Monday, April 29, 2019

KISS Mineral : 100% Pure Mineral Cosmetic, Trusted By Medical Doctors

Kita semua aware yang most conventional makeup ni gunakan chemicals. Memang la chemicals tu semua selamat untuk kulit tapi sebenarnya lah kan, dengan penggunaan excessive chemicals pada diri kita, untuk jangka masa panjangnya boleh memudaratkan kesihatan. 

Haritu masa pergi sesi table talk dengan KISS Mineral Makeup, baru rasa macam dapat wake up call. Yang sebenarnya conventional makeup gunakan banyak bahan kimia. Sebab tu biasanya kalau skin ada masalah jerawat, sensitif atau ada problem macam eczema dan psoriasis, doktor biasanya minta untuk pesakit elakkan daripada pakai makeup. Sebab somehow, makeup tu akan buatkan skin lagi irritate dan pori akan lebih tersumbat, yang mana resulting to more agresive irritations.


Pernah dengar about mineral makeup? Mineral makeup memang terkenal sebagai base makeup yang selamat dan sesuai untuk kulit sensitif. Ini kerana, mineral makeup dihasilkan daripada 'mineral based' , iaitu natural source (mineral stones etc) dan ianya bebas daripada potentially irritating chemicals, synthetics, fragrances, preservatives, parabens, gluten, oils, and waxes. Dan mostly mineral makeup ni mengandungi  Zinc oxide , yang mana work gentler on skin dan tak kan sumbatkan pori pori kulit. 

Antara jenama yang hasilkan produk berasaskan mineral ialah KISS MINERAL. 

KISS membawa maksud

  • Keep
  • It
  • Simple and
  • Safe






KISS Mineral Makeup claims that their products are :


  • No heavy metals
  • No petroleum
  • No toxin
  • No Gluten
  • No Parabens
  • No synthetic colours


And they used only 100% actual and natural minerals.
Produk diorang juga tak di test pada haiwan, so its cruelty free and it's vegan-friendly.

Antara bahan yang digunakan dalam produk KISS Mineral Makeup dan ianya bagus untuk kulit ialah :

MICA
- mineral yang digunakan berkurun lamanya. mempunyai characteristic yang membias cahaya (reflect) dan buatkan kulit nampak lebih cerah, dan appear smoother

TITANIUM DIOXIDE
- work as natural sunscreen

ZINC OXIDE
- anti inflammatory agent which helps to soothe skin. kalau skin tengah ada irritation/ jerawat , guna zinc oxide untuk kurangkan irritation tu

IRON OXIDE
- work as non toxic colouring

ULTRAMARINE BLUE
- widely used for pigmentation properties, and work to replace heavy metals

CALCIUM CARBONATE
- used in KISS Mineral Premium Setting Powder. Work as oil absorber and color retention agent. Help to keep oil at bay, prevent from skin appear oily or excessive shine.

================================================

KISS Mineral ada banyak products dah ranging from face base, blusher, lipstick and some eye some eye makeup termasuk eyeliner, eyeshadow and mascara. Tapi yang aku dapat untuk review cuma dua products. Foundation & Setting powder.




100% Pure Premium Mineral Foundation

Menariknya foundation KISS Mineral ni jenis powder tau. Mula mula aku heran jugak la macam mana nak evenly apply ni sebab kalau macam spesis compact powder tu senang la kan calit sponger and apply je. Tapi rupanya senang je nak apply foundation ni. Untuk senang apply, kena guna brush. Tapi brush ni dijual separately tapi kalau korang beli trial kit, memang dalam set tu ada sekali dengan face brush ni.

tap out product this much pun dah cukup


To use the foundation :

  • Tap sikit letak dekat lid
  • Lepastu letak brush tu dekat lid and tekan, buat screwdriver movement. 
  • Untuk bagi product evenly distribute dekat brush
  • And lepastu apply dekat skin dengan gerakan membulat

screwdriver movement


Foundation ni buildable coverage. Rasa rasa macam tak puas hati, boleh ulang lagi buat 3,4 layer. Aku biasanya pakai 4 layer sebab kulit nan helok dik. Banyak benda nak cover wakakak. Tapi coverage nya tak la se-full liquid foundation ya. Untuk cover dark circle atau acne marks/ scar digalakkan apply concealer dulu. This powder foundation also can work as concealer. Boleh apply guna smaller brush untuk focus dekat tempat nak conceal je. But for me, the conceal power tak cukup untuk tutup redness. Great for daily makeup. Sebab memang helps to brighten your skin. Kalau kalau skin kusam tu, memang cantik guna ni sebab nampak natural and buatkan kulit you nampak bermaya dan fresh. If yang ada breakouts , ada active acne ke apa, sesuai guna ni sebab ada zinc oxide tu. Boleh tolong subside kan your irritations. So overall, yang ni sesuai untuk daily everyday use. If skin memang flawless, no issue. but macam skin aku sendiri yang ada bump sana bump sini, requires more work la untuk cover everything.



100% Pure Premium Mineral Setting Powder



Setting powder ni digunakan untuk setkan foundation korang. Bagi lebih tahan lama and tolong controlkan oil. Also helps to regulate pH balance.

Setting powder ni takde shade. Satu code je, translucent. Cara guna boleh apply before or after foundation. Atau nak guna both before dan after foundation pun boleh. Lepas dah makeup 2,3 jam dan start nampak shine pada muka, boleh guna powder ni juga untuk blot out excess oil/ shine. Combo dua dua foundation + setting powder ni not bad juga la. Yang buat aku suka sebab both comes in travel friendly size. So nak sumbat dalam bag dan untuk touch up after solat tu lebih mudah .

================================================




So if korang ada masalah skin, tapi selalu merajuk dengan doctor sebab korang nak pakai makeup tapi doctor tak bagi, ha guna KISS Mineral ni. Sebab memang brand ni trusted by medical doctors and biasanya rasa aesthetician or dermatologist suggest untuk guna KISS Mineral. To know more about their products, boleh pergi dekat their official website : www.KISSmineral.com 

And boleh guna this code untuk dapat 10% off your purchase : farah10 

Also, you can check out their facebook page for latest updates :


Facebook : KISS Mineral



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...