Monday, April 29, 2019

Taiwan Excellence Hi-Tech Week di Plaza Low Yat Padat Dengan Produk Inovasi dari Taiwan


Aku dapat tahu yang Taiwan Excellence Hi-Tech Week ni baru je start harini. Sebabkan aku dengan Hilmi pun tengah boring dekat rumah, bila aku ajak dia jalan jalan Plaza Low Yat, dia on je! Lagipun memang dia suka tengok barang barang gadget or tech ni. Alang alang tu boleh la explore teknologi terbaru kan?



Walaupun nampak space macam kecik, tapi sebenarnya ada total 55 produk yang di 'display' tau, dan kesemuanya daripada 24 company. Semua company ni memang from Taiwan. Ada produk yang fokus untuk gamers, tapi tu macam biasalah, ada monitor, mouse, extra storage semua tu. Tapi yang buat kitorang teruja extra sikit, bila tengok produk produk innovation for lifestyle.

KISS Mineral : 100% Pure Mineral Cosmetic, Trusted By Medical Doctors

Kita semua aware yang most conventional makeup ni gunakan chemicals. Memang la chemicals tu semua selamat untuk kulit tapi sebenarnya lah kan, dengan penggunaan excessive chemicals pada diri kita, untuk jangka masa panjangnya boleh memudaratkan kesihatan. 

Haritu masa pergi sesi table talk dengan KISS Mineral Makeup, baru rasa macam dapat wake up call. Yang sebenarnya conventional makeup gunakan banyak bahan kimia. Sebab tu biasanya kalau skin ada masalah jerawat, sensitif atau ada problem macam eczema dan psoriasis, doktor biasanya minta untuk pesakit elakkan daripada pakai makeup. Sebab somehow, makeup tu akan buatkan skin lagi irritate dan pori akan lebih tersumbat, yang mana resulting to more agresive irritations.


Pernah dengar about mineral makeup? Mineral makeup memang terkenal sebagai base makeup yang selamat dan sesuai untuk kulit sensitif. Ini kerana, mineral makeup dihasilkan daripada 'mineral based' , iaitu natural source (mineral stones etc) dan ianya bebas daripada potentially irritating chemicals, synthetics, fragrances, preservatives, parabens, gluten, oils, and waxes. Dan mostly mineral makeup ni mengandungi  Zinc oxide , yang mana work gentler on skin dan tak kan sumbatkan pori pori kulit. 

Antara jenama yang hasilkan produk berasaskan mineral ialah KISS MINERAL. 

KISS membawa maksud

  • Keep
  • It
  • Simple and
  • Safe






KISS Mineral Makeup claims that their products are :


  • No heavy metals
  • No petroleum
  • No toxin
  • No Gluten
  • No Parabens
  • No synthetic colours


And they used only 100% actual and natural minerals.
Produk diorang juga tak di test pada haiwan, so its cruelty free and it's vegan-friendly.

Antara bahan yang digunakan dalam produk KISS Mineral Makeup dan ianya bagus untuk kulit ialah :

MICA
- mineral yang digunakan berkurun lamanya. mempunyai characteristic yang membias cahaya (reflect) dan buatkan kulit nampak lebih cerah, dan appear smoother

TITANIUM DIOXIDE
- work as natural sunscreen

ZINC OXIDE
- anti inflammatory agent which helps to soothe skin. kalau skin tengah ada irritation/ jerawat , guna zinc oxide untuk kurangkan irritation tu

IRON OXIDE
- work as non toxic colouring

ULTRAMARINE BLUE
- widely used for pigmentation properties, and work to replace heavy metals

CALCIUM CARBONATE
- used in KISS Mineral Premium Setting Powder. Work as oil absorber and color retention agent. Help to keep oil at bay, prevent from skin appear oily or excessive shine.

================================================

KISS Mineral ada banyak products dah ranging from face base, blusher, lipstick and some eye some eye makeup termasuk eyeliner, eyeshadow and mascara. Tapi yang aku dapat untuk review cuma dua products. Foundation & Setting powder.




100% Pure Premium Mineral Foundation

Menariknya foundation KISS Mineral ni jenis powder tau. Mula mula aku heran jugak la macam mana nak evenly apply ni sebab kalau macam spesis compact powder tu senang la kan calit sponger and apply je. Tapi rupanya senang je nak apply foundation ni. Untuk senang apply, kena guna brush. Tapi brush ni dijual separately tapi kalau korang beli trial kit, memang dalam set tu ada sekali dengan face brush ni.

tap out product this much pun dah cukup


To use the foundation :

  • Tap sikit letak dekat lid
  • Lepastu letak brush tu dekat lid and tekan, buat screwdriver movement. 
  • Untuk bagi product evenly distribute dekat brush
  • And lepastu apply dekat skin dengan gerakan membulat

screwdriver movement


Foundation ni buildable coverage. Rasa rasa macam tak puas hati, boleh ulang lagi buat 3,4 layer. Aku biasanya pakai 4 layer sebab kulit nan helok dik. Banyak benda nak cover wakakak. Tapi coverage nya tak la se-full liquid foundation ya. Untuk cover dark circle atau acne marks/ scar digalakkan apply concealer dulu. This powder foundation also can work as concealer. Boleh apply guna smaller brush untuk focus dekat tempat nak conceal je. But for me, the conceal power tak cukup untuk tutup redness. Great for daily makeup. Sebab memang helps to brighten your skin. Kalau kalau skin kusam tu, memang cantik guna ni sebab nampak natural and buatkan kulit you nampak bermaya dan fresh. If yang ada breakouts , ada active acne ke apa, sesuai guna ni sebab ada zinc oxide tu. Boleh tolong subside kan your irritations. So overall, yang ni sesuai untuk daily everyday use. If skin memang flawless, no issue. but macam skin aku sendiri yang ada bump sana bump sini, requires more work la untuk cover everything.



100% Pure Premium Mineral Setting Powder



Setting powder ni digunakan untuk setkan foundation korang. Bagi lebih tahan lama and tolong controlkan oil. Also helps to regulate pH balance.

Setting powder ni takde shade. Satu code je, translucent. Cara guna boleh apply before or after foundation. Atau nak guna both before dan after foundation pun boleh. Lepas dah makeup 2,3 jam dan start nampak shine pada muka, boleh guna powder ni juga untuk blot out excess oil/ shine. Combo dua dua foundation + setting powder ni not bad juga la. Yang buat aku suka sebab both comes in travel friendly size. So nak sumbat dalam bag dan untuk touch up after solat tu lebih mudah .

================================================




So if korang ada masalah skin, tapi selalu merajuk dengan doctor sebab korang nak pakai makeup tapi doctor tak bagi, ha guna KISS Mineral ni. Sebab memang brand ni trusted by medical doctors and biasanya rasa aesthetician or dermatologist suggest untuk guna KISS Mineral. To know more about their products, boleh pergi dekat their official website : www.KISSmineral.com 

And boleh guna this code untuk dapat 10% off your purchase : farah10 

Also, you can check out their facebook page for latest updates :


Facebook : KISS Mineral



Wednesday, April 24, 2019

Elianto Make Up Membership Day | You Beli You Dapat Cash. Macam Mana Tu?



Nama Elianto rasanya semua orang kenal. Hello, sebelum Sephora tu masuk Malaysia, Elianto la tempat kita selalu try calit calit eyeshadow dekat tangan kan? At least for me la. Masa awal awal baru nak berjinak jinak nak main make up ni, Elianto la brand terawal yang aku selalu guna. Sebab masa zaman study study dulu, mana la mampu awak nak beli make up mahal mahal. Range harga produk Elianto pula semuanya berpatutan dalam RM20-RM50 je kalau setakat nak beli basic basic punya make up.



Tapi masa dulu aku selalu pergi Elianto yang warna hijau tu. Yang ada skincare sekali tu. Sekarang Elianto Make up dengan yang skincare tu dah di asingkan. Elianto Make up focus menjual produk kosmetik je. Aku lagi suka tema Elianto Make up ni sebab nampak clean dan exclusive, bertemakan hitam putih. Susun atur barang pun lebih cantik, senang nak main swatch swatch. Dan ada vanity table juga untuk kita cuba full face make up.



Haritu aku pergi Elianto Make up Membership Day di IOI Mall Puchong. Fokus pada hari tu ialah memberi peluang kepada orang ramai yang belum lagi mendaftar sebagai ahli, untuk mendaftar secara PERCUMA.

Tuesday, April 23, 2019

Victoria Sloane Lancarkan Koleksi Spring Summer 2019

Hello para wanita cantik sekalian yang membaca belog ini, tahulah bahawasanya , you're beautiful, and awesome! tak kisah apa warna kulit, apa size badan, kita semua cantikkkk. betul kann?

Gitu. Perenggan awal dimulai dengan ayat ayat positif ya. Baru lah perenggan seterusnya dibaca dengan hati yang senang dan gembira hehe.

Post kali ni bercerita pasal handbag. Bukan sebarang bag tapi dari jenama Victoria Sloane. Gitu, nama dia internasional ya adik adik, tapi tahukah anda ianya MALAYSIAN MADE wehooo! Pengasasnya ialah Rita Dato' Sosilawati dan minggu lepas, iols dapat jemputan untuk ke hari pelancaran koleksi Victoria Sloane yang terbaru iaitu koleksi "Spring Summer 2019" di The Majapahit @ Marc Residence, KLCC

Rita Dato' Sosilawati


Awalnya aku ingatkan majlis ni cuma dikalangan rakan media dan blogger je, tapi alangkah terkejut dan potatonya aku bila sampai, omgeeee ramainya artis! Perasaan dia seakan melangkah ke lounge tempat artis artis lepak before nak jalan dekat red carpet nak pergi malam anugerah tau. Even Rita sendiri pun cakap dia tak sangka ramai rakan artis dan media hadirkan diri pada hari tu. Memang meriah dan buatkan lagi meriah tu sebab ramai teruja tengok koleksi terbaru rekaan handbag Victoria Sloane. To be honest, mula mula tu aku macam agak sceptical. Fikir macam "ohh balik balik mesti design sama je" but nope, aku salah. SEMUA CANTIK OKAAAY?

In photo : Warwick handbag

Saturday, April 20, 2019

Terliur Tiap Kali Tengok Scene KDrama Makan BBQ? Takpayah Ke Korea, SeoulNami Korean BBQ di The Gardens Mall Ada!

Adakah korang sejenis layan K-Drama? Time time ada scene diorang makan barbecue daging, lepastu balut dalam salad, ada tak macam uuuuuu teringinnya nak makan macamtu!! Kalau ya, kita geng!

Aku selalu la telan air liur melayan K-Drama ni. Tengok dia sedut ramen dekat kedai runcit pun nampak tempting haha. Tapi part diorang selalu layan makan BBQ lepastu grill grill daging, sotong, ayam,  tu uii memang mengancam.

Aku perhati banyak je restoran berkonsepkan macam tu dekat Malaysia. Problemnya ialah, restoran restoran tu kebiasaannya mesti non halal. Non halal dari segi ada serve daging tak halal ke, atau sumber daging tu dari source tak halal ke, ataupun masakan ada campur alcohol. Potong stim kan? 

Tapi finally aku dah jumpa dah restoran Korean BBQ yang Halal ni. Memang bahan digunakan semuanya daripada pembekal yang bersijil halal, dan restoran ni pun tak serve alcohol. Dimana tu Faa? Ceritakan lah kepada kami *suara suara pembaca yang curious kahkah*

Baiklah, kini kita semua boleh nikmati Korean BBQ Halal di SeoulNami!


Saturday, April 6, 2019

Yuran Pengajian Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak Yang Rendah : Pekerjaan Segera di Singapura!


Institut CECE Buka Pengambilan Pelajar | Selaras dengan perkembangan sistem Pendidikan Awal Kanak-kanak yang pesat mutakhir ini, semakin ramai ibu bapa kini lebih mengutamakan konsep pembelajaran yang lebih profesional dan holistik pada peringkat pendidikan awal anak-anak mereka. Pendidikan prasekolah berperanan penting dalam keseluruhan sistem pendidikan kanak-kanak. Perkembangan mental kanak-kanak pada usia awal semakin dititikberatkan. 

Oleh demikian, permintaan untuk tenaga pengajar yang berkualiti serta profesional pada tahap perkembangan awal kanak-kanak adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan zaman sebelum ini.



Peringkat awal kanak-kanak merupakan fasa perkembangan intelektual dan asas perkembangan keperibadian seseorang insan. Pendidikan pada tahap awal ini amat penting bagi pembentukan persepsi dan nilai murni serta  penyemaian tabiat mulia dalam sanubari anak-anak kecil.

Dalam proses pembelajaran, kanak-kanak memerlukan seorang pendidik yang boleh membimbing mereka secara komprehensif. Maka, pengajar pada tahap pendidikan prasekolah wajiblah memiliki pengetahuan dan kemahiran pengajaran yang bertaraf tinggi.