Thursday, January 17, 2019

2 Tahun Tunggu Akhirnya Dah Cabut Braces!

Setelah 2 tahun setengah, sekarang dah boleh buka braces!

Yahuu. Ekceli patutnya doctor estimate dalam 1 tahun setengah je tapi gigi aku lambat gerak, plus aku asyik skip appointment wakakak memang makin lambat la settlenya.

Rupanya nak buka braces ni lagi hazabbb daripada masa pasang. Jenuh doctor nak cabut benda yang dah memang melekat dekat gigi kau selama 2 tahun. Time dia nak cabut bracket tu aku rasa macam gigi sekali dengan otak dan kewarasan aku sekali tercabut. Sakit wey hahaha . Tapi bila dah cabut tu fuh lega!

Masa dah siap cabut tu, doctor bagi aku tengok cermin, rasa macam eeee buruknya haha . Bukan gigi yang buruk tapi sebab rasa muka nampak pelik without braces. Bila dah otw balik, dalam kereta selfie selfie baru lah mula terima perubahan baru and sukakan condition gigi yang sekarang. Dah rata dan tersusun cantik. Idok la kona kona senget benget macam gigi lama dulu haha. Aku nak letak gambar lama dulu pun segan weh . Orang kata tak baik buka aib sendiri wakakakaka .

So dengan itu, sekian pelaburan saya untuk mendapatkan gigi cantik. Braces aku pakai jenis Damon metal braces . Self ligating type. Aku lupa la pulak nak ambik gambar comparison jenis jenis braces dekat klinik tadi. Tapi tak silap sekarang harga dalam RM5K kot. Jenis self ligating ni lagi cepat bergerak compared dengan traditional braces yang warna warni orang pakai. Cuma yang ni takde la ko nak berangan pakai getah warna warni sebab takde. Ko cuma pakai power chain warna kelabu yang kelamaan bertukar hijau kekuningan yang seakan lumut tepi akuarium .

Image result for self ligating vs conventional braces
Kiri; self- ligating . kanan; traditional/conventional brace

Bab sakit, sepanjang aku pakai braces ni setakat sakit kepala la kot awal awal tu. Bila doctor tukar wayar & power chain. Tiap kali lepas appointment mesti macam nak cabut kepala letak tepi jap sebab sakit gigi kena tarik. Tapi kalau makan pain killer boleh control sakit tu. Yang hazab time nak mengunyah. Tapi aku sempoi je belasah makan benda keras. Bracket tu ada kot 3,4 kali tercabut. First time tercabut sebab makan ciken wing IKEA wakaka . Nasib tak tertelan bracket tu, kalau tak haruuu.

Image result for damon braces with power chain
nampak tak bahagian bawah gigi macam ada getah lilit besi? tu la powerchain. kuat woo dia tarik gigi kita. tiap kali tukar power chain, tiap kali tu rasa nak demam haha. nak tarik nafas pun rasa berdosa sebab ngilu gigi and sakit kepala

last selfie with braces


So demikian lah tamat kisah si Farah bergigi besi. Special thanks to Dr Raymond untuk sepanjang 2 tahun ni bersabar dan bertabah dengan aku yang ikut suka appointment skip skip, countless drama bracket tercabut, dan melayan progress gigi yang slow . Thanks Doctor . Makanya siapa berniat nak buat braces tu, nasihat aku..

Takyah lahhh sakit kot! Hahahahaa

Tapiii berbaloi! Puas hati! Dan yang bestnya aku recommend buat dekat Dr Raymond ni sebab dia soft spoken gila. Bila macam ada pressure or dia nak tekan kuat ke apa mesti cakap "sorry ya, tekanan sikit" . Lepastu selalu buat kita selesa & dia buat apa apa pun lembut je tak kasar. Suruh buka mulut luas luas pun cakap elok elok. Walaupun aku secara tak sedar asyik tertutup tutup mulut, tapi dia sabar je minta aku nganga luas lagi.




K la nak service tiptop , harga pun berpatutan, boleh pergi Klinik Dr. Ray & Partners dekat Cheras okay? Sebut nama aku tau kot kot ada dia nak bagi affiliate ke hakhakhak.

Tunggu rajin sikit nanti aku buat FAQ pasal braces untuk rujukan korang yang teringin nak buat braces ok?

Last but not least;



HELOK TAK GIGI SIS?
























related search : wajib pakai retainer lepas buka braces? , sakit tak pakai braces, pengalaman pakai braces, berapa kos braces, berapa harga pakai braces, klinik murah braces, pakai braces cepat gerak, jenis braces yang bagus, klinik braces ampang, klinik braces kl, klinik braces cheras, klinik braces selangor, jenis jenis braces, braces warna warni, procedure pakai braces, cara cara pakai braces, langkah langkah pakai braces, pakai braces sakit ke, braces apa kurang sakit, jenis gigi perlu pakai braces, pakai braces kena cabut gigi, pakai braces tak cabut gigi, braces gigi jarang, braces gigi berlapis

1 comments:

  1. With or without braces pun Farah dah cantik sangat tau! Alhamdulillah walaupun gigi ni takda lah teratur sangat but tak memerlukan khidmat braces lagi lah. Pernah nak try buat tapi free free kena sound dengan ibu sendiri haha! xx

    lenne | blog

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...