Slider

Latest from the blog

Tuesday, February 25, 2020

DR Medispa & Wellness Kajang : Hydraoxyglow C Treatment Review



Aku dah lama tak pergi buat facial. Sebab serammmm~ part nak kena picit picit jerawat tu. Lagipun orang kata, tak elok sebenarnya pergi facial and diorang buat extraction macam tu. sebab kalau tak kena cara, kulit kita boleh berparut dan lagi iritate.

Tapi, kalau kita tak extract, tak buat deep cleansing facial, macam mana nak pastikan kulit tu betul betul bersih?

Sebab, setiap 28 hari, sel kulit kita akan diperbaharui makanya, mana mana sel kulit yang dah mati, akan tersadai je dekat permukaan kulit muka kita. Sebab tu la pentingnya kita scrub dan buat deep cleansing, untuk macam bagi clear path bagi sel kulit baru kita tu bernafas.


Bilik rawatan di Dr Medispa & Wellness


Since aku rasa macam perluu sangat sangat untuk buat facial, aku pilih untuk pergi dekat aesthetic centre. Sebab kalau pergi pusat aestetik ni, akan consultant yang arif bab kulit dan boleh bagi kita penerangan tentang masalah yang kita hadapi and apa rawatan yang bersesuaian. Lagipun, dekat aesthetic centre ni ada alat alat canggih yang boleh treat skin concern kita tanpa bersifat kasar pada kulit. Aku pergi dekat Dr Medispa & Wellness di Kajang.





Hydraoxy Glow C facial

Since kulit aku ada parut sikit, dehydrated, dan kusam, beautician tu suggest untuk aku cuba diorang punya best selling treatment iaitu Hydraoxy Glow C. Rawatan ni sesuai untuk kulit yang bermasalah jerawat, parut jerawat, uneven skin tone, kedutan dan pori yang besar.

To be exact, function rawatan Hydraoxy Glow C facial ni ialah untuk :

➥ Sedut keluar sel sel kulit mati
➥ Bersihkan whitehead & blackhead
➥ Kurangkan pore visibility, nampak pores lagi kecik
➥ Berikan lembapan pada kulit
➥ Membaik pulih kulit dari penuaan
➥ Mencerahkan kulit
➥ Memudarkan parut jerawat dan jeragat

To be honest, lepas habis treatment ni memang terkejut sikit la tengok kulit muka merah merah, which is normal yee sebab baru lepas facial. Tapi lepas 2,3 hari , memang boleh perasan visible glow and kulit nampak lebih cerah, lembut gilos and yang penting feels hydrated. Wehoo~




Yang aku suka pasal facial dekat sini, masa nak hilangkan blackhead dan whitehead, diorang guna kan machine khas untuk sedut kotoran tu taw. Takde la force extraction sampai merah merah and pedih muka. Jadinya aku pun rasa enjoy je sepanjang facial ni.

Ini serba ringkas steps untuk Hydraoxy Glow C facial ni:

1. Bersihkan sisa makeup gunakan Face Wash Milk
2. Continue with Face Wash Cleanser
3. Lepastu steam kulit kejap untuk beberapa minit bagi pori terbuka
4. Vacuum untuk buang whitehead dan blackhead
5. Hydra - steps ni di infuse sekali dengan special serum. So kira macam apply serum tu gunakan special machine for better product penetration
6. Ultrasonic
7. Massage *wehooo yes pakej dapat massage kaki lagi taw
8. Oxy spray
9. Mask LED *yang ni depends on masalah kulit kita. Beautician akan set kan warna LED yang sesuai dengan our skin condition. 




Optimum result boleh nampak dalam masa 7 hari. Awal awal tu memang nampak kemerahan sikit tapi lama lama akan start nampak significant results. Nak lagi bagus, ofcos la kena rajin buat rawatan ni secara kerap. Dekat bawah ni ialah gambar progress lepas selesai treatment ni.




Yang aku notice, perubahan ketara ialah ;

✔ Kulit lebih plump dan more elastic (since kulit well hyrdrated)
✔ Pigmentation nampak lagi pudar
✔ Tone kulit lebih cerah
✔ Texture kulit lebih lembut dan tak kasar





Sempena promosi, harga Hydraoxy Glow C ni cuma RM290 sahaja untuk 2x sesi. Kalau tak, normal price nya RM220/sesi. Yayy jimat banyak yee.

Selain daripada Hydraoxy Glow C, ada banyak lagi jenis rawatan yang ada dekat DR Medispa & Wellness ni. Ada dermapen, Galvanic facial, Hydradermabrasion facial and macam macam lagi. For full lists of treatment dan harga boleh tengok dekat sini : DR Medispa & Wellness Treatment And Price Lists

So ye kawan kawan, kalau korang bercadang nak buat facial, aku sarankan untuk korang please jadi memilih la sikit and pergi la dekat tempat yang diiktiraf. Yang mana kita yakin yang semua alatannya bersih, di sanitize, takk bercampur dan share dengan customer lain, and yang penting hygienic. Jangan fikir nak murah je, sebab risau produk dan alatan yang digunakan tu tak sesuai dengan kulit. Lagi lagi kalau korang nak buat Dermapen. Please la pergi buat dekat aesthetic centre or clinic ok?

Since sebelum ni aku pernah je pergi aesthetic centre yang lain, aku faham kalau nak kirakan harga pakej rawatan dekat salon biasa , nak dibandingkan dengan dekat aesthetic centre ni, memang jauh bezanya kan. Tapi bagi aku personally, harga rawatan dekat DR Medispa & Wellness ni berpatutan. Lagi lagi bila diorang buat promo, lagi la murah weyy.




Also, seeloknya kita rajin rajinkan pegi buat facial je kalau nak kulit bersih mulus licin. Takpayah la nak cucuk cucuk atau buat chemical peeling (aku pernah buat) sebab sakit wey hahahaha. Dah la ada downtime. Lama pulak tu. Masa aku buat chemical peeling dulu, terpaksa pakai mask dekat 2 minggu sebab muka tengah bersalin kulit hahaha. So demi kesejahteraan bersama, dan demi kulit kekal syantik, jom kita rajinkan pergi facial tiap tiap bulan. 

Aku ada sorang kawan yang memang rajin pergi monthly facial. Kulit dia wooooooooo lawa gila eh. Bersih takde jerawat tak parut, macam kulit bayi. Makanya, itulah hasilnya bila kita..... RAJIN! hahaha.

Okie gais, kalau rasa nak buat facial dekat DR Medispa & Wellness ni jugak, boleh whatsapp diorang dekat number ni okie?



Monday, February 24, 2020

LookBook 002 : Salam Sayang Dari Jakarta



Haritu aku pergi Jakarta. Kalau dah ke Jakarta tu, wajiblah shopping kan? Lagi lagi bila dah jejak kaki dekat Tanah Abang. Aku pergi haritu sebab nak teman kan kawan aku je. Tapi sambil tu kita pun tumpang la ber-shopping sekali haha.

Baju ni la aku beli dekat Jakarta haritu. Aku suka sangat warna and design baju ni. Design dari segi potongan, detailing dan warna, bagi aku macam awww cantik gils! Walaupun baju ni ada design ruffle, dan labuh paras lutut, tapi tak buatkan aku nampak lagi gemuk or pendek. Cutting baju ni dapat acentuate bentuk badan dan buatkan aku nampak tinggi and slim sikit. 




Kalini tone kita teal - turquoise sikit. Ini pun antara warna favourite aku, sebab aku rasa cam color ni compliment my skin color.





Top : Jakarta, Tanah Abang
Pants : Moddymy
Shawl : MahkotakuKL
Shoes : Mel & Molly (FV)
Bag : Marc Jacobs Classic Q Lil Ukita 


Kasut memang rasanya korang akan perasan, ulang ulang aku pakai yang ni je sebab aku suka. Warna ceria yang naikkan mood apa apa outfit sekali pun. Love it!




Ini lah full outfit aku pakai masa pergi skin consultation di Lancome Midvalley haritu. Btw kalau korang nak dapatkan skin consultation, pergi laa. Free je. Diorang akan checkkan kita punya skin type dan korang dapat bawa balik few samples juga. Nanti aku cerita dalam entri lain.



Sunday, February 23, 2020

First Time Tengok Wayang di CGV Cinemas, Grand Indonesia Jakarta | Tandas dia lawa weh!




Bila berjalan tempat orang, sifat mengada nak cuba banyak benda tu memang tinggi ye haha. Sebabkan nak fefeeling ala local orang kata, wajib la cuba tengok wayang dekat negara tu kan? So baru baru ni aku sempat la pergi tengok wayang masa aku dekat Jakarta. Selama ni tiap kali ke Jakarta, tak pernah nak menyempat. Tapi sebabkan cerita Birds of Prey pun baru keluar, tapi aku tak sempat nak tengok time dekat Malaysia, makanya Jakarta pun Jakarta lahh.

Wayang yang aku pergi ni dekat Grand Indonesia , Jakarta. Kalau dekat Jakarta, mall ni categoriy besar dan elite lah. Dekat seberang Grand Indoesia ni ada Plaza Indonesia. Plaza Indonesia plak ala ala Starhill gitu. Mall nya tak besar sangat tapi memuatkan hanya high end brands sahaja. So nak cari LV, GUCCI, PRADA semua ada dekat sini.




Grand Indonesia ni ala ala Mid Valley la gitu. Ada brand yang middle range, ada juga high end range. Pilihan makanan pun banyak gilaaaa memang pening la nak pilih. Harga pula, lebih kurang harga dekat cafe cafe hispter kat Malaysia ni. Ranging RM10-RM25 per meal. So sepanjang dekat sini boleh la belanja pakai card je. Aku kalau pergi mall ni, aku guna BigPay je. Senang sebab memang ikut current bank punya currency. Kalau ikutkan duit aku tukar dekat exchanger, rate rupiah ialah 3.3, tapi bila guna BigPay, cuma 3.0 jurrr. Jimat banyak!

Kalau belum sign up lagi BigPay, buat la satu. Guna aku punya referral code (EC26N2E7MK) Nanti korang boleh dapat RM10 sign up bonus. Boleh guna buat beli Tealive hehe.

Berbalik kepada wayang tadi. Wayang yang ada dekat Jakarta ni yang femesnya CGV Cinema dan juga XXI Cinema. Yang aku pergi dekat Grand Indonesia ni ialah CGV Cinema.


Tandas dalam wayang pun cantik!





Haritu aku beli tiket yang mahal sikit. Since ambik hall yang katanya ada special screen tu (ScreenX) Jenis 270 degree screen, so tiket harganya Rp 70,000 bersamaan dalam RM21. Tapi bagi aku berbaloi harganya sebab seating memang selesa gila. Asalnya aku ingat pening kalau tengok jenis screen macam ni tapi takpun. Dia macam ada special effect untuk certain scene yang takkan sama kalau tengok dekat normal hall.





Bab tandas pula masyaAllah, tandas dia fancy gila eh. Biasanya tandas dekat wayang kan horror, menakutkan, gelap, terpencil dan jauh dari hall. Tapi tandas dekat wayang ni memang cantik gila. Siap ada kerusi sofa menunggu. Nak tidur pun boleh la dalam tandas ni. Aku spend masa lama jugak la duduk selfie dalam ni haha. Itupun lepas habis movie, sambung ambil gambar lagi. LOL




Kalau korang, agaknya berapa lama korang spend time nak selfie dekat sini? (aku tanya dekat perempuan je taw. Lelaki takyah jawab! haha)

Overall memang puas hati tengok wayang dekat sini. Tapi yang aku herannya, masa nak tengok wayang ni takde orang jaga pintu pun. Takde pun yang check tiket ke apa. Kau beli and literally masuk leggang je. Takde pemisah antara kawasan luar dan kawasan movie hall. Haha herannyaaaa. Kalau camni, tak beli tiket pun orang boleh masuk kan kan? 

CGV Cinema x CJ Wow Shop


Btw just for your information, CGV Cinema ni ialah anak syarikat kepada CJ company yang CJ Wow Shop tuuu. Ianya berasal dari South Korea dan terdapat banyakkk cawangan di negara luar termasuk di China, Myanmar, Turki, Vietnam dan juga Amerika. No wonder laa teknologi, dan interior design dia power and cantik gila kan?


Hm bilaaa nak sampai Malaysia ni? Kami Malaysian tak sabar nak ada tandas wayang yang cantik. Tapi tula, aku risau sampai Malaysia tah amende menda pulak la 'meley' people ni vandalise kan tandas tu nanti, jahanam pulak jadinya kang.

Hm takpela, takyah la bukak kat Malaysia. Tunggu aku datang Korea pulak bulan 3 nanti ok?


Saturday, February 22, 2020

Jadi Talent Last Minute Untuk Video Shooting Luggage 'Case Valker'



Wuuuu video shooting kew sis? macam tak caya akak kau ni jadi model ye. Kemain jadi model luggage haha. Okayla okay bukan 'model', tapi 'talent' yee.

Kisahnya kawan aku (Afifah & Tia) yang dapat job untuk video shoot ni tapi since client tu perlukan lagi sorang talent and dah macam last minute, dia perlukan someone yang boleh self makeup. Makanya kawan aku pun suggest la nama aku. Kebetulan pulak memang tengah free, kita onz jelaa (p/s : lagi pun dapat payment haha)

Awal awalnya person in charge tu salah bagi info dekat aku. Rupanya call time pukul 1 tapi dia cakap dekat aku pukul 12. Punya lah aku gelabah drive cemgila sebab takut lambat. Alih alih bila sampai, orang lain pun takde lagi haha. Pishang juga la nunggunya sebab last sekali turn aku dalam pukul 5 camtu. Ko bayangkan la aku sampai pukul 12 kot haha. Tapi bila dekat situ tak perasan pulak dah berjam jam aku memisangkan diri. Sedar sedar dah pukul 5. Turn aku pulak yang paling last. So bila scene aku dah setel, ciaooo terus balik.

cubaan makeup mengikut tema warna

Masa pr tu contact aku, memang dia dah assign siap siap warna luggage yang aku kena represent. Aku dapat warna orange. Memang betul betul ikut tema Shopee ni hahaha. Dia siap pesan lagi suruh aku makeup ikut tema, so menggigih juga la aku siap awal pagi tu, buat eyeshadow warna orange. Nasib baik cantik. Aku puas hati jugak hasil tangan aku makeup haritu, sebab makeup tahan sampai ke petang. Tiba tiba terer pulak aku makeup hahaha. Kalau tak belum apa apa dah comot huhuhu.



So konsepnya untuk shoot video ni, aku punya tema since warna orange kan warna yang bright dan ceria, jadi tema aku "JOYFUL". Bila kata joyful ni boleh agak la kan pose macam mana aku kena buat? Kena sengih luas luas, muka banyak happy dan kelihatan bahagia haha. Tapi tak jadi masalah la aku nak buat pose camni, sebab aku kan power bab memalsukan kebahagian haha tiberrrrr~

ni aku punya story board


kitorang ada kena buat voice over jugak


Overall, it's a great experience. Mana tahu lepasni boleh berlakon iklan raya TNB ke PETRONAS ke kan? Aminnn haha. Tapi memang jujur la nak cerita, dari aku zaman sekolah lagi aku teringin nak berlakon iklan hewhew. Kira ni titik permulaan la ye dak? acecehhh.


Afifah in action~


Hasil video ni nanti kalau dah siap and kalau muka aku tak menjijikkan (hahaha) , aku share. Kalau macam aku rasa HMMMMMM...... ko pepandai la cari sendiri nanti. Plus aku tak sure sebenarnya video ni untuk apa. Untuk iklan youtube ke, fb ads ke, iklan tv ke, tak pun takat product showcase video untuk website. Yang penting, deme bayar la ye hahaha. wah pandai demand dah sekarang ye? Diva nyaa awak haha.



Luggage ni ada 7 warna semuanya. Tapi aku rasa orange ni memang sesuai sangat dengan character aku. Korang setuju tak?

p/s : lepas shoot, masing masing dapat bawak balik luggage sebijik sorang. yayy ada luggage baru! aku dapat size paling besar. agaknya dia bagi ikut size badan kot haha.







LookBook 001 : Bright Happy Hued Outfit


Demi menggalakkan diri rajin buat entri, kita buat la segmen fasyun fasyun sikit haha. Boleh kan? Since ni pun aku pun tengah cuba nak build confidence, nak mula belajar bergaya sikit, dan nak mula tambahkan warna warni dalam kehidupan sebab asyik pakai jubah hitam je. Alang alang tu buat post, boleh la kot kot jadi rujukan korang untuk membeli belah hewhew.

Outfit ni aku pakai masa video shoot untuk Case Valker haritu. Boleh baca entry aku pergi video shooting tu dekat sini ; VIDEO SHOOTING LUGGAGE 'CASE VALKER'



Top : Padini 
Skirt : Zalia Mermaid Dress (Zalora MY) 
Shoes : Mel & Molly (FashionValet)
Bag : Myeongdong Market, Seoul
Shawl : beli dekat uptown kot? haha
Luggage : Case Valker [Hana Signature]

*// I'm 158cm and wearing L-XL //*



Aku suka skirt Zalia ni. Asalnya sebab aku tengok kawan aku pakai, lawa la pulak. And since Zalora ada sale, kita try beli satu terus hehe. Cantik kalau pakai dekat boots and lagi cantik kalau korang tinggi haha. Kalau korang nak jugak satu, ni link nya Zalia Mermaid Skirt



Aku sebenarnya suka juga warna oren or kuning. Macam kena dengan jiwa aku. Tapi warna warna yang aku suka elak biasanya warna hijau dengan purple. Taktau apasal aku rasa macam tak cantik pakai dua warna ni haha.

Korang macam mana pulak? Suka tak warna warna terang macam ni? Tapi kadang warna macam ni pun ada jenis tone yang kena padankan dengan warna kulit juga. Kalau oren or kuning terang benderang silau mata tu, memang tak la aku nak pakai haha.



On My Instagram