Thursday, August 29, 2019

Sempena Sambutan Merdeka, 'McD' Bukit Bintang Sekarang Di Kenali Sebagai 'Mekdi'

"Hello, ye? Nak jumpa dekat mana? 'Mekdi? Ha okay okay".

Conversation yang biasa antara kita dengan kawan-kawan. Kalau time aku study dulu, ni conversation dengan pakwe hahaha. Kemain ye dating dekat McDonald's. Konon-konon buat study group or assignment. Yela, McDonald's Malaysia kan ada ruang tempat duduk banyak, selesa nak berkumpul dan siap ada FREE WIFI yang laju giloss. Memang jadi tempat tumpuan la bagi student  - student nak berkampung time nak siapkan assignment atau thesis.

Makin membesar, aku rasa menu kegemaran aku dekat McDonald's Malaysia ni pun bertukar-tukar. Kalau masa kecik dulu suka sangat Double Cheeseburger. Kenapa? Sebab tak ada lettuce haha. Sejenis tak makan sayur ye dulu! So kalau order Double Cheeseburger, cuma kena keluarkan timun tu je. Tak banyak yang nak kena di 'bedah'. Bila dah masuk zaman study, aku suka GCB. Sedap! Masa dapat tahu GCB dah dijadikan menu permanent, aku lah antara rakyat Malaysia yang happy tu haha.

Kalau nak cerita pasal makan apa best dekat McDonald's, eh rasanya banyak nak kena cerita. Tu tak masuk lagi part ice cream favourite lagi tu hehe. Pendek kata, McDonald's ni dah sinonim dengan kita rakyat Malaysia. 


'Mekdi' di McDonald's Bukit Bintang


Tahu tak restoran McDonald's pertama di Malaysia, terletak di Bukit Bintang tu dah pun berusia 37 tahun? Yasss! Restoran pertama McDonald's di Malaysia dibuka pada tahun 1982. Fuhh! Aku pun tak lahir lagi ye masa tu. 


Baru baru ni signage 'Mekdi' dah  diletakkan besar besar terpampang dihadapan McDonald's Bukit Bintang. Kalau kebetulan jalan jalan dekat kawasan Bukit Bintang tu, singgah lah bergambar depan signage 'Mekdi' ni kejap.  'Mekdi' ialah singkatan kepada 'McD' yang selalu kita guna bila borak dengan kawan-kawan kan? Panggilan 'Mekdi' ni terasa lebih mesra dan lebih 'lokal' je kan? Feeling Malaysian sangat hehe. 


Seiring dengan nak jadikan McDonald's lebih berjiwa Malaysia, memang diorang cuba memastikan semua berkaitan dengan McDonald's semuanya tempatan. Macam mana tu?



Inisiatif McDonald's kearah lebih 'tempatan'

Contoh antaranya, memastikan tenaga kerja di semua restoran McDonald's Malaysia ialah tenaga kerja Warga Malaysia. Up to this date, McDonald's sedang menggaji seramai 14,000 rakyat Malaysia sebagai pekerja di restoran yang dimiliki terus oleh Gerbang Alaf Sdn.Bhd. Sebab tu macam tak ada nampak warga asing bekerja dekat McDonald's kan? Selain daripada tu, pemegang francais McDonald's Malaysia pun turut dipegang oleh 100% warga Malaysia. 


Selain daripada pilihan menu yang lebih bersifat tempatan, sebagai contohnya Nasi Lemak ni, McDonald's Malaysia juga titik beratkan sumber bahan yang digunakan. Buat masa ni, 80% daripada bahan-bahan McDonald's diperoleh daripada sumber tempatan iaitu di Malaysia sendiri. Takpe, soon akan jadi 100% tempatan pulak kan?

Lagi satu yang aku puji pasal McDonald's Malaysia ni ialah, badan kebajikan pilihan McDonald's adalah Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) yang mana banyak menjalankan program inisiatif amal untuk bantu ramai kanak kanak di Malaysia. Banyak juga aktiviti amal yang McDonald's Malaysia jalankan dimana bantuan yang diberi disalurkan kepada pelbagai badan amal tempatan. Sepanjang 2018 sahaja, McDonald's Malaysia dah pun menganjurkan sebanyak lebih daripada 10,000 aktiviti kemasyarakatan. Dahsyat kan?


Good job McDonald's!


Nasi Lemak McD dah jadi menu tetap


Pernah cuba tak Nasi Lemak McD? Tak pernah? McDonald's Malaysia dah pun menjadikan menu Nasi Lemak McD sebagai menu tetap. So lepasni kalau nak makan Nasi Lemak McD pada bila-bila masa pun boleh. Termasuklah teringin nak makan tetengah malam pukul 12 takpun, rasa-rasa nak makan untuk sarapan pukul 8 pagi. Menu Nasi Lemak McD ni available 24 jam sehari dan boleh juga beli melalui Drive-Thru. Senang kan?




Set Nasi Lemak McD berharga cuma RM5.99 untuk sarapan pagi, dengan Milo Ais. Untuk waktu lain pula, harga set Nasi Lemak McD ialah RM12.99. Ha tapi kali ni, set didatangkan sekali dengan 1 ketul Ayam Goreng McD dan Teh Ais Limau. Kalau rasa seketul ayam tak cukup, boleh ambik 2 pcs set yang cuma RM15.99 sahaja. So kalau masa lunch tu pening-pening taktahu nak makan apa, boleh la pergi walk-in, call for delivery atau Drive-Thru untuk order set Nasi Lemak McD ni.



Setiap Nasi Lemak McD dihidangkan bersama dengan ikan bilis rangup, timun segar, telur goreng dan sambal yang padu! Belum cuba ke sambal Nasi Lemak McD? Ishh rugi! Kena cuba dulu baru tahu. Memang padu!


Jom iktirafkan Nasi Lemak sebagai makanan kebangsaan Malaysia


Sebenarnya, aku baru tahu yang rupanya Nasi Lemak belum lagi diiktirafkan secara rasmi menjadi makanan kebangsaan Malaysia. Yela, kalau orang tanya

Namakan bunga kebangsaan Malaysia
- Bunga Raya!

Namakan haiwan kebangsaan Malaysia
- Harimau

Namakan makanan kebangsaan Malaysia
- Nasi Lemak!

Ha tapi rupanya tak official pun lagi.


Makanya, McDonald's Malaysia mengambil inisiatif untuk usulkan perkara ni bagi pihak berwajib untuk dapatkan pengiktirafan Nasi Lemak sebagai makanan kebangsaan Malaysia. But to do so, kita kena la ramai-ramai join petition. Cara nak join senang je. Cuma pergi ke link http://chng.it/LDfjGDJsQs . Simple!

Jom kita sama sama dapatkan 1,000,000 signatures untuk petition ni sebelum 16 September 2019 bersempena sambutan Hari Malaysia. 

For more info untuk promotion menarik bulan ni, ataupun nak tahu aktiviti terbaru yang McDonald's  Malaysia anjurkan, boleh check di website www.mcdonalds.com.my






















Related search : Nasi Lemak Mcd pedas sangat tak, Nasi Lemak pedas ke, Nasi Lemak mcd sedap, ayam 3x pedas mcd, ayam goreng mcd 3x pedas, ayam goreng mcd review, ayam goreng mcdonald's, nasi lemak mcd review




REVIEW : Obsess Cosmetics Cushion Foundation + Lagi 3 Produk Obsess Cosmetics Yang Korang Patut Cuba


So, ceritanya haritu aku dapat jemputan ke Obsess Cosmetics Makeup Party. Majlis ni sebenarnya diadakan untuk raikan semua stokis dan agen Obsess Cosmetics yang dah sama sama jadi tulang belakang selama ni. Dengar dengar jumlah agen Obsess Cosmetics ni dah mencecah 2000 orang. Ramai! Dan masa majlis haritu pun memang 80% jemputan ialah agen Obsess Cosmetics. Selebihnya ialah blogger, MUA dan influencers.


Tema event kali ni memang cantik betul. Lovin all the setup! Nak ambil gambar pun cantik je. Cuma sebabkan ramai masa tu, aku pulak sejenis malas serabut nak bergambar time orang ramai ramai. Makanya aku bergambar dekat tempat duduk sendiri jela haha .



Selain daripada meraikan agen agen Obsess Cosmetics ni, lagi satu highlight of the event ialah sesi pelancaran packaging baru untuk Obsess Cosmetics Cushion Foundation. Kali ni bertukar ke bentuk empat segi pulak. Satu kelainan yang menarik Obsess Cosmetics cuba tampilkan. Sebab kalau perasan, dekat pasaran, banyak cushion foundation dalam bentuk bulat je kan. 

Design terbaru ni memang nampak lagi exclusive, nampak internasional gituuu. Pilihan warna pun cantik, dan kemasan metallic tu buatkan packaging nampak mahal hehe. Padahal RM59.90 je satu ni. Affordable kan?



Selain daripada cushion foundation, Obsess Cosmetics ada produk lain juga termasuk eyebrow pencil, loose powder, mascara, lip cream, lip tint dan makeup remover. Sepanjang 4 tahun penubuhan Obsess Cosmetics ni, dah macam macam pembaharuan dan penambahbaikan yang dibuat. Daripada bermula dengan cushion foundation je, sekarang dah ada lagi banyak produk SKU.


Packaging semua cute!

Aku sebenarnya sebelum ni memang dah familar dah dengan jenama Obsess Cosmetics ni. 2 produk yang aku pernah cuba - Cushion Foundation & Mascara.

Cushion foundation sebelum ni aku salah pilih code. Patutnya aku pakai light tapi aku terpilih medium. Makanya agak gelap la untuk kulit aku. So kadang aku guna untuk buat shading atau bronzing je. Tapi yang aku perasan, texture dan finishing cushion foundation yang terbaru ni lagi best daripada sebelum ni. So, yayy to better improvements!



Alang alang tu, jom la buat short review sikit untuk some of the Obsess Cosmetics punya products yang aku suka & recommend untuk korang cuba jugak. 


Dimulai dengan, ofcourse lah diorang punya star product ;




===========================================


Obsess Cosmetics Bite Me Cushion - DD Cushion Treatment Foundation SPF50

INGREDIENTS :
Aqua, Cyclopentasiloxane, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Diisostearyl Malate, Talc, Isononyl Isononanoate, Caprylic / Capric Triglyceride, Glycerin, Polyglyceryl-4-Isostearate, Iron Oxides, Squalane (Olive), Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystreate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogen Dimethicone, Stearic Acid, Alumina, Phenoxyethanol, Fragrance, Disteardimonium Hectorite, Aluminum Hydroxide, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Propylene Carbonate, Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract, Geranium Maculatum (Geranium) Oil, Ethylhexyl Glycerin.


Kenapa treatment foundation? Sebab cushion foundation ni also work as skincare. Ada infused with olive oil, geranium dan bearberry untuk bantu redakan kulit sensitif dan boleh bantu membunuh bakteria pada kulit punca masalah jerawat. So dengan penggunaan kerap, boleh bantu hilangkan parut jerawat dan cerahkan kulit juga.

Ini apa yang diorang claim lah.

Since aku pun pakai jarang jarang, so part ni aku tak dapat nak review lebih lebih. Apa aku boleh share, generally on how it works as a makeup base.

Ayuh?



Seksi kan packaging baru? Nampak exclusive gila. Nak guna buat flatlay pun cantik haha. Size ngam untuk pegang. Tak besar sangat, tak kecik sangat. Dan lengkap sekali dengan cermin. Cuma aku tak suka bila sponge warna putih. Cepat kotor dan nanti nampak selekeh bila dah pakai banyak kali hahaha. Tapi tu bukan isu besar. so untuk packaging, aku bagi 9/10.




Cushion foundation ni berfungsi sama jela dengan foundation biasa cuma tekstur lebih ringan, dan lebih senang control. Jadinya sesuai untuk daily makeup yang taknak pakai tebal tebal. Rasa rasa nak kan coverage yang lebih menyeluruh, cuma dab je lagi sampai lah capai tahap coverage macam mana yang dihajati. Sangat easy to blend, tak perlu nak dab beria sangat. Sekali tekan dekat cushion tu dah cukup sebenarnya nak ratakan untuk satu muka. Seeloknya tekan sikit dulu supaya korang boleh control amount of foundation yang korang pickup tu. Kalau tak nanti terlebih putih berlayer pulak korang pakai. Jangan tonyoh macam pakai bedak pulak.


Cushion foundation ni juga bantu tolong minimize the appearance of pores by blurring it. So makeup nampak lagi fresh dan kemas. Dan yang penting, foundation ni tak nampak bercapuk atau cakey after awhile. Kalau nak bagi lebih tahan lama, boleh set kan dengan loose powder. Overall, aku suka cushion foundation ni. Great for daily makeup base!


===========================================

Obsess Cosmetics Liquid Matte Lipstick

INGREDIENTS : 
Cyclopentasiloxane, Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone, Isododecane, Polymethylsilsesquioxane, Diisostearyl Malate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Talc, Silica Dimethyl Silylate, Cera Alba (Bees Wax), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Flavor, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Macadamia Integrifolia (Macadamia) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil May Contain +/- Titanium Dioxide (CI 77891), D&C Red No 28 (CI 45410) D&C Red No 6 (CI 15850), D&C Red No 7 (CI 15850), Iron Oxide Red (CI 77491), Iron Oxide Yellow (CI 77492), Iron Oxide Black (CI 77499)

Next kita cerita pasal diorang punya liquid lipstick pulak. Ada 7 warna semuanya buat masa ni. 

Bandung, Ribena, Bunga, Katira, Carrot, Sirap dan Dodol. (Mine in Dodol)

Code: Dodol (orange with a hint of nude brown)

This liquid lipstick infused with argan oil and vitamin E makanya ia membantu memelihara kelembapan bibir dan elakkan daripada bibir kering dan merekah. Part ni diorang claim, dan aku setuju. Sebab memang selesa pakai liquid matte lipstick ni. Texture ringan, tak melekit, dries up fast senang nak remove. Color pun cantik! Texture yang ngam dimana one coat/ layer dah cukup untuk buat bibir plump.

One layer application


===========================================


Obsess Cosmetics Chocolate Paste Mascara


Aku suka mascara Obsess Cosmetics ni. Daripada first generation punya pun aku dah suka. Yang ni pun aku suka. Antara pembaharuan dibuat ialah part wand tu. Sebelum ni jenis macam sikat halus je dan kali ni punya version, lebih sesuai untuk buatkan lashes lagi voluminize dan nampak tebal. Nak apply pun senang sebab hujung wand tak terlalu gemuk. Tapi personal preference aku lagi suka wand mascara yang lama.



Lagi satu pembaharuan bab scents. Mascara sebelum ni bau tak best hahaha macam bau pelik sikit. Tapi mascara version baru ni bau vanilla manis manis. Tenang sikit nak pakai haha. Another thing aku suka tentang mascara Obsess Cosmetics ni ialah ianya sangat mudah dicuci so mudah nak tanggalkan bila nak solat.

Before and after (one coat)

===========================================


Obsess Cosmetics Eyebrow Definer


Ini lagi satu produk Obsess Cosmetics yang aku suka. Eyebrow pencil ni comes in dual end. Ada sekali spoolie so senang nak guna dan bawa travel. Takpayah nak usung brush atau spoolie asing. Bab color pun terang, senang control dan sesuai untuk warna kulit wanita di Malaysia ni.


Bentuk tip eyebrow definer ni pun aku suka sebab ada part yang nipis, untuk lukis frame. dan ada part tebal untuk mudahkan kita fill in the brow. Bagus! This small small details yang kita perlukan bagi sebatang pensel kening! Berbaloi juga sebab sebatang ni boleh tahan lama. Cuma yang penting jangan pusing keluar banyak sangat la, takut patah. Jenis pensil kening camni la syok sebab tak pening nak kena sharp haha .



===========================================

Ada lagi beberapa produk Obsess Cosmetics yang aku belum cuba. Tapi buat masa ni, memang 4 ni la yang aku dah cuba dan aku recommend. So boleh la korang cuba juga lepasni okai?

Kalau nak tahu lebih lagi tentang produk Obsess Cosmetics, boleh terus tengok dekat website rasmi. Takpun cari je agen Obsess Cosmetics. Seluruh Malaysia ada tau. 



Thursday, August 22, 2019

Taste Of Paradigm : Belanja Untuk Makanan, Dapat FREE Lagi Banyak Makanan?

Salam penjimatan. Salam bijak berbelanja. Salam 1 Malaysia.

Haha tiber sangat ye pembuka ayat kali ni sebab yasss isi kandungan post yang ni semuanya tentang penjimatan dan kebijaksanaan dalam berbelanja.

Meh nak tanya, korang suka tak kalau setiap kali korang berbelanja, korang dapat something in return. Contohnya, bila korang spend untuk makanan, EH TIBER korang dapat redeem LEBIH BANYAK MAKANAN! acee cerita, suka ke idok?

Wajiblah suka dan melompat kegembiraan, ye dak ye dak?

Jika begitu, maka dengan berbesar hatinya aku nak eksplain (explain) sikit tentang kempen yang sedang Paradigm Mall Petaling Jaya jalankan.

Bermula dari 19 Ogos sehingga 17 November 2019, berlangsungnya kempen TASTE OF PARADIGM yang mana sepanjang kempen ni berjalan, korang boleh Belanja dan Tebus makanan dan minuman percuma. 



Macam mana caranya?

SENANGGGG!


  1. Pergi ke Concierge Counter (Level CC) dan dapatkan 'Taste Of Paradigm' passport. Sejenis macam mini booklet yang dekat dalam tu ada section untuk korang kumpulkan 'stamp'
  2. Belanja minima RM30 dekat mana mana F&B outlet untuk melayakkan korang dapat 1 stamp
  3. Tebus makanan/minuman percuma bila korang dah dapat kumpulkan certain number of stamps


Makanya, untuk segala breakfast, lunch dan dinner, korang pergi la makan dekat Paradigm Mall tu. Datang pula jangan sorang sorang. Bawa la kawan dan family sekali. Baru la lagi banyak berbelanja, lagi cepat dapat kumpul stamp heeee. Nak lagi mulia, ha belanja kawan kawan dan family. Dapat pahala sedekah belanja orang makan. Murah rezeki korang juga nanti ihik ihik.


TAK TAHU NAK MAKAN APA KO KATA?

Hey jangan mengundang kemarahan kakak yeeee. Tahu ke taktahu? Taktahu meh nak bagitahu. Ada lebih 100 restoran dan kiosk makanan dekat Paradigm Mall PJ ni ye. Nak senaraikan kesemua 100 aku confirm korang tak baca hahaha makanya biar aku listkan sikit antara yang aku dah cuba dan suka repeat setiap kali aku jejak kaki di Paradigm Mall ni. So lepas baca ni jangan cakap "Alaa dekat Paradigm Mall nak makan apeee jeeeewwww asdhggasd!" -- sekeh kepala kang!

1. Warung Mama - Lot 59(P), Level LG


Terletak di level LG. Warung Mama menyediakan pelbagai juadah yang menepati tekak weols Malaysian ni. Siapa breakfast wajib nakkan nasi lemak tu, ha dekat sini ada. Pakej sekali dengan bermacam kuih muih lagi yee. Pilih je nak kuih spesis apa. Macam macam ada. Dekat sini, pagi pagi pun dah ada menu Mee Kari, Nasi Ayam Penyet, Laksam dan Cendol. Fulamak meriah yee menu dekat sini. Wajib cuba!

menu di warung mama paradigm mall
Pilihan menu di Warung Mama



2. Seaweed Club - Lot 35(P), Level LG

popia roll seaweed club paradigm mall one utama


Kalau rasa tak nak makan berat berat sangat, nak kan sesuatu yang mengenyangkan dan ala ala healhty food less calorie gitu, maka carilah Seaweed Club. Beliau kelihatan seperti sushi tapi sebenarnya bukan sushi ye. Berkonsepkan popia yang dibalut dengan seaweed. Sedap!Lepastu bila kunyah wuuu so crunchy! Ada banyak variasi popia roll ni tapi paling aku suka yang ketam & original. 




Kalau rasa macam "Alaaa dalam tu sayur ke? I tak makan sayurr euwuwu" . Jangan risau. Jangan gaduh. Boleh cuba menu bubur & mee dia pulak. Ya Allah i tell you sis, bubur dia enak sekali. Sangat indah rasa tekak ni kalau makan bubur ni time sakit tekak or selesema. Sangat soothing. Portion pulak besar. Puas hati makan. 

3. Molten Chocolate Cafe - Lot 02, Level G

dip n dip molten chocolate cafe


INI PALING FEVERET! haha ofcos lah. Yang paling menggemukkan, yang paling manis, dan yang penting, COKLAT! haruslah menjadi yang paling feveret hehee.

menu molten chocolate cafe

Trust me bila aku cakap, one pro tip bagi lelaki yang nak cairkan hati perempuan dan gembirakan dia ialah, kau bawak dan belanja dia makan dessert. Tak kisah lah ice cream ke chocolate ke. Dekat Molten Chocolate Cafe ni, dua dua ada. Ada ice cream, ada chocolate .... yang di limpahkan keatas waffle panas yang rangup dan gebu .

Jap. Pause

Aku lapar hahahaha .


But you get the point. Ini lah port paling 'boek' kalau nak dating yee hehe. Sedap betul la semua benda dekat Molten Chocolate Cafe ni. Tak puas kalau datang sekali je. Kena datang berkali kalii.

4. Suki Cha - Lot 55A, Level CC

suki cha paradigm menu pricing


Makan berat berat dah, makan dessert dah.. eh rasa tekak haus pulak. Takpayah pening pening, kiosk minuman berlambak dekat dalam Paradigm Mall PJ ni. Kalau nak kan kelainan, korang cari pula Suki Cha dekat level CC. Suki Cha ni sejenis kiosk yang menghidangkan pelbagai jenis minuman berasaskan teh. Ada minuman panas dan sejuk. Pilih je teringin nak rasa yang mana. 

----------------------------------------------------------------

Ni aku baru senaraikan 4 je ni. Itu pun macam macam jenis menu ada. Bayangkan lah untuk 100 outlet, berapa ribu menu pulak tu? Semuanya dibawah satu bumbung di Paradigm Mall PJ. Daripada masakan Melayu, Italian, Middle-Eastern, Thai, Jawa, Hong Kong dan Taiwan, semuanya ada. 

Masa aku datang Paradigm Mall haritu, aku baru perasan yang diorang dah renovate sikit bahagian level LG tu dan lebih bertambah F&B outlet. Antara vendor yang baru beroperasi ialah Nene Chicken, Waffuru Café, Sedap Sedap, T Bun, SRK Noodle House dan Farmers Street. Dan akan datang pulak akan ada Mr. Chizu, An View, Harum Manis, Daboba, GinGer Thai and Salad Atelier.

Memang bebetul one-stop centre untuk makan makan la Paradigm Mall PJ ni kan?

Makanya, jangan lupa 3 steps ni bila ke Paradigm Mall nanti ;


  1. Pergi ke Concierge Counter (Level CC) dan dapatkan 'Taste Of Paradigm' passport. Sejenis macam mini booklet yang dekat dalam tu ada section untuk korang kumpulkan 'stamp'
  2. Belanja minima RM30 dekat mana mana F&B outlet untuk melayakkan korang dapat 1 stamp
  3. Tebus makanan/minuman percuma bila korang dah dapat kumpulkan certain number of stamps

Okay?

Ha lagi satu!


Kalau kebetulan korang datang Paradigm Mall PJ pada hari rabu (setiap minggu sepanjang kempen berlangsung) , pada pukul 11 pagi - 3 petang akan ada aktiviti "SPIN AND WIN". Boleh menang pelbagai hadiah menarik dan voucher. Wuu bestnya bestnya! So rancang la perjalanan korang sebijaknya hehe.



























Related search : paradigm mall pj, paradigm mall jb. paradigm mall pj directory, surau paradigm mall pj, senarai restoran paradigm mall pj, paradigm mall monthly activity, aktiviti bulanan paradigm mall pj, senarai direktori paradigm mall pj, kaison paradigm mall pj, paradigm mall pj innisfree, paradigm mall pj location, harga parking paradigm mall pj