Saturday, May 11, 2019

"Magika Raya 2019" Fashion Show Pertama ByHisDaisy, Bermatlamatkan Untuk 'Makes Kebaya Great Again'

Zaman kegemilangan kebaya dah lama lepas. Kalau boleh kita nak la 'Makes Kebaya Great Again'.  Macam yang kita biasa tengok dalam filem melayu lama lama tuuuu. Cantik cantik je kan diorang berkebaya, badan ramping bebenor. Tapi disebabkan peredaran masa, kebaya banyak dah dimoden kan. Sekali pandang tak rupa kebaya dah. Banyak yang dah di innovate jadi gaya peplum la, fishtail la. Nak dapatkan yang design original kebaya, bersulam cantik tu susah. Kalau ada pun, harga mesti cecah RM300-RM400.

Ada yang kata taknak berkebaya sebab segan, badan tak selim (aku lah tu hahaha). Nak pakai kebaya tu uhuii rasa macam confident level tu drop tergolek golek sebab risau kot ada lelemak derhaka tersembul . Nak nak lagi kalau pakai time raya. Bayangkan lah baru nak tunduk hidang air, uik apa yang bonjol dekat belakang tu hahaha (merujuk kepada lemak). Sadisnya hidupku T_T

Kalau boleh untuk kebaya tu nak la ada option. Option yang lebih muslimah gitew. Yang tak terlalu body fitting (nak bagi boleh sorok lemak) , tak nampak sexy, dan yang masih sesuai nak digayakan walaupun bertudung, serta ofcos la nak yang selesa. 

Sekarang ni, jenama kebaya yang ramai dok sebut sebut ialah ByHisDaisy . Byhisdaisy ni memang specialties dia menghasilkan kebaya je. Yang aku faham, kebaya dekat Byhisdaisy ni ada 2 jenis.

1. Kebaya
2. Kutubaru

Apa beza antara kebaya dengan kutu baru? Okay tengok gambar rajah di bawah hehe




Nampak tak beza nya? Kebaya biasanya cutting lebih loose, lebih labuh dan tak terlalu menampakkan bentuk badan. Labuh baju pun menutup punggung. Yang membezakan dua dua kebaya dan kutu baru ialah bahagian butang dekat dada tu. Ada tambahan kain di tengah. Kain tu menghubungkan sisi kiri dan sisi kanan pada bahagian dada dan perut. Dan cutting kutu baru biasanya lebih mengikut bentuk badan, beri ilusi bentuk badan yang cantik dan kebiasannya agak singkat. Selalunya paras setengah punggung.

Haritu aku dapat jemputan ke fashion show sulung Byhisdaisy yang dinamakan MAGIKA RAYA 2019 -  menampilkan beberapa koleksi raya 2019. Katanya belum habis release lagi semua koleksi raya. Yang ada masa fashion show tu cuma 3 collection je. Banyak rupanya koleksi ByHisDaisy tahun ni. Maksudnya lagi banyak lah pilihan korang untuk raya nii.

antara koleksi yang digayakan

Yang aku pakai ni Kebaya Sulam Qaleeda. Masa pakai ni Qaleeda belum release lagi. Insyaallah before raya ni memang release dah. Cantik sangat! sulamannya kemas dan nampak mahal. Tapi harga? Sangat mampu milik.





Masa fashion show haritu, majoriti yang datang semuanya berkebaya. Cantik sangat! Venue pula dekat The Stripes Hotel, setup semua nampak elegan dan eksklusif tambah pula ada background music yang bunyi macam enchanting sangat. Macam suasana datang kenduri kahwin zaman dulu dulu hehe. Tahniah diucapakan kepada team ByHisDaisy atas kejayaan laksanakan Fashion Show ni.





Founder ByHisDaisy ni kawan aku dari zaman study lagi. Cik Puan Syafnita ni memang kental kalau sebut bab berniaga. Aku ingat lagi zaman zaman dia jual tudung, drift dengan viva hitam dia tu haha. Sekarang , ByHisDaisy dah makin dikenali ramai. Aku tumpang happy untuk dia. She deserved it sebab memang beliau sejenis tak reti rehat k. Aku tengok pun naik penat haha sebab sentiasa produktif, sentiasa cari idea dan sentiasa nak upgrade diri. Congrats Kak Syaf! Semoga Byhisdaisy terus sukses!

===================================




Kesemua koleksi ByHisDaisy ni dijual berasingan. Top dan kain pario dijual berasingan. Yela kadang ada yang nak pakai kain sedia ada kan, so beli jela top sahaja. Tapi kalau ambil in set (combo) lagi berbaloi.

Cara cara nak order boleh pilih salah satu ;

1) Go to official Website [WWW.BYHISDAISY.COM.MY] 
2) Order from BYHISDAISY #bhdapprentice
3) BHD HQ at +60196061751 (whatsapp)
4) Walk-in to BYHISDAISY Showroom [Byhisdaisy HQ, Alam Damai, Cheras]

No 2 tu, nak order dengan aku pun boleh hehe sebab aku dah sign up sebagai BHDApprentice yeehuu!



So lagi sekali nak tanya,

Kalau nak cari kebaya cantik bersulam dan selesa, cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya harga mampu milik , cari dekat mana?

BYHISDAISY!

Kalau nak cari kebaya yang ada size up to XXL, material tak panas, warna cun cun dan kemasan jahitan nya memuaskan, cari dekat mana?

BYHISDAISY!





Okayy, pandaiii. Sila duduk hehe





Surya S Great Grain Minuman Padat dengan Bijirin Membekal Tenaga | Minum Masa Sahur Bagus ni!



Angkat tangan sikit, siapa sini asal breakfast je nak pekena nasi lemak? Roti canai banjir? Nasi dagang? Uhuii aku pun angkat tangan sekali hahaha lepastu complaint badan makin gemuk. Sendiri tak tengok apa sendiri makan lepas tu bising wakakaka. 

Kadang tu bukan sebab sedap semata mata kita makan benda benda ni, tapi sebab it is readily available. On the way pergi kerja, ada je orang meniaga nasi lemak along the road kan? Dah kalut kalut tu beli jela nasi lemak nya. Tak semak nak fikir dah nak breakfast apa.

Tapi kalau diberi pilihan, kita pun nak mulakan hari dengan makanan sihat kan? Nak kurus, nak badan sihat, taknak cepat kena darah tinggi ke apa kan? Tapi nak prepare masakan berkhasiat pagi pagi tu yang renyah, kan?

Now tak de alasan dah tak sempat nak breakfast atau prepare makanan berkhasiat, sebab Surya S Great Grain dah ada! 

Surya S Great Grain; Padat dengan kebaikan bijirin



S Great Grain ni mengandungi 18 jenis bijirin dan 5 jenis bahan istimewa makanan sunnah. 5 makanan sunnah tu termasuklah Madu, Buah Tin, Buah Zaitun, Habbatussauda & Delima. Setiap satu ni kalau nak beli sendiri, 100g pun dah mahal bebenor. Tapi S Great Grain ni cuma jatuh dalam RM2.70 je sepaket, tapi padat dengan pelbagai kebaikan.

S Great Grain sesuai diminum oleh semua golongan umur. Kanak kanak pun boleh. Even ibu mengandung pun sesuai. Tapi kalau rasa ragu ragu, boleh dapatkan nasihat doktor dulu. S Great Grain ni sesuai lah untuk diamalkan masa sahur bulan Ramadhan ni. Sebab memang bagus sangat untuk bekalkan tenaga.



Antara senarai bijirin yang terkandung dalam Surya S Great Grain ialah :


Red rice, red bean, mung bean, green bean, job's tear, lotus seeds, flaxseed, brown rice, corn, soya bean, wheat, millet, black sesame, walnut, apricot kernel, black bean, chia seed, glutinous rice, pomegranate extract, olive extract, black seed extract, honey extract, fig extract


Rasa dia macam mana? 

Rasa nya sedap! Mula mula aku sceptical juga kot kot la rasa dia macam aneh aneh ke, rasa susu sangat ke, or rasa macam ubat hehe. But surprisingly, rasa dia mild je. Tak terlalu manis. Sekali hirup macam rasa soya sikit, dua kali hirup macam Horlicks, lagi sekali hirup eh macam nestum pulak haha. Tak kisah lah tapi yang penting sedap. So budak budak pun contirm suka. 



Cara Penyediaan?

Cara nak sediakan Surya S Great Grain ni senang je. Cuma bancuh dengan air suam atau air panas. Kalau sejuk macam tak berapa umphhhh sangat. Aku suka minum masa tengah suam sikit. Rasa extra nikmat. Satu hari tak kisah nak minum berapa banyak sebab ni bijirin je tapi disarankan ambil la 2 sachet sehari .



Selain daripada untuk diminum, Surya S Great Grain ni boleh juga di bancuh untuk dijadikan kek atau dessert. Haritu masa media event S Great Grain ni, diorang hidangkan cupcake yang buat guna S Great Grain. Sedap! Tapi resepi nak buat cupcake tu aku tak sure pulak macam mana. Nanti aku try carikan kot kot korang berminat nak tahu k?

Surya S Great Grain ni boleh di dapati di semua cawangan Watsons seluruh Malaysia. Harga sepaket pula cuma RM39.90 dan ada 15 packs dekat dalam tu.  Selain daripada S Great Grain, Surya terkenal dengan Apple Cider Vinegar dia tau. Tu pun boleh didapati di Watsons. 

And jangan risau, Surya S Great Grain ni diyakini HALAL dan pengilangan mendapat status GMP, HACCP & MESTI. 



So , alang alang di bulan puasa ni, boleh la stock up Surya S Great Grain ni untuk sahur, gantikan roti atau pun nasi. Sambil tu boleh la kuruskan badan sekali hehe.

Selamat menyambut bulan Ramadhan gais!