Wednesday, October 16, 2019

Lost World Of Tambun : Sambut Halloween Bertemakan "Day Of The Dead" | Unik, Glow in The Dark & Cantik!


Masuk je bulan Oktober, mesti perasan banyak dah cerita seram seram mula keluar dekat wayang. Why? Cause it's Halloween month! Walaupun Malaysia takde buat sambutan Halloween secara besar besaran, tapi ramai yang ambil kesempatan ini untuk turut sama join the fun. Kedai cenderamata pun banyak mula jual accessories dan decoration untuk Halloween. Kalau aku still kerja dekat PayPal, masa ni lah masing masing sibuk compete dengan team lain untuk deco isle meja kerja kitorang dengan decoration yang paling spooky. 

Yang paling aku ingat, deco yang seram gilaa masa tu ialah deco team night shift . Sebabkan kitorang morning shift, bila masuk office pagi tu, masing masing terkejut tengok ada pocong tergantung depan pintu hahaha. Main kasar kan? Dah la masuk office pukul 5.30 pagi. Deco team kitorang pulak? Comel comel je takat letak sarang labah labah dengan kelawar hahaha. Tak extreme langsung!

Kalau tema seram seram macam zombie, cik pon, cik poc tu dah biasa orang guna untuk Halloween, apa kata kalini kita buat kelainan sikit, jom?

Di Lost World Of Tambun, korang akan alami sambutan Halloween yang sangat sangat berbeza! Penuh dengan cahaya, dekorasi yang glow in the dark dan hiasan yang cantik! Confuse kan? Dah kenapa Halloween cantik cantik pulak ni?



Sebab tema yang dipilih Lost World of Tambun tahun ni ialah "DAY OF THE DEAD" . Kalau korang pernah tengok cerita animasi "The Book of Life" (2014) ataupun "Coco" (2017) , mesti korang akan  boleh instantly relate tema ni dengan jalan cerita dalam dua filem animasi ni.

Starlight Carnival @ Genting Highlands



Rasanya dah dekat 10 tahun kot tak sampai atas Genting Highlands ni. Selalu aku datang pun takat sampai Genting Premium Outlet je,  tu pun masa on the way nak balik Kuantan. So yass, kali ni aku pujuk  Hilmi & ajak dia naik sampai atas hehehe. 

Kitorang pergi weekend lepas. Memang dah lama plan nak jalan jalan Genting Highlands ni tapi selalu macam terfikir, "nak buat aktiviti apa eh?" . Since kitorang dua dua bukan la jenis yang minat nak main theme park sangat. so kalau setakat naik atas tapi tak buat apa apa, rasa hambar pulak.

Since aku dapat tahu yang 'Starlight Carnival' dah bermula, so ni la masa terbaik nak jalan jalan dekat Genting tuu.


Starlight Carnival secara ringkasnya ialah sebuah festival yang diadakan di ruangan terbuka, dimana konsepnya dekat sini, untuk korang boleh having fun dibawah cahaya bintang bintang gitew. Ianya cuma available setiap hari Khamis, Jumaat (6pm-12am) dan Sabtu (3pm-1am)  sahaja dan berlangsung selama 3 minggu, sampailah 2 November 2019. 

Tuesday, October 8, 2019

Dorsett Grand Subang BBQ & Steamboat Buffet Dinner Review & Cara Untuk Dapatkan Promosi Beli 1 Percuma 1!


Masa aku baca kawan kawan blogger lain ada share pasal "Dorsett Grand Subang 3 Wishes" , aku dah start rasa uwuuuuu bestnya! Memang plan aku rasa sekali sekala nak la staycation over the weekend kan, tidur dekat hotel walaupun Kajang dengan Subang tu sejengkal je jauhnya haha. 

Kalau korang taktahu lagi apa itu "Dorsett Grand Subang 3 Wishes", okay biar aku explain sikit.



Ini merupakan limited time promo bermula 1 April 2019 sehingga 31 December 2021 yang diadakan oleh Dorsett Grand Subang, dimana sepanjang promo ni , korang bukan je boleh enjoy 25% Best Available Rate (BAR) tapi dapat juga pilih 3 wishes iaitu 3 jenis complimentary services dibawah yang korang nak. 

Antara wishes yang korang boleh pilih :

PERCUMA - Sarapan untuk 2 orang di Terazza Brasserie (Daily)
PERCUMA - Upgrade bilik ke Bilik Deluxe setiap penginapan
PERCUMA - Perkhidmatan Menggosok 2 pcs pakaian setiap penginapan
PERCUMA - 1 Dorsett Mocktail dari pukul 5 petang - 8 malam untuk 2 orang di Piano Lounge
PERCUMA - 1 canister Dorsett Signature Cookies setiap penginapan
PERCUMA - Perkhidmatan isian Minibar setiap penginapan (minimum 2 malam menginap)


Best kan? Tak cukup dengan tu, korang boleh enjoy penginapan penuh selama 26 jam. Dah cukup 26 jam haa baru checkout. Ngam kan? Biasa tidur hotel, tak cukup 24 jam dah kena check out kan. Rugi rugiii.

For more details about review penginapan di Dorsett Grand Subang dan 3 wishes ni, korang boleh baca dekat belog diorang ni ;



Okay, sekarang kita taknak cerita pasal bilik atau penginapan dekat sini. Tapi aku nak share sikit experience aku layan BBQ & Steamboat Buffet Dinner di main restaurant Dorsett Grand Subang ni iaitu di Terazza Brasseri. Dekat sini la biasanya guest hotel akan breakfast. Kiranya ni restaurant terbesar dalam Grand Dorsett Subang ni.

Menariknya, tema buffet dinner dekat sini berbeza beza mengikut hari. Kalau nak layan BBQ & Steamboat buffet, korang kena datang pada hari Jumaat dan Sabtu sahaja. Pada hari Rabu dan Khamis pula ada International Buffet Dinner. Yang ni lebih kepada tema western dan italian rasanya. Aku pun tak berapa sure tapi bagi aku kalau rasa nak layan buffet, better korang datang for BBQ & Steamboat Buffet Dinner. 

Kenapa? Okay meh aku senaraikan sebab sebabnya .

1. Badan Tak Bau Asap Sebab Tak Perlu Grilling

Monday, October 7, 2019

Jamaica Blue : Cafe yang famous dengan 'Blue Mountain' coffee dan menu ala Jamaican yang sedap!




Aku sendiri susah nak kategorikan diri aku ni introvert ke extrovert. Sebab ada masa masa, aku rasa macam asyik nak keluar je, jumpa kawan kawan, kenal orang baru, pergi event sana sini. Tapi ada masanya, aku langsung tak rasa nak keluar rumah. Even lapar dan bahan tak cukup dekat dalam rumah pun, sanggup aku makan je apa ada (tapi most of the time order dekat Food Panda la haha). Tapi apa kategori sekalipun, yang aku tahu, kalau tetiba aku rasa nak mingle dan nak lepak dengan kawan kawan aku, aku akan make sure tempat kitorang nak jumpa tu mestilah bestt!

Masa sesi 'lepak' aku haritu, aku jumpa Amira & Amin. Patutnya ramai lagi tapi masing masing ada hal. Makanya, kitorang bertiga jela. Diorang dua ni kawan aku masa sama sama kerja dekat PayPal. Amin sekarang kerja as freelance reviewer/ write. Amira pulak kerja dekat Shopee. Office dia dekat sebelah Midvalley Megamall je. Makanya, untuk sesi membawang kali ni, aku pilih untuk lepak dalam MidValley Megamall je.




And yas seperti di title telah tertulis, kitorang mengopi di Jamaica Blue, MidValley Megamall.

For some people, ni mesti first time korang dengar nama Jamaica Blue ni kan? Bagi aku pulak, dah selalu nampak cafe ni, cuma aku lalu lalang je depan dia haha. Tak pernah terdetik nak singgah atau cuba lagi. Akhirnya , kali ni rezeki la untuk aku cuba apa yang ada dekat Jamaica Blue ni.

Cookies dan bakes pun banyak

Antara pastries yang korang boleh cuba dekat Jamaica Blue ni

Friday, September 20, 2019

Rugi besar kalau korang ketinggalan promo Bento & Onigiri RM1.00 dekat myNEWS ni

Hello, Assalamualaikum.

Haritu aku ada cerita dekat IG pasal Nasi Lemak singgit, kemain suka korang eh. Yela, seringgit kot, masa zaman semua benda mahal sekarang ni, nak makan sehari pun kena spend minimum RM10. So bila ada peluang nak dapatkan benda murah, takkan la nak lepas kan, betul tak?

Okay since haritu kita tekak Melayu, kalini kita tukar selera sikit layan makanan Jepun pulak. Nak lagi best, pada harga RM1.00 je!!



Kalau korang penggemar Bento dan Onigiri, ni memang berita baik untuk korang memborong Bento dan Onigiri pada harga RM1, setiap hari SELASA dan KHAMIS di myNEWS. (Bento pada hari Selasa dan Onigiri pada hari Khamis) Ye, myNEWS yang jual magazine, ada coklat coklat, ada jual air tu.