Friday, January 18, 2019

Ada RM135? Jom Jalan Jalan Singapore?!

Aku pernah pergi Singapore ni ada lah dua kali. Itu pun setakat beli pakej pergi USS. Pagi pagi berkumpul, lepastu terus masuk dalam USS. Masuk bas, tidur. Bangun bangu dah dalam USS. Balik pun sama. Lepas dah penat seharian bersakan dalam USS, masuk bas tidur, tengok tengok dah keluar Johor balik wakakka . So point dia sekarang, tak sempat lah nak berjalan atau nak pusing pusing Singapore tu. Dah lama teringin nak pergi tapi selalu ada je benda yang menghalang. Antaranya

1. Kewangan
Nak tunggu duit tu melimpah limpah macam lambat je lagi kan? Maka menabung lah kalau nak travel tu. Dan yang penting kena bijak buat perbandingan harga dan sesuaikan trip tu mengikut bajet yang ada.

2. Masa
Nak dapat cuti lama lama ofcos susah. Ingat kampeni bapak sendiri ke nak cuti 2,3 minggu suka hati? wakaka. So masa weekend jela yang ada untuk nak berjalan ke apa.


Berdasarkan dua point diatas, aku dah jumpa solution macam mana nak jalan jalan Singapore pada harga pocket-friendly, di waktu yang aku free dan dengan jadual perjalanan yang smooth.

So aku pilih je untuk join Singapore Day Trip dengan Raini Travel.




S I N G A P O R E   D A Y  T R I P  B E R S A M A   R A I N I   T R A V E L



Pakej Singapore Day Trip serendah RM135

reunited dengan Lily! yay!

Hello, apeni murahnya! Harga termasuk pengangkutan pergi balik KL SENTRAL - SINGAPORE , tour guide dan juga light breakfast (masa trip kitorang haritu dibekalkan nasi lemak)  Kalau nak kira satu hari tak puas nak jalan dalam Singapore tu. Tapi sebabkan dah join day trip ni, banyak tempat yang sempat disinggah. So dapatla bergambar kenangan . And yang penting kita dibawa ke tempat tempat femes di Singapore. 

*Perjalanan bermula Jumaat malam dan tiba di KL pagi Ahad (4 pagi)


N O T E :

  • Bas dari KL biasanya akan bergerak tengah malam, dan dijangka sampai di R&R Gelang Patah dalam pukul 5 pagi. Masa di R&R Gelang Patah, kita akan diberi peluang untuk rehat, mandi dan solat. Dekat sini memang ramai. So kalau rasa malas nak celaru sangat, malam tu mandi lah siap siap. Sebab dekat R&R ni memang ada banyak pelancong lain yang berhenti untuk mandi dan solat juga. Digalakkan bawa telekung dan sejadah sendiri. Sebab kalau surau full boleh solat dibahagian luar.

  • Toilet di Singapore takmacam toilet kat tempat kita. Dekat sana takde paip air, bahkan takde bidet juga (yang air pancut keluar ikut jamban tu) . So nak mudah, pastikan bawa botol air kecik. Untuk korang refill air dekat sink before masuk tandas.
  • Pastikan bawa passport ye. Nak pergi Singapore ni, bukan jalan KLCC
  • Process imigresen agak makan masa sikit. Sebab tu penting untuk sentiasa tepati masa yang dah ditetapkan guide. Kalau kata nak bertolak pukul sekian sekian, sila punctual sebab kalau tak nanti sampai di Imigresen, dah ramai orang
  • Masa di imigresen dari Malaysia nak keluar ke Singapore, boleh lenggang je bawa handbag sahaja. Tapi bila dah sampai ke checkpoint Imigresen kedua, pastikan angkut segala jenis barang yang korang bawa termasuklah benda benda sekali pun. Sebab bas akan diinspect.
  • Pastikan korang isi white card seperti diarahkan. Jangan tulis cincai cincai sebab benda tu penting.
  • Jangan ambil gambar atau selfie semasa di Imigresen!

Tentatif / Itinerary Yang Teratur

Itinerary diorangs sediakan jelas. Senang bagi semua peserta nak agak lepasni gi mana, dekat sini ada apa and sekian sekian. Cuma penting ya untuk tepati masa ditetapkan. Sebab kalau tak, nanti schedule lari. Tak sempat nak cover semua tempat. Macam masa kitorang haritu ada lah lari sikit schedule. Tapi sempat catch up juga.

Okay jom tengok gambar sis jakun jakun pusing Singapore 



  • Pulau Sentosa
Sampai sampai je terus ke sini. Takdela masuk dalam USS tu, tapi dapatlan bergambar dengan their iconic USS globe. Pulau Sentosa ni besar! Siap nak berjalan dari satu tempat ke satu tempat, naik monorail tau. wuuu best!

Cuma light breakfast disediakan oleh RAINI Travel. Nak makan minum yang lain atas perbelanjaan sendiri ya. Dekat sini kalau nak banding duit MYR ofcos la mahal. Nak beli apa apa pejam mata je hahaha.  So digalakkan bawa botol air, so kalau nampak water cooler boleh la refill. Kalau tak, beli je air mineral. Cuma ehem ada la RM4 sebotol mihmih .



  • Kampung Glam


Dah puas pusing Sentosa Island, kita nak makan pulak! Kitorang makan haritu dekat Restoran Zam Zam terletak di kawasan Kampong Glam. Dekat sini memang tourist spot. So nak makan, jalan jalan boleh lah dekat sini. Tapi kalau nak beli souvenir better jangan kat sini kot sebab agak mahal.





Di Kampong Glam ni juga terletaknya Masjid Sultan. Cantik masjid ni dan memang menjadi tarikan pelancong. Terkejut jugak la masa naik nak solat kawasan muslimah, ada foreigner lelaki pakai jubah datang tengok kawasan tu. ahahahai tanjat ite. Eh awa mana boleh masuk kawasan perempuan. Ish ish. Nasib baik masa tu elok je bertudung.

  • Bugis Street
Next stop, Bugis street. Dah kenyang, dah habis pusing pusing dekat Kampong Glam, datang la sini untuk shopping souvenir.

raini travel singapore curitan aqalili
photo credit Aqalili Azizan

raini travel singapore curitan aqalili
photo credit Aqalili Azizan


Kata orang dekat sini memang lagi murah nak banding tempat lain. Kedai ni 2 tingkat (kalau tak silap). Dan ada macam macam souvenir termasukla baju, fridge magnet dan macam macam jenis souvenir lain juga. Aku tak beli apa pun dekat sini haha. Datang cuci mata je tengok tengok. Tapi pilihan t-shirt dia not bad jugak la.

  • Merlion Park & Esplanade



Setel shopping, kita ke mercu tanda Singapore pulak! Kalau datang Singapore, tapi tak jejak kat sini hmmmmm rugi! Dekat sini petang petang ya auloh ramai betul la. Memang bersesak dan struggle juga la nak bergambar. Terpaksa menyelit nyelit dekat orang tapi tula still ada orang lalu lalang haha. Redha jela. Yang penting ada la sekeping dua gambarnya.

raini travel singapore curitan aqalili
photo credit Aqalili Azizan 

  • Gardens By The Bay
raini travel singapore curitan aqalili
photo credit Aqalili Azizan

Ini memang cantik sangat! Masa aku datang tu hujan. So limited sikit la nak berjalan. Duduk bawah bawah bumbung je. Tapi hujan renyai renyai je lepastu stop. Alhamdulillah. Nak naik dekat atas tu kena bayar separately. Taksure berapa RM tapi kalau beli in advanced di KLOOK lagi murah. Cuma __ je. Boleh beli dekat sini.


Dekat sini cantik datang masa sunset/senja. Lawa sangat. Dan masa lampu dah start pasang, memang cantik sangat! Tapi time dia buka lampu tu kitorang dah ready nak gerak. so dapat ambil gambar dari jauh jela

  • Marina Bay Sand Light & Water Show
Penutup trip yang sangat best! Light & Water show yang paling gempak aku pernah tengok. Terhibur tau tengok ni haha. Tak sangka tengok light & water show boleh jadi satisfying sangat. Show ni ada beberapa sesi. So pastikan datang 15 minit awal sebelum sesi bermula untuk secure seat. sebab akan ada ramaiiii pengunjung yang datang nak tengok dan takde designated seat pun. Cuma korang kena datang awal untuk menyelit dekat depan untuk pastikan view korang tak kena blok dan puas hati nak tengok dan record video. Dekat sini FREE je, takde bayaran pun. Show ni terletak di Marina Bay Sand, macam sejenis mall yang luxury. Huih cuci mata la lalu depan butik butik mewah macam GUCCI, Balenciaga dan PRADA. Kayanya sekalian manusia yang keluar masuk jinjit paper bag tu heee.

raini travel singapore curitan aqalili
photo credit Aqalili Azizan 


Selesai je tengok show ni, semua get ready untuk kembali pulang ke Malaysia (wah macam jauh je haha) . In between the time, korang kena susun masa untuk bila nak solat jamak dan juga makan. Sebab takde specific time untuk solat dan makan.  Tapi untuk jamak Maghrib dan Isyak, kita akan berhenti di R&R di Johor untuk makan malam (kalau masih tak cukup), solat dan mandi (setelah berlecak ketiak bersuka ria di Singapore pagi tadi) .

Selesai makan dan solat jamak, ayuh kembali ke KL! Haritu trip kitorang sampai KL dalam pukul 4.30pagi, hari Ahad. so the rest of the day boleh dimanfaatkan untuk berehat, dan edit gambar untuk post dekat Instagram ekekeke.

Conclusionnya, seronok! Tak sangka boleh cover banyak tempat menarik di Singapore dalam masa satu hari! Puas hati sangat. Thank you RAINI Travel sebab buka peluang bagi ramai orang untuk melancong pada bajet yang sangat rendah. Keseluruhan trip ialah menyeronokkan dan Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar dan takde apa apa issue in between. Tu yang kita nak sebab trip mestilah nak happy happy kan?

Okay siapa nak tahu next trip date dan untuk booking boleh ke instagram atau facebook rasmi RAINI TRAVEL :




Thursday, January 17, 2019

Cosera By GenLife Berries Ceramide Drink | Minuman Kecantikan Lengkap Dengan AntiOksidan, Collagen dan Ceramide

Pernah dengar 'superfruit'? Tahu tak 'superfruit' tu apa?

Superfruit ni ialah jenis buah buahan yang tinggi dengan antioxidant. Yang paling femes selalu kita dengar sebagai 'superfruit' ialah daripada keluarga 'berries' . Strawberry, blueberry, raspberry, cranberry, blackberry semua tu.. ramai percaya dengan pengambilan superfuit sebagai makanan tambahan harian, boleh mempercantikkan kulit dan baik untuk kesihatan . Tapi problemnya, beri beri ni bukannya daripada iklim kita. Jadi nak dapatkan supply buah buah beri ni susah. Dan kalau ada pun, mahal weh! Berapa ketul je dah dekat RM20. fuhh!

Kalau nak senang, boleh cuba Cosera Berries Ceramide drink. Highlighted ingredients termasuk - mixed berries, collagen dan juga yeast ceramide.

Okay fungsi berries dah tahu, collagen pun dah. 

Ceramide untuk apa?

Ceramide ni femes dan diketahui bagus untuk kelembapan kulit yang mana 16 kali lagi hebat daripada Hyaluronic Acid. (Okay HA dah boleh retired sekarang hehe). Ceramide ni bukan je bagus untuk kuatkan kita punya skin barrier, tapi juga 'vitalize' kan kulit kita *bagi skin lebih alive dan sihat




Cosera Berries Ceramide Drink

Notable ingredients :

Mix berries (Blueberry, strawberry,bilberry, blackberry), Fructooligosaccharides, Collagen, Premixed enzyme (Amylase, Bromelain, Cellulase, Distase, Invertase, Lactase, Lipase, Pectinase, Protease) , Yeast Ceramide and Stevia .

Peratusan besar bahan ialah mix berries. Biasanya kalau nak baca ingredient, yang listed paling awal tu merangkumi peratusan besar ingredient yang ada dalam produk. In this case, yang paling last sekali tu Stevia, maksudnya stevia la paling sikit. Bagus lah pemanis yang digunakan ialah stevia dan bukannya gula olahan. Makanya, senang la dia break down.

What they claim

  • Bebas bahan pengawet tambahan
  • Bebas Bahan kimia berbahaya
  • Bebas hormon
  • Tiada tambahan gula
  • Tiada pewarna tiruan
  • Tiada perasa tiruan

What they claim (benefit)
  • Deep hydration and moisturizing (16x better than Hyaluronic Acid)
  • Powerful antioxidant
  • Brightening and Whitening
  • Age frozen and youth lock
  • Repair & rejuvenate
  • Firming & Lifting
  • Anti - inflammatory
  • Strenghten immunity, improve cellular metabolism & inner body health

Cara penggunaan

  • Bancuh satu sachet Cosera Berries Ceramide Drink bersama segelas air (+-180ml)




Masa mula mula minum rasa manis manis. Takut kalau ada gula tambahan ke apa. Tapi as per claimed, and notate in the ingredient, memang no sugar added dan pemanis digunakan ialah stevia. Sebab kalau nak harapkan mix berries extract semata, rasanya ramai taknak minum kot sebab masam hahaha.

Produk ni mengandungi collagen. And as far as i know, source nya ialah daripada marine. jadinya halal untuk kita, takde isu sumber collagen dari mana ya. Tapi untuk siapa siapa yang ada masalah dengan hormon, ada berisiko cancer (family related), sebaiknya elak daripada consume collagen ni. Sebab collagen tak sesuai untuk orang orang yang ada masalah ni.

Lelaki perempuan dua dua boleh minum ni. Don't worry. Tapi kalau pregnant or ada health concern, sebaiknya rujuk dengan doctor dulu sebelum pengambilan ye.


My feedback

Aku dah habiskan dah ke-15 sachet tu dalam 15 hari. Sebab satu kotak ni cukup untuk supply 15 hari je. So far bila minum takde side effect yang mudarat. Takde rasa mual, pening atau muntah muntah. Takde juga rasa berdebar ke (in which some supplement might give). Ulang alik ke toilet untuk buang air kecil tu normal. Sebab biasanya bila ambil supplement ni, aku suka lebihkan ambil air masak. Supaya proses penyerapan lebih cepat dan teratur.

Cosera Berries Ceramide Drink ni takde overclaimed cakap boleh dapat results dalam masa sekian sekian hari. Which is good and kena faham la consistent is the key. Bukan minum sekali, dah dapat results macam orang yang dah amalkan setahun. Lagipun produk ni lagi memfokuskan untuk anti-aging dan anti - wrinkles . And target untuk hydrate kulit. None of the claim cakap untuk putihkan kulit ke, licin kan kulit ke apa. Sebab sejak dah bijak sikit ni, I can conclude that beautiful skin is a healthy skin. Nak skin healthy, skin barrier kena jaga. Nak skin barrier cun, kulit kena cukup lembapan. So, conclusionnya kena la guna produk yang bantu boostkan hydration and moisture kulit kita. In this case, ceramide ni lah sebab dia lagi power daripada hyaluronic acid (x16 tauuu!)

Yang aku perasan sepanjang pengambilan Cosera Ceramide Drink ni. kulit jadi lagi stabil. Aku punya kulit combination. Ada masa jadi berminyak sangat. Ada masa kering. Tapi masa pengambilan Cosera ni, aku notice kulit macam extra dewy and plump. Taknampak kering sangat dan boleh rasa la kulit tu tak kering. Aaaa TAK RETI EXPLAIN! hahaha . Bab anti wrinkle or anti aging ofcos aku takboleh nak comment sebab aku takde sign of aging yang obvious sangat. Lagipun itu takes time. Tapi bab hydrating and moisturizing tu, i got to agree.

Dia ada claim yang boleh improve health and vision. Yang ni aku tak notice sangat. Mata still macam ni jela haha. Tapi sebab rabun aku tak teruk sangat so I can't compare. And throughout the period, aku rasa badan rasa ringan sikit. I can't say is it because of the drink or sebab aku dah tukar lifestyle and eating habit (since i'm on diet). Tapi diorang ada claim juga it's good to improve cellular metabolism & inner body health. Thanks to the berries lah. So untuk working adult yang busy, memanjang mengadap PC je dekat office, aku recommend ambil Cosera ni as your dietary supplement.

Overall, this is not bad actually. Aku ada baca la sikit sikit pasal ceramide drink ni. Banyak western brand dah ada ceramide beauty drink macam ni. Tapi yang Cosera ni unik sebab menggabungkan collagen dan mix berries sekali in which helps to promote cell regeneration dengan anti-oxidant juga. Cumanya satu box tu ada 15 sachet je and priced at RM138. For some mungkin mahal, but for me berbaloi la untuk bahan bahan yang terkandung dalam Cosera ni.

So, siapa azam tahun 2019 nak meremajakan kulit ? Boleh cuba ambil Cosera Berries Ceramide drink ni .


Pembelian boleh dibuat di 

website : www.genlife.my
email : enquiry@daily-pro.com
facebook : @Genlife4u
instagram : @Genlife.my





Colourpop Haul | Order Dari USA Guna Service BuyAndShip

Wehuu wehuu, as promised pipol! An updated post about my recent purchase from Colourpop using Buy and Ship. Kalau taktahu BuyAndShip tu apa & how it works, baca dekat sini | Buy And Ship Malaysia : Beli Barang Dari USA,UK,Jepun & Hong Kong Dan Hantar Ke Malaysia Serendah RM15

Disebabkan haritu tengah musim cuti Christmas, jadi shipping macam delay sikit. Tapi kebiasaan nya patut cepat je. Bila barang seller dah hantar ke warehouse, pihak Buyandship akan check check barang dan pack, prepare untuk forward kan ke Malaysia pulak.

Bila shipment start bergerak, barang kita akan di transit kan ke Warehouse Hong Kong and finally baru lah di hantar ke depan pintu rumah kitee. Ngerti kamu? Senang kann! Ya Auloh sejak ada BuyandShip ni rasa nak beli semua benda!


takde gambar before koyak pulak hewhew tapi nak tunjuk plastik kuning BuyAndShip ni je


Shipping murah, procedure pun mudah.

Okay masa forward kan barang dari USPS ke Malaysia, diorang gunakan courier GDEX. GDEX ni cemerlang je, cepat pun cepat and kalau takde orang dia akan call. Tapi tula if 2 kali delivery pun gagal sebab kita takde, kenalah pergi collect sendiri. Problem nya, Gdex punya tempat collect mesti jauh jauh or terceruk haha. Tempat susah nak access or jauh. So kena pastikan alamat korang tu ada orang untuk ready receive barang. Kalau tak, kena tahu siap siap lah Gdex punya center kat mana. Senang nak pergi self pick up.

Haritu aku order few items from Colourpop. Saje la ngengada try sikit sikit sebab time tu ada sale. Eyeshadow You Had Me At Hello tu menggoda sungguh and masa beli tu dapat promo berapa dollar je. Dalam below RM50 rasanya. Normally orang jual dalam RM80+




Masa terima barang, parcel in good condition. Takde kemek ke apa. Tapi sayang, highlighter palette aku pecah. Bergoncang masa delivery kot. sobs. Haritu ada mengadu dekat dalam instagram tapi dah setel fix dah. Walaupun tak perfect, tapi boleh guna! Kalau nak tahu cara fix kan eyeshadow/blusher or apa apa la yang dah pecah, boleh ikut this trick :







Kes highlighter aku pecah ni sebenarnya salah dari pihak Colourpop juga. Diorang ni harap je bubble wrap tebal tapi macam hiasan je. Sebab setakat letak dalam kotak je. Unlike seller Malaysia kita ni yang balut kemahen tebal dengan bubble wrap siap solatape berlayer layer. Nak unwrap pun susah hahahaha. So aku dah complaint dah dekat Colourpop. Harap harap lepasni diorang boleh improve lagi cara diorang secure shipment.

So far, bagi aku guna BuyAndShip memang senang sangat. Semudah update instastory lel hahaha . Bahaya la sejak sejak ada kemudahan nak beli macam macam dari USA ni. Hari hari usya website Amazon, Ulta dengan BeautyBay hakhakhak. Nasib la tengah berpuasa nak gi holiday ni. Kalau tak, memang rasanya tiap minggu ada je parcel sampai rumah kot hahhaa .

Oleh itu, kesimpulan dibuat ; antara banyak banyak parcel forwarding company yang aku cuba untuk beli barang dari USA, BuyAndShip la yang tawarkan harga terendah dan sangat mudah digunakan. Servis tiptop dan setiap pergerakan barang korang masa transit ke apa, semua akan dimaklumkan melalui email. Sangat sistematik.

Ramai juga yang DM tanya okay tak guna BuyAndShip ni? ofcos lah jawapan aku "OKAYY SANGAT!"

So, korang plan nak beli apa dari USA tu? eh cop, tahu kan BuyAndShip boleh forwardkan barang dari UK, JAPAN, HONG KONG dan CHINA juga?

Wow.

Sangat wow.


Mohon diberi kesabaran dalam mengawal nafsu shopping.

Amin






Related search : parcel forwarder USA, pos barang dari US ke Malaysia, hantar barang UK ke Malaysia, ship US UK to Malaysia, ship Japan to Malaysia, beli barang dari jepun, beli barang dari usa cara hantar malaysia, cara beli barang dari usa dan uk, cara pos barang dari us dan uk, online store ship to malaysia, us and uk online shop ship to malaysia

2 Tahun Tunggu Akhirnya Dah Cabut Braces!

Setelah 2 tahun setengah, sekarang dah boleh buka braces!

Yahuu. Ekceli patutnya doctor estimate dalam 1 tahun setengah je tapi gigi aku lambat gerak, plus aku asyik skip appointment wakakak memang makin lambat la settlenya.

Rupanya nak buka braces ni lagi hazabbb daripada masa pasang. Jenuh doctor nak cabut benda yang dah memang melekat dekat gigi kau selama 2 tahun. Time dia nak cabut bracket tu aku rasa macam gigi sekali dengan otak dan kewarasan aku sekali tercabut. Sakit wey hahaha . Tapi bila dah cabut tu fuh lega!

Masa dah siap cabut tu, doctor bagi aku tengok cermin, rasa macam eeee buruknya haha . Bukan gigi yang buruk tapi sebab rasa muka nampak pelik without braces. Bila dah otw balik, dalam kereta selfie selfie baru lah mula terima perubahan baru and sukakan condition gigi yang sekarang. Dah rata dan tersusun cantik. Idok la kona kona senget benget macam gigi lama dulu haha. Aku nak letak gambar lama dulu pun segan weh . Orang kata tak baik buka aib sendiri wakakakaka .

So dengan itu, sekian pelaburan saya untuk mendapatkan gigi cantik. Braces aku pakai jenis Damon metal braces . Self ligating type. Aku lupa la pulak nak ambik gambar comparison jenis jenis braces dekat klinik tadi. Tapi tak silap sekarang harga dalam RM5K kot. Jenis self ligating ni lagi cepat bergerak compared dengan traditional braces yang warna warni orang pakai. Cuma yang ni takde la ko nak berangan pakai getah warna warni sebab takde. Ko cuma pakai power chain warna kelabu yang kelamaan bertukar hijau kekuningan yang seakan lumut tepi akuarium .

Image result for self ligating vs conventional braces
Kiri; self- ligating . kanan; traditional/conventional brace

Bab sakit, sepanjang aku pakai braces ni setakat sakit kepala la kot awal awal tu. Bila doctor tukar wayar & power chain. Tiap kali lepas appointment mesti macam nak cabut kepala letak tepi jap sebab sakit gigi kena tarik. Tapi kalau makan pain killer boleh control sakit tu. Yang hazab time nak mengunyah. Tapi aku sempoi je belasah makan benda keras. Bracket tu ada kot 3,4 kali tercabut. First time tercabut sebab makan ciken wing IKEA wakaka . Nasib tak tertelan bracket tu, kalau tak haruuu.

Image result for damon braces with power chain
nampak tak bahagian bawah gigi macam ada getah lilit besi? tu la powerchain. kuat woo dia tarik gigi kita. tiap kali tukar power chain, tiap kali tu rasa nak demam haha. nak tarik nafas pun rasa berdosa sebab ngilu gigi and sakit kepala

last selfie with braces


So demikian lah tamat kisah si Farah bergigi besi. Special thanks to Dr Raymond untuk sepanjang 2 tahun ni bersabar dan bertabah dengan aku yang ikut suka appointment skip skip, countless drama bracket tercabut, dan melayan progress gigi yang slow . Thanks Doctor . Makanya siapa berniat nak buat braces tu, nasihat aku..

Takyah lahhh sakit kot! Hahahahaa

Tapiii berbaloi! Puas hati! Dan yang bestnya aku recommend buat dekat Dr Raymond ni sebab dia soft spoken gila. Bila macam ada pressure or dia nak tekan kuat ke apa mesti cakap "sorry ya, tekanan sikit" . Lepastu selalu buat kita selesa & dia buat apa apa pun lembut je tak kasar. Suruh buka mulut luas luas pun cakap elok elok. Walaupun aku secara tak sedar asyik tertutup tutup mulut, tapi dia sabar je minta aku nganga luas lagi.




K la nak service tiptop , harga pun berpatutan, boleh pergi Klinik Dr. Ray & Partners dekat Cheras okay? Sebut nama aku tau kot kot ada dia nak bagi affiliate ke hakhakhak.

Tunggu rajin sikit nanti aku buat FAQ pasal braces untuk rujukan korang yang teringin nak buat braces ok?

Last but not least;



HELOK TAK GIGI SIS?
























related search : wajib pakai retainer lepas buka braces? , sakit tak pakai braces, pengalaman pakai braces, berapa kos braces, berapa harga pakai braces, klinik murah braces, pakai braces cepat gerak, jenis braces yang bagus, klinik braces ampang, klinik braces kl, klinik braces cheras, klinik braces selangor, jenis jenis braces, braces warna warni, procedure pakai braces, cara cara pakai braces, langkah langkah pakai braces, pakai braces sakit ke, braces apa kurang sakit, jenis gigi perlu pakai braces, pakai braces kena cabut gigi, pakai braces tak cabut gigi, braces gigi jarang, braces gigi berlapis

Sunday, January 6, 2019

OOTN : Berjaya Bawa Watak Maleficent untuk Annual Dinner | Pakai Jubah je

Masuk kali ni dah 2 kali aku pergi Annual Dinner Company (PayPal) . Tapi kerja baru 1 tahun haha. Sebab dinner yang lepas tu diorang buat lambat and ngam je time aku baru masuk.

Tahun lepas tema 'Gold', okay la tak pening sangat. Cari je dress warna gold, settle!

Tapi tahun ni, mencabar!

Tema diorang bagi 'Mythically Enchanted'. Awal awal nak fahamkan maksud tema ni pun susah hahaha. Last last senang cerita, kena dressup as something yang myth la, yang tak wujud. Macam watak watak ancient ke, binatang binatang tak wujud ke (unicorn, mermaid) , atau character character yang fictional.

Aku konon awal tu nak jadi angel lah, unicorn lah. Tapi bila cari cari baju, macam susah nak kena kan dengan my personal style.

Tetiber terfikir nak pakai jubah jela. Sebab dah malas kisah. Setakat datang nak makan je. Tapi budak budak ni bising suruh ikut tema, konon nak bagi happening aa sikit (eleh last last diorang yang tak pakai ikut tema, cehh) . Last last aku came up dengan idea nak pakai ala ala Maleficent lah. Since jubah aku pun banyak. Pakai jela serba hitam.




Masalah yang ada cumalah nak dapatkan tanduk Maleficent tu. Bila cari untuk sewa tu ada, tapi semua tak muat kepala & nampak pelik bila aku pakai. Plus sewa mahal wey. Takat nak pakai berapa jam tu ish rasa macam tak berbaloi nak sewa.

So cem biasa lah, nak beli apa apa yang aneh aneh sikit ni, aku suka order dari China. Sama ada dekat Taobao, AliExpress atau AliBaba. Tapi this time, aku cari dekat Taobao. Kalau nak beli barang Taobao tapi taktahu macam mana nak pos dari sana? Order guna service parcel forwarding. Aku selalu guna Askmebuy & EzBuy. Dua dua ni service tiktok eh tiptop (okay ni cerita dalam post lain)



Ngam ngam jela aku beli tanduk ni, sampai 2 hari before event. Mula tu aku fikir kalau tak sampai ni, takde la aku nak ber- Maleficent bagai. Dressing simple simple jela. Tapi nasib baik sampai ontime jugak.

Untuk baju pulak, aku cari dekat tempat favorite aku selalu borong jubah. Dekat Bandar Baru Bangi. Bebetul sebelah Wong Solo Bangi jurr. Kalau nak tahu pasal kedai ni, baca dekat post ni : Kedai Jubah/Abaya Feveret : Harga serendah RM30 , Design Cantik dan Boleh Terus Potong & Alter

Awal awal tu nak cari baju yang lengan meleret ala ala Mortitia dalam cerita Adam's Family tu, tapi tak jumpa . Dah nak giveup dah sebab kedai ni sejenis baju dia semua random. Kau kena rajin belek satu satu untuk tengok sizing &  design. Aku dah berkicap dah dalam kedai tu membelek baju.

Image result for morticia addams dress
Mortitia

Dah siap pilih 2 helai abaya, tapi design yang macam aku imagine dalam kepala tak jumpa jumpa. So aku pun nak proceed jela dengan 2 ni. Tapi time dah nak bayar tu aku tak puas hati so ronda lagi sekali satu kedai, ternampak la ada baju macam meleret lain macam and ada lace. Bila aku tarik , makaihhhhh panjang bebenor. Sekali tengok dah macam "eh langsir ke apa ni, acaner nak pakai"




Sejenis yang berspesis cardigan. Mamat kedai tu cakap ni macam cardigan, orang pakai luar abaya. So dia pun tolong aku figure out camne nak pakai benda tu sebab macam bergulung gulung taktahu mana hujung pangkal wakakaka. Rupanya tempat hole tangan tu dah tertetas. Sebab tu susah nak faham macam mana nak sarung.

Tapi dekat situ diorang ada service potong jubah & baiki kan jubah sekali. So alang alang tu aku minta dia jahitkan balik bahagian tangan tu sebab slack kat situ je. Manik & lace lain semua cun. Memang baju tu condition helok jeee.




Aku suka gila bila pakai outer abaya ni. Rasa macam emperor emperor hahaha sebab pakai meleret . Masa dinner tu pun ramai je terpijak kain aku wakakaka. Yang penting bila dah pakai dengan jubah plain dekat dalam, memang nampak vavavoomm sangat outfit ni. And guess what, benda alah ni RM50 je awaaa. Ramai ingat aku sewa/ beli mahal mahal hewhewhew.

Dah setel baju dengan tanduk, tang make-up pulak. Macam tahun lepas, untuk tahun ni punya dinner pun aku mintak Eliza yang makeup kan. Sebab dah selesa dengan dia, and dia makeup laju lepastuu tahan lama lepastuuu cantik and dia akan try follow apa yang kau request.

Masa awal awal dapat tarikh dinner , aku terus contact dia nak lock tarikh. Lepastu bagitahu dia nak make up ala Maleficent. Contour kena sharp bagi ilusi runcing (padahal dah bulat tu bulat laa haha) . Siap search dekat ig contoh omputih makeup ala Maleficent untuk Halloween, bagi dekat dia untuk reference. Hasilnya, cun elok! On point sangattt memang aku suruh dia makeup heavy and dark. Naikkan elemen elemen wajah ahli sihir sikit hahaha. Ramai cakap make up on point, yay thankyou Eliza 😍



So combination tanduk + baju + makeup menghasilkan seorang Maleficent wannabe.

So what did you guys think? Menjadi tak my character as Maleficent?

P/s : nak sewa kepak + tongkat juga mulanya tapi mahal oi RM150. Hm takpela takde kepak ke tongkat ke. Macam ni pun okay dah kan kan kan? Agak agak kalau sewakan ni ada orang nak tak? Eehehehe .










Related search : hijabi maleficent, maleficent pakai tudung, solekan maleficent, makeup ala maleficent, baju sewa maleficent, sewa baju maleficent, sewa baju dinner murah

Kedai Jubah/Abaya Feveret : Harga serendah RM30 , Design Cantik dan Boleh Terus Potong & Alter

Okay entry ni pendek je special untuk korang yang selalu tanya aku beli jubah cecantik selalunya dekat mana? Ramai ingat aku beli mahal but no gurl you're wrong! Seorang Farah ni sejenis cheapskate, dia tak beli benda memahal hahaha.

Percaya tak kalau aku cakap jubah jubah macam aku pakai dekat bawah bawah ni, range dari RM30 ke RM60 je? Dayyummm mur mur gila kan?







Aku tak reti nak differentiate tokey kedai tu arab ke, pakistan ke apa. Sebab dekat mata aku macam sepesen je deme ni. Yang best nya kat kedai ni, dia ada service potong kan terus jubah tu. Kot terlabuh ke, lengan meleret ke, dia boleh alter kan. Tapi simple simple jela. And dia buat pun kejap je. So dah jimat la dekat situ.

Aku sampai sekarang tak pernah nak ingat apa nama kedai ni. Tapi kalau nak cari senang je. Waze / Google je "Wong Solo Bangi", confirm jumpa sebab kedai dekat sebelah dia je .

Datang sini tak boleh rushing. Kena tenang tenang dan lek lek je. Rasa rasa banyak masa boleh la datang menyelam dekat sini. Sebab banyak gila jubah dia ada tapi kena belek satu satu. Macam konsep Bundle. Ada yang nampak macam terpakai, ada yang nampak tip top macam baru. Tapi dia claim baju baju ni semua rejected/defect. So kena check betul betul sebab kadang takde butang la, manik hilang la apa semua. Pastikan pembelian korang tu berbaloi. Walaupun dah murah, tapi taknak la beli baju yang damage dia melampau kan?

Time aku buat instastory pasal kedai ni haritu, ramai juga yang respond cakap selalu pergi kedai ni. Maksudnya femes gak la kedai ni rupanya. Tapi mostly setuju la abaya/jubah dekat sini cecantik.

Dekat sini jugakla aku beli baju untuk annual dinner aku haritu. Glam uols! Korang pun boleh dapat baju macam ni. Pergi je kedai tu and belek satu satu. InsyaAllah dapat yang cun cun.









Related search : Kedai jubah murah bangi, kedai abaya murah, abaya defected murah, abaya bundle, dekat mana nak beli abaya murah, abaya jubah arab, abaya arab cantik murah, tips gayakan abaya

Saturday, January 5, 2019

Muk By Victoria Home Melaka : Hotel Budget Friendly, Selesa & Lokasi Strategik di Melaka



Haluuu so untuk segmen #MyWeekendStory yang ni nak cerita pasal trip tiberrr ke Melaka minggu ni.

Disebabkan tiberr so mengharapkan Agoda jela untuk cari bilik. Lagipun bila cari dekat Agoda ni ada discount, and senang buat pembandingan harga. Aku pilih untuk cari dekat Agoda je instead of Trivago ke apa sebab

1. Aku dapat kumpul Point Max (convert to AirAsia Big Point)
2.  Somehow aku rasa harga dekat Trivago tu takde la murah mana. Dia dah markup kot sebab nak bayar iklan TV haha

Okay sebabkan aku sampai Melaka pun dah malam. So malas nak cari hotel fancy fancy & budget below RM100 je. And aku cari yang lokasi nya dekat tengah bandar. Sebab senang nak cari makan & jalan jalan dalam bandar.

So kalini pilih 

Muk By Victoria Home Melaka.


Hotel ni dari luar seni bina & design nampak unik. Ala ala seni bina warisan yang dah dimodenkan. Design dekat dalam pula ada campuran minimalis dan industrial. Cantik!