Thursday, May 26, 2016

Iphone User Bengang Dengan Update Whatsapp Terbaru


Hi . 

Semalam kecoh dekat facebook ramai yang share cara cara nak elakkan daripada whatsapp menjadi white screen dek kerana update terbaru yang di katakan cuma 'bug fixes' tu  . Aku biasanya kalau satu satu apps atau update IOS tu aku rasakan okey je, tak ada masalah .. memang malas nak update update. Syukur lah aku spesis yang tak suka nak auto-update. Jadi aku terselamat daripada mangsa kehuru haraan masalah whatsapp ni . Tapi kesian pulak ramai member member jadi mangsa , even Mummy Julia pun terkena juga . Adehs!





Ha ni nak share dengan korang sekiranya korang mengalami masalah yang sama (dah terupdate kan whatsapp korang) , boleh cuba cara ni . Ni aku dapat daripada blog Mummy Julia, dia ada share dekat SINI



Amaran kepada PENGGUNA IPHONE

Sementara ni jika system suruh update Whatsapp. 

TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE

Kepada PENIAGA ONLINE YANG PAKAI WHATSAPP
JANGAN UPDATE!!JIKA TIDAK RISIKO HILANG DATA KENA TANGGUNG

sejak smlm sudah ada sebahagian customer complain whatsapp lepas update jadi Force close /white screen. 

Sila share dan bagi tahu kawan yg memakai Iphone. Whatsapp lama tetap boleh dipakai. Sementara ni jangan update whatsapp 

Jika anda telah hadapi msalah white screen boleh cuba langkah ini. 

UPDATE TERBARU, SELEPAS KAWAN-KAWAN CUBA CARA KEDUA, KEADAAN ADA LEBIH OKEY PADA SEBELUM INI TANPA HILANG DATA. KEPADA KAWAN-KAWAN, BOLEH MENCUBA OPTION KEDUA DAHULU. 



*SETTING>GENERAL>RESET>RESET ALL SETTING*
*SETING>UMUM>RESET>RESET SEMUA SETING*

WARNING!!
WARNING!!! JANGAN! JANGAN! JANGAN!!!
JANGAN PILIH (ERASE AND RESET ALL SETTING)!!! 
JANGAN PILIH (PADAM KANDUNGAN DAN SETING

1) delete whatsapp. Download yg baru.
(Sila amik perhatian,jika lepas delete , 
conversation dlm whatsapp akan hilang sekali,
 selain pada korang ada backup dlm icloud drive )

2) Reset setting phone ,setting>General>hujung bawah ada Reset>Reset all setting (Yang pertama) Reset setting tidak akan jejas 
maklumat anda, gambar ,video,contact etc tak kan hilang !

3)Jika dah cuba dua2 masih tak berkesan, anda dimohonkan pakai PC Itunes backup segala maklumat, lepas tu Restore Version terbaru ! (Sila amik perhatian, perlakuan restore segala  maklumat akan hilang, sila backup sebelum membuat restore. 

Sila bagitau kawan-kawan Pengguna Iphone





Semoga bermanfaat untuk korang .


update whatsapp white screen, cara betulkan whatsapp problem, whatsapp problem,whatsapp bermasalah,whatsapp white screen, whatsapp update rosak, wasap problem,masalah wasap,wasap rosak,wasap white screen,whatsapp force close problem, whatsapp force close fix,cara betulkan whatsapp problem, cara betulkan whatsapp rosak

Monday, May 23, 2016

Wajah Baru Instagram : Aku sorang je ke yang benci?

Hi.

Diwaktu terbalut dengan keserabutan kepala, paling paling kena jaga mata. Mata kena lah tengok benda benda yang menenangkan. Tengok benda benda hijau, tengok benda benda bermanfaat dan apa sahaja yang membuatkan mata gembira. Sebagai contoh, sajikan mata dengan menonton drama korea dan igau igaukan Oppa, juga termasuklah tengok instagram dan scroll account ig yang penuh dengan gambar makanan, mahupun gambar gambar decoration rumah cantik cantik takpun, tengok gambar gegadis amerika workout untuk bagi semangat kurus tu datang balik.

Tapi seperti mana sering diperkatakan, dari mata tu turun ke hati. Boleh jadi akan jatuh hati, atau in some cases, jadi sakit hati .

Sakit hati muncul saat scroll instagram ialah bila tiba tiba ternampak seorang gadis makan dengan banyaknya tapi tak gemuk, mahupun seorang gadisberusia 14 tahun dah pandai pakai makeup jenama Bobbi Brown (helo, kakak pakai silkygilr je!) . Persayiton kan ini semua, nampak sangat sendiri punya penyakit hati tak dapat rawat kah kah .

Tapi tak ada yang setanding sakit hati bila tiap kali buka instagram sekarang, keluar theme baru yang huduh gilaaaaa! Weh benci kot, meskipun aku berjiwa monochrome - hitam putih kelabu tahi kera, tapi ini sangat tak boleh di hadam. Bahagian dalam kelabu, putih je. Logo pulak, mak aih amenda rupa macam ni . I kenot brain this!


Benda ni sedikit sebanyak menyumbang kepada keserabutan kepala aku . Baca semula : dari mata turun ke hati, naik ke kepala . Bila sakit hati , pakej dengan sakit kepala .





Soalan : Aku sorang je ke rasa tergangu dengan benda ni?


Friday, May 20, 2016

Syabas MBO Melaka Mall | Isu tandas, resolved!

Hi,

Setiap kali aku rasa macam nak tengok wayang, aku suka pilih untuk ke MBO yang terletak di Melaka Mall. Bukan nya taknak pergi GSC ke apa, tapi sebab MBO lebih dekat dengan rumah. So kalau nak tengok wayang tu, sempatlah solat and makan makan dulu dekat rumah. Takdelah terkejar kejar kan masa tayangan. Kebiasaannya aku suka tengok wayang waktu malam. Lepas lepas solat isya' macam tu. Masuk je Isya, aku akan terus solat. Dalam pukul 8.50 malam dah boleh ke Melaka Mall. Jarak mall tu dengan rumah aku tak sampai 10 minit pun. Memang dekat gila ceritanya . So bila dah letih letih otak lepas tengok cerita yang complicated , balik boleh terus tidur sebab dah solat siap siap. Kan syok solat awal waktu!


Memang tak dinafikan MBO ni banyak kurangnya. Terletak pula dekat Melaka Mall yang dah oldschool habis. Lift dia menakutkan, basement dia lagi scary. Pernah aku pergi tengok wayang lepastu masa nak balik tertekan 'B' instead of 'G'. Hoi seram weh sampai sampai basement takde lampu pula tu. Amende ni? Nasib lah takde orang ke bukan orang ke yang tiba tiba muncul depan lift tu. Kalau tak, time tu juga aku bukak youtube pasang Yasin (macam lah sempat haha)

Oklah tak kisahlah kalau mall tu macam nak roboh pun, yang penting aku suka ke MBO ni sebab

  • 1. Dekat dengan rumah
  • 2. Urusan nak beli tiket mudah (melalui online) dan nak collect ticket pun mudah (Sebab tak ramai beratur LOL)
  • 3. Tiket murah gilee. Kalau hari rabu tu baru RM7. Biasanya aku qada kan cerita cerita yang aku nak tengok , dah release khamis minggu lepas dan tengok pada rabu minggu berikutnya


Despite kerusi dia punya elevation macam tak uniform je for certain hall (kerusi dia macam tak cukup tinggi atau dia punya ketinggian antara satu level kerusi dengan level lain tak cukup tinggi, so kalau ada orang tinggi sikit depan kita memang mengganggu dan for certain hall duduk macam terperosok dan kena mendongak sikit walaupun ambil seat row atas) , aku tetap kesini juga berpandukan 3 sebab di atas. 


Tapi out of everything yang aku boleh sabarkan, ada satu isu yang setiap kali datang setiap kali tu buatkan aku membebel.




TANDAS!





Tandas dia menakutkan , dan kotor. Tapi normal la toilet kotor biasanya memang menakutkan kan? Lagi benci bila jalan menghala ke toilet di tampalnya poster cerita seram, what the? Toilet pulak terpencil sikit. Aku dah la penakot woi.



Dengan tak boleh flush
lampu cuma ada 2 yang hidup, 1 tu berkelip kelip
Ceiling pulak lompong boleh nampak atas




Oh my oh my, horror gila ok?





Memang setiap kali datang MBO, setiap kali tu nak terkencing, setiap kali tu pergi toilet, setiap kali tu aku merengus . Eh penat lah ulang ulang hahaha . asal MBO je nak terkencing, asal nak terkencing je masa dekat MBO. Demmit!

Tetapi, kunjungan aku hari rabu lepas buatkan aku TERUJAA!


Ku dapati tandas di MBO Melaka Mall dah pun di naik taraf . Yeay tepuk tangan!


Lampu dah dibaiki, memang terang benderang toilet nya. Mangkuk jamban pun nampak bersih, taktahu lah dicuci atau di tukar baru. Ceiling pun dah bertutup, dan paling aku bersykur, jamban  dah boleh FLUSH!! Alhamdulillah thankyou MBO sebab being considerate after all this while. Finally , rasa tenang sikit pergi toilet.

Kalau tak, aku masuk toilet tu mengucap mengucap je. Kalau keluar dari toilet, aku basuh tangan tak pandang cermin tau. Tak berani nak pandang. Fuhh! kang kalau pandang kanggggggg ..... Dahlah ada beberapa pintu toilet bertutup dan gelap, you know - orang imaginative macam aku ni memang fikir macam macam lah. Hello, kalau bertutup je takpe, apasal ada air keluar keluar dari toilet tu? Ada orang ke tak? Kemon lah, buat aku tension berfikir camni hahaha.

Sekarang tidak lagi. Yehuuuu ! Toilet semua dah elok, dah bersih dan dah dibaiki. Cuma bau busuk tu tak hilang lagi, maybe ventilation system dia masih belum okay kot. Boleh diperbaiki lagi tu.

Alhamdulillah dah boleh tengok wayang, dan membuang dengan happynya di MBO Melaka Mall. kekhek . Sekian laporan TANDAS BERKUALITI, HIDUP BERKUALITI dari saya .




mbo melaka, mbo melaka mall, melaka mall restoran, restoran melaka mall, marrybrown melaka mall, majlis perbandaran melaka mall, tiket mbo murah rabu, rabu mbo tiket, tiket murah rabu mbo, mbo tiket rm7

Thursday, May 19, 2016

'Dekat sini ada jual kopi susu unta tak?'

Hi.

Okay setelah beberapa hari pulang ke Melaka dengan hati geram (sebab sepatutnya balik Johor dan stay lama lagi, tapi Wani ada hal pula) , baru lah sempat nak tulis entry baru hari ni . Dalam erti kata lain, penyakit malas dah mula bagi kerjasama untuk blah dan rasa rajin dah manja manja datang semula. Hello 'cik rajin' , where have you been?

Sejak sejak Ayah jadi 'pesara awal' (diberhentkan . Oh kejamnya dunia!) ni, dia banyak betul masa nak buat macam macam dekat rumah. Setiap kali balik, ada je perubahan . Sebelum ni balik tengok tengok dapur dah totally lain, ni balik tengok ruang tamu pulak dah lain. Barang barang aku & Wani pun dah banyak terkorban . Dikorek korek dalam stor dan punggah habis bilik kitorang & buang benda benda tak guna . Tak pasal pasal kantoi jumpa surat cinta & gambar dengan pakwe lama kahkah . Nasib baik Ayah cool je. Gamaknya kalau dia kemas bilik 4 tahun lepas, lepastu jumpa pulak gambar pakwe ,  mampuih time time tu juga dia call dan bebel bebel . 

Bawah bawah katil pun clear habis. Baju baju aku yang lama , pun dah ghaib. Well takpela, aku redha je pun sebab kalau simpan pun aku tak leh pakai. Sebab tu semua baju saat pinggang bersaiz 25, nak banding dengan sekarang yang saiz tut tut tuttttt , kirim salam jelah nak pakai baju tu . 'Simpan dulu lah, nanti pakai bila dah kurus' memang dah takboleh diguna pakai. Template tu dah ulang ulang sejak 3 tahun lepas huhuhu .


Selain daripada perubahan pada susunan perabot lah apa bagai dekat rumah tu, Ayah punya diet pun berubah juga. Mama sekarang dah power juga air fryer & periuk noxxa. Pantas dan efficient gitu. Masak masak bergoreng semua pakai air fryer je, layankan Ayah yang nak berdiet - makanan tanpa minyak katanya.

Ayah punya perut memang manja sikit. Makan tu takleh, makan ni takleh. Dia punya manja tu bukan cerry berry ke apa, tapi lebih kepada mudah masuk angin atau kembung. Pendek cerita, spesis gastrik lah . Memang kena pilih betul betul, kalau tak - memang kesian tengok dia masuk angin dan selalunya akan naik sampai ke kepala. Mula lah sakit kepala pulak.

Ayah suka minum air panas, maksudnya disini macam air teh, kopi camtu. Untuk teh dengan kopi pun kena memilih juga. Teh yang dia boleh minum spesis mahal mahal je hahaha kemahhin . Yang cap Twillings tu , takpun teh cina yang jenis macam serbuk selalu kita jumpa dekat kedai teh . Kalau bab bab minum teh ni, Wani memang team dengan Ayah. Dia suka. Apa ayah minum semua dia suka. Ngada, anak Ayah lah konon (mata keatas, tangan ke bahu)

Kalau kopi pulak Ayah serasi dengan kopi Radix. Kopi lain memang tak ngam. Nescafe lagi lah, dosa besar kalau minum hahahaha . Tapi baru baru ni Ayah dah jumpa kopi baru yang serasi dengan perut, tekak , deria rasa dan kemanjaan usus dia . Cuba korang tengok ni




Ha ingat lagi tak? Kopi susu unta dari Camelus. Boleh baca entry ni (KLIK) . Haritu aku kebetulan ikut Ayah dan Mama ke KL sebab ada event , aku bagi lah dia cuba 3 sachet dulu. Masa bagi tu, dia eksyen. Buat boooo layan je dekat kopi tu. Semangat kot aku promote, dia tak kisah pun. Sobs. Tapi masa balik JB haritu dan kitorang keluar gi jalan jalan, tiba tiba Ayah suruh singgah satu kedai ni. Kedai jual barangan runcit muslim. Macam ada ubat ubat berasaskan habbatussauda, ada susu kambing, ada kurma dan macam macam lagi. Senang cakap, kedai yang jual barangan sunnah lah. Aku ingatkan dia nak beli apa, rupanya ....




"Dekat sini ada jual kopi susu unta tak?"





Eh?. Aku dah pelik. Takkan ada dah kot keluaran lain kopi susu unta. Setahu aku, Camelus je yang keluarkan. Bila ditanya tanya, rupanya dia dah rasa dah 3 sachet kopi yang aku bagi tu, yang dia eksyen taknak minum tu, yang dia buat taklayan je masa aku letak tepi dia tu. Heh

Aku pun terangkan lah dekat dia, kopi tu baru je nak launching. Tak ada lagi di pasaran. Dia buat muka sedih pulak dah hahaha. Ingat comel lah tu? kahkahkah .Ha takpela, nah Along bagi satu kotak besar untuk Ayah. Esok Ayah datang Melaka kan? Nanti Along bagi k. Minum puas puas





Love you Ayah, Happy Father's Day (awalnya hahaha)





susu unta camelus,camelus susu unta,susu unta sedap,rasa susu unta,susu unta malaysia,zukie dan jamal,kopi susu unta,camelus,palmabrand,susu unta murah,khasiat susu unta,susu unta tepung, pelancaran camelus,camelus malaysia, kopi susu unta sedap,susu unta tak hamis,susu unta murah,kopi susu unta malaysia,kopi susu unta terbaru, kopi susu unta apa rasa, apa rasa susu unta