Saturday, May 11, 2019

"Magika Raya 2019" Fashion Show Pertama ByHisDaisy, Bermatlamatkan Untuk 'Makes Kebaya Great Again'

Zaman kegemilangan kebaya dah lama lepas. Kalau boleh kita nak la 'Makes Kebaya Great Again'.  Macam yang kita biasa tengok dalam filem melayu lama lama tuuuu. Cantik cantik je kan diorang berkebaya, badan ramping bebenor. Tapi disebabkan peredaran masa, kebaya banyak dah dimoden kan. Sekali pandang tak rupa kebaya dah. Banyak yang dah di innovate jadi gaya peplum la, fishtail la. Nak dapatkan yang design original kebaya, bersulam cantik tu susah. Kalau ada pun, harga mesti cecah RM300-RM400.

Ada yang kata taknak berkebaya sebab segan, badan tak selim (aku lah tu hahaha). Nak pakai kebaya tu uhuii rasa macam confident level tu drop tergolek golek sebab risau kot ada lelemak derhaka tersembul . Nak nak lagi kalau pakai time raya. Bayangkan lah baru nak tunduk hidang air, uik apa yang bonjol dekat belakang tu hahaha (merujuk kepada lemak). Sadisnya hidupku T_T

Kalau boleh untuk kebaya tu nak la ada option. Option yang lebih muslimah gitew. Yang tak terlalu body fitting (nak bagi boleh sorok lemak) , tak nampak sexy, dan yang masih sesuai nak digayakan walaupun bertudung, serta ofcos la nak yang selesa. 

Sekarang ni, jenama kebaya yang ramai dok sebut sebut ialah ByHisDaisy . Byhisdaisy ni memang specialties dia menghasilkan kebaya je. Yang aku faham, kebaya dekat Byhisdaisy ni ada 2 jenis.

1. Kebaya
2. Kutubaru

Apa beza antara kebaya dengan kutu baru? Okay tengok gambar rajah di bawah hehe




Nampak tak beza nya? Kebaya biasanya cutting lebih loose, lebih labuh dan tak terlalu menampakkan bentuk badan. Labuh baju pun menutup punggung. Yang membezakan dua dua kebaya dan kutu baru ialah bahagian butang dekat dada tu. Ada tambahan kain di tengah. Kain tu menghubungkan sisi kiri dan sisi kanan pada bahagian dada dan perut. Dan cutting kutu baru biasanya lebih mengikut bentuk badan, beri ilusi bentuk badan yang cantik dan kebiasannya agak singkat. Selalunya paras setengah punggung.

Haritu aku dapat jemputan ke fashion show sulung Byhisdaisy yang dinamakan MAGIKA RAYA 2019 -  menampilkan beberapa koleksi raya 2019. Katanya belum habis release lagi semua koleksi raya. Yang ada masa fashion show tu cuma 3 collection je. Banyak rupanya koleksi ByHisDaisy tahun ni. Maksudnya lagi banyak lah pilihan korang untuk raya nii.

antara koleksi yang digayakan

Yang aku pakai ni Kebaya Sulam Qaleeda. Masa pakai ni Qaleeda belum release lagi. Insyaallah before raya ni memang release dah. Cantik sangat! sulamannya kemas dan nampak mahal. Tapi harga? Sangat mampu milik.





Masa fashion show haritu, majoriti yang datang semuanya berkebaya. Cantik sangat! Venue pula dekat The Stripes Hotel, setup semua nampak elegan dan eksklusif tambah pula ada background music yang bunyi macam enchanting sangat. Macam suasana datang kenduri kahwin zaman dulu dulu hehe. Tahniah diucapakan kepada team ByHisDaisy atas kejayaan laksanakan Fashion Show ni.





Founder ByHisDaisy ni kawan aku dari zaman study lagi. Cik Puan Syafnita ni memang kental kalau sebut bab berniaga. Aku ingat lagi zaman zaman dia jual tudung, drift dengan viva hitam dia tu haha. Sekarang , ByHisDaisy dah makin dikenali ramai. Aku tumpang happy untuk dia. She deserved it sebab memang beliau sejenis tak reti rehat k. Aku tengok pun naik penat haha sebab sentiasa produktif, sentiasa cari idea dan sentiasa nak upgrade diri. Congrats Kak Syaf! Semoga Byhisdaisy terus sukses!

===================================




Kesemua koleksi ByHisDaisy ni dijual berasingan. Top dan kain pario dijual berasingan. Yela kadang ada yang nak pakai kain sedia ada kan, so beli jela top sahaja. Tapi kalau ambil in set (combo) lagi berbaloi.

Cara cara nak order boleh pilih salah satu ;

1) Go to official Website [WWW.BYHISDAISY.COM.MY] 
2) Order from BYHISDAISY #bhdapprentice
3) BHD HQ at +60196061751 (whatsapp)
4) Walk-in to BYHISDAISY Showroom [Byhisdaisy HQ, Alam Damai, Cheras]

No 2 tu, nak order dengan aku pun boleh hehe sebab aku dah sign up sebagai BHDApprentice yeehuu!



So lagi sekali nak tanya,

Kalau nak cari kebaya cantik bersulam dan selesa, cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya harga mampu milik , cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya yang ada size up to XXL, material tak panas, warna cun cun dan kemasan jahitan nya memuaskan, cari dekat mana?

BYHISDAISY!





Okayy, pandaiii. Sila duduk hehe





Surya S Great Grain Minuman Padat dengan Bijirin Membekal Tenaga | Minum Masa Sahur Bagus ni!



Angkat tangan sikit, siapa sini asal breakfast je nak pekena nasi lemak? Roti canai banjir? Nasi dagang? Uhuii aku pun angkat tangan sekali hahaha lepastu complaint badan makin gemuk. Sendiri tak tengok apa sendiri makan lepas tu bising wakakaka. 

Kadang tu bukan sebab sedap semata mata kita makan benda benda ni, tapi sebab it is readily available. On the way pergi kerja, ada je orang meniaga nasi lemak along the road kan? Dah kalut kalut tu beli jela nasi lemak nya. Tak semak nak fikir dah nak breakfast apa.

Tapi kalau diberi pilihan, kita pun nak mulakan hari dengan makanan sihat kan? Nak kurus, nak badan sihat, taknak cepat kena darah tinggi ke apa kan? Tapi nak prepare masakan berkhasiat pagi pagi tu yang renyah, kan?

Now tak de alasan dah tak sempat nak breakfast atau prepare makanan berkhasiat, sebab Surya S Great Grain dah ada! 

Surya S Great Grain; Padat dengan kebaikan bijirin



S Great Grain ni mengandungi 18 jenis bijirin dan 5 jenis bahan istimewa makanan sunnah. 5 makanan sunnah tu termasuklah Madu, Buah Tin, Buah Zaitun, Habbatussauda & Delima. Setiap satu ni kalau nak beli sendiri, 100g pun dah mahal bebenor. Tapi S Great Grain ni cuma jatuh dalam RM2.70 je sepaket, tapi padat dengan pelbagai kebaikan.

S Great Grain sesuai diminum oleh semua golongan umur. Kanak kanak pun boleh. Even ibu mengandung pun sesuai. Tapi kalau rasa ragu ragu, boleh dapatkan nasihat doktor dulu. S Great Grain ni sesuai lah untuk diamalkan masa sahur bulan Ramadhan ni. Sebab memang bagus sangat untuk bekalkan tenaga.



Antara senarai bijirin yang terkandung dalam Surya S Great Grain ialah :


Red rice, red bean, mung bean, green bean, job's tear, lotus seeds, flaxseed, brown rice, corn, soya bean, wheat, millet, black sesame, walnut, apricot kernel, black bean, chia seed, glutinous rice, pomegranate extract, olive extract, black seed extract, honey extract, fig extract


Rasa dia macam mana? 

Rasa nya sedap! Mula mula aku sceptical juga kot kot la rasa dia macam aneh aneh ke, rasa susu sangat ke, or rasa macam ubat hehe. But surprisingly, rasa dia mild je. Tak terlalu manis. Sekali hirup macam rasa soya sikit, dua kali hirup macam Horlicks, lagi sekali hirup eh macam nestum pulak haha. Tak kisah lah tapi yang penting sedap. So budak budak pun contirm suka. 



Cara Penyediaan?

Cara nak sediakan Surya S Great Grain ni senang je. Cuma bancuh dengan air suam atau air panas. Kalau sejuk macam tak berapa umphhhh sangat. Aku suka minum masa tengah suam sikit. Rasa extra nikmat. Satu hari tak kisah nak minum berapa banyak sebab ni bijirin je tapi disarankan ambil la 2 sachet sehari .



Selain daripada untuk diminum, Surya S Great Grain ni boleh juga di bancuh untuk dijadikan kek atau dessert. Haritu masa media event S Great Grain ni, diorang hidangkan cupcake yang buat guna S Great Grain. Sedap! Tapi resepi nak buat cupcake tu aku tak sure pulak macam mana. Nanti aku try carikan kot kot korang berminat nak tahu k?

Surya S Great Grain ni boleh di dapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia. Harga sepaket pula cuma RM39.90 dan ada 15 packs dekat dalam tu.  Selain daripada S Great Grain, Surya terkenal dengan Apple Cider Vinegar dia tau. Tu pun boleh didapati di Watsons. 

And jangan risau, Surya S Great Grain ni diyakini HALAL dan pengilangan mendapat status GMP, HACCP & MESTI. 



So , alang alang di bulan puasa ni, boleh la stock up Surya S Great Grain ni untuk sahur, gantikan roti atau pun nasi. Sambil tu boleh la kuruskan badan sekali hehe.

Selamat menyambut bulan Ramadhan gais!


Monday, April 29, 2019

Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan


Aku dapat tahu yang Taiwan Excellence Hi-Tech Week ni baru je start harini. Sebabkan aku dengan Hilmi pun tengah boring dekat rumah, bila aku ajak dia jalan jalan Plaza Low Yat, dia on je! Lagipun memang dia suka tengok barang barang gadget or tech ni. Alang alang tu boleh la explore teknologi terbaru kan?



Walaupun nampak space macam kecik, tapi sebenarnya ada total 55 produk yang di 'display' tau, dan kesemuanya daripada 24 company. Semua company ni memang from Taiwan. Ada produk yang fokus untuk gamers, tapi tu macam biasalah, ada monitor, mouse, extra storage semua tu. Tapi yang buat kitorang teruja extra sikit, bila tengok produk produk innovation for lifestyle.

KISS Mineral : 100% Pure Mineral Cosmetic, Trusted By Medical Doctors

Kita semua aware yang most conventional makeup ni gunakan chemicals. Memang la chemicals tu semua selamat untuk kulit tapi sebenarnya lah kan, dengan penggunaan excessive chemicals pada diri kita, untuk jangka masa panjangnya boleh memudaratkan kesihatan. 

Haritu masa pergi sesi table talk dengan KISS Mineral Makeup, baru rasa macam dapat wake up call. Yang sebenarnya conventional makeup gunakan banyak bahan kimia. Sebab tu biasanya kalau skin ada masalah jerawat, sensitif atau ada problem macam eczema dan psoriasis, doktor biasanya minta untuk pesakit elakkan daripada pakai makeup. Sebab somehow, makeup tu akan buatkan skin lagi irritate dan pori akan lebih tersumbat, yang mana resulting to more agresive irritations.


Pernah dengar about mineral makeup? Mineral makeup memang terkenal sebagai base makeup yang selamat dan sesuai untuk kulit sensitif. Ini kerana, mineral makeup dihasilkan daripada 'mineral based' , iaitu natural source (mineral stones etc) dan ianya bebas daripada potentially irritating chemicals, synthetics, fragrances, preservatives, parabens, gluten, oils, and waxes. Dan mostly mineral makeup ni mengandungi  Zinc oxide , yang mana work gentler on skin dan tak kan sumbatkan pori pori kulit. 

Antara jenama yang hasilkan produk berasaskan mineral ialah KISS MINERAL. 

KISS membawa maksud

  • Keep
  • It
  • Simple and
  • Safe






KISS Mineral Makeup claims that their products are :


  • No heavy metals
  • No petroleum
  • No toxin
  • No Gluten
  • No Parabens
  • No synthetic colours


And they used only 100% actual and natural minerals.
Produk diorang juga tak di test pada haiwan, so its cruelty free and it's vegan-friendly.

Antara bahan yang digunakan dalam produk KISS Mineral Makeup dan ianya bagus untuk kulit ialah :

MICA
- mineral yang digunakan berkurun lamanya. mempunyai characteristic yang membias cahaya (reflect) dan buatkan kulit nampak lebih cerah, dan appear smoother

TITANIUM DIOXIDE
- work as natural sunscreen

ZINC OXIDE
- anti inflammatory agent which helps to soothe skin. kalau skin tengah ada irritation/ jerawat , guna zinc oxide untuk kurangkan irritation tu

IRON OXIDE
- work as non toxic colouring

ULTRAMARINE BLUE
- widely used for pigmentation properties, and work to replace heavy metals

CALCIUM CARBONATE
- used in KISS Mineral Premium Setting Powder. Work as oil absorber and color retention agent. Help to keep oil at bay, prevent from skin appear oily or excessive shine.

================================================

KISS Mineral ada banyak products dah ranging from face base, blusher, lipstick and some eye some eye makeup termasuk eyeliner, eyeshadow and mascara. Tapi yang aku dapat untuk review cuma dua products. Foundation & Setting powder.




100% Pure Premium Mineral Foundation

Menariknya foundation KISS Mineral ni jenis powder tau. Mula mula aku heran jugak la macam mana nak evenly apply ni sebab kalau macam spesis compact powder tu senang la kan calit sponger and apply je. Tapi rupanya senang je nak apply foundation ni. Untuk senang apply, kena guna brush. Tapi brush ni dijual separately tapi kalau korang beli trial kit, memang dalam set tu ada sekali dengan face brush ni.

tap out product this much pun dah cukup


To use the foundation :

  • Tap sikit letak dekat lid
  • Lepastu letak brush tu dekat lid and tekan, buat screwdriver movement. 
  • Untuk bagi product evenly distribute dekat brush
  • And lepastu apply dekat skin dengan gerakan membulat

screwdriver movement


Foundation ni buildable coverage. Rasa rasa macam tak puas hati, boleh ulang lagi buat 3,4 layer. Aku biasanya pakai 4 layer sebab kulit nan helok dik. Banyak benda nak cover wakakak. Tapi coverage nya tak la se-full liquid foundation ya. Untuk cover dark circle atau acne marks/ scar digalakkan apply concealer dulu. This powder foundation also can work as concealer. Boleh apply guna smaller brush untuk focus dekat tempat nak conceal je. But for me, the conceal power tak cukup untuk tutup redness. Great for daily makeup. Sebab memang helps to brighten your skin. Kalau kalau skin kusam tu, memang cantik guna ni sebab nampak natural and buatkan kulit you nampak bermaya dan fresh. If yang ada breakouts , ada active acne ke apa, sesuai guna ni sebab ada zinc oxide tu. Boleh tolong subside kan your irritations. So overall, yang ni sesuai untuk daily everyday use. If skin memang flawless, no issue. but macam skin aku sendiri yang ada bump sana bump sini, requires more work la untuk cover everything.



100% Pure Premium Mineral Setting Powder



Setting powder ni digunakan untuk setkan foundation korang. Bagi lebih tahan lama and tolong controlkan oil. Also helps to regulate pH balance.

Setting powder ni takde shade. Satu code je, translucent. Cara guna boleh apply before or after foundation. Atau nak guna both before dan after foundation pun boleh. Lepas dah makeup 2,3 jam dan start nampak shine pada muka, boleh guna powder ni juga untuk blot out excess oil/ shine. Combo dua dua foundation + setting powder ni not bad juga la. Yang buat aku suka sebab both comes in travel friendly size. So nak sumbat dalam bag dan untuk touch up after solat tu lebih mudah .

================================================




So if korang ada masalah skin, tapi selalu merajuk dengan doctor sebab korang nak pakai makeup tapi doctor tak bagi, ha guna KISS Mineral ni. Sebab memang brand ni trusted by medical doctors and biasanya rasa aesthetician or dermatologist suggest untuk guna KISS Mineral. To know more about their products, boleh pergi dekat their official website : www.KISSmineral.com 

And boleh guna this code untuk dapat 10% off your purchase : farah10 

Also, you can check out their facebook page for latest updates :


Facebook : KISS Mineral



Wednesday, April 24, 2019

Elianto Make Up Membership Day | You Beli You Dapat Cash. Macam Mana Tu?



Nama Elianto rasanya semua orang kenal. Hello, sebelum Sephora tu masuk Malaysia, Elianto la tempat kita selalu try calit calit eyeshadow dekat tangan kan? At least for me la. Masa awal awal baru nak berjinak jinak nak main make up ni, Elianto la brand terawal yang aku selalu guna. Sebab masa zaman study study dulu, mana la mampu awak nak beli make up mahal mahal. Range harga produk Elianto pula semuanya berpatutan dalam RM20-RM50 je kalau setakat nak beli basic basic punya make up.



Tapi masa dulu aku selalu pergi Elianto yang warna hijau tu. Yang ada skincare sekali tu. Sekarang Elianto Make up dengan yang skincare tu dah di asingkan. Elianto Make up focus menjual produk kosmetik je. Aku lagi suka tema Elianto Make up ni sebab nampak clean dan exclusive, bertemakan hitam putih. Susun atur barang pun lebih cantik, senang nak main swatch swatch. Dan ada vanity table juga untuk kita cuba full face make up.



Haritu aku pergi Elianto Make up Membership Day di IOI Mall Puchong. Fokus pada hari tu ialah memberi peluang kepada orang ramai yang belum lagi mendaftar sebagai ahli, untuk mendaftar secara PERCUMA.

Tuesday, April 23, 2019

Victoria Sloane Lancarkan Koleksi Spring Summer 2019

Hello para wanita cantik sekalian yang membaca belog ini, tahulah bahawasanya , you're beautiful, and awesome! tak kisah apa warna kulit, apa size badan, kita semua cantikkkk. betul kann?

Gitu. Perenggan awal dimulai dengan ayat ayat positif ya. Baru lah perenggan seterusnya dibaca dengan hati yang senang dan gembira hehe.

Post kali ni bercerita pasal handbag. Bukan sebarang bag tapi dari jenama Victoria Sloane. Gitu, nama dia internasional ya adik adik, tapi tahukah anda ianya MALAYSIAN MADE wehooo! Pengasasnya ialah Rita Dato' Sosilawati dan minggu lepas, iols dapat jemputan untuk ke hari pelancaran koleksi Victoria Sloane yang terbaru iaitu koleksi "Spring Summer 2019" di The Majapahit @ Marc Residence, KLCC

Rita Dato' Sosilawati


Awalnya aku ingatkan majlis ni cuma dikalangan rakan media dan blogger je, tapi alangkah terkejut dan potatonya aku bila sampai, omgeeee ramainya artis! Perasaan dia seakan melangkah ke lounge tempat artis artis lepak before nak jalan dekat red carpet nak pergi malam anugerah tau. Even Rita sendiri pun cakap dia tak sangka ramai rakan artis dan media hadirkan diri pada hari tu. Memang meriah dan buatkan lagi meriah tu sebab ramai teruja tengok koleksi terbaru rekaan handbag Victoria Sloane. To be honest, mula mula tu aku macam agak sceptical. Fikir macam "ohh balik balik mesti design sama je" but nope, aku salah. SEMUA CANTIK OKAAAY?

In photo : Warwick handbag

Saturday, April 20, 2019

Terliur Tiap Kali Tengok Scene KDrama Makan BBQ? Takpayah Ke Korea, SeoulNami Korean BBQ di The Gardens Mall Ada!

Adakah korang sejenis layan K-Drama? Time time ada scene diorang makan barbecue daging, lepastu balut dalam salad, ada tak macam uuuuuu teringinnya nak makan macamtu!! Kalau ya, kita geng!

Aku selalu la telan air liur melayan K-Drama ni. Tengok dia sedut ramen dekat kedai runcit pun nampak tempting haha. Tapi part diorang selalu layan makan BBQ lepastu grill grill daging, sotong, ayam,  tu uii memang mengancam.

Aku perhati banyak je restoran berkonsepkan macam tu dekat Malaysia. Problemnya ialah, restoran restoran tu kebiasaannya mesti non halal. Non halal dari segi ada serve daging tak halal ke, atau sumber daging tu dari source tak halal ke, ataupun masakan ada campur alcohol. Potong stim kan? 

Tapi finally aku dah jumpa dah restoran Korean BBQ yang Halal ni. Memang bahan digunakan semuanya daripada pembekal yang bersijil halal, dan restoran ni pun tak serve alcohol. Dimana tu Faa? Ceritakan lah kepada kami *suara suara pembaca yang curious kahkah*

Baiklah, kini kita semua boleh nikmati Korean BBQ Halal di SeoulNami!


Saturday, April 6, 2019

Yuran Pengajian Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak Yang Rendah : Pekerjaan Segera di Singapura!


Institut CECE Buka Pengambilan Pelajar | Selaras dengan perkembangan sistem Pendidikan Awal Kanak-kanak yang pesat mutakhir ini, semakin ramai ibu bapa kini lebih mengutamakan konsep pembelajaran yang lebih profesional dan holistik pada peringkat pendidikan awal anak-anak mereka. Pendidikan prasekolah berperanan penting dalam keseluruhan sistem pendidikan kanak-kanak. Perkembangan mental kanak-kanak pada usia awal semakin dititikberatkan. 

Oleh demikian, permintaan untuk tenaga pengajar yang berkualiti serta profesional pada tahap perkembangan awal kanak-kanak adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan zaman sebelum ini.



Peringkat awal kanak-kanak merupakan fasa perkembangan intelektual dan asas perkembangan keperibadian seseorang insan. Pendidikan pada tahap awal ini amat penting bagi pembentukan persepsi dan nilai murni serta  penyemaian tabiat mulia dalam sanubari anak-anak kecil.

Dalam proses pembelajaran, kanak-kanak memerlukan seorang pendidik yang boleh membimbing mereka secara komprehensif. Maka, pengajar pada tahap pendidikan prasekolah wajiblah memiliki pengetahuan dan kemahiran pengajaran yang bertaraf tinggi. 

Saturday, March 9, 2019

SKIN1004 Zombie Pack : Pore Tightening & Lifting Pack [REVIEW]






Okay post kali ni nak review Zombie Mask Skin 1004 pulak. Sebelum ni aku pernah review Skin 1004 punya Centella Asiatica Ampoule. Boleh baca dekat sini : Skin 1004 Madagascar Centella Asiatica Ampoule   . SKIN1004 ialah sebuah jenama produk kecantikan daripada Korea. Sekarang dah makin dapat perhatian daripada peminat Kbeauty sebab produk dari SKIN1004 ni semua boleh tahan best tau! Biasanya kalau nak cari produk SKIN1004 or other Korean skincare brand boleh beli dekat WAKO (https://wako.com.my/)


Monday, March 4, 2019

Ibu Ibu Yang Pening Cari Penyelesaian Masalah Eczema Anak Anak Boleh Cuba Rangkaian Produk Suu Balm : Krim Legakan Kegatalan Serta Merta

Ibu Ibu Yang Pening Cari Penyelesaian Masalah Eczema Anak Anak Boleh Cuba Rangkaian Produk Suu Balm : Krim Legakan Kegatalan Serta Merta  | Aku tak pernah ada eczema. Orang terdekat dengan aku pun takde masalah ni. Jadi aku tak berapa nak familiar macam mana or apa sebenarnya eczema ni. Yang aku tahu orang berkulit eczema ni sensitive and tak boleh sebarang sebarang pakai produk. Kalau tak boleh jadi lagi teruk. And kalau nak tahu di Malaysia , ratio pesakit eczema ialah setiap 1 daripada 10 orang. Dan kebanyakan nya ramai kanak kanak.
 
Masa pergi official launching SuuBalm x Watsons kelmarin, baru lah tahu sikit sikit apa eczema ni dan apa yang most patients alami. Eczema ni sejenis macam skin irritation. Yang mana faktor faktor menyumbang atau triggered kan kegatalan tu boleh jadi daipada macam macam faktor.



​​
Faktor menyumbang kepada rasa gatal



Ada yang kata faktor makanan, faktor environment, faktor genetik, faktor personal hygiene, dan macam macam. Kalau dekat Malaysia pulak, ianya disebabkan cuaca. Yela since kita punya iklim kan panas & lembab lembab. So biasanya lagi 'trigger' la itchiness tu.



Bab bab gatal ni tak boleh buat main. Sebab boleh ganggu emosi. Kalau kita yang dewasa ni mungkin la boleh kawal sikit or tahu apa nak buat. Tapi kalau budak budak or baby yang rasa, kesian diorang taktahu nak buat apa. Cuma tahu garu je. Sampai luka luka & berparut. Nak tidur pun tak senang sebab banyak terganggu sebabkan gatal. Mak ayah kalau ada anak yang eczema pun terganggu sekali sebab susah hati tengok anak sakit tapi tak mampu nak buat apa apa untuk legakan sakit dan gatal dia tu. Bagi nak elakkan masalah ni lagi melarat larat, dan taknak la tengok anak tu suffer lama lama kan, boleh ikhtiarkan guna Suu Balm.



Suu Balm di formulasikan di National Skin Center, Singapore oleh Dr. Tey Hong Liang. Dia ni memang expert dalam bidang 'itch' dan dah ada lebih daripada 100 research paper yang dia buat. Ni baru bebetul dinamakan pakar , kan? So sebelum ni dia di US. Once dia balik semula Singapore, terus dia terfikir nak hasilkan Suu Balm. And dia nak fokuskan bukan setakat hasilkan produk yang lenyapkan rasa gatal dengan cepat, tapi tolong moisturize kan sekali kulit tu.

Monday, February 18, 2019

Bio Life Mega - C Plus Bioflavonoid Dalam Bentuk Sachet : Tanpa Tambahan Gula & Selesa Untuk Perut

Bio Life Mega - C Plus Bioflavonoid Dalam Bentuk Sachet : Tanpa Tambahan Gula & Selesa Untuk Perut  | Daripada kecik, vitamin terawal yang aku tahu, ialah Vitamin C. Lepastu dalam kepala memang dah faham. Kalau Vitamin C sumbernya dari buah oren/citrus. Vitamin lain susah sikit nak hafal hahaha sebab macam macam jenis dan sumbernya daripada pelbagai jenis buahan dan sayuran.

Selalu Vitamin C sinonim dikatakan penting untuk kuatkan sistem imunisasi badan. Tapi bab ni aku setuju. Daripada dulu, macam dah jadi terbiasa. Bila rasa badan lesu lesu, macam rasa nak demam or selsema tu, mesti siap siap ambil Vitamin C. Tak kisah lah jenis tablet ke, softgel ke, chewable ke, aku belasah je. Asalkan vitamin C

----------------------------------------------------------

Masa intern dulu, memang kerja teruk sangat sebab dekat bahagian operation. Sepanjang hari berdiri je. Lepastu masuk dapur lagi, pergi ambil stock masuk dalam walkin freezer pulak. Suhu sejuk panas sejuk panas tu senang la buat badan terkejut and hari hari rasa macam nak demam. Tapi aku amalkan vitamin c je. Ambil pagi masa breakfast, dengan before tidur. Alhamdulillah rasa cergas je, and demam ngada ngada tu selalu nya tak menjadi.

Lepas dah kahwin pun, selalu paksa Hilmi ambil Vitamin C juga bila dia start mengadu cakap tak sedap badan. For me, kalau rasa macam baru baru nak demam tu, better cegah dengan kuatkan sistem imun kot daripada makan paracetamol terus. Cara ni lagi efektif (untuk aku dan family) nak elakkan demam tu. Selain daripada boleh nyahkan demam tu (atas izin Allah juga) Insyaallah esok bangun badan lagi rasa fresh!

Sebabkan dah selalu amalkan jenis tablet , haritu ternampak ada produk baru daripada Bio Life, 

Bio Life Mega - C Plus Bioflavonoid



Yang ni jenis serbuk. Pack dalam sachet kecik kecik. Senang nak selit bawa pergi mana mana. Masa tengah 'outstation' pun boleh bawa selit dalam bag. Yang aku perasan, Bio-Life punya vitamin C punya produk mesti ada Bioflavanoinds . Bagus bila ada gabungan Vitamin C sekali dengan Bioflavonoid.


Kenapa? 


Thursday, February 7, 2019

Tips Jimat Kos Postage Untuk Peniaga Business Online

Sekarang kalau rasa nak berniaga, dah jadi mudah sangat. Yang femes dan paling senang sekarang, berniaga online lah. Kalau korang baru baru nak mula terjebak dengan business online ni, korang kena tahu perkara perkara ni :

1. Tahu setup social media account
Kalau rasa nak berniaga dekat Facebook, seeloknya buatlah satu page khas untuk menjual. Tapi kalau nak promote dekat personal account sendiri pun okay je. Lepastu boleh kembangkan dan guna platform lain juga, contohnya Instagram dan twitter.

2. Cuba gunakan marketplace
Contoh marketplace yang paling senang nak guna, dan senang nak sign up/ apply ialah Shopee. Gunakan Shopee untuk listkan barangan yang korang jual. Anggap macam catalog atau website untuk menjual. Senang dekat situ sebab boleh update harga dan inventori sekali.

3. Tahu cara cara nak pos barang
Yang ni biasanya untuk first timer mesti rasa macam blur blur kan? Pos barang ni tak susah pun sebenarnya. Senang sangat. Cuma bungkus siap siap barang korang nak pos tu dari rumah, lepastu sampai pejabat pos, ambil borang dan isi. Lepastu ambil nombor giliar, tunggu dan serahkan di kaunter.


Senang je kan nak mulakan untuk berniaga online ni? Nak promosikan barang dekat mana mana pun boleh. Blog, facebook, instagram, whatsapp, telegram.. ha dekat mana mana je.

Tapi, kalau lama kelamaan business makin maju, order makin bertambah, larat ke korang nak beratur lama lama dekat poslaju tu untuk timbang satu satu barang korang? Ada pula yang buat business ni part time je, balik kerja dah terkejar kejar nak pergi pejabat pos untuk pos barang. Penat kan?

Well, ada solution mudah korang boleh guna. Percayalah, hanya golongan bijak bestari je yang akan ikut tips aku ni hehehe .


Nak tak kalau korang boleh print siap siap je borang pos tu? Takpayah nak tulis pakai tangan. Bestkan?

Nak tak kalau abang posmen datang terus ambil dekat rumah? Fuh takpayah nak pening layan 15 biji traffic light nak boleh sampai dekat pejabat pos.

Nak tak kalau boleh bayar je terus bil pos ni secara online? Takpayah susah susah pening takut cash tak cukup dekat tangan.

NAK! Tapi macam mana?




Seriously gais, guna DELYVA .






Kenapa aku suggest guna Delyva? Okay ada beberapa point penting yang bagi aku, sangat berguna untuk korang (since aku sendiri pun berniaga online)

1. Jimat masa tak perlu tulis (handwriting) details customer.
I KNOW I KNOW "amenda panjangnya alamat customer niiii lenguh tangan nak tulis!" sering terjadi hahaha. dulu dulu stress juga tulis alamat customer yang berbelit ni. daripada tulis capslock semua jadi bercampur kecik besar kecik besar sebab banyak nak kena tulis. Guna DELYVA ni, copy je details customer, masukkan dalam system. Lepastu akan auto generated jadikan dalam bentuk PDF. Korang tinggal print, potong dan attachkan dekat parcel je. SENANG WEH!

2. Penjimatan pada harga postage
unexpected. Rupanya kalau guna servis Delyva, kos postage korang bayar lebih murah daripada terus buat serahan sendiri dekat pejabat pos. Senarai rate semasa mengikut berat dan lokasi, boleh korang check dekat website Delyva

3. Nak drop off, atau tunggu abang posmen datang?
Indahnya bila diberi pilihan kan? Korang boleh pilih sama ada nak request pickup ataupun dah lepas packing parcel tu, pergi hantar je terus ke pejabat pos (tanpa perlu beratur).

4. TANPA CONTRACT!
Yang bestnya, menggukana Delyva, korang bebas untuk guna servis ini ikut kekerapan yang korang perlukan. So tak susah susah nak buka akaun contract. Aku sendiri ada buka akaun contract dekat poslaju. senang memang senang tapi nak buka akaun contract tu yang leceh. (psstt lagipun, kalau buka akaun contract dengan poslaju, rate sama je. Better guna Delyva, rate murah sikit)

uhuii senangnya bila guna Delyva untuk bantu mudahkan urusan pengeposan barang customer korang kan? part takpayah beratur, ada pickup dan rate lagi murah tu yang best hehe.

haa, lupa nak highlight banyakkkkkk lagi special features yang Delyva ni ada .





Delivery options


Next day delivery - PosLaju, Karhoo, Aramex

Matdespatch MY
  • Same day standard (motorcycle)
  • Express motorcycle / car
  • Perkhidmatan 'runner'
  • Cash on delivery (COD)
  • Delivery barang barang besar (electronic etc)
  • Perkhidmatan pindah barang
Penghantaran international. Sehingga ke 200 buah negara
Delivery guna laut (Sea frieght) ke Kota Kinabalu & Kuching




Jimat jimat jimat!

  • banyak diskaun untuk shipping services contoh : PosLaju, Aramex & banyak lagi walaupun hantar 1 parcel je
  • Free credits & flyers (ikut plan topup yang korang pilih)
  • Diskaun untuk shopping insurance



Automation

  • Auto-save alamat customers
  • Status tracking barang semua nya update
  • Instant printable label and consignment note
  • Get shipping rates instantly with instant quote
  • Auto schedule for pickup and delivery


Shipping labels (boleh sesuaikan ikut size barang)
  • A4 - 3 copies (horizontal labels)
  • A4 - 4 copies (vertical labels)
  • A5 - 2 copies
  • A6 (sticker)



Reporting & Insights

  • Transaction report
  • Shipping invoice


=====================================

Dengan features yang ada dekat Delyva ni, rasa lagi senang nak monitor progress business korang. Boleh check berapa RM dah korang spend untuk postage, so senang nak kira untung jualan. Lepastu boleh keep track transaction report, dan automatik ada simpan customers punya database. Boleh auto save juga details customer, mudah kalau dia buat repurchase untuk masa akan datang. Tracking status pun senang nak tengok. Takdela nanti bila customers tanya 

"kak, nak tracking number pls" 

lepastu kau baru terhegeh hegeh korek handbag cari resit pos tadi yang dah berkonyok. Tu tak kira lagi no tracking tak jelas sebab kertas tu dah lunyai haha. Nak senang bila semua update dalam sistem macam Delyva ni, urusan business korang lagi teratur. Barulah nampak sistematik sikit. Nak buat aliran tunai pun senang. Jangan jadi macam aku dulu. Pos pos barang lepastu bab nak kira untung banyak kecelaruan timbul sebab duit pos barang campur duit poket sendiri dah bercampur aduk hahahaha . Apa jenis la business macam ni kan? So lesson learned gais. Macam aku cakap tadi lah, hanya golongan bijak bestari je guna sistem yang kemas macam Delyva ni untuk business.

So, korang bijak tak?

Daftar PERCUMA dekat sini : Sign Up Delyva
(This link contains affiliate. Upon sign up using my link, 
you'll entitled for 5% free credit on your first topup)


















Related search : cara pos barang, servis pos murah, kurier mana yang bagus, courier mana yang bagus, cara print borang poslaju online, template print borang poslaju, langkah pos barang, cara mudah pos barang, macam mana nak suruh poslaju datang ambil dekat rumah, macam mana nak suruh poslaju pickup, cara buka akaun contract poslaju, perbandingan harga poslaju dan syarikat lain, berapa harga pos ke sabah sarawak, berapa harga pos semenanjung, kiraan berat harga postage

Tuesday, February 5, 2019

New : Body Mist Collaboration Titi Kamal x Althea & Pore Purifying Serum Cleanser

Sekarang Althea dah makin banyak banyak banyak banyak produk sendiri. Dan ada setengah daripadanya ialah hasil kolaborasi dengan nama nama besar. Contohnya Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist. Ini kolaborasi bersama Althea dan Titi Kamal, selebriti femes dari Indonesia. Lagi satu produk keluaran terbaru Althea, Althea Pore Purifying Serum Cleanser .


-----------------------------------------------
Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist




Okay, apa yang kita boleh cerita pasal body mist ni?

➡ Bau - ofcos lah wangi! Bau yang ringan , tak terlalu kuat & yang penting tak peningkan kepala. Ada sedikit note bauan buah buahan dan juga bunga (floral & fruity) termasuk Rose, Orang dan Peach. Body mist ni baunya fresh, tak macam bau manis manis sangat. So sesuai la untuk semua peringkat umur. Tak bau makcik makcik sangat, dan tak bau budak budak. Intermedia gituhh bau remaja haha . Apa jenis la aku explain bau kan. Hey susah tau nak explain bau sebab memory manusia kan lain lain haha . Susah susah kalau curious sangat bau dia macam mana , pergi beli dekat Althea. Setel

➡ Size - 100ml. Botol mudah pegang, mudah simpan. Bukan botol kaca, tak berat so mudah dibawa kemana mana. Even aku naik flight gi Bandung haritu pun lepas la bawa untuk baggage yang hand carry naik atas. 

➡ Pump - size pump besar. Sekali sembur merebak keserata alam. Tak susah susah picit banyak kali. Jimat tenaga, masa dan efisyen. Tak gitu?


➡ Ketahanan - Untuk body mist, nak tahan lama lama sampai besoknya ; itu takkan berlaku. Tapi this one agak tahan juga la. Aku biasa spray dekat badan lepas mandi, and topup spray atas baju juga untuk bagi tahan lagi. Nak lagi bagus, semburkan dekat bahagian bahagian yang ada rembesan hormon kita tu termasuk dekat pelipat pelipat belakang lutut dan siku. Mesti lagi tahan lama bau wangi tu. Pun begitu, walaupun dah pakai body mist wangi, ketiak jangan lupa pakai deodorant tau haha kalau tak, sia sia je awak




Harga : 

RM35 (100ml)

Ingredients :

Alcohol, Water, Glycerin, Fragrance, Pentylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Rosa Damascena Flower Water, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Sambucus Nigra Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Extract, Magnolia Liliflora Flower Extract, Plumeria Rubra Flower Extract, Lilium Tigrinum Extract, Ethylhexylglycerin


-----------------------------------------------
Althea Pore Purifying Serum Cleanser




Apakah ini? 

2 in 1 , berfungsi untuk membersihkan / menanggalkan makeup dan juga untuk membersihkan muka (remove makeup & as cleanser) dan yang penting masih mengawal keseimbangan PH kulit muka .


What it claims :

Combine the powers of a cleanser and serum with Althea's Pore Purifying Serum Cleanser! This beauty superhero whisks away makeup, dirt, and oil with mint extracts while ensuring the skin stays cool and hydrated throughout thanks to a dual moisture cell system that envelopes the skin in a serum-like formula. It prevents the skin from drying out and effectively minimizes enlarged pores, keeping it smooth to the touch. This product also helps to balance the pH levels of the skin to keep it working in tip-top shape! Best of all, it's gentle on the face and suitable even for those of us with sensitive skins.  - From Althea's website


- A purifying cleanser with a serum-like formula 
- Removes makeup, dirt and oil without drying out the skin 
- Balances the pH levels of the skin to ensure it stays healthy

Okay, generally Serum Cleanser boleh digunakan 2 cara, untuk bantu bersihkan kulit kita tanpa hilangkan lembapan pada kulit. Boleh remove makeup, kotoran, dan minyak pada kulit. 







Cara guna :

Untuk remove makeup
💦 Picit sikit serum cleanser dekat tangan
💦 Ratakan keseluruh muka (masa kulit kering) dan buat urutan membulat (5-10 saat)
💦 Lepastu bilas hingga bersih

Sebagai cleanser
💦 Basahkan muka terlebih dahulu
💦 Ambil serum cleanser dan ratakan ke wajah
💦 Bilas sehingga bersih


Harga :

RM33.00 (150ml)



Key Ingredients :

 🔹Mint leaf extract - Cools down the skin and soothes irritations 
🔹Jojoba seed oil - Deeply moisturizes any dryness without feeling heavy 
🔹Tea tree leaf extract - Has antibacterial properties that purify the skin

Full-list Ingredient :

Water, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Cyclomethicone, Isononyl Isononanoate, Dipropylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Mentha Arvensis Leaf Extract, Glycerin, Citric Acid, Hydroxyacetophenone, Disodium Edta, Ethylhexylglycerin, Sodium Citrate, Butylene Glycol, Fragrance




Personal thought :

Mudah nak guna, dan tak stress macam guna oil based cleanser. Tapi, for me kalau untuk daily makeup punya removal, should be okay. Untuk heavy makeup, I still go for double cleansing guna oil cleanser sebab lagi senang nak sental foundation tebal tebal.

 Sebabkan Pore Purifying Serum Cleanser tak likat pekat macam oil cleanser, jadinya senang nak bilas. Dan bila guna untuk bersihkan kawasan mata, mata tak jadi blurry atau pedihkan mata. Bau tak kuat & non irritating.  Ada minimal minty feeling. and bagi rasa fresh lepas application .

Conclusion :

Ini serum cleanser pertama aku pernah cuba. Bab harga, rasa macam price wise. Sebab tak boleh nak compare dengan miscellar water/ oil cleanser sebab tak aci lah. Yang ni ada gunakan teknologi dual moisture system so good thing is, bila dah remove makeup, ia masih bantu kekalkan lembapan dalam kulit. Setengah oil/water cleanser kan memang strip away habis dengan makeup dan lembapan sekali dia remove. so, nice product Althea! #proudAltheaAngels