Saturday, July 14, 2018

Tips Memilih Rumah Sewa Jenis Apartment (Newbies)

Finallyy! Setelah naik turun pergi sana sini view rumah, akhirnya dapat pun rumah yang berkenan dihati. And now dah nak masuk bulan ke 5 duduk sini. Walaupun sewa je, (insyaAllah ada rezeki dapat beli rumah sendiri pulak nanti) tapi tetap kena lah ambik berat semua aspek bila nak pilih rumah ni. Jangan main belasah jeeee

Sebelum ni, family ke sedara mara takpernah ada yang duduk rumah high rise/apartment etc. Semua teres je. Jadi bila nak cari rumah spesis apartment ni, banyak benda kena ambik tahu tau.

Makanya meh la I share sikit Tips Memilih Rumah Sewa jenis Apartment (tips dari newbies ni tau. Kalau salah jangan lemparkan tohmahan plis)



Tips Memilih Rumah Sewa Jenis Apartment 



1. Pastikan pergi dan view sendiri rumah tu. 

Jangan harapkan semata mata pada gambar yang diberi. Gambar boleh menipu ye wak. Lagi lagi yang dalam Mudah.my

2. Cuba set appointment untuk view rumah pada waktu malam. 

Dengan cara ni, korang boleh nampak dengan jelas keadaan sekeliling rumah tu. Memang terpancar lah haru biru tunggang terbalik orang parking kereta apa semua macam mana. If datang pagi, semua kelihatan indah hajee. Tapi waktu malam laa semua kebenaran tu keluar haha.

Dekat area selangor KL ni banyak pak awang hitam, siang siang taknampak diorang ni. Bila malam baru boleh tahu berapa ramai duduk situ. Kalau boleh nak elak duduk tempat tumpuan diorang ni sebab for safety reasons. Hm bersangka buruk tu tidak baik, tapi adalah lebih baik untuk berjaga jaga. Tak gitchu?

3. Lokasi Parking



Masa view tu, minta untuk dia tunjuk kan parking juga (kalau condo/apartment with allocated parking). Sebab ada setengah tu parking yang dah sekali dengan rumah, dia sewa kan kat orang. So sometimes korang kena sewa petak parking orang lain pulak. And kadang tu tempat parking gilo jauh dari rumah, takpun dekat kawasan terpencil. Depends la korang punya preferences camne. In my case, alhamdulillah kitorang dapat parking dekat dengan lift. So nak angkat barang apa semua senang je


⋆› ι'м נυѕт ѕσмє ∂υмв кι∂ тяуιиg тσ кι∂ муѕєℓf тнαт ι'νє gσт ιт αℓℓ тσgєтнєя ‹⋆
Kalau parking camni, tak berani wey



4. Nego harga sewa/ Deposit

Bila tanya harga, cuba la tanya if sewa lama, dapat tak kurang? Biasanya kalau lagi lama contract lagi tuan rumah boleh consider harga sewa. Paling tak pun, diorang boleh lowerkan deposit. Deposit bila nak bayar tu cam nak tercirit juga. Untuk kes kitorang, macam biasalah 2+1+1 month utilities. So end up dekat RM5000 juga awal awal tu keluar duit. Fuh peluhh mak!

p/s : Kalau nak sewa rumah , with low/ no deposit, try survey dekat SpeedRent . Download apps SpeedRent and boleh view dekat situ . Tapi mostly untuk rumah area Klang Valley and bandar bandar besar sekitar KL, Selangor

Image result for speedrent

5. Monthly Maintenance

Confirmkan semula, siapa yang akan bayar monthly maintenance. Sebab ada setengah tuan rumah ni, dia suruh kita bayar maintenance. Yang bagusnya diorang la yang bayarkan. Tapi untuk indah water tu, sendiri punya maintenance sila bayar. Pandai berak pandai bayar tau haha. Takfaham betul manusia yang taknak bayar service cebok ni.




Okay tambah lagi 1 tips bila dah dapat rumah and nak start pindah pulak




6. Approval daripada management untuk angkut barang

Make sure korang tanya management macam mana diorang punya rules untuk angkut angkut barang by lorry. Sebab in my case, masa tu hari Ahad. Sebab aku tak pernah hayat duduk condo. Hilmi pun tak pernah, kitorang taktahu yang hari Ahad lori takleh masuk hantar barang sebab takde approval dari management.


End up kitorang terpaksa minta lori parking luar and angkat barang guna troli. Berkishappp tau angkat barang dari luar hahahahaha. Nasib baik barang tak banyak. Setakat katil, tilam, almari and meja study je. Cuba kalau angkut satu rumah punya barang? Mau tercirit lagi wey.

Nasib baik barang tak banyak. Masa ni katil and tilam tak naik lagi

So itulah dia cerita based on my experience. Seronok sebab rasa wahh dewasanya dah kawen dah duduk rumah sendiri. Tapi hati ni tetap terpaut pada rumah landed hehehe. Boleh tanam tanam serai and daun kari lol. Takbest tanam dalam pasu. Takpela ada rezeki nanti pindah rumah landed pulak. Rumah area damansara ni kalau landed memang mahal wey. So takpe, kumpul duit lagi, tunggu beli terus. Amin aminn, korang tolong aminkan sekali k. Masehh




Related search : tips pilih rumah sewa, cara pilih rumah sewa apartment, condo murah selangor, rumah sewa damansara, rumah sewa kota damansara, condominium damansara, apartment murah damansara, cara dapatkan harga murah sewa, tips duduk apartment, tips duduk condo, condominium pelangi, pelangi damansara apartment, tips nego sewa rumah, cara dapatkan rumah sewa murah

Kitsui Pimple Away : Mengandungi 3 Bahan Aktif Untuk Singkirkan Jerawat

Hello , I'm back nak mengotakan janji manisku untuk review Kitsui Pimple Away pulak .

Masalah jerawat ni normal je untuk kita kita yang dalam lingkungan umur belasan sampai 20s . Tapi jadi tak normal bila terlampau pesat pulak pertumbuhan dia tu . Yang tak bestnya, kalau jerawat tu datang sekejap sekejap takpe. Ni dah datang, duduk lama lama pulak . Tak reti reti nak blah haha . Buat sedap dia je menempek dekat muka lama lama kan? Bila dah hilang, ada tinggal parut pulak . Grrrr!

Kalau dah penat pakai topical product, yang sapu sapu pada kulit . Boleh cuba ambik product secara orally pulak (makan) . Biasanya kalau jerawat teruk teruk, bila jumpa dermatologist , diorang akan suggest ambil pil Accutane. Tapi kalau tak silap yang tu , akan ganggu proses kehamilan . So siapa yang bercadang nak TTC ke, tak boleh ambik Accutane . Pernah juga baca dekat Reddit, omputih sana kalau nak kawal masalah hormonal Acne diorang , diorang amalkan makan Pil Perancang . Sebab pil perancang ni bantu kawal hormon kita .

Untuk anak dara tak kawen lagi , bila sebut pil perancang ni rasa gerunnnnn pulak

"Apeni I tak kahwin lagi, masih dara mana boleh ambil pil perancang"

Hee padahal takde masalah pun cumanya takut persepsi orang lain yang cenderung untuk fikir bukan bukan bila dapat tahu orang tu ambil pil perancang . 

Kan kan kan?

So sebagai alternatifnya , kalau tak nak ambil pil perancang , tak mampu nak consult dermatologist , I nak suggest Kitsui Pimple Away .

Suplemen yang fokus pada masalah pimple sahaja . Macam post before this : Kitsui Whitenin B.B Drink Super Hydrolyzed Vit C , specially untuk cerahkan kulit and revitalize . Bagi kulit tak kusam, minimize pores etc . Tapi Pimple Away ni, khas untuk korang yang concern for Pimple/Acne problems .




Kitsui Pimple Away 

Ingredients :

Alpha Lipoic, Tricalcium Phosphate, Vitamin C+


What it claims :

- Mengecilkan ruang pori.
- Mencegah dan menghilangkan jerawat.
- Membaiki strukur kulit ( hilang parut ).
- Mengatasi masalah kulit berminyak.
- Mengatasi kulit berjerawat bengkak dan bernanah.
- Menghilangkan ‘blackheads & whitehead’ di muka.
- Mengurangkan kemerahan kesan dari keradangan.


Texture / Product form :

Serbuk , dicampur dengan air



Packaging : 

Satu kotak ada 15 packs (10g)



Rasa/ Cara Pengambilan :

Well, mana mana suplemen serbuk pun camni la jugak cara bancuhnya . Kalau nak sedap bancuh lah dengan air sejuk . tapi kalau air sejuk jadi berketul sikit . Better letak sikit air suam, lepastu baru topup air sejuk . Boleh ambil 2 sachet satu hari untuk kesan optimum seawal 7 hari


Price :

RM38.80


----------------------------------------------------

First sekali, beli la produk apa pun , always look up for it's ingredient. Tengok senarai ingredient tu, bermula dengan apa . Kalau bahan tu disenaraikan paling awal, or yang pertama, maknanya peratusan besar produk tu mengandungi bahan yang di senaraikan tu . Macam Pimple Away ni , first ingredients ialah Alpha Lipoic . Bunyi macam gerun tapi sebenarnya tak . Alpha Lipoic ni sebenarnya one of good substance yang sangat membantu dalam merawat & mengawal masalah jerawat 

How?


Alpha Lipoic ni ada banyak lagi benefit including ;

- Powerful antioxidant
- has mild anti-inflammatory properties
- membantu for anti-aging process
- bantu untuk singkirkan toxic heavy metals from our body

So, agak tak keterlaluan la untuk Kitsui ni claim, result boleh nampak dalam 7 hari . Cause it's possible with the right ingredients .

Next ingredients , Tricalcium Phosphate. Bahan ni widely used in cosmetics, commonly found untuk buat makeup . Tapi boleh juga used orally (makan) , and diluluskan FDA as safe to be used as cosmetics & food .

Fungsi Tricalcium phosphate ni pulak, lebih kepada untuk bantu eliminate wrinkles, facial expression line, dan juga untuk hilangkan parut kesan jerawat . Tricalcium phosphate jugak berfungsi untuk stimulate collagen production pada kulit kita . Bagi kulit lebih anjali kuch kuch hota hei gitu .

Combination Alpha Lipoic, Tricalcium phosphate tambah pulak dengan Vitamin C, memang ngam dah untuk acne cure. Tapi kena kenal pasti juga, mungkin korang ada masalah dengan dairy and sugar intake? Sebab ada setengah orang bila minum susu ke or dairy, or makan benda manis over skit terus naik jerawat. So kena alert tau tengok changes pada muka korang , supaya boleh tahu mana punca jerawat tu datang , so mudah la nak control .


Overall Review

My skin tak ada masalah jerawat teruk sangat (Alhamdulillah) , but I do have orang panggil jerawat pasir dekat area tepi tepi muka yang line pakai tudung tu . Maybe sebab peluh kot , jadi cenderung untuk tumbuh area tu je . Sepanjang tempoh pengambilan, jerawat pasir tu almost hilang and kulit dekat bahagian tepi dagu , and pipi area tudung tu lishinn weyy . but sorry takde gambar sebab macam dah nak ke kawasan leher / nampak hair line so takboleh ambik gambar.

But for me, yang masalah jerawat sikit sikit ni pun sab sab soi je boleh hilang, macam mana pulak untuk problem jerawat yang lebih serious?

So ada jalan jalan baca blog lain yang buat review, and I saw review kak Irrayan buat pasal Pimple Away ni , memang jaw dropping. Dia ada problem jerawat dekat atas dahi (which most of you have, area t-zone) , and in 2 weeks, clear dah jerawat dekat dahi dia . Which is impressive  kan kan?

Photo credit ; http://www.irrayyan.com
BEFORE

Photo credit, http://www.irrayyan.com
AFTER


My oh myy, suka tengok dah lishinnnn dahi dia . For full review, boleh baca dekat sini ; 


So, tak salah nak cuba . Kalau dah sapu itu ini tak jalan , try lah orally pulak . Daripada minum suplemen yang bahan bercampur aduk tu, better ambik Kitsui Pimple Away yang specially formulated to cure acne ni . Supaya tak menyimpang dari jalan yang benar haha .


Boleh beli dekat Watsons and Guardian tau . Tak mahal pun.


Good luck guys! I doakan korang yang ada masalah jerawat tu, dikurniakan kulit flawless gebu tak lama lagi. aminnnn





Side note :


  • Semua product Kitsui dapat kelulusan KKM
  • Dah ada di pasaran Malaysia since 2004
  • Tersenarai dalam Super Health Brand
  • Only available at Guardian  & Watson

  • Untuk masalah jerawat sila pantang susu, makanan bergoreng dan kicap soya.
  • Elakkan pengambilan kefein sbb boleh mempercepatkan penuaan.
  • Masa period better stop sbb sistem pnyerapan badan masih lemah jd bazir jika minum.
  • Boleh jarakkan waktu pengambilan selama 5 jam jika ambil ubat dari hospital/klinik.
  • Sesuai diambil selepas kandungan/baby yg berusia 4 bulan keats utk ibu mengandung/ ibu mnyusu.
  •  Amalkan minum air masak 2-3 liter utk kesan terbaik.


Website: www.kitsui.com.my
Facebook: kitsuimy
Instagram: kitsuimalaysia






Related search : Kitsui whitenin bb okay ke, kitsui okay ke, kitsui selamat, kitsui untuk ibu mengandung, kitsui ibu menyusu boleh minum ke, kitsui untuk kurus, kitsui untuk cerah kulit, kitsui untuk masalah jerawat, suplemen jerawat murah, suplemen mencerah murah dan selamat, suplemen putih kulit murah dan selamat, kitsui berkesan, kitsui ok ke, produk kitsui mana yang bagus , kitsui pimple away untuk jerawat, suplemen untuk jerawat, ubat jerawat, supplement jerawat, produk apa untuk masalah jerawat, cara hilangkan jerawat, petua jerawat, cara hilangkan parut jerawat, kitsui malaysia

Friday, July 6, 2018

Kitsui Whitenin B.B Drink Super Hydrolyzed Vit C Review





Dah lama nak cerita pasal Kitsui ni tapi ada je masalahnya . Delay delay jadi lamaa pulak . Haritu dah ada up video dekat instagram , lepastu janji nak update blog. tapi janji dicapati pulak omg kejinya .

Setiap kali pergi Watsons, selain daripada section cosmetics & skincare, aku paling suka duduk bertapa dekat section supplement . Suka belek belek tengok supplement untuk kesihatan , supplement untuk kurus , supplement untuk kulit . Biasanya kalau untuk kesihatan tu standard lah kita tengok macam Primrose oil ke, fish oil, vitamin c, semua tu . Untuk bab kecantikan pulak, yang aku perasan paling banyak brand Kitsui punya .

Wednesday, July 4, 2018

KFry Urban Korean : Cawangan Seterusnya di One Utama, Bandar Utama?


Setelah patplohjuta kali cuba nak makan kfry ni, tapi asyik fully booked je. Finallyyyy kitorng dapat jugak makannn!