Saturday, May 11, 2019

"Magika Raya 2019" Fashion Show Pertama ByHisDaisy, Bermatlamatkan Untuk 'Makes Kebaya Great Again'

Zaman kegemilangan kebaya dah lama lepas. Kalau boleh kita nak la 'Makes Kebaya Great Again'.  Macam yang kita biasa tengok dalam filem melayu lama lama tuuuu. Cantik cantik je kan diorang berkebaya, badan ramping bebenor. Tapi disebabkan peredaran masa, kebaya banyak dah dimoden kan. Sekali pandang tak rupa kebaya dah. Banyak yang dah di innovate jadi gaya peplum la, fishtail la. Nak dapatkan yang design original kebaya, bersulam cantik tu susah. Kalau ada pun, harga mesti cecah RM300-RM400.

Ada yang kata taknak berkebaya sebab segan, badan tak selim (aku lah tu hahaha). Nak pakai kebaya tu uhuii rasa macam confident level tu drop tergolek golek sebab risau kot ada lelemak derhaka tersembul . Nak nak lagi kalau pakai time raya. Bayangkan lah baru nak tunduk hidang air, uik apa yang bonjol dekat belakang tu hahaha (merujuk kepada lemak). Sadisnya hidupku T_T

Kalau boleh untuk kebaya tu nak la ada option. Option yang lebih muslimah gitew. Yang tak terlalu body fitting (nak bagi boleh sorok lemak) , tak nampak sexy, dan yang masih sesuai nak digayakan walaupun bertudung, serta ofcos la nak yang selesa. 

Sekarang ni, jenama kebaya yang ramai dok sebut sebut ialah ByHisDaisy . Byhisdaisy ni memang specialties dia menghasilkan kebaya je. Yang aku faham, kebaya dekat Byhisdaisy ni ada 2 jenis.

1. Kebaya
2. Kutubaru

Apa beza antara kebaya dengan kutu baru? Okay tengok gambar rajah di bawah hehe




Nampak tak beza nya? Kebaya biasanya cutting lebih loose, lebih labuh dan tak terlalu menampakkan bentuk badan. Labuh baju pun menutup punggung. Yang membezakan dua dua kebaya dan kutu baru ialah bahagian butang dekat dada tu. Ada tambahan kain di tengah. Kain tu menghubungkan sisi kiri dan sisi kanan pada bahagian dada dan perut. Dan cutting kutu baru biasanya lebih mengikut bentuk badan, beri ilusi bentuk badan yang cantik dan kebiasannya agak singkat. Selalunya paras setengah punggung.

Haritu aku dapat jemputan ke fashion show sulung Byhisdaisy yang dinamakan MAGIKA RAYA 2019 -  menampilkan beberapa koleksi raya 2019. Katanya belum habis release lagi semua koleksi raya. Yang ada masa fashion show tu cuma 3 collection je. Banyak rupanya koleksi ByHisDaisy tahun ni. Maksudnya lagi banyak lah pilihan korang untuk raya nii.

antara koleksi yang digayakan

Yang aku pakai ni Kebaya Sulam Qaleeda. Masa pakai ni Qaleeda belum release lagi. Insyaallah before raya ni memang release dah. Cantik sangat! sulamannya kemas dan nampak mahal. Tapi harga? Sangat mampu milik.





Masa fashion show haritu, majoriti yang datang semuanya berkebaya. Cantik sangat! Venue pula dekat The Stripes Hotel, setup semua nampak elegan dan eksklusif tambah pula ada background music yang bunyi macam enchanting sangat. Macam suasana datang kenduri kahwin zaman dulu dulu hehe. Tahniah diucapakan kepada team ByHisDaisy atas kejayaan laksanakan Fashion Show ni.





Founder ByHisDaisy ni kawan aku dari zaman study lagi. Cik Puan Syafnita ni memang kental kalau sebut bab berniaga. Aku ingat lagi zaman zaman dia jual tudung, drift dengan viva hitam dia tu haha. Sekarang , ByHisDaisy dah makin dikenali ramai. Aku tumpang happy untuk dia. She deserved it sebab memang beliau sejenis tak reti rehat k. Aku tengok pun naik penat haha sebab sentiasa produktif, sentiasa cari idea dan sentiasa nak upgrade diri. Congrats Kak Syaf! Semoga Byhisdaisy terus sukses!

===================================




Kesemua koleksi ByHisDaisy ni dijual berasingan. Top dan kain pario dijual berasingan. Yela kadang ada yang nak pakai kain sedia ada kan, so beli jela top sahaja. Tapi kalau ambil in set (combo) lagi berbaloi.

Cara cara nak order boleh pilih salah satu ;

1) Go to official Website [WWW.BYHISDAISY.COM.MY] 
2) Order from BYHISDAISY #bhdapprentice
3) BHD HQ at +60196061751 (whatsapp)
4) Walk-in to BYHISDAISY Showroom [Byhisdaisy HQ, Alam Damai, Cheras]

No 2 tu, nak order dengan aku pun boleh hehe sebab aku dah sign up sebagai BHDApprentice yeehuu!



So lagi sekali nak tanya,

Kalau nak cari kebaya cantik bersulam dan selesa, cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya harga mampu milik , cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya yang ada size up to XXL, material tak panas, warna cun cun dan kemasan jahitan nya memuaskan, cari dekat mana?

BYHISDAISY!





Okayy, pandaiii. Sila duduk hehe





Surya S Great Grain Minuman Padat dengan Bijirin Membekal Tenaga | Minum Masa Sahur Bagus ni!



Angkat tangan sikit, siapa sini asal breakfast je nak pekena nasi lemak? Roti canai banjir? Nasi dagang? Uhuii aku pun angkat tangan sekali hahaha lepastu complaint badan makin gemuk. Sendiri tak tengok apa sendiri makan lepas tu bising wakakaka. 

Kadang tu bukan sebab sedap semata mata kita makan benda benda ni, tapi sebab it is readily available. On the way pergi kerja, ada je orang meniaga nasi lemak along the road kan? Dah kalut kalut tu beli jela nasi lemak nya. Tak semak nak fikir dah nak breakfast apa.

Tapi kalau diberi pilihan, kita pun nak mulakan hari dengan makanan sihat kan? Nak kurus, nak badan sihat, taknak cepat kena darah tinggi ke apa kan? Tapi nak prepare masakan berkhasiat pagi pagi tu yang renyah, kan?

Now tak de alasan dah tak sempat nak breakfast atau prepare makanan berkhasiat, sebab Surya S Great Grain dah ada! 

Surya S Great Grain; Padat dengan kebaikan bijirin



S Great Grain ni mengandungi 18 jenis bijirin dan 5 jenis bahan istimewa makanan sunnah. 5 makanan sunnah tu termasuklah Madu, Buah Tin, Buah Zaitun, Habbatussauda & Delima. Setiap satu ni kalau nak beli sendiri, 100g pun dah mahal bebenor. Tapi S Great Grain ni cuma jatuh dalam RM2.70 je sepaket, tapi padat dengan pelbagai kebaikan.

S Great Grain sesuai diminum oleh semua golongan umur. Kanak kanak pun boleh. Even ibu mengandung pun sesuai. Tapi kalau rasa ragu ragu, boleh dapatkan nasihat doktor dulu. S Great Grain ni sesuai lah untuk diamalkan masa sahur bulan Ramadhan ni. Sebab memang bagus sangat untuk bekalkan tenaga.



Antara senarai bijirin yang terkandung dalam Surya S Great Grain ialah :


Red rice, red bean, mung bean, green bean, job's tear, lotus seeds, flaxseed, brown rice, corn, soya bean, wheat, millet, black sesame, walnut, apricot kernel, black bean, chia seed, glutinous rice, pomegranate extract, olive extract, black seed extract, honey extract, fig extract


Rasa dia macam mana? 

Rasa nya sedap! Mula mula aku sceptical juga kot kot la rasa dia macam aneh aneh ke, rasa susu sangat ke, or rasa macam ubat hehe. But surprisingly, rasa dia mild je. Tak terlalu manis. Sekali hirup macam rasa soya sikit, dua kali hirup macam Horlicks, lagi sekali hirup eh macam nestum pulak haha. Tak kisah lah tapi yang penting sedap. So budak budak pun contirm suka. 



Cara Penyediaan?

Cara nak sediakan Surya S Great Grain ni senang je. Cuma bancuh dengan air suam atau air panas. Kalau sejuk macam tak berapa umphhhh sangat. Aku suka minum masa tengah suam sikit. Rasa extra nikmat. Satu hari tak kisah nak minum berapa banyak sebab ni bijirin je tapi disarankan ambil la 2 sachet sehari .



Selain daripada untuk diminum, Surya S Great Grain ni boleh juga di bancuh untuk dijadikan kek atau dessert. Haritu masa media event S Great Grain ni, diorang hidangkan cupcake yang buat guna S Great Grain. Sedap! Tapi resepi nak buat cupcake tu aku tak sure pulak macam mana. Nanti aku try carikan kot kot korang berminat nak tahu k?

Surya S Great Grain ni boleh di dapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia. Harga sepaket pula cuma RM39.90 dan ada 15 packs dekat dalam tu.  Selain daripada S Great Grain, Surya terkenal dengan Apple Cider Vinegar dia tau. Tu pun boleh didapati di Watsons. 

And jangan risau, Surya S Great Grain ni diyakini HALAL dan pengilangan mendapat status GMP, HACCP & MESTI. 



So , alang alang di bulan puasa ni, boleh la stock up Surya S Great Grain ni untuk sahur, gantikan roti atau pun nasi. Sambil tu boleh la kuruskan badan sekali hehe.

Selamat menyambut bulan Ramadhan gais!


Monday, April 29, 2019

Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan


Aku dapat tahu yang Taiwan Excellence Hi-Tech Week ni baru je start harini. Sebabkan aku dengan Hilmi pun tengah boring dekat rumah, bila aku ajak dia jalan jalan Plaza Low Yat, dia on je! Lagipun memang dia suka tengok barang barang gadget or tech ni. Alang alang tu boleh la explore teknologi terbaru kan?



Walaupun nampak space macam kecik, tapi sebenarnya ada total 55 produk yang di 'display' tau, dan kesemuanya daripada 24 company. Semua company ni memang from Taiwan. Ada produk yang fokus untuk gamers, tapi tu macam biasalah, ada monitor, mouse, extra storage semua tu. Tapi yang buat kitorang teruja extra sikit, bila tengok produk produk innovation for lifestyle.

KISS Mineral : 100% Pure Mineral Cosmetic, Trusted By Medical Doctors

Kita semua aware yang most conventional makeup ni gunakan chemicals. Memang la chemicals tu semua selamat untuk kulit tapi sebenarnya lah kan, dengan penggunaan excessive chemicals pada diri kita, untuk jangka masa panjangnya boleh memudaratkan kesihatan. 

Haritu masa pergi sesi table talk dengan KISS Mineral Makeup, baru rasa macam dapat wake up call. Yang sebenarnya conventional makeup gunakan banyak bahan kimia. Sebab tu biasanya kalau skin ada masalah jerawat, sensitif atau ada problem macam eczema dan psoriasis, doktor biasanya minta untuk pesakit elakkan daripada pakai makeup. Sebab somehow, makeup tu akan buatkan skin lagi irritate dan pori akan lebih tersumbat, yang mana resulting to more agresive irritations.


Pernah dengar about mineral makeup? Mineral makeup memang terkenal sebagai base makeup yang selamat dan sesuai untuk kulit sensitif. Ini kerana, mineral makeup dihasilkan daripada 'mineral based' , iaitu natural source (mineral stones etc) dan ianya bebas daripada potentially irritating chemicals, synthetics, fragrances, preservatives, parabens, gluten, oils, and waxes. Dan mostly mineral makeup ni mengandungi  Zinc oxide , yang mana work gentler on skin dan tak kan sumbatkan pori pori kulit. 

Antara jenama yang hasilkan produk berasaskan mineral ialah KISS MINERAL. 

KISS membawa maksud

  • Keep
  • It
  • Simple and
  • Safe






KISS Mineral Makeup claims that their products are :


  • No heavy metals
  • No petroleum
  • No toxin
  • No Gluten
  • No Parabens
  • No synthetic colours


And they used only 100% actual and natural minerals.
Produk diorang juga tak di test pada haiwan, so its cruelty free and it's vegan-friendly.

Antara bahan yang digunakan dalam produk KISS Mineral Makeup dan ianya bagus untuk kulit ialah :

MICA
- mineral yang digunakan berkurun lamanya. mempunyai characteristic yang membias cahaya (reflect) dan buatkan kulit nampak lebih cerah, dan appear smoother

TITANIUM DIOXIDE
- work as natural sunscreen

ZINC OXIDE
- anti inflammatory agent which helps to soothe skin. kalau skin tengah ada irritation/ jerawat , guna zinc oxide untuk kurangkan irritation tu

IRON OXIDE
- work as non toxic colouring

ULTRAMARINE BLUE
- widely used for pigmentation properties, and work to replace heavy metals

CALCIUM CARBONATE
- used in KISS Mineral Premium Setting Powder. Work as oil absorber and color retention agent. Help to keep oil at bay, prevent from skin appear oily or excessive shine.

================================================

KISS Mineral ada banyak products dah ranging from face base, blusher, lipstick and some eye some eye makeup termasuk eyeliner, eyeshadow and mascara. Tapi yang aku dapat untuk review cuma dua products. Foundation & Setting powder.




100% Pure Premium Mineral Foundation

Menariknya foundation KISS Mineral ni jenis powder tau. Mula mula aku heran jugak la macam mana nak evenly apply ni sebab kalau macam spesis compact powder tu senang la kan calit sponger and apply je. Tapi rupanya senang je nak apply foundation ni. Untuk senang apply, kena guna brush. Tapi brush ni dijual separately tapi kalau korang beli trial kit, memang dalam set tu ada sekali dengan face brush ni.

tap out product this much pun dah cukup


To use the foundation :

  • Tap sikit letak dekat lid
  • Lepastu letak brush tu dekat lid and tekan, buat screwdriver movement. 
  • Untuk bagi product evenly distribute dekat brush
  • And lepastu apply dekat skin dengan gerakan membulat

screwdriver movement


Foundation ni buildable coverage. Rasa rasa macam tak puas hati, boleh ulang lagi buat 3,4 layer. Aku biasanya pakai 4 layer sebab kulit nan helok dik. Banyak benda nak cover wakakak. Tapi coverage nya tak la se-full liquid foundation ya. Untuk cover dark circle atau acne marks/ scar digalakkan apply concealer dulu. This powder foundation also can work as concealer. Boleh apply guna smaller brush untuk focus dekat tempat nak conceal je. But for me, the conceal power tak cukup untuk tutup redness. Great for daily makeup. Sebab memang helps to brighten your skin. Kalau kalau skin kusam tu, memang cantik guna ni sebab nampak natural and buatkan kulit you nampak bermaya dan fresh. If yang ada breakouts , ada active acne ke apa, sesuai guna ni sebab ada zinc oxide tu. Boleh tolong subside kan your irritations. So overall, yang ni sesuai untuk daily everyday use. If skin memang flawless, no issue. but macam skin aku sendiri yang ada bump sana bump sini, requires more work la untuk cover everything.



100% Pure Premium Mineral Setting Powder



Setting powder ni digunakan untuk setkan foundation korang. Bagi lebih tahan lama and tolong controlkan oil. Also helps to regulate pH balance.

Setting powder ni takde shade. Satu code je, translucent. Cara guna boleh apply before or after foundation. Atau nak guna both before dan after foundation pun boleh. Lepas dah makeup 2,3 jam dan start nampak shine pada muka, boleh guna powder ni juga untuk blot out excess oil/ shine. Combo dua dua foundation + setting powder ni not bad juga la. Yang buat aku suka sebab both comes in travel friendly size. So nak sumbat dalam bag dan untuk touch up after solat tu lebih mudah .

================================================




So if korang ada masalah skin, tapi selalu merajuk dengan doctor sebab korang nak pakai makeup tapi doctor tak bagi, ha guna KISS Mineral ni. Sebab memang brand ni trusted by medical doctors and biasanya rasa aesthetician or dermatologist suggest untuk guna KISS Mineral. To know more about their products, boleh pergi dekat their official website : www.KISSmineral.com 

And boleh guna this code untuk dapat 10% off your purchase : farah10 

Also, you can check out their facebook page for latest updates :


Facebook : KISS Mineral



Wednesday, April 24, 2019

Elianto Make Up Membership Day | You Beli You Dapat Cash. Macam Mana Tu?



Nama Elianto rasanya semua orang kenal. Hello, sebelum Sephora tu masuk Malaysia, Elianto la tempat kita selalu try calit calit eyeshadow dekat tangan kan? At least for me la. Masa awal awal baru nak berjinak jinak nak main make up ni, Elianto la brand terawal yang aku selalu guna. Sebab masa zaman study study dulu, mana la mampu awak nak beli make up mahal mahal. Range harga produk Elianto pula semuanya berpatutan dalam RM20-RM50 je kalau setakat nak beli basic basic punya make up.



Tapi masa dulu aku selalu pergi Elianto yang warna hijau tu. Yang ada skincare sekali tu. Sekarang Elianto Make up dengan yang skincare tu dah di asingkan. Elianto Make up focus menjual produk kosmetik je. Aku lagi suka tema Elianto Make up ni sebab nampak clean dan exclusive, bertemakan hitam putih. Susun atur barang pun lebih cantik, senang nak main swatch swatch. Dan ada vanity table juga untuk kita cuba full face make up.



Haritu aku pergi Elianto Make up Membership Day di IOI Mall Puchong. Fokus pada hari tu ialah memberi peluang kepada orang ramai yang belum lagi mendaftar sebagai ahli, untuk mendaftar secara PERCUMA.