Thursday, February 7, 2019

Tips Jimat Kos Postage Untuk Peniaga Business Online

Sekarang kalau rasa nak berniaga, dah jadi mudah sangat. Yang femes dan paling senang sekarang, berniaga online lah. Kalau korang baru baru nak mula terjebak dengan business online ni, korang kena tahu perkara perkara ni :

1. Tahu setup social media account
Kalau rasa nak berniaga dekat Facebook, seeloknya buatlah satu page khas untuk menjual. Tapi kalau nak promote dekat personal account sendiri pun okay je. Lepastu boleh kembangkan dan guna platform lain juga, contohnya Instagram dan twitter.

2. Cuba gunakan marketplace
Contoh marketplace yang paling senang nak guna, dan senang nak sign up/ apply ialah Shopee. Gunakan Shopee untuk listkan barangan yang korang jual. Anggap macam catalog atau website untuk menjual. Senang dekat situ sebab boleh update harga dan inventori sekali.

3. Tahu cara cara nak pos barang
Yang ni biasanya untuk first timer mesti rasa macam blur blur kan? Pos barang ni tak susah pun sebenarnya. Senang sangat. Cuma bungkus siap siap barang korang nak pos tu dari rumah, lepastu sampai pejabat pos, ambil borang dan isi. Lepastu ambil nombor giliar, tunggu dan serahkan di kaunter.


Senang je kan nak mulakan untuk berniaga online ni? Nak promosikan barang dekat mana mana pun boleh. Blog, facebook, instagram, whatsapp, telegram.. ha dekat mana mana je.

Tapi, kalau lama kelamaan business makin maju, order makin bertambah, larat ke korang nak beratur lama lama dekat poslaju tu untuk timbang satu satu barang korang? Ada pula yang buat business ni part time je, balik kerja dah terkejar kejar nak pergi pejabat pos untuk pos barang. Penat kan?

Well, ada solution mudah korang boleh guna. Percayalah, hanya golongan bijak bestari je yang akan ikut tips aku ni hehehe .


Nak tak kalau korang boleh print siap siap je borang pos tu? Takpayah nak tulis pakai tangan. Bestkan?

Nak tak kalau abang posmen datang terus ambil dekat rumah? Fuh takpayah nak pening layan 15 biji traffic light nak boleh sampai dekat pejabat pos.

Nak tak kalau boleh bayar je terus bil pos ni secara online? Takpayah susah susah pening takut cash tak cukup dekat tangan.

NAK! Tapi macam mana?




Seriously gais, guna DELYVA .






Kenapa aku suggest guna Delyva? Okay ada beberapa point penting yang bagi aku, sangat berguna untuk korang (since aku sendiri pun berniaga online)

1. Jimat masa tak perlu tulis (handwriting) details customer.
I KNOW I KNOW "amenda panjangnya alamat customer niiii lenguh tangan nak tulis!" sering terjadi hahaha. dulu dulu stress juga tulis alamat customer yang berbelit ni. daripada tulis capslock semua jadi bercampur kecik besar kecik besar sebab banyak nak kena tulis. Guna DELYVA ni, copy je details customer, masukkan dalam system. Lepastu akan auto generated jadikan dalam bentuk PDF. Korang tinggal print, potong dan attachkan dekat parcel je. SENANG WEH!

2. Penjimatan pada harga postage
unexpected. Rupanya kalau guna servis Delyva, kos postage korang bayar lebih murah daripada terus buat serahan sendiri dekat pejabat pos. Senarai rate semasa mengikut berat dan lokasi, boleh korang check dekat website Delyva

3. Nak drop off, atau tunggu abang posmen datang?
Indahnya bila diberi pilihan kan? Korang boleh pilih sama ada nak request pickup ataupun dah lepas packing parcel tu, pergi hantar je terus ke pejabat pos (tanpa perlu beratur).

4. TANPA CONTRACT!
Yang bestnya, menggukana Delyva, korang bebas untuk guna servis ini ikut kekerapan yang korang perlukan. So tak susah susah nak buka akaun contract. Aku sendiri ada buka akaun contract dekat poslaju. senang memang senang tapi nak buka akaun contract tu yang leceh. (psstt lagipun, kalau buka akaun contract dengan poslaju, rate sama je. Better guna Delyva, rate murah sikit)

uhuii senangnya bila guna Delyva untuk bantu mudahkan urusan pengeposan barang customer korang kan? part takpayah beratur, ada pickup dan rate lagi murah tu yang best hehe.

haa, lupa nak highlight banyakkkkkk lagi special features yang Delyva ni ada .





Delivery options


Next day delivery - PosLaju, Karhoo, Aramex

Matdespatch MY
  • Same day standard (motorcycle)
  • Express motorcycle / car
  • Perkhidmatan 'runner'
  • Cash on delivery (COD)
  • Delivery barang barang besar (electronic etc)
  • Perkhidmatan pindah barang
Penghantaran international. Sehingga ke 200 buah negara
Delivery guna laut (Sea frieght) ke Kota Kinabalu & Kuching




Jimat jimat jimat!

  • banyak diskaun untuk shipping services contoh : PosLaju, Aramex & banyak lagi walaupun hantar 1 parcel je
  • Free credits & flyers (ikut plan topup yang korang pilih)
  • Diskaun untuk shopping insurance



Automation

  • Auto-save alamat customers
  • Status tracking barang semua nya update
  • Instant printable label and consignment note
  • Get shipping rates instantly with instant quote
  • Auto schedule for pickup and delivery


Shipping labels (boleh sesuaikan ikut size barang)
  • A4 - 3 copies (horizontal labels)
  • A4 - 4 copies (vertical labels)
  • A5 - 2 copies
  • A6 (sticker)



Reporting & Insights

  • Transaction report
  • Shipping invoice


=====================================

Dengan features yang ada dekat Delyva ni, rasa lagi senang nak monitor progress business korang. Boleh check berapa RM dah korang spend untuk postage, so senang nak kira untung jualan. Lepastu boleh keep track transaction report, dan automatik ada simpan customers punya database. Boleh auto save juga details customer, mudah kalau dia buat repurchase untuk masa akan datang. Tracking status pun senang nak tengok. Takdela nanti bila customers tanya 

"kak, nak tracking number pls" 

lepastu kau baru terhegeh hegeh korek handbag cari resit pos tadi yang dah berkonyok. Tu tak kira lagi no tracking tak jelas sebab kertas tu dah lunyai haha. Nak senang bila semua update dalam sistem macam Delyva ni, urusan business korang lagi teratur. Barulah nampak sistematik sikit. Nak buat aliran tunai pun senang. Jangan jadi macam aku dulu. Pos pos barang lepastu bab nak kira untung banyak kecelaruan timbul sebab duit pos barang campur duit poket sendiri dah bercampur aduk hahahaha . Apa jenis la business macam ni kan? So lesson learned gais. Macam aku cakap tadi lah, hanya golongan bijak bestari je guna sistem yang kemas macam Delyva ni untuk business.

So, korang bijak tak?

Daftar PERCUMA dekat sini : Sign Up Delyva
(This link contains affiliate. Upon sign up using my link, 
you'll entitled for 5% free credit on your first topup)


















Related search : cara pos barang, servis pos murah, kurier mana yang bagus, courier mana yang bagus, cara print borang poslaju online, template print borang poslaju, langkah pos barang, cara mudah pos barang, macam mana nak suruh poslaju datang ambil dekat rumah, macam mana nak suruh poslaju pickup, cara buka akaun contract poslaju, perbandingan harga poslaju dan syarikat lain, berapa harga pos ke sabah sarawak, berapa harga pos semenanjung, kiraan berat harga postage

Tuesday, February 5, 2019

New : Body Mist Collaboration Titi Kamal x Althea & Pore Purifying Serum Cleanser

Sekarang Althea dah makin banyak banyak banyak banyak produk sendiri. Dan ada setengah daripadanya ialah hasil kolaborasi dengan nama nama besar. Contohnya Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist. Ini kolaborasi bersama Althea dan Titi Kamal, selebriti femes dari Indonesia. Lagi satu produk keluaran terbaru Althea, Althea Pore Purifying Serum Cleanser .


-----------------------------------------------
Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist




Okay, apa yang kita boleh cerita pasal body mist ni?

➡ Bau - ofcos lah wangi! Bau yang ringan , tak terlalu kuat & yang penting tak peningkan kepala. Ada sedikit note bauan buah buahan dan juga bunga (floral & fruity) termasuk Rose, Orang dan Peach. Body mist ni baunya fresh, tak macam bau manis manis sangat. So sesuai la untuk semua peringkat umur. Tak bau makcik makcik sangat, dan tak bau budak budak. Intermedia gituhh bau remaja haha . Apa jenis la aku explain bau kan. Hey susah tau nak explain bau sebab memory manusia kan lain lain haha . Susah susah kalau curious sangat bau dia macam mana , pergi beli dekat Althea. Setel

➡ Size - 100ml. Botol mudah pegang, mudah simpan. Bukan botol kaca, tak berat so mudah dibawa kemana mana. Even aku naik flight gi Bandung haritu pun lepas la bawa untuk baggage yang hand carry naik atas. 

➡ Pump - size pump besar. Sekali sembur merebak keserata alam. Tak susah susah picit banyak kali. Jimat tenaga, masa dan efisyen. Tak gitu?


➡ Ketahanan - Untuk body mist, nak tahan lama lama sampai besoknya ; itu takkan berlaku. Tapi this one agak tahan juga la. Aku biasa spray dekat badan lepas mandi, and topup spray atas baju juga untuk bagi tahan lagi. Nak lagi bagus, semburkan dekat bahagian bahagian yang ada rembesan hormon kita tu termasuk dekat pelipat pelipat belakang lutut dan siku. Mesti lagi tahan lama bau wangi tu. Pun begitu, walaupun dah pakai body mist wangi, ketiak jangan lupa pakai deodorant tau haha kalau tak, sia sia je awak




Harga : 

RM35 (100ml)

Ingredients :

Alcohol, Water, Glycerin, Fragrance, Pentylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Rosa Damascena Flower Water, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Sambucus Nigra Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Extract, Magnolia Liliflora Flower Extract, Plumeria Rubra Flower Extract, Lilium Tigrinum Extract, Ethylhexylglycerin


-----------------------------------------------
Althea Pore Purifying Serum Cleanser




Apakah ini? 

2 in 1 , berfungsi untuk membersihkan / menanggalkan makeup dan juga untuk membersihkan muka (remove makeup & as cleanser) dan yang penting masih mengawal keseimbangan PH kulit muka .


What it claims :

Combine the powers of a cleanser and serum with Althea's Pore Purifying Serum Cleanser! This beauty superhero whisks away makeup, dirt, and oil with mint extracts while ensuring the skin stays cool and hydrated throughout thanks to a dual moisture cell system that envelopes the skin in a serum-like formula. It prevents the skin from drying out and effectively minimizes enlarged pores, keeping it smooth to the touch. This product also helps to balance the pH levels of the skin to keep it working in tip-top shape! Best of all, it's gentle on the face and suitable even for those of us with sensitive skins.  - From Althea's website


- A purifying cleanser with a serum-like formula 
- Removes makeup, dirt and oil without drying out the skin 
- Balances the pH levels of the skin to ensure it stays healthy

Okay, generally Serum Cleanser boleh digunakan 2 cara, untuk bantu bersihkan kulit kita tanpa hilangkan lembapan pada kulit. Boleh remove makeup, kotoran, dan minyak pada kulit. 







Cara guna :

Untuk remove makeup
πŸ’¦ Picit sikit serum cleanser dekat tangan
πŸ’¦ Ratakan keseluruh muka (masa kulit kering) dan buat urutan membulat (5-10 saat)
πŸ’¦ Lepastu bilas hingga bersih

Sebagai cleanser
πŸ’¦ Basahkan muka terlebih dahulu
πŸ’¦ Ambil serum cleanser dan ratakan ke wajah
πŸ’¦ Bilas sehingga bersih


Harga :

RM33.00 (150ml)



Key Ingredients :

 πŸ”ΉMint leaf extract - Cools down the skin and soothes irritations 
πŸ”ΉJojoba seed oil - Deeply moisturizes any dryness without feeling heavy 
πŸ”ΉTea tree leaf extract - Has antibacterial properties that purify the skin

Full-list Ingredient :

Water, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Cyclomethicone, Isononyl Isononanoate, Dipropylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Mentha Arvensis Leaf Extract, Glycerin, Citric Acid, Hydroxyacetophenone, Disodium Edta, Ethylhexylglycerin, Sodium Citrate, Butylene Glycol, Fragrance




Personal thought :

Mudah nak guna, dan tak stress macam guna oil based cleanser. Tapi, for me kalau untuk daily makeup punya removal, should be okay. Untuk heavy makeup, I still go for double cleansing guna oil cleanser sebab lagi senang nak sental foundation tebal tebal.

 Sebabkan Pore Purifying Serum Cleanser tak likat pekat macam oil cleanser, jadinya senang nak bilas. Dan bila guna untuk bersihkan kawasan mata, mata tak jadi blurry atau pedihkan mata. Bau tak kuat & non irritating.  Ada minimal minty feeling. and bagi rasa fresh lepas application .

Conclusion :

Ini serum cleanser pertama aku pernah cuba. Bab harga, rasa macam price wise. Sebab tak boleh nak compare dengan miscellar water/ oil cleanser sebab tak aci lah. Yang ni ada gunakan teknologi dual moisture system so good thing is, bila dah remove makeup, ia masih bantu kekalkan lembapan dalam kulit. Setengah oil/water cleanser kan memang strip away habis dengan makeup dan lembapan sekali dia remove. so, nice product Althea! #proudAltheaAngels







Monday, February 4, 2019

Althea Milk Peel Cream Mask Review





Another new Althea's product. Kali ni, memfokuskan pada 'exfoliating' pulak. Exfoliate atau bahasa melayunya panggil 'pengelupasan' berfungsi untuk buang sel sel kulit mata dan bagi jalan untuk sel kulit baru generate dengan sihatnya. Kita ada cycle, untuk setiap 28 hari, kulit kita akan hasilkan sel kulit baru. Dan yang sel kulit dah mati tu akan jatuh dengan sendirinya. CUMA, kadang kadang sel kulit ni ter-build up atas permukaan kulit kita, dan akhirnya buatkan pori kita tersumbat, dimana menjurus kearah pertumbuhan jerawat. gitoh

So point dia sekarang, exfoliate itu penting.

AHA dan BHA adalah bahan penting untuk exfoliate kulit kita chemically. Biasanya gentle je, bergantung pada amount. So unlike physical exfoliator, yang kadang kadang boleh melukakan kulit, chemical exfoliator lebih sesuai untuk orang yang bermasalah kulit sensitif.

------------------------------------

Althea Milk Peel Cream Mask Review

Apakah ini?

Peeling mask yang bantuk bersihkan kulit muka dari sel kulit mati terkumpul dan mengurangkan kelibat pori pori nampak besar

What it claims 

Give your skin a big gulp of hydration with the refreshing peeling powers of Althea's Milk Peel Cream Mask! Containing both AHA and BHA extracts, this gentle but effective exfoliator transforms from a clay to a whipped cream lather, whisking away dead skin cells to prevent flakiness. It’s also formulated with casein protein from milk to revitalize and moisturize the skin. The result is radiantly smooth, healthy skin that's bouncy to the touch! 


What is the good?

- An exfoliating mask that transforms from a clay texture to a whipped cream lather
- Contains milk protein extract to moisturize and revitalize
- Formulated with AHA & BHA to gently but effectively remove dead skin cells

How to use?

Basahkan muka, picit 1-2 pump Milk Peel Cream mask dan ratakan ke wajah. 
Biarkan 30-60 saat dan bilas.



Texture 

Creamy - forming bubble

Price

RM36.00 (50ml)


Key ingredients 

🌈 Milk protein extract - Moisturizes and strengthens the skin
🌈 AHA & BHA - Gently exfoliates away dead skin cells for a smooth complexion
🌈 Kaolin - Detoxifies and pulls out impurities from the pores


Full List Ingredients

Water (Aqua), Kaolin, Glycerin, Disiloxane, Bentonite, Propanediol, Myristic Acid, Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*



Personal thought

Kalau korang jenis kulit sensitif, tak boleh tolerate dengan certain scrub yang ada harsh beads yang iritate kan kulit, boleh guna ni. For me, it's very gentle. Walaupon sejenis clay mask, tapi its non drying. Lepas bilas takde rasa ketat muka ke apa.  Maybe sebab ada tambahan protein susu dalam ni yang tolong hydrate kan kulit lepas process peeling tu selesai.

Masa bubble start foaming, ada tingling effect sikit. Bau pun sedap, ala ala bau bedak baby. Packaging comel, itu plus point! hehe. Botol jenis pump so senang simpan, dan tak cepat rosak.

Cara nak guna pun simple. Tak perlu apply ganas ganas, tak perlu tunggu lama, dalam 2 minit dah cukup. (mask biasanya kena tunggu 10-15minit)  So sambil mandi sekejap boleh apply mask ni.  Dan 2 kali pump dah cukup untuk cover satu muka. Jimat!

And lagi satu, mask ni ada brightening effect! Lepas je bilas, memang nampak kulit cerah sikit . Suka suka suka!

Conclusion

Suka ! sebab senang nak guna. Tak perlu tunggu lama lama, pakai seminit terus bilas. Tak digalakkan pakai hari hari. Mungkin boleh seminggu 2-3 kali, depends pada jenis kulit. Dari segi harga, berpatutan. so next time, boleh beli lagi heee 


Buy here : https://my.althea.kr/milk-peel-cream-mask






Sunday, February 3, 2019

Althea Petal Velvet Sunaway (Sunscreen)




Apakah ini?

Sejenis sunscreen/sunblock/tabir suria *gituuh


What it claims?

Shield your skin from the sun's rays and give it some petal protection with Althea's Petal Velvet Sunaway! Ultra lightweight, this invisible sunscreen is formulated with a moisturizing formula that plumps the skin and Damask rose extracts, ensuring that your complexion stays fresh and hydrated throughout the day without any streakiness or a white cast. It has an SPF of 50+ and PA++++, so your skin'll be kept protected all day. As part of the Petal Velvet line, it also contains micro-powder particles that give you a smooth, petal-like complexion. 



Whats good?

- Lightweight, translucent sunblock 
- Leaves skin feeling fresh and hydrated 
- SPF50+, PA++++



Texture 

A bit milky. and kalau tak goncang jadi chalky. Kena goncang dulu baru picit keluar




Harga

RM43.00 (55ml)




Key Ingredient

✨ Damask rose extract - Deeply hydrating and soothes irritations, leaving the skin feeling healthy 
✨ Geranium oil - Gives the skin a radiant boost and heals acne 
✨ Moisturizing formula - Provides deep skin hydration

Full list ingredients

WATER, CYCLOPENTASILOXANE, ZINC OXIDE, DISILOXANE, PROPANEDIOL, TITANIUM DIOXIDE, DICAPRYLYL ETHER, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL, SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL, POGOSTEMON CABLIN OIL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT, PEG-10 DIMETHICONE, STEARIC ACID, ALUMINUM HYDROXIDE, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, SODIUM CHLORIDE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, 1,2-HEXANEDIOL, SORBITAN CAPRYLATE, GLYCERYL CAPRYLATE, POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, ETHYL HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL

------------------------------------------------- 
Personal thoughts / Conclusion

Petal Velvet Sunaway ni gives out semi- matte finishing. Tak ada rasa berminyak/ melekit lepas pakai (non greasy). Sesuai untuk yang jenis kulit berminyak/combination.




Sejenis physical sunscreen dan menghasilkan white cast. Tapi cepat absorb and lama lama white cast tu berkurang. As for me, aku suka sebab nampak cerah. Dan ngam dengan tone kulit sendiri. Lepas apply ni, kalau taknak makeup, aku touchup dengan Petal Velvet Powder je dah cukup.

match with Petal Velvet Powder

Ada bau rose yang kuat, datang daripada essential oil (bukan fragrance). Tapi bau dia tak lah kekal lama. Lepas dah apply makeup apa semua, dah hilang baunya. Cuma for some people may find in disturbing sebab memang kuat gila bau rose.

Strong protection (SPF50), makanya sesuai la dengan cuaca Malaysia yang membahang ni. Dan yang bestnya sebab velvety/ matte finish, walaupun berpeluh, tak rasa lemas atau nampak berkilat. Sebab certain sunscreen bila berpeluh rasa macam ada letak plastik dekat muka, rasa macam kulit tak bernafas.

Sunscreen ni lightweight dan rasa ringan di muka tapi agak susah nak remove . So kalau nak solat, makesure remove guna makeup remover untuk pastikan betul betul bersih, okay?

Overall, i love it! Sekarang dah masuk botol kedua hehe.

Bottle at the back is my first bottle







Althea Petal Velvet Powder




Inilah sebenar benarnya produk pertama daripada Althea. Dulu masa aku nak beli je sold out, nak je sold out. So bila dah dapat ni, hambekkk 3 terus semua shade dapat hehe . Kalau tengok review dekat website pun, ramai cakap best. So, marilah baca kalau nak tahu bebetul best ke tak .



Silakan.



---------------------------------------------
Althea Petal Velvet Powder 

What it claims

translucent powder that sets makeup and leaves behind a silky finish to the touch. Infused with oil from Althea seeds, this powder works to keep sebum production at bay without drying out the skin for a radiant, fresh look, all while giving out a gentle scent. Keep your makeup looking great all day or dust some on to stay shine-free! Now available in #0 Translucent and #23 Warm Beige colors. 

Translucent #0

Lavender (limited edition)

Warm Beige #23

What's good

- Mattifying, lightweight feel 
- Skin smoothening 
- For all skin tones (#0) OR darker tones (#23)



How to use

Gunakan sebagai setting powder



Functions 

πŸ“Œ Sebum control & pore blurring
πŸ“Œ Makeup setting & long wearing
πŸ“Œ Micro-fine texture . Soft, Smooth texture



Harga

RM16.00 (3g)



Key Ingredients

Althea seed extract - rich in antioxidants, protecting the skin from externalities 
and ensuring it stays nice and hydrated. 
Polyphenols - Keeps the skin protected from UV rays 
Saponarin - Repairs damaged cells and restores elasticity to aging skin


Full Ingredients

SILICA, MICA, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, METHICONE, HIBISCUS SYRIACUS SEED EXTRACT, HYDROGENATED LECITHIN, 1,2-HEXANEDIOL, GLYCERYL CAPRYLATE, MALTODEXTRIN, FRAGRANCE





Personal thoughts

Helps to mattify skin. Sesuai untuk control sebum pada muka. Lepas apply sunscreen atau foundation, boleh set kan dengan velvet powder ni.  Setkan concealer untuk under eye pun okay.  Tak cakey. Bau wangi, somewhat similar to bau Petal Velvet Sunaway cuma tak kuat.  Texture powder yang SANGAT SANGAT SANGAT halus! Aku ada guna Innisfree punya no-sebum powder untuk tujuan pore blurring/ sebum control juga macam Petal Velvet Powder ni, tapi yang ni lagi smooth, lagi lightweight lagi soft & lagi menjadi!

Good thing, ada banyak available shades/ tone boleh sesuaikan dengan tone kulit korang. Aku suka guna yang transluscent tu. Size kecil, mudah dibawa kemana mana. And senang untuk touch-up. Lubang lubang dekat penutup tak terlalu besar, tak terlalu kecik. Senang nak keluarkan produk tapi tak ter-over keluarkan banyak banyak sangat.  

Untuk pore-blurring effect, tak terlalu ketara but I can see the difference. Yang best, bila pakai untuk set kan makeup, skin nampak smooth and matte. Oil free. After awhile bila nampak dah nak start berminyak, cuma touch up je sikit atau dab guna blotting paper. Recommended! sebab murah dan best .