Wednesday, December 12, 2018

Pak John Steamboat IOI Putrajaya : Lebih luas, selesa dan lebih banyak variasi makanan




Sekali sekala bila nak dating ke , nak catching up session dengan kawan kawan ke, rasa macam tak cukup setakat pergi lepak kedai makan biasa. Sebab kalau dah borak, membawang ; tak perasan ghupenya dah berjam duduk situ. Sampai staff kedai pun jeling jeling 'oi tak reti nak balik ke?!!' hahahha .

So biasanya kalau rasa rasa nak ada sesi berborak panjang lebar, yang ala ala 'take my sweet time' gitohh , aku suka pilih untuk pergi makan steamboat .

Bila makan steamboat ni kan, konsep nya mostly "all you can eat" . Dan biasanya takde time limit. Duduk la kau mereput dekat situ sampai perut penuh, balik pun mengesot. Takde sape nak marah haha . Makanya, kalau rasa rasa nak duduk makan lama lama tu, kena la titik beratkan beberapa perkara. Ha nak pilih tempat steamboat pun , nak kena ada kriteria tau .

1. Tempat luas , layout tempat makan selesa
Aku tak suka tempat steamboat yang meja nya rapat with one another. Macam bila kau nak kena bangun ambik ambik makanan ke, berlanggar langgar dengan meja lain.  Me hate it !

2. Banyak variasi makanan ; jenis segar
Tak suka steamboat yang fishball je banyak. Atau benda benda frozen tu. Makanan jenis marinate yang ayam, daging, kambing, seafood tu takde. Ish rugila bayar mahal mahal takde semua tu. So , ni pun point penting bila pilih tempat steamboat

3. Ventilation yang bagus 
Nak kena cari tempat steamboat, lagi lagi yang 2-in-1 sekali dengan grill, kena cari tempat yang ventilation nya bagus. Kalau tak, rasa panas melekit tak selesa. Baju pulak busuk bau asap je.

3 point penting ni wajib untuk aku consider bila nak makan dekat mana mana steamboat place. Haritu aku cuba makan dekat Pak John Steamboat cawangan IOI Putrajaya, and I'm happy to say that, they scored all the 3 points! yahuu yahuu!



Okay lepasni jadi tempat favourite baru pulak la untuk makan makan steamboat & grill.

Aku pernah pergi Pak John Steamboat yang cawangan ECurve Damansara. Tapi dekat situ kecik sikit la nak banding dengan yang dekat IOI Putrajaya ni. Based on my likings, I prefer the ones at IOI Putrajaya most. Maybe sebab cawangan ni pun baru, so dah banyak improvement nak compare to the previous outlet.



Selesa makan dekat sini sebab aircond kuat, ventilation bagus, variasi makanan banyak, perapan makanan pun sedap. Lepastu banyak masakan panas yang dah ready boleh makan terus. Jadinya takde istilah lapar masa nak tunggu apa yang korang rebus/ grill tu nak masak. 

Yang buatkan dekat Pak John Steamboat ni extra special ialah jenis jenis bahan yang diorang guna. Kalau normal steamboat/ grilling place ada ayam, daging, seafood biasa je kan? Dekat sini siap ada Abalone, Itik dengan Premium beef tau. Huih sakan makan weyy . Serious puas hati.

RAMENNN



dessert station

condiments island

sayur sayur segar



Makanan ready to eat


semua segar segar

pilihan lauk lauk untuk korang steam/ grill




Nak dessert pun macam macam ada. Ada buah buahan, ada dadih, ada jelly, ada ABC, lepastu boleh request hot waffles jugak. wehooooooo ni baru betul betul berbaloi .



Pricing untuk per head depends dekat waktu korang datang. Masa dinner ke, lunch ke. Harga macam dekat dalam gambar ni. Bayar masa masuk tau. Lepastu boleh unlimited nak keluar masuk, gi tandas, gi solat ke apa. Take your sweet time gitoohh

So, korang suka makan steamboat/ BBQ grill? Agak agak, korang nak cuba pergi Pak John Steamboat ni tak? Kalau rasa rasa nak pergi, ajak la iols sekali. Nak ikottttt hehehe :D












Related search : tempat makan keluarga, steamboat berbaloi, tempat steamboat banyak pilihan, restoran steamboat sedap, steamboat pak john menu, menu harga steamboat pak john, promosi hari jadi steamboat pak john, pak john steamboat cawangan, cawangan pak john steamboat, 

Saturday, December 8, 2018

Apps Hargapedia Versi Terbaru : Lebih Mudah Buat Perbandingan Harga dan Lebih Mesra Pengguna


Previously, aku pernah tulis pasal apps Hargapedia dekat post ni : Banding Harga Barang Jadi Senang Guna Hargapedia . So sejak sejak dah ada apps ni, senang sangat nak compare harga bila nak shopping barang rumah .  Before keluar pergi shopping tu, listkan siap siap apa nak beli and boleh tahu dekat mana patut pergi untuk dapat harga terendah.

Kalau korang taktahu lagi apps Hargapedia ni untuk apa? okay meh nak explain sikit .

Friday, December 7, 2018

Renoskin Oryza Liquid Soap : Pembersih Untuk Kulit Sensitif dan Mengawal Eczema

Tahu tak kulit korang jenis apa? As for me, my skin type is combination oily. Dia macam ada area kering, ada area berminyak. Sebenarnya bila kulit combination ni lagi celaru sikit bila nak cari skincare. Sebab certain targetted area nak kena treat untuk hydrate kan lagi, and certain area pulak nak kena kawal sebum production.

Tapi sepening pening nak layankan kulit jenis combination ni, lagi mencabar sebenarnya nak tackle masalah kulit sensitif. Kalau dah sensitif ni, tak kena cara mesti boleh break out kan kulit.

Kalau nak tahu, antara penyebab utama kulit korang jadi sensitif ialah disebabkan oleh over cleansing.

Over- cleansing


Dekat top based kulit kita, ada lapisan minyak tau. Lapisan minyak ni berfungsi untuk jadi barrier. Nak halang daripada ancaman faktor luaran yang rosakkan kulit, dan untuk protect yang bahagian dalam. Biasanya kalau kulit start jadi sensitif, it's most likely your oil layer tu dah pun diceroboh .

Dan salah satu punca jadi macamtu ialah disebabkan "over cleansing" atau orang melayu kata "terlebih cuci" . Kadang tu ada yang cuci muka sampai 4,5 kali satu hari sebab korang ada mindset yang fikir "lagi banyak kali aku cuci muka, lagi floles laa kulit ini" . Tapi ternyata teori itu salah ye.

Sebab kadang tu dalam cleanser yang korang guna tu ada bahan yang mungkin terlalu 'keras' untuk kulit korang. Cleanser biasanya kena cari yang bebas bahan bahan yang mungkin triggers sensitivity kulit tu. Contohnya elakkan cleanser yang ada bahan Alcohol, Paraben, SLS & mengandungi fragrance.

Salah satu cleanser yang lembut dan sesuai untuk korang yang berkulit sensitif, boleh cuba Renoskin Oryza Liquid Soap

Saturday, November 24, 2018

Q'albue Suci Serum : Serum Emas 24K | Apa Manfaat Emas Untuk Kulit?

Ever wanted to try 'Gold Facial?'
I DO!

Tapi mahal habaqhang gold facial tu sebab wajah kau bakal disaluti debuan emas. Kira lah berapa gram guna tu. Satu sesi mau paling sikit pun RM500 lah. Untuk rakyat marhaen macam kita kita ni, ada pekdahnya simpan emas dalam bentuk gelang kaki ke, anting anting ke, ada lah juga benda boleh gadai time terdesak ye tak? wakaka.

Okay secara general nya, apa fungsi emas pada kulit kita sebenarnya yang buat beauty industry dok 'highly rave' pasal 24k Gold ni?

Ada banyakkkkk antaranya;

Manfaat Emas Untuk Kulit

- Stimulate Skin Cell 
- Wrinkles, Fine Lines, Spots can be reduced 
- Lighten complexion
- Treat allergies, irritation & sun damage
- Slow down collagen depletion
- Increase skin elasticity

Fungsi fungsi ni semuanya dambaan wanita yang berumur 25 tahun keatas. Yang dah mulai ada kulit jenis matang. Well, logik lah kan facial tu semua mahal. Sebab yang dah 25 tahun keatas ni dah mula ada career, mak mak pun ada duit kwsp, ha ngam lah tu kalau nak pergi facial emas ke bijih timah ke apa kan wkwkwkwk ok tak lawak -_-

Kalau hajat dihati nak juga merasa ada elemen emas dalam skin care routine korang, boleh lah jadikan Q'albue Suci Serum sebagai alternatif. Mengapa? Sebab dalam serum ni ada 24k gold flakes wehh! 

Seperti biasa kawan kawan, ayuh kita ke segmen ulasan




U L A S A N

a.k.a REVIEW


| Q'albue Suci Serum |

Tuesday, November 13, 2018

Product Empties | Hansaegee Nature Aloe AC Clean Bubble Cleanser - Repurchase!


Hey hey pipol!

Post kali ni, aku nak cerita pasal 'empties'. Okay tak pernah pernah buat post pasal 'empties' . Sebab selalunya bila dah habis terus campak buang je bekas bekas tu sebab nak jimat space. Kalau dulu rajin gila simpan kotak kotak bila beli barang. Tapi sekarang, takde dah. Hilmi marah. Dia cakap buat tambah sampah wakakak .

For your info (kalau taktahu lah) , most beauty bloggers diorang rajin buat post pasal 'empty products'. Maksudnya satu blog post tu dedicated untuk list kan produk yang diorang dah try and dorang brief sikit sama ada dorang suka ke tak, nak repurchase ke tak. Ha cenggitu lahh .

Biasanya pencuci muka ke atau produk lain yang aku pakai, dah habis, memang buang terus. Tapi kali ni , aku gigih sangat simpan botol cleanser yang satu ni ha semata mata nak cerita betapa sayangnya aku dekat cleanser ni and special untuk my very first 'empties' post hewhewhew.




Kalau perasan, sebelum ni aku pernah dah review Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni. (Boleh baca dekat sini : Hansaegee Nature : Aloe AC Clean Bubble Cleanser & Aqua Whitening Cream Review)  tapi sebab masa tu baru je guna tak sampai sebulan so macam ... nak review lelebih pun cakap aku gebang pulak kan. Biasa nak nampak kesan produk tu pada kulit ngam ke tak, flawless ke tak, bagi skin break out ke tak, kena lah bagi masa. Bukan pakai satu kali dah "wow kulit i dah cantik, ni lah rahsia kecantikan i selama ni" amboi tipuuu!