Thursday, November 14, 2019

Nak Menang Bekalan 1 Tahun Produk Love Beauty And Planet? Cuma Kitar Semula je!

Kalau ingat, masa aku kecik kecik dulu banyak iklan pasal kitar semula ni dekat tv. Siap ada lagu lagi, tapi aku tak boleh nak recall pulak lagu tu macam mana haha. Lepastu educate kita cara nak asingkan jenis barang mengikut tong kitar semula.

Tapi perasan tak sekarang macam kurang dah la nampak iklan iklan tu. Tapi yang bagusnya, inisiatif untuk menggalakkan kitar semula ni sentiasa diteruskan. Ada banyak awareness program yang dijalankan, antara nya macam yang aku pergi ni; Love Beauty And Planet x Guardian Exclusive Recycling Workshop.


Masa workshop ni kitorang sempat upcycling botol body wash yang kosong dijadikan mini garden hehe. Struggle juga awal awal tu nak potong botol tu sebab keras tapi akhirnya menjadi juga. Tapi yang kelakar tu time balik, aku dengan Kak Sabby menyinggah tandas. Lepastu pokok aku tertinggal LOL. Padahal masa tu aku confident je simpan pokok tu dalam kereta sebab lepastu pergi makan dengan Kak Sabby kejap. Time makan kak Sabby kata "akak punya pokok tertinggal dalam tandas la" . Alih alih bila dah balik baru aku perasan sebenarnya pokok yang aku usung tu kak Sabby punya wakakakkaa. Aku punya yang sebenarnya tertinggal dekat tandas kahkahkah. Harap harap acik cleaner tolong jagakan la haha.

Okay jom jadikan bekas kosong ni kepada mini garden

Btw, sebenarnya fokus utama workshop ni ialah untuk diwar warkan yang  Love Beauty And Planet ada menjalankan program kitar semula dimana, akan disediakan Recycling Bin di beberapa outlet Guardian yang terpilih dan korang boleh drop kan botol shampoo atau body wash yang dah habis tu (tak kisah any brand)


And sepanjang tempoh program ni, bila korang beli mana mana produk Love Beauty and Planet , korang boleh dapatkan FREE TOTE BAG dan juga 1 voucher booklet (3 x RM5 Love Beauty and Planet voucher and a RM10 The Hive voucher) *Limited vouchers available. 

antara variant produk Love Beauty And Planet yang ada dipasaran


berkobar kobar ye semua hehe


Alang alang dah menggigih pergi masuk Guardian untuk drop kan botol for recycle, jangan lupa ambil gambar sekali dan pos kan ke Facebook ataupun Instagram korang. Tag Love, Beauty And Planet  and korang berpeluang untuk menang 1 year supply barangan Love Beauty And Planet ! wehooo syok gila kan. Try jela mana tahu rezeki kan?

tote bag tu yang korang akan dapat. so cute!


Untuk senarai outlet Guardian yang mengambil bahagian, boleh tengok dekat bawah ni okay?



❤ Suria KLCC – 16th & 17th November, 22nd & 23rd November
❤ Sunway Pyramid – 9th & 10th November, 16th and 17th November
❤ NU Sentral – 9th & 10th November, 16th and 17th November
❤Bangsar Shopping Centre – 2nd& 3rd November, 9th& 10th November
❤ Taipan USJ – 2nd & 3rd November, 9th and 10th November
❤ Malawati Mall – 2nd and 3rd November, 9th and 10th November
❤ Berjaya Times Square – 16th & 17th November, 23rd and 24th November
❤ SS15 Courtyard – 2nd & 3rd November, 9th and 10th November
❤ Aeon Mall Shah Alam – 16th and 17th November, 23rd and 24th




Let's go green and let's start RECYCLING!! Selamatkan bumi kitaaaa *sambil pasang lagu HIJAU by Zainal Abidin hehe.


Wednesday, October 30, 2019

Kedai Spect Murah Favourite Kitorang di Berjaya Times Square | Serendah RM61 Complete Lens


dua dua spect kitorang pakai ni buat dekat kedai ni jugak


Masa aku kerja dekat PayPal dulu , memang ada diperuntukkan elaun untuk rawatan gigi (dental) & buat cermin mata (optical) Makanya tiap 6 bulan, mesti aku sibuk buat spect baru semata sebab nak claim wakakaka.

Untuk optical, ada allocation RM250 je so biasanya boleh dapat 1 spect jela kan? Tapi since aku rajin buat dekat satu kedai murah ni, aku dapat la buat lagi satu spect untuk Hilmi.


Spect macam aku pakai ni, cuma RM80 jeee. Tapi sekarang, ada promo lagi murah iaitu RM61 jurr sis. Lengkap sekali dengan lens & siap dalam masa 1/2 jam.

Meh aku tunjuk kat kedai mana aku buat spect ni.

Ekceli spect pertama aku buat dekat Sg Wang. Tapi since kedai ni ada branch dekat Berjaya Time Square, so aku lagi rajin buat dekat Times Square je. Alang alang boleh jalan jalan sekali hewhew. Spect mak aku, spect Hilmi, semua buat dekat sini. And kedai ni pon memang viral dekat Sg Wang.  Tapi yang dekat Times Square ni ramai belum tahu kot. So alang alang tu biar aku bagitahu.

Nama kedai ni ; 

PERFECT OPTICAL





Kedai ni dekat tingkat 3, bahagian EAST taw. Nak senang. korang cari je lift belah EAST and naik terus tingkat 3 sebab memang dekat dengan lif je kedai ni.


Tu lif nyee


Tingkat 3, EAST. NGERTI KAMU?

Aku perhati ramai jugak blogger review kedai spect viral haritu tapi aku tak sure kedai mana satu dorang pergi. Tapi kalau dekat Sg Wang rata rata memang murah pun. Tapi sebabkan aku ulang ulang gi kedai ni je, so k la k la aku kena laa menangkan kedai ni hewhew.



Kalini kitorang datang untuk keberapa kali tah hahaha layankan Hilmi nak buat spect extra. Berkobar dia nak cari spect khas untuk dia pakai time bersukan je haha. Takpe bang, teruskan semangat kesukanan tu. Ada harga RM61, ada RM80. Design pun semua cun cun. Sejenis ikut trend semasa la semua design dia ni.

confuse nak pilih design mana satu

dah pilih boleh terus check power mata


K gais kalau rasa nak buat spect murah, design trendy kpop kpop boleh laa datang sini. Dari segi kualiti bagi aku okay je, sesuai laa dengan harga. Mana mana spect pun kalau pandai jaga elok je kan. Cuma masa nak buka spect tu jangan tarik ke sisi  tapi buka elok elok guna dua dua tangan , kalau tak dia cepat loose/patah.


Sekian,
 "selesai menjawab soalan kepada ramai yang tanya aku buat spec dekat mana" hehe .. 










Related search ; kedai spec viral sg wang, kedai spek viral sg wang, kedai spek murah sg wang, kedai spek murah times square, kedai spek murah kl, kedai spek murah selangor, kedai spek murah cepat siap, kedai spek siap 1 jam, kedai spek siap 30 minit, kedai spek murah malaysia

Tuesday, October 29, 2019

[GAMBAR] Jom Intai Tengok Suite Pilihan Keluarga Diraja &VVIP Menginap Di AnCasa Royale Pekan Pahang


Kalau dah namanya suite, memang bukan untuk orang ashe ashe macam kita lah untuk menginap kan? Kebiasannya memang jadi pilihan orang ternama, golongan diraja, selebriti dan VVIP jela yang mampu. Mana taknya, harga rate satu malam je serendah RM3,000 . Dah sama macam nilai aku sewa rumah untuk 3 bulan hehe.

Kalau selalunya cuma tengok dalam TV ataupun gambar dalam internet je, kalini aku berpeluang tengok sendiri dan jejakkan kaki kedalam suite mewah masa stay di AnCasa Royale Pekan haritu. Memang cantikkk wey! Mampu berangan jela duduk dalam bilik macam ni. Saiz suite tu je lagi besar dari saiz rumah aku haha.

Di AnCasa Royale Pekan ni, ada beberapa kategori bilik; bermula dengan Deluxe Premier, diikuti dengan :


  • Family Suite
  • Junior Suite
  • Executive Suite
  • Premier Suite

Ini aku dah susun ikut keluasan dan ofcos harganya hehe. Premier Suite tu kalau tak silap aku harganya RM7,000 satu malam. Tapi memang grand dan mewah dalam tu. Semua perabot, susun atur, layout, interior design memang another level. Sepadan la dengan harga. Tapi rasanya lagi 20 tahun pun belum tentu aku dapat duduk dekat suite tu hehehe. Ukur baju di badan sendiri wakk. Deluxe Premier pun dah cukup mewah dah bagi aku haha.

Okaylah, ayuh aku santapkan gambar gambar yang aku ambil masa room tour haritu. Dan cembiasa la, bakal terselit gambar pelik pelik daripada aku & Pika hahaha. Yang specialnya jom kita tengok gambar gambar suite yang biasanya orang kenamaan dan golongan diraja je duduk.

Ayuhh!


sis duduk Deluxe Premier je, tapi selesa gilo! and mewahh 

Sunday, October 27, 2019

VIVO NEX3 Datang Dengan Kamera 64mp, Waterfall FullView Display & 5G

Dalam masa tak sampai sebulan, Vivo dah lancarkan satu lagi smartphone yang lagi power dan gempak iaitu Vivo NEX 3. Apa istimewanya Vivo NEX 3 ni? Okay jom kita tengok satu satu function yang ada pada smartphone ni.

Saturday, October 26, 2019

Pengalaman Menginap di AnCasa Royale Pekan Pahang

Me and@syafiqahhashimxoxo

Aku baru je lepas balik dari Pekan, Pahang haritu. Yasss, daerah kelahiran bosskurr lah dekat situ. Selama ni aku selalu je lalu lalang dekat Pekan tu masa family aku still duduk Johor, and bila nak balik Kuantan, memang passing by Pekan ni. Tapi tak pernah lah pulak duduk bermalam dekat sini. Setakat berhenti makan, rehat rehat and buang air jela dekat Shell depan river cruise tu haha.

So kali ni, setelah berkali kali ulang alik celup kaki je dekat Pekan, finally dapat juga bermalam dan explore serba sedikit apa yang ada dekat sini. Kalau datang masa bulan puasa, lagi syok dekat sini sebab bazaar ramadhan dekat Pekan ni lain machiam sikit. Juadah dijual semuanya rare. Memang puas hati. And paling wajib aku singgah beli ialah Murtabak Mengkasar. Yang ni memang wajib cari kalau korang datang Pekan. Ada branch nya dekat Kuantan tapi rasa dia tak sepadu yang dekat Pekan ni lah (*sorry takde gambar).

View dari belakang hotel, pool area


Wednesday, October 16, 2019

Lost World Of Tambun : Sambut Halloween Bertemakan "Day Of The Dead" | Unik, Glow in The Dark & Cantik!


Masuk je bulan Oktober, mesti perasan banyak dah cerita seram seram mula keluar dekat wayang. Why? Cause it's Halloween month! Walaupun Malaysia takde buat sambutan Halloween secara besar besaran, tapi ramai yang ambil kesempatan ini untuk turut sama join the fun. Kedai cenderamata pun banyak mula jual accessories dan decoration untuk Halloween. Kalau aku still kerja dekat PayPal, masa ni lah masing masing sibuk compete dengan team lain untuk deco isle meja kerja kitorang dengan decoration yang paling spooky. 

Yang paling aku ingat, deco yang seram gilaa masa tu ialah deco team night shift . Sebabkan kitorang morning shift, bila masuk office pagi tu, masing masing terkejut tengok ada pocong tergantung depan pintu hahaha. Main kasar kan? Dah la masuk office pukul 5.30 pagi. Deco team kitorang pulak? Comel comel je takat letak sarang labah labah dengan kelawar hahaha. Tak extreme langsung!

Kalau tema seram seram macam zombie, cik pon, cik poc tu dah biasa orang guna untuk Halloween, apa kata kalini kita buat kelainan sikit, jom?

Di Lost World Of Tambun, korang akan alami sambutan Halloween yang sangat sangat berbeza! Penuh dengan cahaya, dekorasi yang glow in the dark dan hiasan yang cantik! Confuse kan? Dah kenapa Halloween cantik cantik pulak ni?



Sebab tema yang dipilih Lost World of Tambun tahun ni ialah "DAY OF THE DEAD" . Kalau korang pernah tengok cerita animasi "The Book of Life" (2014) ataupun "Coco" (2017) , mesti korang akan  boleh instantly relate tema ni dengan jalan cerita dalam dua filem animasi ni.

Starlight Carnival @ Genting Highlands



Rasanya dah dekat 10 tahun kot tak sampai atas Genting Highlands ni. Selalu aku datang pun takat sampai Genting Premium Outlet je,  tu pun masa on the way nak balik Kuantan. So yass, kali ni aku pujuk  Hilmi & ajak dia naik sampai atas hehehe. 

Kitorang pergi weekend lepas. Memang dah lama plan nak jalan jalan Genting Highlands ni tapi selalu macam terfikir, "nak buat aktiviti apa eh?" . Since kitorang dua dua bukan la jenis yang minat nak main theme park sangat. so kalau setakat naik atas tapi tak buat apa apa, rasa hambar pulak.

Since aku dapat tahu yang 'Starlight Carnival' dah bermula, so ni la masa terbaik nak jalan jalan dekat Genting tuu.


Starlight Carnival secara ringkasnya ialah sebuah festival yang diadakan di ruangan terbuka, dimana konsepnya dekat sini, untuk korang boleh having fun dibawah cahaya bintang bintang gitew. Ianya cuma available setiap hari Khamis, Jumaat (6pm-12am) dan Sabtu (3pm-1am)  sahaja dan berlangsung selama 3 minggu, sampailah 2 November 2019. 

Tuesday, October 8, 2019

Dorsett Grand Subang BBQ & Steamboat Buffet Dinner Review & Cara Untuk Dapatkan Promosi Beli 1 Percuma 1!


Masa aku baca kawan kawan blogger lain ada share pasal "Dorsett Grand Subang 3 Wishes" , aku dah start rasa uwuuuuu bestnya! Memang plan aku rasa sekali sekala nak la staycation over the weekend kan, tidur dekat hotel walaupun Kajang dengan Subang tu sejengkal je jauhnya haha. 

Kalau korang taktahu lagi apa itu "Dorsett Grand Subang 3 Wishes", okay biar aku explain sikit.



Ini merupakan limited time promo bermula 1 April 2019 sehingga 31 December 2021 yang diadakan oleh Dorsett Grand Subang, dimana sepanjang promo ni , korang bukan je boleh enjoy 25% Best Available Rate (BAR) tapi dapat juga pilih 3 wishes iaitu 3 jenis complimentary services dibawah yang korang nak. 

Antara wishes yang korang boleh pilih :

PERCUMA - Sarapan untuk 2 orang di Terazza Brasserie (Daily)
PERCUMA - Upgrade bilik ke Bilik Deluxe setiap penginapan
PERCUMA - Perkhidmatan Menggosok 2 pcs pakaian setiap penginapan
PERCUMA - 1 Dorsett Mocktail dari pukul 5 petang - 8 malam untuk 2 orang di Piano Lounge
PERCUMA - 1 canister Dorsett Signature Cookies setiap penginapan
PERCUMA - Perkhidmatan isian Minibar setiap penginapan (minimum 2 malam menginap)


Best kan? Tak cukup dengan tu, korang boleh enjoy penginapan penuh selama 26 jam. Dah cukup 26 jam haa baru checkout. Ngam kan? Biasa tidur hotel, tak cukup 24 jam dah kena check out kan. Rugi rugiii.

For more details about review penginapan di Dorsett Grand Subang dan 3 wishes ni, korang boleh baca dekat belog diorang ni ;



Okay, sekarang kita taknak cerita pasal bilik atau penginapan dekat sini. Tapi aku nak share sikit experience aku layan BBQ & Steamboat Buffet Dinner di main restaurant Dorsett Grand Subang ni iaitu di Terazza Brasseri. Dekat sini la biasanya guest hotel akan breakfast. Kiranya ni restaurant terbesar dalam Grand Dorsett Subang ni.

Menariknya, tema buffet dinner dekat sini berbeza beza mengikut hari. Kalau nak layan BBQ & Steamboat buffet, korang kena datang pada hari Jumaat dan Sabtu sahaja. Pada hari Rabu dan Khamis pula ada International Buffet Dinner. Yang ni lebih kepada tema western dan italian rasanya. Aku pun tak berapa sure tapi bagi aku kalau rasa nak layan buffet, better korang datang for BBQ & Steamboat Buffet Dinner. 

Kenapa? Okay meh aku senaraikan sebab sebabnya .

1. Badan Tak Bau Asap Sebab Tak Perlu Grilling

Monday, October 7, 2019

Jamaica Blue : Cafe yang famous dengan 'Blue Mountain' coffee dan menu ala Jamaican yang sedap!




Aku sendiri susah nak kategorikan diri aku ni introvert ke extrovert. Sebab ada masa masa, aku rasa macam asyik nak keluar je, jumpa kawan kawan, kenal orang baru, pergi event sana sini. Tapi ada masanya, aku langsung tak rasa nak keluar rumah. Even lapar dan bahan tak cukup dekat dalam rumah pun, sanggup aku makan je apa ada (tapi most of the time order dekat Food Panda la haha). Tapi apa kategori sekalipun, yang aku tahu, kalau tetiba aku rasa nak mingle dan nak lepak dengan kawan kawan aku, aku akan make sure tempat kitorang nak jumpa tu mestilah bestt!

Masa sesi 'lepak' aku haritu, aku jumpa Amira & Amin. Patutnya ramai lagi tapi masing masing ada hal. Makanya, kitorang bertiga jela. Diorang dua ni kawan aku masa sama sama kerja dekat PayPal. Amin sekarang kerja as freelance reviewer/ write. Amira pulak kerja dekat Shopee. Office dia dekat sebelah Midvalley Megamall je. Makanya, untuk sesi membawang kali ni, aku pilih untuk lepak dalam MidValley Megamall je.




And yas seperti di title telah tertulis, kitorang mengopi di Jamaica Blue, MidValley Megamall.

For some people, ni mesti first time korang dengar nama Jamaica Blue ni kan? Bagi aku pulak, dah selalu nampak cafe ni, cuma aku lalu lalang je depan dia haha. Tak pernah terdetik nak singgah atau cuba lagi. Akhirnya , kali ni rezeki la untuk aku cuba apa yang ada dekat Jamaica Blue ni.

Cookies dan bakes pun banyak

Antara pastries yang korang boleh cuba dekat Jamaica Blue ni

Friday, September 20, 2019

Rugi besar kalau korang ketinggalan promo Bento & Onigiri RM1.00 dekat myNEWS ni

Hello, Assalamualaikum.

Haritu aku ada cerita dekat IG pasal Nasi Lemak singgit, kemain suka korang eh. Yela, seringgit kot, masa zaman semua benda mahal sekarang ni, nak makan sehari pun kena spend minimum RM10. So bila ada peluang nak dapatkan benda murah, takkan la nak lepas kan, betul tak?

Okay since haritu kita tekak Melayu, kalini kita tukar selera sikit layan makanan Jepun pulak. Nak lagi best, pada harga RM1.00 je!!



Kalau korang penggemar Bento dan Onigiri, ni memang berita baik untuk korang memborong Bento dan Onigiri pada harga RM1, setiap hari SELASA dan KHAMIS di myNEWS. (Bento pada hari Selasa dan Onigiri pada hari Khamis) Ye, myNEWS yang jual magazine, ada coklat coklat, ada jual air tu. 

Thursday, August 29, 2019

Sempena Sambutan Merdeka, 'McD' Bukit Bintang Sekarang Di Kenali Sebagai 'Mekdi'

"Hello, ye? Nak jumpa dekat mana? 'Mekdi? Ha okay okay".

Conversation yang biasa antara kita dengan kawan-kawan. Kalau time aku study dulu, ni conversation dengan pakwe hahaha. Kemain ye dating dekat McDonald's. Konon-konon buat study group or assignment. Yela, McDonald's Malaysia kan ada ruang tempat duduk banyak, selesa nak berkumpul dan siap ada FREE WIFI yang laju giloss. Memang jadi tempat tumpuan la bagi student  - student nak berkampung time nak siapkan assignment atau thesis.

Makin membesar, aku rasa menu kegemaran aku dekat McDonald's Malaysia ni pun bertukar-tukar. Kalau masa kecik dulu suka sangat Double Cheeseburger. Kenapa? Sebab tak ada lettuce haha. Sejenis tak makan sayur ye dulu! So kalau order Double Cheeseburger, cuma kena keluarkan timun tu je. Tak banyak yang nak kena di 'bedah'. Bila dah masuk zaman study, aku suka GCB. Sedap! Masa dapat tahu GCB dah dijadikan menu permanent, aku lah antara rakyat Malaysia yang happy tu haha.

Kalau nak cerita pasal makan apa best dekat McDonald's, eh rasanya banyak nak kena cerita. Tu tak masuk lagi part ice cream favourite lagi tu hehe. Pendek kata, McDonald's ni dah sinonim dengan kita rakyat Malaysia. 


'Mekdi' di McDonald's Bukit Bintang


Tahu tak restoran McDonald's pertama di Malaysia, terletak di Bukit Bintang tu dah pun berusia 37 tahun? Yasss! Restoran pertama McDonald's di Malaysia dibuka pada tahun 1982. Fuhh! Aku pun tak lahir lagi ye masa tu. 


Baru baru ni signage 'Mekdi' dah  diletakkan besar besar terpampang dihadapan McDonald's Bukit Bintang. Kalau kebetulan jalan jalan dekat kawasan Bukit Bintang tu, singgah lah bergambar depan signage 'Mekdi' ni kejap.  'Mekdi' ialah singkatan kepada 'McD' yang selalu kita guna bila borak dengan kawan-kawan kan? Panggilan 'Mekdi' ni terasa lebih mesra dan lebih 'lokal' je kan? Feeling Malaysian sangat hehe. 


Seiring dengan nak jadikan McDonald's lebih berjiwa Malaysia, memang diorang cuba memastikan semua berkaitan dengan McDonald's semuanya tempatan. Macam mana tu?



REVIEW : Obsess Cosmetics Cushion Foundation + Lagi 3 Produk Obsess Cosmetics Yang Korang Patut Cuba


So, ceritanya haritu aku dapat jemputan ke Obsess Cosmetics Makeup Party. Majlis ni sebenarnya diadakan untuk raikan semua stokis dan agen Obsess Cosmetics yang dah sama sama jadi tulang belakang selama ni. Dengar dengar jumlah agen Obsess Cosmetics ni dah mencecah 2000 orang. Ramai! Dan masa majlis haritu pun memang 80% jemputan ialah agen Obsess Cosmetics. Selebihnya ialah blogger, MUA dan influencers.


Tema event kali ni memang cantik betul. Lovin all the setup! Nak ambil gambar pun cantik je. Cuma sebabkan ramai masa tu, aku pulak sejenis malas serabut nak bergambar time orang ramai ramai. Makanya aku bergambar dekat tempat duduk sendiri jela haha .



Thursday, August 22, 2019

Taste Of Paradigm : Belanja Untuk Makanan, Dapat FREE Lagi Banyak Makanan?

Salam penjimatan. Salam bijak berbelanja. Salam 1 Malaysia.

Haha tiber sangat ye pembuka ayat kali ni sebab yasss isi kandungan post yang ni semuanya tentang penjimatan dan kebijaksanaan dalam berbelanja.

Meh nak tanya, korang suka tak kalau setiap kali korang berbelanja, korang dapat something in return. Contohnya, bila korang spend untuk makanan, EH TIBER korang dapat redeem LEBIH BANYAK MAKANAN! acee cerita, suka ke idok?

Wajiblah suka dan melompat kegembiraan, ye dak ye dak?

Jika begitu, maka dengan berbesar hatinya aku nak eksplain (explain) sikit tentang kempen yang sedang Paradigm Mall Petaling Jaya jalankan.

Bermula dari 19 Ogos sehingga 17 November 2019, berlangsungnya kempen TASTE OF PARADIGM yang mana sepanjang kempen ni berjalan, korang boleh Belanja dan Tebus makanan dan minuman percuma. 



Macam mana caranya?

SENANGGGG!


  1. Pergi ke Concierge Counter (Level CC) dan dapatkan 'Taste Of Paradigm' passport. Sejenis macam mini booklet yang dekat dalam tu ada section untuk korang kumpulkan 'stamp'
  2. Belanja minima RM30 dekat mana mana F&B outlet untuk melayakkan korang dapat 1 stamp
  3. Tebus makanan/minuman percuma bila korang dah dapat kumpulkan certain number of stamps

Monday, July 29, 2019

Guardian Gaya Squad x HOLIKA HOLIKA

Familiar tak dengan brand "Holika Holika" ? As for me, memang familiar tapi tak pernah cuba since sebelum ni brand Holika Holika tak readily available di Malaysia.

Tapi sekarang sis, Holika Holika dah ada dekat Guardian tau! Tak sure dekat outlet Guardian yang mana lagi ada Holika Holika ni, tapi yang aku tahu, dekat Guardian The Curve ada! So boleh la korang walk-in di Guardian The Curve untuk cuba produk Holika Holika ni. 

It's a Korean beauty brand. Sebelum ni aku ingat Holika Holika cuma hasilkan produk makeup je, tapi rupanya skin care pun ada and ranges dia ada banyak! Ada ranges untuk kulit combination, untuk kulit acne prone, dan kulit kering. I get to play along with all their products during #GuardianGayaSquad session I attended last week. Syok gila sebab boleh cuba satu persatu skin care Holika Holika ni to test out its texture, scents and banyak lagi other attributes.



Antara skin care series and variants Holika Holika ialah :


GOOD CERA CERAMIDE




Wednesday, July 24, 2019

PIXY Make It Glow Series Review | Beauty Primer, Dewy Cushion & Silky Powdery Cake


Sejak sekolah dulu lagi, jenama bedak terawal yang aku guna ialah Pixy. Yang Two-Way-Cake tu, yang bekas warna putih biru. Aku suka betul pakai bedak tu sebab walaupun beliau sejenis bedak, tapi power ye boleh tutup kesan parut jerawat dan buatkan kulit appear brighter.

Sekarang, PIXY dah datang dengan banyak varian. Yang terbaru, diorang lancarkan "MAKE IT GLOW" series. Dalam series ni, ada 3 produk kesemuanya , iaitu :



1. PIXY Make It Glow Beauty Skin Primer
2. PIXY Make It Glow Dewy Cushion
3. PIXY Make It Glow Silky Powdery Cake

Yasss girl! PIXY dah ada range lengkap untuk base termasuk primer. Cukup je guna 3 ni, dah boleh achieve glowing & dewy look.

Monday, July 22, 2019

The Entertainer : Jimat Banyak Dengan Deal Buy 1 Free 1 Gunakan Apps ni!

Siapa tak suka promosi beli 1 percuma 1? Kalau tak suka maksudnya korang kaya gilo wey. Tapi rasanya kaya cemana pun , kalau ada deal buy 1 free 1 for sure semua orang nak. Sebab tu menandakan perbelanjaan kita tu berbaloi. Dapat 2 barang pada satu harga. Kan penjimatan berganda tu?

Nak tak kalau aku share dengan korang cara macam mana nak dapatkan  BERIBU deals beli 1 percuma 1 especially untuk makan dan juga penginapan?

Tapi kalau korang taknak pun aku nak share jugak wakakak sebab benda baik haruslah dikongsi, tak gituuuuu?

Caranya sangat mudah! Cuma download apps Entertainer dan SUBSCRIBE! Subscription pula ikut tahun. Contoh untuk tahun ni, kita ada pakej Malaysia 2019

Harga asal subscription Entertainer ni ialah RM180 tapi sekarang ni ada promo sempena dah setengah tahun kan, cuma RM65 sahaja untuk pakej Malaysia 2019 . Pakej ni valid sampai 30/12/2019 . 



Aku mula subscribe Entertainer ni sejak November tahun lepas (Sebab aku ambik terus pakej 2018 & 2019). Dannnn dah macam macam tempat aku redeem dan guna deal 1 FOR 1 Entertainer ni. Sangat berbaloi. Meh sini aku senaraikan antara tempat best yang aku dah redeem. Best wooo makan fancy fancy dan mewah mewah tapi pada separuh harga.

Note : Ada satu entry aku dah pernah cerita pasal aku beli air Dream Color 


1. Beard Brothers BBQ , Tropicana Damansara



Ni memang tempat favourite aku dengan Hilmi. Dah habis guna dah pun haha. Tapi kalau dah habis guna, boleh claim semula untuk extra deals di restoran yang sama menggunakan Smile Points. Ok smile point ni nanti aku cerita lepas ni.



Beard Brothers BBQ ni menunya fokus pada masakan BBQ ala texas. Masak BBQ guna 'smoke' style. Daging biasanya dimasak lebih daripada 24 jam makanya memang juicy sangattt la dagingnya bila masuk mulut. Sangat lembut dan gebu! Daging lembu, kambing dan ayam semua ada dekat sini. Fave kitorang 'Texas Star' & 'Sheep Thrill' . So setiap kali makan dekat sini  kitorang akan gunakan Entertainer. Kalau biasanya 1 hidangan tu harganya RM28, kalau 2 orang mesti lah dah RM56 kan? Tapi dengan Entertainer , cuma bayar RM28 je.

Uwahhh best kan?


Wednesday, July 17, 2019

Tips Pakai Lens Tak Pedih Mata Dan Tak Rasa Berpasir

Sebelum ni, aku ialah golongan anti lens hahaha. Hanya disebabkan bila aku pakai lens, mata aku pedih dan merah, aku terus marah lalu berlari ke pantai .. #tiber. okay sambung, aku terus marah dah aku rasa macam aku tak ditakdirkan untuk pakai lens. Sobs.

Aku dah cuba bermacam jenis lens. Yang mahal, yang murah. Yang iklan masuk tv, yang dekat uptown. Yang tahan 3 bulan, yang disposable sekali pakai je. Hey aku dah try semuaa! Yang cakap water content tinggi bla bla. Aku try jugak. Cap cap yang dekat optic store tu pun majority aku dah cuba. TAPI PEDIH JUGAK!!!

Aku boleh pakai maximum 2 jam. Itu pun mata dah merah macam nak menangis. Hidung pun berair. Lepastu mata rasa berpasir. Tendency nak gonyoh mata tu tinggi walaupun aku selalu halang dari usik mata, tapi mesti aku usik juga sebab tak selesa.

Dah habis cerita pasal pengalaman aku. Now, kita kearah dapatkan jalan penyelesaian.

Haritu aku ternampak kawan aku share yang mata dia pun pedih pakai lens BILA....  dia rinse lens tu sebelum pakai guna multi-purpose solution. Okay, memang multi purpose solution untuk sesuai untuk rub, store and rinse. Tapi maybe la untuk setengah orang, mata sensitif dan tak sesuai. Macam aku. 

Maka penyelesaiannya ialah , gunakan SALINE SOLUTION. Harga saline ni murah berbanding multipurpose solution. Tapi guna hanya untuk RINSE/ BILAS sahaja taw. Jangan guna untuk simpan lens. Bila aku ikut cara ni, automatik aku boleh pakai lens berjam jam lamanya. Sebab tula ko perhati ig aku, gambar semua lately pakai lens je haha. Dasar tak mengaku melayu mata hitam (eh mata aku coklat :p )

Image result for saline solution
aku pakai yang ni (ini murah je, biasa one set macam ni dalam below RM20 kalau tak silap)

Saturday, July 6, 2019

Jom explore inovasi terkini dari Taiwan di Taiwan Excellence @ ARCHIDEX 2019


Rasa macam dah lama tak jejakkan kaki ke mana mana 'exhibition'. Kalau dulu, suka melayan hobi ayah jalan jalan hujung minggu ke PWTC dan KL Convention Centre untuk tengok exhibition yang menarik. Ya, ayah iols memang begitu ya. Tidak dibawak kitorang ke shopping mall, tapi dibawa nya pergi exhibition yang unik unik. Tapi kitorang suka dan yang bagusnya banyak input menarik yang kitorang dapat.



Setelah sekian lama tak visit mana mana exhibition, minggu ni aku pilih untuk ke ARCHIDEX 2019 bertempat di KL Convention Centre. Archidex ni singkatan kepada "International Architect , Interior Design &  Building Exhibition 2019, Malaysia" dan ianya menampilkan banyakkkkk jenama kecil dan besar, baru dan lama yang showcase kan pelbagai inovasi terbaru mereka.

Tapi dalam banyak banyak tu, aku tertarik untuk ke Hall 8, di pavilion Taiwan Excellence. Kalau sebelum ni aku dah pernah pergi mini exhibition Taiwan Excellence di Plaza Low Yat,  [ Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan ] so kali ni aku follow rapat dan nak tahu apa lagi inovasi terbaru daripada Taiwan yang diorang bawa ke Archidex 2019. 

Taiwan Excellence ialah tanda produk inovatif dan berkualiti tinggi dari Taiwan yang dipilih berdasarkan pelbagai kriteria ketat termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) , reka bentuk, kualiti produk dan model pemasaran. Taiwan Excellence memasuki sesi ke-27 tahun ini dan telan membina reputasi kukuh dan label yang dipercayai seluruh dunia sejak dikenalkan pada tahun 1992.

Ada 21 syarikat pengilang dari Taiwan yang mengambil bahagian dan menampilkan 60 produk kesemuanya. Tapi 2 dibawah ni antara produk yang menarik perhatian aku .


Friday, July 5, 2019

McDonald's Ada Menu Baru Lah! : Portuguese Chicken Burger @ Burger Ayam Portugal

Perasan tak? Burger McDonald's banyak yang unik unik and baru baru ni, aku dengan Hilmi dok suka sangat dengan Spicy Korean Burger dia tu. Tapi haritu nak order tengok tengok dah tak ada. And ada burger terbaru pulak -- Portuguese Chicken Burger (Burger Ayam Portugal). Curious juga nak tahu rasa dia macam mana. Ngam ngam pulak hari Isnin (1 July 2019) haritu, aku dapat jemputan dari McDonald's untuk acara perasmian Portuguese Chicken Burger yang baru ni. So ni lah first time aku dengan Hilmi dapat merasa burger ni. Biasanya kalau aku ajak Hilmi pergi event, mana dia heran nak ikut haha. Tapi sebab aku cakap "Ni event McDonald's ni, boleh la try burger baru yang kita tengok haritu" - terus dia onz ikut. Sanggup dia tolong drive kan all the way dari Kajang ke Kota Damansara hahaha.

Moment masa acara pelancaran


Kegigihan merempuh jammed dekat federal highway ternyata tak sia sia ya, sebab Portuguese Chicken Burger ni boleh tahan sedap juga. Rasa dia lain daripada menu McDonald's Malaysia yang lain. Maybe sebab sos piri piri special yang dia gunakan tu kot. Ban roti yang digunakan untuk burger ni pun special tau, siap ada emping cili. Overall burger ni ada rasa hint of spices macam rasa kari sikit, rasa rendang rendang pun ada. Haha ke tekak aku tengah beraya lagi ni? Dok terasa macam rendang lalu dekat tekak je kahkahkah. Ala aku tak reti la describe macam mana, tapi korang WAJIB cuba okay? 

Mengancam ya burger ni


Burger ni didatangkan dalam set. Sekali dengan French Fries dan air Fanta Grape McFreeze atau pun boleh pilih nak Regular Coke je. Harga pula cuma RM16.99. Burger ni cuma ada untuk masa terhad je dan boleh didapati di semua cawangan McDonald's seluruh negara.

Bermula 4 Julai 2019, bersempena perasmian burger Portugal ni juga, McDonald's ada lancarkan Augmented Reality game (AR) yang dinamakan "Catching Nonando" . Linknya dengan Facebook untuk korang cuba main & boleh dapatkan hadiah menarik. Untuk grand prize, boleh menang 50,000 AirAsia Big Point. Wehooo! Cara nak main pun senang je. Cuma pergi ke facebook page rasmi "McDonald's Malaysia" dan klik  dekat sana. Cara nak main pun senang. Korang cuma perlu tangkap seberapa banyak Nonando (Ayam) yang boleh dalam masa 60 saat. Ala ala game PokemonGo je. Super simple! Cuba lah. Mana tahu korang teror gila, boleh menang 50,000 big point tu. Boleh la tebus jalan jalan melancong. Kot kot boleh pergi Portugal terus ke kan? 

Kalau korang tak menang main game ni pun, korang still boleh dapat voucher code instantly lepas habis game ni. Voucher code tu pulak, korang boleh guna untuk dapatkan diskaun bagi pembelian set Portugese Chicken Burger ni. wohooo dapatlaa jimat lebih! So, main game dulu ye sebelum pergi dapatkan set burger ni. Baru la berbaloi baloi.

Dengar dengar McFlurry Dinosaur nak buat comeback jugak! wehooo. McFlurry banjir dengan milo tabur & milo cereal siapa tak suka wey? Paling favourite ni! Masa Pengarah Pemasaran McDonald's Malaysia, Eugene Lee ni buat annoucement pasal McFlurry Dinosaur ni, terus aku hip hip hurrayy! T

wajiblah ada pose bersama burger, dan driver i aka husband i hewhew

Okay lah, makan Portuguese Chicken Burger lepastu pencuci mulut McFlurry Dinosaur. Ngam! Nora bagi lima bintanggggg. Siapa penggemar burger McDonald's , jangan terlepas peluang nak rasa burger edisi Portugal ni. Sempena tema "Discover The World" , taksabar nak tengok menu negara mana pulak lepasni yang McDonald's pilih. Dengar kata hint dia "Olympic 2020" . Boleh agak tak? hehehe . 

Did I hear Wagyu burger? No? hahaha. WUUUU BESTNYA KALAU ADA BURGER WAGYUUU

K gais, selamat ber-Portuguese Chicken Burger at McDonald's.

Parap pap pap paaaaaaaa .... I'M LOVIN IT


















Related search : Burger portuguese baru mcdonald's, burger portugis mcd, burger baru mcd sedap ke, burger mcdonalds portuguese review, review burger mcdonalds portuguese