Tuesday, December 3, 2019

Guardian Serahkan Sumbangan RM10,000 hasil daripada kempen 'Respond To Reverse'

Sekarang ni bila sebut pasal kanser, dah tak asing lagi. Sebab kalau nak kirakan, mesti kita ada terdengar khabar yang kawan kita atau kenalan rapat kita, atau ahli keluarga kita sendiri, ada yang menghidap kanser. Ada yang survive, and sadly.. ada yang tidak. Dan biasanya yang survive tu sebab dah dapat detect dan cegah dari awal. Sebab tu penting untuk kita buat health check regularly untuk pastikan kita dapat detect sebarang abnormality daripada peringkat awal.

Macam in my case, my mom sendiri pun sebenarnya ialah seorang cancer survivor. Thanks to her habit yang memang regularly check the breast area bila period, dia dapat notice ada macam lump dekat bawah breast. Bila pergi jumpa doctor, doctor suggest untuk buat operation dan check ketumbuhan tu. Bila dah keluarkan ketumbuhan tu dan bawa ke lab, confirm it's a cancer. So thanks to the early detection, dapatlah elakkan daripada kanser tu jadi lagi teruk dan merebak.


"Reversing Cancer Workshop"


So point dia dekat sini, early detection can save you! Ini lah antara yang ditegaskan masa Reversing Cancer Workshop yang I join last week. Workshop ni dianjurkan oleh Guardian dengan kerjasama Cancer Research Malaysia. Ada beberapa topik yang dibincangkan masa workshop haritu antaranya "Can you fight cancer with your mobile phones?""Is Genetic Testing Right for me?" yang disampaikan oleh Professor Dr. Cheong Sok Ching & Dr. Joanna Lim.

Presentation by Professor Dr. Cheong Sok Ching 

Presentation by Dr.Joanna Lim

Macam macam soalan dan pencerahan yang kitorang dapat sepanjang sesi workshop ni berjalan. Boleh juga fahamkan mana satu mitos, mana satu kepercayaan mengarut tentang kanser dan banyak lagi.

Opening Speech By Mr. DY Cho 


Kalau korang nak tahu, sekarang ni Cancer Research Malaysia tengah develop satu platform yang digelar Mimosa yang mana platform ni berfungsi sebagai tempat untuk kita dapatkan rujukan daripada doktor dan golongan pakar tentang simptom simptom yang kita alami sama ada ianya simptom yang membimbangkan atau pun tidak. So dalam platform tu kita boleh upload gambar dan akan ada doktor yang 'chatting' dengan kita dan berikan pendapat mereka tentang permasalahan kita tu. Menarik kan?

So lepasni lagi senang kita nak buat rujukan berkaitan kanser ni. Buat masa ni Mimosa ni belum lagi dilancarkan. Tapi nanti kalau dah launch, i'll let you guys know, okay?

Sumbangan RM10,000 kepada Cancer Research Malaysia & Locks of Hope


Selain daripada presentation dan penerangan tentang kanser, main highlight event ni ialah penyerahan sejumlah sumbangan daripada Guardian kepada Cancer Research Malaysia & Locks of Hope. Sebanyak RM10,000 telah berjaya disumbangkan hasil kutipan daripada kempen 'Respond To Reverse' yang dianjurkan Guardian, dimana 1% daripada hasil jualan beberapa produk terpilih seperti Beyoutiful, Botaneco Garden, derma365, Happy Mask &a Nature's Heart telah dikumpulkan untuk inisiatif ini sepanjang September lalu.

Mr. DY Cho menyerahkan Mock Cheque kepada Janet Yap dari Cancer Research Malaysia
Guardian Malaysia juga bekerjasama dengan salon rambut Number76 untuk kumpul kan rambut bagi disumbangkan kepada Locks of Hope Association. Katanya, hanya rambut yang sihat dan tak pernah buat 'chemical treatment' sahaja yang dipilih untuk dikumpulkan. Dengan cara ini, cuma rambut palsu yang berkualiti dapat dihasilkan dan diserahkan kepada pesakit kanser. Number76 salon juga menawarkan diskaun RM20 untuk mana mana servis potong rambut menggalakkan lebih ramai orang tampil untuk sumbangkan rambut diorang.  Dan akhirnya, sebanyak 222 set rambut berjaya dikumpulkan.

Mr. DY Cho& Ms. Michelle Yeap daripada Locks of Hope menerima Mock Cheque & Hair Bundles
Harap harap Guardian akan teruskan inisiatif macam ni lagi pada masa akan datang. Secara tak langsung, kita pun boleh sama sama menyumbang juga dengan membuat pembelian di Guardian. Macam haritu, bila berbelanja RM40, kita boleh dapatkan 'tote bag' percuma. Ha lepasni boleh la ramai ramai shopping dekat Guardian, kumpul tote bag dan juga dapat menyumbang. 

Good job Guardian! :D












Thursday, November 14, 2019

Nak Menang Bekalan 1 Tahun Produk Love Beauty And Planet? Cuma Kitar Semula je!

Kalau ingat, masa aku kecik kecik dulu banyak iklan pasal kitar semula ni dekat tv. Siap ada lagu lagi, tapi aku tak boleh nak recall pulak lagu tu macam mana haha. Lepastu educate kita cara nak asingkan jenis barang mengikut tong kitar semula.

Tapi perasan tak sekarang macam kurang dah la nampak iklan iklan tu. Tapi yang bagusnya, inisiatif untuk menggalakkan kitar semula ni sentiasa diteruskan. Ada banyak awareness program yang dijalankan, antara nya macam yang aku pergi ni; Love Beauty And Planet x Guardian Exclusive Recycling Workshop.


Masa workshop ni kitorang sempat upcycling botol body wash yang kosong dijadikan mini garden hehe. Struggle juga awal awal tu nak potong botol tu sebab keras tapi akhirnya menjadi juga. Tapi yang kelakar tu time balik, aku dengan Kak Sabby menyinggah tandas. Lepastu pokok aku tertinggal LOL. Padahal masa tu aku confident je simpan pokok tu dalam kereta sebab lepastu pergi makan dengan Kak Sabby kejap. Time makan kak Sabby kata "akak punya pokok tertinggal dalam tandas la" . Alih alih bila dah balik baru aku perasan sebenarnya pokok yang aku usung tu kak Sabby punya wakakakkaa. Aku punya yang sebenarnya tertinggal dekat tandas kahkahkah. Harap harap acik cleaner tolong jagakan la haha.

Okay jom jadikan bekas kosong ni kepada mini garden

Btw, sebenarnya fokus utama workshop ni ialah untuk diwar warkan yang  Love Beauty And Planet ada menjalankan program kitar semula dimana, akan disediakan Recycling Bin di beberapa outlet Guardian yang terpilih dan korang boleh drop kan botol shampoo atau body wash yang dah habis tu (tak kisah any brand)


And sepanjang tempoh program ni, bila korang beli mana mana produk Love Beauty and Planet , korang boleh dapatkan FREE TOTE BAG dan juga 1 voucher booklet (3 x RM5 Love Beauty and Planet voucher and a RM10 The Hive voucher) *Limited vouchers available. 

antara variant produk Love Beauty And Planet yang ada dipasaran


berkobar kobar ye semua hehe


Alang alang dah menggigih pergi masuk Guardian untuk drop kan botol for recycle, jangan lupa ambil gambar sekali dan pos kan ke Facebook ataupun Instagram korang. Tag Love, Beauty And Planet  and korang berpeluang untuk menang 1 year supply barangan Love Beauty And Planet ! wehooo syok gila kan. Try jela mana tahu rezeki kan?

tote bag tu yang korang akan dapat. so cute!


Untuk senarai outlet Guardian yang mengambil bahagian, boleh tengok dekat bawah ni okay?



❤ Suria KLCC – 16th & 17th November, 22nd & 23rd November
❤ Sunway Pyramid – 9th & 10th November, 16th and 17th November
❤ NU Sentral – 9th & 10th November, 16th and 17th November
❤Bangsar Shopping Centre – 2nd& 3rd November, 9th& 10th November
❤ Taipan USJ – 2nd & 3rd November, 9th and 10th November
❤ Malawati Mall – 2nd and 3rd November, 9th and 10th November
❤ Berjaya Times Square – 16th & 17th November, 23rd and 24th November
❤ SS15 Courtyard – 2nd & 3rd November, 9th and 10th November
❤ Aeon Mall Shah Alam – 16th and 17th November, 23rd and 24th




Let's go green and let's start RECYCLING!! Selamatkan bumi kitaaaa *sambil pasang lagu HIJAU by Zainal Abidin hehe.


Wednesday, October 30, 2019

Kedai Spect Murah Favourite Kitorang di Berjaya Times Square | Serendah RM61 Complete Lens


dua dua spect kitorang pakai ni buat dekat kedai ni jugak


Masa aku kerja dekat PayPal dulu , memang ada diperuntukkan elaun untuk rawatan gigi (dental) & buat cermin mata (optical) Makanya tiap 6 bulan, mesti aku sibuk buat spect baru semata sebab nak claim wakakaka.

Untuk optical, ada allocation RM250 je so biasanya boleh dapat 1 spect jela kan? Tapi since aku rajin buat dekat satu kedai murah ni, aku dapat la buat lagi satu spect untuk Hilmi.


Spect macam aku pakai ni, cuma RM80 jeee. Tapi sekarang, ada promo lagi murah iaitu RM61 jurr sis. Lengkap sekali dengan lens & siap dalam masa 1/2 jam.

Meh aku tunjuk kat kedai mana aku buat spect ni.

Ekceli spect pertama aku buat dekat Sg Wang. Tapi since kedai ni ada branch dekat Berjaya Time Square, so aku lagi rajin buat dekat Times Square je. Alang alang boleh jalan jalan sekali hewhew. Spect mak aku, spect Hilmi, semua buat dekat sini. And kedai ni pon memang viral dekat Sg Wang.  Tapi yang dekat Times Square ni ramai belum tahu kot. So alang alang tu biar aku bagitahu.

Nama kedai ni ; 

PERFECT OPTICAL





Kedai ni dekat tingkat 3, bahagian EAST taw. Nak senang. korang cari je lift belah EAST and naik terus tingkat 3 sebab memang dekat dengan lif je kedai ni.


Tu lif nyee


Tingkat 3, EAST. NGERTI KAMU?

Aku perhati ramai jugak blogger review kedai spect viral haritu tapi aku tak sure kedai mana satu dorang pergi. Tapi kalau dekat Sg Wang rata rata memang murah pun. Tapi sebabkan aku ulang ulang gi kedai ni je, so k la k la aku kena laa menangkan kedai ni hewhew.



Kalini kitorang datang untuk keberapa kali tah hahaha layankan Hilmi nak buat spect extra. Berkobar dia nak cari spect khas untuk dia pakai time bersukan je haha. Takpe bang, teruskan semangat kesukanan tu. Ada harga RM61, ada RM80. Design pun semua cun cun. Sejenis ikut trend semasa la semua design dia ni.

confuse nak pilih design mana satu

dah pilih boleh terus check power mata


K gais kalau rasa nak buat spect murah, design trendy kpop kpop boleh laa datang sini. Dari segi kualiti bagi aku okay je, sesuai laa dengan harga. Mana mana spect pun kalau pandai jaga elok je kan. Cuma masa nak buka spect tu jangan tarik ke sisi  tapi buka elok elok guna dua dua tangan , kalau tak dia cepat loose/patah.


Sekian,
 "selesai menjawab soalan kepada ramai yang tanya aku buat spec dekat mana" hehe .. 










Related search ; kedai spec viral sg wang, kedai spek viral sg wang, kedai spek murah sg wang, kedai spek murah times square, kedai spek murah kl, kedai spek murah selangor, kedai spek murah cepat siap, kedai spek siap 1 jam, kedai spek siap 30 minit, kedai spek murah malaysia

Tuesday, October 29, 2019

[GAMBAR] Jom Intai Tengok Suite Pilihan Keluarga Diraja &VVIP Menginap Di AnCasa Royale Pekan Pahang


Kalau dah namanya suite, memang bukan untuk orang ashe ashe macam kita lah untuk menginap kan? Kebiasannya memang jadi pilihan orang ternama, golongan diraja, selebriti dan VVIP jela yang mampu. Mana taknya, harga rate satu malam je serendah RM3,000 . Dah sama macam nilai aku sewa rumah untuk 3 bulan hehe.

Kalau selalunya cuma tengok dalam TV ataupun gambar dalam internet je, kalini aku berpeluang tengok sendiri dan jejakkan kaki kedalam suite mewah masa stay di AnCasa Royale Pekan haritu. Memang cantikkk wey! Mampu berangan jela duduk dalam bilik macam ni. Saiz suite tu je lagi besar dari saiz rumah aku haha.

Di AnCasa Royale Pekan ni, ada beberapa kategori bilik; bermula dengan Deluxe Premier, diikuti dengan :


  • Family Suite
  • Junior Suite
  • Executive Suite
  • Premier Suite

Ini aku dah susun ikut keluasan dan ofcos harganya hehe. Premier Suite tu kalau tak silap aku harganya RM7,000 satu malam. Tapi memang grand dan mewah dalam tu. Semua perabot, susun atur, layout, interior design memang another level. Sepadan la dengan harga. Tapi rasanya lagi 20 tahun pun belum tentu aku dapat duduk dekat suite tu hehehe. Ukur baju di badan sendiri wakk. Deluxe Premier pun dah cukup mewah dah bagi aku haha.

Okaylah, ayuh aku santapkan gambar gambar yang aku ambil masa room tour haritu. Dan cembiasa la, bakal terselit gambar pelik pelik daripada aku & Pika hahaha. Yang specialnya jom kita tengok gambar gambar suite yang biasanya orang kenamaan dan golongan diraja je duduk.

Ayuhh!


sis duduk Deluxe Premier je, tapi selesa gilo! and mewahh 

Sunday, October 27, 2019

VIVO NEX3 Datang Dengan Kamera 64mp, Waterfall FullView Display & 5G

Dalam masa tak sampai sebulan, Vivo dah lancarkan satu lagi smartphone yang lagi power dan gempak iaitu Vivo NEX 3. Apa istimewanya Vivo NEX 3 ni? Okay jom kita tengok satu satu function yang ada pada smartphone ni.