Tuesday, December 19, 2017

Kepentingan Sun Block dan Cara Kiraan SPF


Dekat Malaysia ni orang kata ada dua musim . 

1. Musim Panas
2. Musim Hujan

hahaha . walaupun orang dekat negara lain dah bertukar musim ke musim sejuk, siap ber'winter jacket' , and kesejukan. Kita dekat Malaysia ni berbecak becak lagi tahan panas. Alhamdulillah kadang tu lepas seharian panas, petangnya hujan pulak . Sejuk sikit kan?


Disebabkan dekat Malaysia ni panas 'lit lit' orang Kedah kata, jadi protection nak menghadap sinaran matahari terik ni kena lah lagi advanced. Salah satu benda yang ramai antara kita buat tak peduli ialah pentingnya penggunaan sunblock dan sunscreen. Bahasa melayu nya , tabir suria . Gituu

Antara sebab kenapa ramai antara kita tak menggunakan sunblock ni ialah disebabkan kurangnya kefahaman tentang betapa bahaya dan bagaimana sinaran matahari ni boleh memberi kesan buruk pada kulit kita. Ada juga yang dah faham dan tahu tapi degil taknak dengar cakap (piat telinga dia) , jadi entry ni untuk bagi remind semula dekat semua supaya fahamkan lagi kepentingan sunblock untuk kulit kita .

So, tak semestinya bila nak pergi latihan rumah sukan, bercuti cuti main banana boat dekat Pulau Tioman ataupun pergi join larian marathon bersempena hari wanita sedunia je baru kelam kabut nak lumur sebotol sunblock dekat badan dan muka .

Saturday, December 16, 2017

Keunikan Hui Lau Shan : Air Buahan Campuran Santan, Minuman Dengan Biji Goji Dan Dessert Mangga Melimpah Dalam Satu Cawan


Jujur cakap, aku tak pernah cuba pun apa apa menu daripada Hui Lau Shan ni sebelum ni. Walaupun jalan jalan mall asyik nampak je, pulak tu depan kedai siap terbentang gambar air and dessert dia yang tangkap leleh tu , aku tak berani nak cuba . Kenapa? 

Ada dua sebab .

1. Ingatkan tak halal
2. Ingatkan mahal 

Homestay Selesa dan Cantik di TAMARA, Putrajaya


Bila nak masuk musim convo, especially untuk parents yang anak anak study UNIKL dan KPTM, mesti masing masing kalut cari homestay dekat kawasan Putrajaya. Sebab banyak kolej dan universiti pilih venue Putrajaya International Convention Centre untuk adakan majlis konvokesyen .

Makanya ada kebarangkalian orang akan google "homestay best putrajaya" "homestay murah putrajaya" "homestay dekat dengan PICC putrajaya" , so terhasil lah entry ni ekekeke.

Sebenarnya homestay ni baru je mula beroperasi dan ekceli mak mertua I yang punya. I tolong promote je hohohoho ( #menantusolehah ) .

Kawasan homestay memang tenang damai dan membahagiakan tau . Menghadap tasik putrajaya, boleh nampak hot air balloon jugak . Dekat dengan Ayer 8 , so malam malam boleh main kayuh kayuh beca berlampu [ Terhiburnya mengayuh beca berlampu @ Putrajaya ]

Pendek kata, lokasi strategik . Siap ada taman permainan and swimming pool lagi tauu . So, best la if datang satu keluarga .

Putrajaya Lakeview Homestay @ Tamara (FULLY FURNISHED)Presint 8, Putrajaya

PEACEFUL and QUIET living in a LOW DENSITY ENVIRONMENT.. 

Different rooms have different view

Bonus: FACING PUTRAJAYA LAKE and HOT AIR BALLOON

1205 sq ft
3 bedrooms (1 double bed, 3 single bed / 2 bathrooms)
Fully furnished
2 units covered parking
2 units air cond
Spacious balcony
Kitchen cabinet, hood & hob, microwave, baking oven,kettle,
sofa, dining table and chairs

Facilities
Surau, swimming pool, wading pool, kids playground, 
basketball court, gymnasium, function hall
24-hour security

Proximity: 
Ayer @ 8 (walking distance): laundry, restaurants, mini market
Putrajaya Lake
Putrajaya Equestrian Park
Malaysian government office
Hospital Putrajaya
Alamanda Mall
Putrajaya ERL Station
MEX Highway

Check in 2 pm
Check out 12 pm

RM280 per night

For booking, payment at least 3 days before check in date.

WA / sms: Zul ( 010-9832900)

No smoking allowed



Thursday, December 14, 2017

Tiba tiba dapat Handphone Percuma Dari WEBE


Aku memang set 'harrassment filter' dekat phone. Jadi kalau ada nombor tak kenal, memang auto kena divert/reject. So aku perasan lah ada satu nombor ni dari haritu lagi dok call . Aku buat bodo jela.

Sampai harini, gamaknya dia dah fed up call aku tak dapat dapat, dia pun mesej terus ;


Dapat mesej macam ni, cuak pulak sis . Apasal siap ada ayat "sila beri kerjasama" rasa macam ada buat salah pulak hahaha . Rasanya semua bill bayar je, takde outstanding .

Tuesday, December 5, 2017

AEON BiG 5th Anniversary : Promosi Hebat Sepanjang Disember!



Kalau masa belum kahwin lagi perangai 'cheapskate' tu memang dah ada, bila dah kahwin ni sengaja jebakkan sekali Hilmi untuk sesama jadi cheapskate haha . Bukan kedekut tau, tapi bijak berbelanja. Ahgitchu .

Jadi kalau nak beli barang ke apa, beli masa tengah ada promosi. Baru lah berbaloi baloi.

So bila dapat tahu AEON BiG ada celebration dan promosi besar besaran sempena Anniversary diorang yang ke - 5, kena lah terus laju laju ajak Hilmi pergi AEON BiG berdekatan . Nak tengok promosi apa yang diorang offer.



But first, kena baca dulu tips dan cara nak nikmati promosi yang ditawarkan AEON BiG sepanjang bulan Disember ni .