :')


My first AirAsia Event

Excited masa dapat email dapat jemputan pergi event AirAsia hewhew. Sebab menagih dapat complimentary big point wakakak. Masa aku pergi ni sempena dia promosikan menu terbaru dalam range Santan. Best! Sebab dapat rasa macam macam menu yang ada atas flight and ada lebih lebih dapat bungkus bawa balik rumah haha. Burnt cheesecake dia sedap gilo!




Ada tema tema korea sikit sebab diorang promosikan menu from celebrity chef korea. So merasa la pakai hanbook ni. Omey tak?

Braces off

Ini rasa macam dah cerita tapi takpela, cerita lagi. Masa bulan Januari lepas lagi aku dah cabut braces, wehoo. Cuma yang tak bestnya, still kena guna retainer. Doktor cakap kena pakai lagi setahun dua. Tapi aku tak yakin la. Aku syak aku kena pakai benda ni seumur hidup. Sebab bila lupa pakai sehari pun, gigi dah gerak. huhuhu. So far , rasa lagi yakin, dalam gambar pun kerja nak sengih je sebab gigi dah lawo Alhamdulillah. Gigi dah setel, cuma nak kurus je belum fullfil dalam wish list aku.





Personal Shopper Christy Ng

Haritu, aku saje la jenjalan event jualan raya dekat Menara Bank Rakyat. Lepastu ternampak Christy Ng ada buat sale. Nak jadikan cerita, aku saja la ambik gambar and post dekat facebook. Tapi tengok tengok ramai request mintak aku tolong belikan. Maka dengan tak sengajanya, aku terjadi la Personal Shopper Christy Ng. Dalam tempoh 3 hari, dapatla aku collect 80 pcs bag. patah pinggang juga nak packing sebab benda nya kena wrap elok elok. Tapi ramai juga yang datang cod and collect sendiri. So jimat sikit tenaga aku dekat situ. Sebabkan aku banyak ambik order haritu, manager dia offer untuk aku jadi official personal shopper diorang . So lepasni, any sale updates, aku share dengan korang k? wiwiwiww





Selamat Hari Raya!

Raya aku rasa macam lebih kurang je dengan tahun tahun sebelum ni. Cuma sedih jela atuk and nenek dah takde. Tapi still balik kampung.  Haritu aku balik both side aku dengan Hilmi. Belah aku dekat Pahang (Jengka & Kuantan). Hilmi pulak Kelantan. Disebabkan aku dah tak keje, maka secara automatik, aku cuti raya sebulan hahaha.



Actively creating content on Instagram

Aku lately start rajin sikit buat video and edit. Banyak video aku, video makeup makeup. Walaupun aku makeup takde la lawo, pro pun idok. tapi aku anggap tu exercise untuk bagi aku gunakan masa aku dengan benda bermanfaat and sambil tu dapatla naikkan engagement instagram aku. At least aku share benda beneficial and content sendiri. Bukan post campaign or promote barang je manjang. Kan kan?


L'Occitane The Gardens ; Demo Youth Oil

Ni event semalam aku pergi. Diorang demo kan macam mana oil ni berfungsi pada kulit. Oil ni bantu untuk serum kita dapat bertindak lebih pantas dan cepat. Sebab macam bagi support untuk bantu produk tu penetrate into deeper layer of our skin. Dalam botol tu dia isi air je. Aku memula taktahu. Time ambik gambar tetiba ada benda meleleh and macam tumpah. Cuak weh sebab oil tu mahal. Ingatkan memang oil yang terkeluar, rupanya air huhuhu. 

p/s : harga untuk 30 ml : RM480 #pengsan tapi oil ni power gila. Banyak review bagus bagus. 



okay dalam ni baru ada oil. bukan air hehe


Okayla sampai sini je dulu aku summarized kan. Sebab tetiba otak aku tepu and aku malas nak scroll cari gambar lelama haha (dasar pemalas) . Baiklah kawan kawan. Sehingga bertemu dalam post akan datang. Bai bai