Friday, May 31, 2019

"Seronoknya Raya" Bersama SpongeBob SquarePants di WCT Malls

Pergi jalan jalan mall, macam macam dekorasi raya ada dekat tengah tengah mall tu kan? Biasanya tema ala ala padang pasir, tema kampung, tema warna warni, tapi yang satu ni rare betul & cuma ada di cawangan WCT Malls je.


Tema Raya : Spongebob Squarepants!


Unik kan? Bertemakan 'rumah nenas' bawah laut, memang macam masuk dunia Spongebob taw!  Selain hiasan tema Spongebob, ada juga jualan cenderahati unik (termasuk koleksi patung budaya pop edisi terhad) Yang aku pergi ni dekat Paradigm Mall PJ. Katanya, dekat WCT Malls yang lain pun ada juga termasuk Paradigm Mall Johor Bahru dan gateway@klia2.

Kenapa tiba tiba bertemakan Spongebob ni?

Sebabbbbb, bersempena sambutan ulangtahun Spongebon Squarepants yang ke - 20! Perghh tak perasan kan, Spongebob dah masuk 20 tahun. Ni umur dah boleh masuk U dah ni haha. Tak perasan pun pejam celik rupanya aku membesar dengan kartun Spongebob ni. Daripada layan dekat channel Nickelodeon, lepastu layan pulak dekat TV9. Takpernah boring. Semua episode semua best!




Merchandise exclusive Spongebob Squarepants ada dijual sepanjang promosi sambutan RAYA x Birthday Spongebob ni. Selain daripada membeli, korang boleh redeem banyak merchandise percuma juga. Cuma belanja minimum purchase serendah RM200.

  • Belanja RM200 keatas, dapat FREE sampul raya
  • Belanja RM400 keatas, dapat FREE jute bag
  • Dan kalau redeem masa happy hour, dapat redeem button badges.





Wuuuu semua comel!

Disamping membeli belah, bersuka ria selfie dengan balloon Spongebob Squarepant setinggi 7 meter (yang terbesar dengan ketinggian 11 meter dan selebar 6 meter ada di Paradigm Mall Johor Bahru),  Paradigm Mall PJ turun menganjurkan beberapa program amal bersempena bulan Ramadan yang mulia ni. 




Program Amal #SeronoknyaMenolong

Ada dua program amal yang Paradigm Mall PJ anjurkan. Satu ialah ‘A Library of Hope’, sumbangan bagi kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan satu lagi, ‘Denim Donation Drive’ untuk membantu ibu-ibu tunggal.

Program ‘A Library of Hope’

Para pengunjung Paradigm Mall PJ digalakkan untuk sama-sama berkongsi dan menyumbang buku-buku baharu atau terpakai, buku teks, buku rujukan, buku pendidikan dan sebagainya dalam apa jua bahasa bagi kegunaan pelajar sekolah rendah dan juga menengah.

Buku-buku boleh diletakkan di kotak sumbangan di Tingkat CC bermula 10 Mei – 9 Jun 2019. Semua buku yang dikumpul akan diserahkan kepada anak-anak yatim di Rumah Anak Yatim Sungai Buaya, Banting.

Denim Donation Drive

Untuk program ni, korang boleh sumbangkan denim terbaru atau terpakai yang akan diubahsuai menjadi produk kraftangan bagi menyediakan peluang pendapatan untuk ibu tunggal di Suri Lifestyle. 

Pengunjung boleh menyumbangkan apa jua jenis denim baharu mahupun terpakai di kotak sumbangan di tingkat CC bermula 10 Mei hingga 9 Jun 2019.


===========================================


Cuti sekolah dah nak mula, raya pun dah tak lama lagi. So bolehla bawa anak anak ke mana mana cawangan WCT Malls. Sambil shopping, sambil boleh redeem gift, dan anak anak pun seronok boleh jumpa maskot karakter Spongebob Squarepants & Patrick.  





Paradigm Mall PJ : Facebook | Website | Instagram
Paradigm Mall JB : Facebook | Website | Instagram
Gateway@KLIA2 : Facebook | Website | Instagram


Monday, May 27, 2019

Althea A'Bloom Series : Makeup Tools & Skincare


I've been a fan of Althea for years. Kalau sebelum ni banyak shopping dekat Althea untuk brand brand famous from Korea je, tapi sekarang I dah jadi peminat untuk diorang punya own product. And to add another addition to my addiction, Althea ada new product line pulak named A'BLOOM! Weehoo!

Ada few product under this A'Bloom line, termasuk makeup tools and skincare.

➡ 1. Fruit Face Masks (4 Variants)
➡ 2. BHA Blackhead Buster
➡ 3. Meringue Puffs



Bonus point sudah semestinya kita bagi sebab packaging semua super comel! Tak faham kenapa bila packaging cantik or comel, buatkan purchasing power tu lagi membuak buak haha. Lagi lagi untuk Fruit Face masks series tu. Semua cute cute. Susun dekat vanity table pun seronok mata nak pandang haha.

Okay kita go through satu satu produk, okay?


Fruit Face Masks

➡ What is this?

Ianya sejenis face mask. Sheet mask to be exact. One of routine yang tak ramai faham ianya sangat berbaloi kalau rajin buat. 2 kali seminggu pun dah cukup. Ada 4 variants, yang each targets different skin concern.



💕 Water-me-long : Moisturizing Watermelon Mask 

➡ Key ingredients :
Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, 
Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract

➡ Functions :
Provide deep hydration
Buat skin bouncy (improve skin elasticity)
Balanced out pH
*Great for combination skin



💕 Avo-cuddle me : Nourishing Avocado Mask

➡ Key ingredients :
Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, 
Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

➡ Functions :
Rich in antioxidants to nourish and protect skin from harmful 
environmental factors and prevent wrinkles
Infused with avocado extracts and hibiscus for soft supple skin that glows
To give extra protection to skin barrier
Balanced out pH



💕 Sparkle-me-bright : Brightening Lemon Lime Mask

➡ Key ingredients :
Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, 
Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract



➡ Functions :
clarifies and brighten dull skin to unveil the natural glow from within.
extracts banishes dark spots and green tea boosts brightening while calming skin.
(great for Combination Skin)




💕 Ac-me-peach : Anti Blemish Peach Mask

➡ Key ingredients :
Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, 
Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract



➡ Functions :
Purifies and soothes irritated and sensitive skin.
Regulate oil, balance moisture and purify for soft smooth skin.
(great for Oily Skin)





My thoughts :
Suka the size. ngam ngam dekat muka. Hole untuk mata, hidung, mulut semua ngam. Tak susah susah nak potong. Dan dekat hujung hujung mask designed to perfectly fit any face shape. Sheet punya absorption bagus. All the essence soaked into the mask. Tak ada meleleh leleh masa pakai. And tak banyak yang tertinggal dekat dalam packaging. So all the essence memang melekat dekat muka je. Lepas remove mask, boleh rasa kulit instantly feel plumper and softer.

I've tried every masks and these are my verdict

Water-me- long : Memang instantly gives hydration dekat skin. I pakai ni before nak makeup. Memang skin dapat enough hydration they need to prep skin before makeup. Love love!

Avo-cuddle- me : Works somewhat like the water-me-long ,  don't see much different except for skin feel well hydrated

Sparkle-me-bright : excited cuba yang ni sebab ada niacinamide. bagus untuk lighten up pigmentation or dark spot. Guna ni baru sekali. Skin does appears brighter tapi pigmentation not much different. Kena pakai banyak kali kot

Ac-me-peach : great for the time of the month! Kalau ada zits, pakai ni insyaallah redness akan kurang. infused with tea tree oil, it helps to calm skin and reduce inflammation. My saviour bila ada jerawat besar besar!


Conclusion : I'm loving em all! and i dah borong lagi 50 pcs masa Althea buat sale buy 1 free 1 hari tu hekhekhekkkk


===================================

BHA Blackhead Blaster



➡ What is this?
Blackhead and whitehead remover. Comes in a stick type, easy to apply without mess.
Gentle and non-irritating formula treats and prevents new ones from forming

➡ Key ingredients :
Natural BHA (White Willow Bark Extract 5,000ppm), Charcoal, Apricot seed, Tea Tree leaf oil

➡ Functions :
Remove blackhead, whitehead painlessly
Remove excess sebum

My thoughts :

BHA memang known for it's exfoliating power. So kalau nak remove dead skin cell atau blackhead, whitehead, memang kena cari produk yang ada BHA. Guna ni senang sebab takpayah nak sental kuat kuat muka (which may lead to microtearing). Cara guna cuma cuci muka, lepastu apply dan bilas. Nak lagi bagus, stim dulu muka atau tekap dengan tuala suam before guna. 

Upon first application, tak banyak beza boleh nampak. Cuma boleh rasa hidung tu lembut sikit sebab dah exfoliate. Tapi blackhead and whitehead are still there. Probably lesser. Good thing is, since it comes in a stick and compact size, so senang nak bawa kemana mana kalau travel. Kena rajin guna baru akan nampak kesan ketara. Will use this often :D





===================================

Meringue Puffs 
(Giant and Baby size)


➡ What is this?
Makeup sponge. Used to blend liquid products eg: foundation, cream blusher, concealer etc. Multi-angle puffs that blend easily for perfect detailed application

➡ Key ingredients :
High density latex free foam



My thoughts :

I'm not a fan of sponge sebenarnya. I lagi suka blend foundation or any cream product guna brushes. Sebab kadang tu malas nak basahkan sponge. Tapi this sponge works great both dry and wet! So kalau macam tak nak basahkan pun takpe. If basahkan, akan boleh kembang 1.5 x larger so lagi senang nak cover all area. Yang giant size I jarang guna. Tapi baby size ni selalu juga pakai bila nak blend concealer dekat hard to reach area macam bawah mata and area hidung. And the good thing is, it's latex free , toxic free. Tapi sebabkan warna dia cerah, dah comot dah sponge i kesan foundation haha. but that's actually good sebab kalau hitam, kita taktahu sponge tu bersih ke tak kan?

===================================

Okay that's all (for now) short review untuk semua A'Blook line products. Korang kalau nak cuba, beli la cepat sebab mask baru restock taw. haritu dah sold out dah sebab ramai borong. Harga cuma RM15 for 10 packs! Murah sangat tu! 










GMBB Faces of Life Good Market : Ada banyak workshop kraftangan menarik yang korang boleh cuba!

Note : Ini entry lama yang aku lupa publish T_T

=======================================


Dah lama tak update cerita "My Weekend Story" kan? sebab dari awal February haritu sampai lah early April, tersangat lah hectic. Dengan nak setelkan pindah rumahnya, dengan kes PayPal Malaysia tutupnya - eh? taktahu cerita eh? haha takpe itu cerita kemudian. Sekarang nak cerita dulu pasal GMBB Mall dan apa yang ada dekat sana?

GMBB Mall ni mall baru. Memang baru yang tahap kau masuk dalam kedai, boleh bau lagi simen dan cat haha. Kedai pun banyak belum bukak. Rasanya ada 9 tingkat semuanya. Tahu pun sebab nak pergi surau dekat tingkat 9 and tingkat paling atas. Mall ni special dan tak sama macam mall lain tau. So, apa yang specialnya?

Dekat GMBB Mall ni, ianya berkonsepkan artisanal/artistik. Banyak bahagian bahagian dalam mall ni mempamerkan hasil hasil karya artis (ni artis seni tau bukan artis pelakon tu) dari dalam dan luar negara. Aku suka GMBB mall ni. Banyak sudut sudut yang instagrammable haha. Selain daripada hasil seni tu di 'showcase' kan, ianya juga dibuka untuk jualan. 





Pada hari minggu pula, kebiasaannya akan ada bazaar atau pasar seni. Untuk bulan April, event market yang ada ialah "Faces of Life Good Market" pada hari Sabtu dan Ahad, 6-7 April dan 27-28 April.  Biasanya bila ada market macam ni la, akan ada banyak aktiviti dan workshop diadakan.


Time ni lah untuk korang cuba belajar explore skill baru. Contohnya boleh belajar cara buat lilin yang fancy fancy tu (candle making workshop), canvas drawing and painting, pottery , belajar main ukulele dan buat barangan kraf daripada kulit. 



Haritu aku dengan Hilmi join kelas "Doodle and Carving For Rubberstamp Character" . Rubberstamp yang cop cop tu, haa aku dengan Hilmi belajar cara nak create character, lepastu transfer kan character tu jadi seketul rubberstamp. 



Kekok tu memang normal la sebab tak pernah pernah buat kan. Cikgu yang mengajar tu muka sabor je melayan aku yang tak paham paham bahasa. Pegang pisau asyik senget senget je haha tapi Alhamdulillah sisturr menjadi juga la rubberstamp aku ni. Nampak la rupa seorang gadis comel yang menggambarkan aku ahgitteww kahkah.



Kelas carving ni RM60 tapi kalau datang as couple cuma RM100 je. Pergi la ajak partner korang dating and join workshop macam ni. Seronok tau sesambil ada benda kenangan untuk disimpan jadikan cenderahati. Boring la asyik asyik dating pergi window shopping takpun buat aneh aneh dekat Beaniplex TGV tu haha ada faedahnya korang pergi dating buat aktiviti macam ni. At least, dapat explore new skills. kan?

Dekat bawah ni ada senarai workshop dan kelas kelas yang ada untuk Faces of Life Good Market 27-28 April 2019 ni nanti. Aku rasa macam nak join belajar ukulele la pulak. Boleh eksyen dekat member member kahkah niat yang salahhh!



Oh lupa nak cakap. GMBB Mall ni terletak dekat dengan kawasan pudu. Daripada Hotel Swiss Garden, depan sikit dan slow down je untuk masuk kiri. Bertentangan dengan Hospital Tung Shin. Parking dekat bahagian basement. If nak parking luar luar boleh je tapi kalau abang DBKL saman aku tak de kaitan tau hehe. oh by the way, toilet dia lawa. Warna pink muehehe k nak cakap tu je. Bye bye dan selamat bersuka ria.



Saturday, May 11, 2019

"Magika Raya 2019" Fashion Show Pertama ByHisDaisy, Bermatlamatkan Untuk 'Makes Kebaya Great Again'

Zaman kegemilangan kebaya dah lama lepas. Kalau boleh kita nak la 'Makes Kebaya Great Again'.  Macam yang kita biasa tengok dalam filem melayu lama lama tuuuu. Cantik cantik je kan diorang berkebaya, badan ramping bebenor. Tapi disebabkan peredaran masa, kebaya banyak dah dimoden kan. Sekali pandang tak rupa kebaya dah. Banyak yang dah di innovate jadi gaya peplum la, fishtail la. Nak dapatkan yang design original kebaya, bersulam cantik tu susah. Kalau ada pun, harga mesti cecah RM300-RM400.

Ada yang kata taknak berkebaya sebab segan, badan tak selim (aku lah tu hahaha). Nak pakai kebaya tu uhuii rasa macam confident level tu drop tergolek golek sebab risau kot ada lelemak derhaka tersembul . Nak nak lagi kalau pakai time raya. Bayangkan lah baru nak tunduk hidang air, uik apa yang bonjol dekat belakang tu hahaha (merujuk kepada lemak). Sadisnya hidupku T_T

Kalau boleh untuk kebaya tu nak la ada option. Option yang lebih muslimah gitew. Yang tak terlalu body fitting (nak bagi boleh sorok lemak) , tak nampak sexy, dan yang masih sesuai nak digayakan walaupun bertudung, serta ofcos la nak yang selesa. 

Sekarang ni, jenama kebaya yang ramai dok sebut sebut ialah ByHisDaisy . Byhisdaisy ni memang specialties dia menghasilkan kebaya je. Yang aku faham, kebaya dekat Byhisdaisy ni ada 2 jenis.

1. Kebaya
2. Kutubaru

Apa beza antara kebaya dengan kutu baru? Okay tengok gambar rajah di bawah hehe




Nampak tak beza nya? Kebaya biasanya cutting lebih loose, lebih labuh dan tak terlalu menampakkan bentuk badan. Labuh baju pun menutup punggung. Yang membezakan dua dua kebaya dan kutu baru ialah bahagian butang dekat dada tu. Ada tambahan kain di tengah. Kain tu menghubungkan sisi kiri dan sisi kanan pada bahagian dada dan perut. Dan cutting kutu baru biasanya lebih mengikut bentuk badan, beri ilusi bentuk badan yang cantik dan kebiasannya agak singkat. Selalunya paras setengah punggung.

Haritu aku dapat jemputan ke fashion show sulung Byhisdaisy yang dinamakan MAGIKA RAYA 2019 -  menampilkan beberapa koleksi raya 2019. Katanya belum habis release lagi semua koleksi raya. Yang ada masa fashion show tu cuma 3 collection je. Banyak rupanya koleksi ByHisDaisy tahun ni. Maksudnya lagi banyak lah pilihan korang untuk raya nii.

antara koleksi yang digayakan

Yang aku pakai ni Kebaya Sulam Qaleeda. Masa pakai ni Qaleeda belum release lagi. Insyaallah before raya ni memang release dah. Cantik sangat! sulamannya kemas dan nampak mahal. Tapi harga? Sangat mampu milik.





Masa fashion show haritu, majoriti yang datang semuanya berkebaya. Cantik sangat! Venue pula dekat The Stripes Hotel, setup semua nampak elegan dan eksklusif tambah pula ada background music yang bunyi macam enchanting sangat. Macam suasana datang kenduri kahwin zaman dulu dulu hehe. Tahniah diucapakan kepada team ByHisDaisy atas kejayaan laksanakan Fashion Show ni.





Founder ByHisDaisy ni kawan aku dari zaman study lagi. Cik Puan Syafnita ni memang kental kalau sebut bab berniaga. Aku ingat lagi zaman zaman dia jual tudung, drift dengan viva hitam dia tu haha. Sekarang , ByHisDaisy dah makin dikenali ramai. Aku tumpang happy untuk dia. She deserved it sebab memang beliau sejenis tak reti rehat k. Aku tengok pun naik penat haha sebab sentiasa produktif, sentiasa cari idea dan sentiasa nak upgrade diri. Congrats Kak Syaf! Semoga Byhisdaisy terus sukses!

===================================




Kesemua koleksi ByHisDaisy ni dijual berasingan. Top dan kain pario dijual berasingan. Yela kadang ada yang nak pakai kain sedia ada kan, so beli jela top sahaja. Tapi kalau ambil in set (combo) lagi berbaloi.

Cara cara nak order boleh pilih salah satu ;

1) Go to official Website [WWW.BYHISDAISY.COM.MY] 
2) Order from BYHISDAISY #bhdapprentice
3) BHD HQ at +60196061751 (whatsapp)
4) Walk-in to BYHISDAISY Showroom [Byhisdaisy HQ, Alam Damai, Cheras]

No 2 tu, nak order dengan aku pun boleh hehe sebab aku dah sign up sebagai BHDApprentice yeehuu!



So lagi sekali nak tanya,

Kalau nak cari kebaya cantik bersulam dan selesa, cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya harga mampu milik , cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya yang ada size up to XXL, material tak panas, warna cun cun dan kemasan jahitan nya memuaskan, cari dekat mana?

BYHISDAISY!





Okayy, pandaiii. Sila duduk hehe





Surya S Great Grain Minuman Padat dengan Bijirin Membekal Tenaga | Minum Masa Sahur Bagus ni!



Angkat tangan sikit, siapa sini asal breakfast je nak pekena nasi lemak? Roti canai banjir? Nasi dagang? Uhuii aku pun angkat tangan sekali hahaha lepastu complaint badan makin gemuk. Sendiri tak tengok apa sendiri makan lepas tu bising wakakaka. 

Kadang tu bukan sebab sedap semata mata kita makan benda benda ni, tapi sebab it is readily available. On the way pergi kerja, ada je orang meniaga nasi lemak along the road kan? Dah kalut kalut tu beli jela nasi lemak nya. Tak semak nak fikir dah nak breakfast apa.

Tapi kalau diberi pilihan, kita pun nak mulakan hari dengan makanan sihat kan? Nak kurus, nak badan sihat, taknak cepat kena darah tinggi ke apa kan? Tapi nak prepare masakan berkhasiat pagi pagi tu yang renyah, kan?

Now tak de alasan dah tak sempat nak breakfast atau prepare makanan berkhasiat, sebab Surya S Great Grain dah ada! 

Surya S Great Grain; Padat dengan kebaikan bijirin



S Great Grain ni mengandungi 18 jenis bijirin dan 5 jenis bahan istimewa makanan sunnah. 5 makanan sunnah tu termasuklah Madu, Buah Tin, Buah Zaitun, Habbatussauda & Delima. Setiap satu ni kalau nak beli sendiri, 100g pun dah mahal bebenor. Tapi S Great Grain ni cuma jatuh dalam RM2.70 je sepaket, tapi padat dengan pelbagai kebaikan.

S Great Grain sesuai diminum oleh semua golongan umur. Kanak kanak pun boleh. Even ibu mengandung pun sesuai. Tapi kalau rasa ragu ragu, boleh dapatkan nasihat doktor dulu. S Great Grain ni sesuai lah untuk diamalkan masa sahur bulan Ramadhan ni. Sebab memang bagus sangat untuk bekalkan tenaga.



Antara senarai bijirin yang terkandung dalam Surya S Great Grain ialah :


Red rice, red bean, mung bean, green bean, job's tear, lotus seeds, flaxseed, brown rice, corn, soya bean, wheat, millet, black sesame, walnut, apricot kernel, black bean, chia seed, glutinous rice, pomegranate extract, olive extract, black seed extract, honey extract, fig extract


Rasa dia macam mana? 

Rasa nya sedap! Mula mula aku sceptical juga kot kot la rasa dia macam aneh aneh ke, rasa susu sangat ke, or rasa macam ubat hehe. But surprisingly, rasa dia mild je. Tak terlalu manis. Sekali hirup macam rasa soya sikit, dua kali hirup macam Horlicks, lagi sekali hirup eh macam nestum pulak haha. Tak kisah lah tapi yang penting sedap. So budak budak pun contirm suka. 



Cara Penyediaan?

Cara nak sediakan Surya S Great Grain ni senang je. Cuma bancuh dengan air suam atau air panas. Kalau sejuk macam tak berapa umphhhh sangat. Aku suka minum masa tengah suam sikit. Rasa extra nikmat. Satu hari tak kisah nak minum berapa banyak sebab ni bijirin je tapi disarankan ambil la 2 sachet sehari .



Selain daripada untuk diminum, Surya S Great Grain ni boleh juga di bancuh untuk dijadikan kek atau dessert. Haritu masa media event S Great Grain ni, diorang hidangkan cupcake yang buat guna S Great Grain. Sedap! Tapi resepi nak buat cupcake tu aku tak sure pulak macam mana. Nanti aku try carikan kot kot korang berminat nak tahu k?

Surya S Great Grain ni boleh di dapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia. Harga sepaket pula cuma RM39.90 dan ada 15 packs dekat dalam tu.  Selain daripada S Great Grain, Surya terkenal dengan Apple Cider Vinegar dia tau. Tu pun boleh didapati di Watsons. 

And jangan risau, Surya S Great Grain ni diyakini HALAL dan pengilangan mendapat status GMP, HACCP & MESTI. 



So , alang alang di bulan puasa ni, boleh la stock up Surya S Great Grain ni untuk sahur, gantikan roti atau pun nasi. Sambil tu boleh la kuruskan badan sekali hehe.

Selamat menyambut bulan Ramadhan gais!