Slider

Latest from the blog

Wednesday, June 24, 2020

Bahulu Arang : Betul betul style orang lama!



Siapa sini peminat bahulu? Kita geng! Tapi sayangnya sekarang macam susah dah nak jumpa orang jual bahulu kan? Lepastu susah juga nak jumpa bahulu yang sedap, tak muak, tak kuat rasa telurnya.

Baru baru ni aku sempat la singgah Bahulu Arang untuk cuba diorang punya bahulu. Since namanya 'Bahulu Arang', betul ke di bakar guna arang? ke setakat nama je? haaa curious kan. Kalini, tokey dia siap bagi green light untuk masuk sampai ke dapur lagi untuk tengok proses pembuatan bahulu ni. Demi memberikan jawapan kepada soalan "yeke bakar guna arang?"

Korang tengok la ni. Yes memang gunakan arang ye. Bahagian bawah tu diletakkan pasir. Bila dah siap letakkan adunan dalam acuan, dia akan tutup tempat bakar ni. Arangnya ada dekat bahagian atas tu tapi aku tak ambik gambar la pulak. Memang panas ye bilik ni, dah macam sauna. Akak yang membakar bahulu ni siap cakap lagi "Bukan bahulu je masak, dengan akak pun masak" hahaha. lucu la akak.

Katanya proses nak membakar ni ambil masa 4-6 minit bergantung pada keadaan api. Yela arang kan, ko mana boleh nak control sangat. Mencabar yee nak masak guna arang ni. So memang rare laa cara masakan macam ni. Korang patut cuba! Rasa bahulu tu dimasak sempurna dan menyeluruh. Takde pon after taste rasa arang or asap ke apa, jangan risau. Memang sedap lagi lagi makan panas panas.

Katanya bahulu ni boleh tahan dalam 4-5 hari. Nak lagi sedap, bila dah bawa balik tu, panaskan semula dalam microwave. Akan rasa crunchy gituuu. Dorang dalam proses R&D nak lanjutkan expiry date bahulu ni supaya tahan lama. Bab shelf life ni, memang kena buat microbe test dengan improve dekat packaging la biasanya. Hopefully dipermudahkan la sebab bahulu dorang ni memang sedap and sayang kalau tak reach dekat ramai lagi customers.


Bahulu Arang ada juga terima tempahan untuk doorgift wedding, dan custom made order. So kalau nak order untuk event boleh la roger diorang ni. Nak dapatkan bahulu ni, korang boleh terus ke kedai Bahulu Arang yang terletak di Jalan Pahang , atau pun order melalui Food Panda dan Grab. Tak pun, contact je dorang untuk dorang arrange COD. haa pilih je nak option mana. Untuk korang yang stay KL dan Selangor, insyaallah mendapat la nak rasa bahulu ni.

Bahulu Arang ni ada macam macam variasi juga. Ada original, strawberry, pandan, chocolate chip.. aku rasa ada lagi spesis lain tapi aku lupa. Yang aku suka original dengan chocolate chip. Sedap!




Nanti korang cuba la jugak, okiee. Btw kalau nak datang ke kedai ni, ofcos la ada SOP yang kena kita ikut. So cembiasa kawan kawan;

1. Daftar kan details korang
2. Check suhu
3. Gunakan hand sanitizer yang ada
4. Elakkan direct contact dan cuba kekalkan jarak sosial


Gituuuhh. Sekiannn, bye nak sambung makan bahulu~

For more details :
Instagram : @bahuluarangofficialWhatsapp : Bahulu Arang (click)

Restoran Rebung : New Normal SOP



Restoran Rebung ni femes kan? Tapi ni first time aku jejak kaki makan dekat sini. Walaupun sebelum ni ada je pergi Taman Botani dekat sebelah tu. Tapi tak pernah nyempat nak cuba makan dekat sini. Kalau korang belum tahu, Restoran Rebung ni milik Dato' Chef Ismail. Dekat sini banyak menyajikan masakan kampung dan tradisi melayu. Untuk kita kita yang bertekak 'meleis', memang sesuai la makan dekat sini. Banyak juga pilihan masakan kampung dekat sini. 

Agak agak teringin nak daging salai masak lemak cili api, asam pedas padu, laksa penang, gulai telur itik, fuhh semua ada dekat sini. And yang penting, sedap!

Cakap pasal makan dekat restoran, kena la cerita pasal SOP nya sekali. Saja la share untuk korang aware SOP nya macam mana. Nanti kang datang jangan main terjah je hehe.

Macam biasa, SOP wajib mestilah termasuk ;

1. Scan QR code dan register detail ( kalau tak scan, boleh tulis manually dalam buku)
2. Check suhu badan. Kalau lebih dari 37.5 celcius tak dibenarkan masuk ye
3. Gunakan hand sanitizer dan sila la basuh tangan sebelum makan
4. Amalkan jarak sosial antara pengunjung yang lain

So far lama lama dah terbiasa dah dengan SOP ni. Tak kekok dah and rasa macam kebiasaan dah. Takpela leceh sikit tu kan, demi keselamatan bersama.

Btw senang bawa family makan dekat sini sebab parking disediakan pun banyak. Ada surau dan tandas. Serba lengkap. Biasanya kalau bulan puasa, selalu la ada bufet ramadhan dekat sini. Takpela tahun ni takdapat nak berbuka dekat sini. Tahun depan kita cuba, insyaAllah. 

Okay korang, so far sejak PKPP ni dah pernah makan dekat luar ke? Macam mana? Boleh sesuaikan diri tak dengan SOP baru?


Tuesday, June 23, 2020

Taman Burung Kuala Lumpur (KL Bird Park) Dah Mula Beroperasi! Jangan lupa follow SOP ni


Mesti korang tengah bingung lagi kan, taktahu nak jalan kemana. Lagi lagi yang ada anak tu, takde idea nak bawa diorang kemana yang selamat dan dah bukak. So ni salah satu cadangan, apa kata korang jalan jalan ke Taman Burung Kuala Lumpur. 

Facts : KL Bird Park (Taman Burung Kuala Lumpur) ialah free-flight walk-in Aviary terbesar di DUNIA! more facts - www.klbirdpark.com


Rasanya last time pergi Taman Burung ni masa darjah 5 kot, time lawatan sekolah hahaha. Lama betul yee tak ke sini. Bila pergi haritu, memang tak boleh recall memori datang sini. Tapi fun sebab create new memories.

Besar jugak taman burung ni, seeloknya allocate setengah hari dekat sini sebab nak jalan dan tengok satu satu attraction dekat sini.

Taman Burung ni terbahagi kepada 4 zon :

  • Zone 1
  • Zone 2
  • Zone 3 
  • Zone 4


Nak senang, masa sampai je dekat sini, minta maps dekat staff diorang. Supaya senang korang plan perjalanan dan boleh juga terus tumpu pada burung spesis mana yang korang berminat nak tengok.

Aktiviti dekat Taman Burung ni memang kids friendly. Anak anak boleh freely lari, burung burung pula banyak yang jinak jinak dan boleh tengok secara dekat sebab banyak burung yang dibiarkan bebas. Bukan budak budak je suka, orang besar pun excited datang sini taw.



Jangan lupa check juga jadual jadual show dan feeding time yang ada. Ambil peluang ni untuk cuba bagi makanan burung burung dan tengok burung burung ni buat show. Baru la lagi syok trip korang ke sini.

Taman Burung Kuala Lumpur ni dah mula beroperasi semula sejak 10 Jun 2020 haritu. Tapi ramai yang belum tahu kan? Ha dah tahu ni, boleh la pergi.



SOP yang dilaksanakan lebih kurang sama juga dimana mana premis lain.

1. Daftar & check suhu badan
2. Gunakan hand sanitizer
3. Jaga jarak sosial
4. Guna numbering system untuk monitor jumlah pengunjung pada satu satu masa

So far aku rasa tak susah nak jaga jarak sosial dekat sini sebab kawasannya luas, kita pun takde bersesak sesak dengan orang. Jadi nak bawa anak anak pun selamat je.




Okay, boleh la plan aktiviti hujung minggu ni. Bawa satu family jalan jalan pergi Taman Burung Kuala Lumpur, ok?







Nak jalan jalan dekat mall Pavilion? SOP New Normal yang cekap dan teratur, rasa lebih selamat!





Sejak PKP dah lifted dan digantikan dengan PKPP, kita dah mula bebas dan mudah bergerak sikit. So masa ni ramai yang ambil peluang untuk teruskan aktiviti normal macam biasa contohnya pergi ke shopping mall, gym, dan beriadah. Tapi mesti ada je antara kita kita ni yang still lagi paranoid dan takut nak keluar rumah kan?

Bab berjaga jaga tu bagus, tapi mengikut saranan kerajaan dan dengan adanya SOP (standard operating procedure) yang rapi dan thorough, insyaAllah semuanya akan baik baik aja.

Bagi yang sampai harini pun rasa seram seram nak pergi ke shopping mall, meh sini Faa share sikit antara SOP yang di laksanakan di Pavilion, Kuala Lumpur. Confirm lepas korang baca ni, dah boleh rasa lega dan excited nak jalan jalan hehe. Lagipun, masa ni lah kita nak #CutiCutiMalaysia. Jom manfaatkan peluang ni untuk buka mata dan minda and explore kecantikan negara sendiri. So kita mula dengan bandaraya Kuala Lumpur dulu hehe.

SOP Keselamatan dan Langkah Pencegahan COVID-19 di Pavilion Kuala Lumpur

Sama macam mana mana shopping mall pun, kita sekarang dah diwajibkan untuk lalui saringan di pintu masuk utama.  Kena scan QR code (atau manually tulis) , check temperature badan, dan gunakan hand sanitizer.




Dekat Pavilion ni, yang bagusnya dorang gunakan thermal scan dekat beberapa entrance utama yang terpilih, jadi proses nak masuk tu lagi cepat dan smooth. Takde laa jenuh beratur tunggu giliran nak masuk. Yang penting sampai je pintu tu, terus cara QR code, scan dan isi details.




Jangan malas dan jangan merungut ye isi details tu. Sebab untuk kepentingan kita juga. In case tibe tibe ada kes covid, senang nak trace dan untuk kita dihubungi. Jadi, lagi cepat dapat cegah rantaian covid-19 ni. Ngerti?

Disepanjang Pavilion ni juga, kalau perasan memang ada banyak markings/stickers dekat lantai untuk bagi reminder dekat kita supaya sentiasa jaga jarak sosial. Ye la kadang dah jalan syok syok tu sampai lupa pulak kan jarak sosial tu.




Ada beberapa kedai pun mula upgrade SOP diorang bagi memberikan ease of mind untuk kita para customer ni. Antara yang aku puji, ialah. dekat satu saloon di Pavilion ni (tak ingat nama). Dari luar boleh nampak yang hair stylist dia memang semuanya pakai apron, face mask dan bila dorang handle customer, akan pakai face shield. Glove pun tak dilupakan. For customer pulak, dipakaikan disposable plastik apron. Biasa kan dekat saloon pakai kan kita macam kain hitam/putih. Ha dekat sini, gunakan plastik pakai buang. So takde la kongsi dengan strangers lain. Wuuu good job!




Aku sempat singgah masuk YSL (makeup) boutique, and cuba diorang punya ModiFace; iaitu sejenis AI features yang memudahkan kita untuk cuba makeup virtually. Biasanya kan kita guna tester untuk tahu foundation or lipstick warna apa yang sesuai. Tapi dengan ModiFace, cuma pilih dekat screen je. Untuk gunakan features ni, promoter je yang boleh usik screen tu and akan assist kita. Kita tak dibenarkan untuk usik apa apa bagi mengelakkan sentuhan/ contact dekat permukaan screen. So lebih selamatt~




Kalau ikutkan observation aku sendiri, orang Malaysia ni semua pandai pandai and ikut arahan hehe. Boleh tengok semua patuh, pandai beratur and jaga jarak sosial sesama sendiri. So kalau nak keluar tu, takde masalah dah. Yang penting, jaga self hygience. Sebelum makan tu, basuh tangan dengan sabun dulu, pakai face mask, elakkan pegang pegang muka and dah balik rumah tu cepat cepat la mandi. Insyaallah selagi kita jaga kebersihan, semuanya baik baik aja.

Btw dekat Pavilion sekarang ni ada beberapa ongoing promotions tau, antaranya :

Welcome Back Redemption
- Complimentary RM20 dining cash voucher limit untuk 1 redemption per person (ends 30 June 2020). Boleh redeem dekat Porte Cochere atau Fashion Avenue Concierge di Level 2

Other promotions

Ada banyak promotion juga dekat most outlets, tengok barangan couture pun ada sale (jarang jarang berlaku). Ted Baker ada end of season sale, Reta ada Buy 1 Free 1 promo dan The Coffee Bean and Tea Leaf boleh dapat free sliced cake bila topup TCB card minimum RM50.

Kalau korang ada sebarang soalan atau perlukan bantuan, boleh dapatkan 'Welcome Back' ambassador yang pakai sash pink ni untuk bantu korang. Dorang akan berada di sekitar mall untuk assist korang if ada soalan and untuk provide kan korang dengan face mask dan hand sanitizers. Good job Pavilion KL!

Update : Surau di Pavilion KL sekarang dah kembali dibuka, tapi takde sejadah/telekung disediakan. Sila bawa korang punya sejadah dan telekung sendiri ye. Surau terletak di B2 (bawah Kyochon) dan Level 5 (bawah Tokyo Street)



Website : Pavilion KL
Instagram : @pavilionkualalumpur
Concierge : 03 2118 8833




Related search : SOP pavilion kl, surau pavilion kl dibuka, lokasi surau pavilion kl, waktu operasi pavilion kl, pavilion kl directory, senarai kedai makan pavilion kl

Sunday, May 31, 2020

Baru tahu banyak rupanya manfaat ber-detox! Mudah pulak tu ber-detox dengan cara ni ...



Selalunya bila cakap pasal cubaan kurus kan badan, tapi lepastu usaha tu gagal; orang asyik kaitkan dengan "Ha ko mesti tak detox dulu ni"

Amende detoks ni sebenarnya? Kenapa penting kena detox dulu baru senang nak turunkan berat badan? 

Detox atau detoksifikasi adalah merupakan suatu proses pembersihan dari segala macam kotoran dan racun-racun yang secara tidak sengaja atau tanpa kita sedar telah masuk di dalam badan kita dalam jangka masa yang lama.
Detox merupakan proses penyingkiran bahan toksik atau buangan dari tubuh badan manusia. Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati, usus dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi. Detox dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar - Sumber 


Dengan ber-detox, metabolism kita pun dapat ditingkatkan. So kalau metabolism tinggi apa jadi anak anak? Yess senang kurusss hehe.

Sebenarnya detox ni takdela semata untuk kurus je. Proses penyingkiran toksin ni penting untuk semua orang. Tak kisahlah badan kurus ke, tak kurus ke, tua atau muda. Penting ya sebab kita taknak la badan kita simpan excess toxin banyak banyak. Sebab boleh lead to more problems pulak. Antaranya rasa sentiasa lesu, masalah sendi, masalah sembelit dan kembung perut, sinus, dan banyak lagi. Jadi kena la rajin rajinkan diri buat detox okay?

Nak detox ni ada banyak cara. Boleh melalui juicing, ha blend segala mak nenek sayuran dan buah buahan macam seleri, timun, epal, lemon, brokoli, bayam... ha bunyi pun wuuu macam mana nak telan tu haha. Kalau korang memang jenis pencinta sayur tu takde hal la. Kalau macam aku, fuhhh mau terjeluak balik kalau minum.

Nak detox ni ada je cara mudah. Yang biasa orang buat, tu haa air detox atau orang panggil infused water. Guna air kosong, tambah potongan lemon, daun pudina, timun, epal semua banyak banyak. Kalau yang ni, rasa dia sedap juga. Tapi kena rajin minum la.  Kalau sejenis susah minum air macam aku, jenuh juga la nak habiskan satu botol tu.

Tapi ni, ada cara yang terpaling mudah dan pantas kalau korang nak detox. Takde bancuh bancuh, takde nak kena pergi pasar beli sayur , buah semua tu. Takde nak berpayah payah nak blend bahan.

Macam mana caranya?

Ambil je Leedee-Tox!




Haa terpaling pantas dan yang penting sedap! Tak de la hazab nak ngabiskan air detox tu kan. Leedee-tox ni sedap. Rasa masam manis peach campur mangga. Dalam bentuk jelly pulak tu. Aku suka letak dalam peti ais. Makan masa sejuk sejuk. Wuhuuu nikmat wak!

Bahan2 Leedee-Tox Peach Jelly:

🍑Peach Juice
🍑Acai Berry
🍑Green Tea
🍑African Mango
🍑Raspberry
🍑Stevia (no white sugar)




Fungsi Leedee-tox ni adalah seperti berikut ; 

1. Melawaskan 
2. Membantu masalah sembelit
3. Mengurangkan toksin dalam badan
4. Menbantu mengurangkan berat badan
5. Mencantikkan kulit
6. Mencergas badan yg lesu
7. Mengandungi Vitamin C 

So kisahnya, bila detox, bukan setakat kita punya penghadaman lancar dan usus bersih je, tapi dapat juga cantikkan kulit wehoo. 2-in-1 kan? Jadi jangan la bermalasan nak detox lagi. Okie?


Cara pengambilan Leedee-tox

Cara pengambilan Leedee-tox ni senang je. Recommended untuk ambik 1 sachet sebelum tidur. Tapi kalau ko rasa usus tu berkerak, rasa sembelit dan sebu semacam je, ada baiknya ambik 1 sachet sebelum tidur, and satu lagi lepas breakfast.

baru perasan dah habis, tinggal 1 je hahaha

So kisahnya, masa aku buat entry ni, aku dah habiskan dah sekotak. So boleh la aku buat full review dah kan. Mari mari aku cerita;

Okay, dari segi rasa, macam aku cakap la - rasa masam manis, tak rasa artificial (unlike certain supplement yang kita boleh rasa artificial flavour dan warnanya yang menakutkan haha).  Bagi aku, memang aku suka la konsep jelly macam ni. Sebab senang. Sekali ngap je. Tak payah nak bancuh, shake segala. Senang! Dan yang bagusnya, Leedee-tox ni, bekerja dengan tenang tenang je. Dia tak menimbulkan sebarang drama kau berkampung dalam tandas lama lama ke apa. Tak ada buat perut memulas atau buatkan kita kerap ke tandas. Sepanjang proses semua chill je. Memang bangun pagi tu lawas je. Lepas dah membuang automatik ye boleh rasa badan lagi ringan. Serious i tell yuu!





Cumanya dalam 1 box ni ada 10 sachet je. Bagi aku lagi best kalau ada 15 ke hewhew so boleh la beli untuk stok setengah bulan kan. Tapi takpela, asalkan memudahkan hidup aku, aku okay je haha. Ni dah habis sekotak, boleh dah la nak continue dengan next box.

Ada tak antara korang yang dah cuba? Tapi aku syak korang belum cuba, sebab tu korang baca post aku ni kan haha. Sebab nak tahu korang patut cuba ke tak. kan kan kan?




Haa cuba la korang. No harm trying. Aku recommend. Nanti dah cuba, bagitahu feedback korang ok?

Leedee tox Price : RM65
Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
No tel : +60 17 679 7270 atau dapatkan dengan agent2 yg sah sahaja 
Sila layari : www.naomibeau.com.my/
Instagram : @leedee.hq
Facebook : leedee online hq

On My Instagram