Tuesday, May 22, 2018

Majlis Berbuka Puasa McDonald's Meraikan lebih 500 anak yatim dan asnaf


Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan!

Dah masuk bulan Ramadhan dah kita . Sekejap je dah nak seminggu puasa . Nanti pejam celik sikit lagi, dah nak raya dah pun . Ohmai cepatnya masa berjalan . Jadi takut pulak masa makin laju makin laju ni . Dah makin akhir zaman dah :(

Masa bulan puasa ni lah ramai ambil kesempatan untuk berlumba lumba buat amal ibadah, berubah kearah kebaikan dan bermacam lagi lah benda bagus bagus sebab masa bulan ni , pahala kita dilipat gandakan . Masya-Allah .

Sebenarnya buat kebaikan pada bila bila masa pun Allah bagi ganjaran pahala . Cuma sebab bulan Ramadhan ni special, jadi berdouble triple lah pahala tu kan . Rugi lah kalau tak nak rebut peluang ni kan?

Antara aktiviti best bila bulan Ramadhan ni , aside from terawih , Faa suka sangat sama sama meraikan anak anak yatim dan Asnaf . So bila dapat jemputan daripada pihak McDonalds , terus laju laju cakap "Nak" !




McDonald's Malaysia Dengan Kerjasama Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) Rai lebih 500 Anak Anak Yatim dan Asnaf untuk berbuka puasa




Majlis berbuka puasa tu diadakan di Masjid Kg Raja Uda Klang dan ianya dengan kerjasama dari pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) . Mula mula ingatkan cuma ada beberapa adik adik je yang join majlis ni . Tapi rupanya , ada lebih kurang 500 orang anak yatim dan Asnaf tau daripada 12 buah rumah anak yatim dan badan kebajikan . Dan tujuan utama majlis ni diadakan ialah bagi menyampaikan sumbangan kepada setiap rumah anak yatim dan badan kebajikan ni .

Katanya, majlis berbuka puasa anjuran McDonalds kalini ialah yang paling terbesar sekali setakat ni. Alhamdulillah bertuahnya dapat join sekali . Memang meriah sangat . Comel je tengok yang kecik kecik pakai telekung solat sama sama , baca doa sama sama . Tengok diorang semangat makan pun happy sangat .


Happy faces :D comel je adik adik ni kan

Azmir Jaafar, McDonald’s Malaysia Managing Director and Local Operating Partner delivers his speech at the event

Penerima sumbangan .

Pihak McDonald's telah menyumbangakan sejumlah RM10,000 kepada setiap 12 buah rumah anak yatim dan kebajikan yang hadir pada haritu . Pulak tu, adik adik ni siap dapat duit raya lagi tau sorang satu . Jumlah sumbangan semuanya ialah sebanyak RM130,000 . Bestnya . Jealous tau bila tengok organisasi besar, atau orang orang hebat yang dapat menyumbang banyak banyak macam ni . Tapi takpela, kita yang beshe beshe ni, bagi je mana yang termampu kan? Yang penting , kita turut sama berikan sumbangan . Insya-Allah

majlis amal mcdonalds

Another thing to highlight masa majlis berbuka puasa ni ialah , McDonald's turut mengumumkan mengenai Nasi McD yang terbaru yang tengah viral tu . Nasi McD ni special menu untuk sepanjang bulan puasa je jadi kalau yang belum cuba tu, kena lah cuba cepat sebelum dah takde dalam menu nanti .



Nasi McD ni ialah hidangan nasi yang disajikan dengan sambal special dan juga boleh pilih sama ada nak lauk telur rebus , ayam goreng McD atau pun kedua nya sekali . Ala, macam nasi lemak telur vs. nasi lemak ayam gituh . Nak lagi syiok , jadikan Nasi lemak telur + ayam . Baru ngam!



So, masa majlis haritu , kitorang dapatlah sebungkus sorang Nasi McD ni . Tapi sebab dah kenyang , tak mampu lah nak makan waktu tu juga . Kitorang bawa balik je untuk makan masa sahur . Kemain sedap kitorang sahur esoknya tu tau hehe .



Terima kasih McDonalds ,  Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE) . Harap dapat terus anjurkan lagi majlis macam ni untuk tahun tahun akan datang. Tapi untuk pengetahuan korang , since 2016 lagi McDonald's dah bergiat aktif dalam menganjurkan aktiviti kemasyarakatan macam ni . Up to 10,000 activities dah yang dijalankan . Kite je yang tak tahu hehe . It's a good initiative dan patut dijadikan contoh . InsyaAllah harap harap usaha ni dapat diteruskan forever and ever and ever gituh .



Saturday, May 19, 2018

Schwarzkopf Extra Care Hydro Collagen




Daripada dulu susah betul rasanya nak pronounce elok elok 'Schwarzkopf' ni. Even nak eja pun, aku check banyak kali takut salah hahaha . Jenama Schwarzkopf ni bukan baru setahun dua dalam pasaran . Keseluruhannya , dah 120 tahun tau! Daripada zaman sekolah pun dah selalu dengar jenama Schwarzkopf ni. Kalau pergi saloon rambut, mesti mostly guna jenama Schwarzkopf .

Dulu susah nak dapat produk Schwarzkopf dekat kedai biasa. Tapi sekarang dah senang , boleh beli dekat Watsons , Guardian dan hypermarket . For me, harga pun berpatutan . Range dalam RM18 ke RM35 je. Boleh tahan guna untuk beberapa bulan . Dalam kes macam aku yang kena berebut shampoo dengan Hilmi , ha mungkin kena beli shampoo tu sebulan sekali kot hehe .

Monday, May 14, 2018

The Butterfly Project Turns 5 : Unicorn Themed Birthday Party!




Seumur hidup aku, rasa macam boleh kira je berapa kali aku attend birthday party. Kenapa boleh kira? Sebab macam tak ramai pulak orang yang aku kenal ni buat birthday party . Takpun, diorang ada buat tapi diorang yang tak jemput aku kot wakakaka sedih . Setelah berumur 20 plus plus ni , finally dapat invitation untuk birthday partayyy!

Wednesday, April 18, 2018

Nak Cari Side Income dengan MatDespatch.com? Ikut 3 Cara Ni

Hello!

Sekarang ni memang semua benda nak pakai duit. Bila banyak benda nak pakai duit, jadi kena usaha lebih sikit lah untuk cari duit kan? Kalau setakat merungut itu ini tapi bontot berat malas nak buat apa apa, sila mereput je dekat tepi tu haha .

Nak cari side income pun dah ada macam macam cara. Kalau femes, boleh la buat insta review macam adik adik budak sekolah sekarang ni. Satu review RM50. Post 2 jam lepastu delete. Seminggu dapat RM5,000 . Sebulan? Beriban riban tuuu . Tapi kalau femes la . Kalau sejenis macam kita kita ni yang followers instagram pun semua kawan kawan je (itu pun kita paksa suruh follow haha) , mohon cari alternatif lain ekekeke .

Salah satu alternatif yang aku nak suggest ialah dengan menggunakan MatDespatch.com!



Monday, March 26, 2018

Chatime Vs. Tealive : Apa Cerita?


Hello!

ohmai ohmai , macam rare sangat nak buat entry membawang menceritakan perihal isu semasa dan update terkini . Biasanya asyik review produk , tak review produk kita review makanan , takpun review produk lagi haha . Pishang je korang baca belog aku ni kan?

So untuk kasi panaszz sikit , saja lah pilih topik yang agak hot terkini yakni isu kekeliruan antara

CHATIME Vs. TEALIVE



Aku sebenarnya lama dah confuse. Rasanya bukan aku sorang je confuse. Rata rata seperatusan besar rakyat Malaysia turut terbelenggu dengan ke-confuse-an antara isu Chatime dan Tealive ni . Yang mana juga mostly terpedaya dan percaya bahawasnya Tealive ialah penjenamaan baru oleh Chatime. Yang mana seperti didakwa oleh Tealive ,

Chatime = Tealive

Selama ni kita bulat bulat je terima . Aku pun percaya kalau orang kata Tealive ialah Chatime. Mana taknya wey , dah macam sebijik kot rupa dia . Warna tema sama, menu pun lebih kurang , memang nampak sangat seolah olah jenama di bawah satu bumbung .

Tapi rupa rupanya , SALAH 

Tealive bukan Chatime
dan Chatime bukan Tealive.

Bukan penjenamaan semula mahupun duduk dibawah satu syarikat yang sama.

Tapi dari personal preference , aku jauh lagi sukaaaaaa dan prefer Chatime over Tealive.



Aku dengan Hilmi ada personal fave drink tau . Strawberry Pudding Smoothie nama dia . Setiap kali order dekat Chatime, kitorang takde masalah pun. Tapi setiap kali order air yang sama dekat Tealive, mesti Hilmi menyirap sebab rasa macam kureng sikit dan texture pun tak best . Tak jadi smoothie, dia jadi macam ice blended. Hilmi memang particular bab bab texture makanan ke air ni sebab dia dulu study culinary so bilamana aku cuba cakap "Ala lebih kurang la ni" untuk tenangkan dia, mesti dia bebel balik dekat aku cuba sedaya upaya nak explain perbezaan smoothie dan ice blended hahhaha .

Pernah sekali kitorang order dekat Tealive **** dan air tu tak turn out macam yang Hilmi nak. Bila complaint dekat staff, staff dia buat bodoh je. Lagi lah Hilmi geram hahaha. 

So bila dapat tahu yang Tealive bukan lah Chatime, kitorang rasa lega gilaaaa and goes " ohh patutlah Tealive punya kurengg" . Tapi seriouslah rasa tau perbezaan dia. Kalau korang penggemar Chatime mesti korang dapat perasan ketara perbezaan.

Tapi katanya dulu pemegang francais Chatime pasaran Malaysia, Loob Holding (pemilik Tealive sekarang) , ingkar dengan kontrak ditetapkan Chatime dimana diorang tak guna bahan mentah yang dah diselaraskan oleh Chatime. So sebab ingkar tu juga lah kontrak diorang di batalkan dan Loob Holding came up pulak dengan jenama Tealive. Kalau disebabkan bahan mentah dan kualiti bahan yang menyebabkan Loob Holding digugurkan dari kontrak Chatime, no wonder lah kualiti dan rasa air Tealive tak setanding Chatime (from my personal preference lah. Kalau awak team Tealive, terpulang awak)

So now, berita baik untuk semua peminat setia Chatime. Ingredients dan bahan mentah digunakan oleh Chatime disahkan Halal oleh JAKIM tau. So minum dan sedutlah sepuas puasnya. Untuk Tealive iols tak sure, tapi rasanya belum ada lagi pengesahan Halal dari JAKIM (correct me if i'm wrong).

Disebabkan Tealive degil dan menimbulkan kekeliruan kepada para pengguna dengan menyatakan yang "Tealive ialah Chatime" makanya Chatime tak berdiam diri dan duduk makan kacang je sebaliknya tindakan undang undang telah pun diambil terhadap Tealive. Aliza Ali, Pengarah Urusan Chatime Malaysia berkata, yang Tealive ni memang secara terangan siarkan di website diorang dengan tajuk ‘Chatime dinamakan semula sebagai Tealive’ dan ‘Tealive ganti Chatime’ dan terus membuatkan ramai pengguna percaya dan ingatkan yang jenama Chatime dah tak ada .

Lagipun pihak Chatime dah bagi tempoh selama setahun untuk pihak Loob Holding (Tealive) untuk selesaikan hal ni tapi tak ada sebarang perkembangan positif pun. So demi tamatkan drama dan kekeliruan ni semua, dah tak ada cara lain sangat, gunalah undang undang. Sonang cerita

For more info related to the lawsuit boleh baca link ni :




Few more info CHATIME vs. TEALIVE

1. Hampir kesemua flavour air Chatime lagi better daripada Tealive. Tak caya? Try lah. Saya sudah, anda bila lagi? Serious berbeza sangat :(
2. Kad loyalty Tealive tidak boleh diguna pakai di outlet Chatime, and vise versa.
3. Tealive ada menyatakan yang diorang diiktiraf Halal oleh JAKIM . Tapi setelah disemak semula, tiada pengesahan daripada JAKIM bahawa Tealive mendapat pengiktirafan HALAL.

Despite all the dramas dan kepanasan melanda, I tetap team #Chatime . How about you?











Related search : Chatime dan Tealive sama, Chatime ialah tealive, apa beza chatime dan tealive, chatime dan tealive satu company, konflik chatime dan tealive