Friday, December 7, 2018

Renoskin Oryza Liquid Soap : Pembersih Untuk Kulit Sensitif dan Mengawal Eczema

Tahu tak kulit korang jenis apa? As for me, my skin type is combination oily. Dia macam ada area kering, ada area berminyak. Sebenarnya bila kulit combination ni lagi celaru sikit bila nak cari skincare. Sebab certain targetted area nak kena treat untuk hydrate kan lagi, and certain area pulak nak kena kawal sebum production.

Tapi sepening pening nak layankan kulit jenis combination ni, lagi mencabar sebenarnya nak tackle masalah kulit sensitif. Kalau dah sensitif ni, tak kena cara mesti boleh break out kan kulit.

Kalau nak tahu, antara penyebab utama kulit korang jadi sensitif ialah disebabkan oleh over cleansing.

Over- cleansing


Dekat top based kulit kita, ada lapisan minyak tau. Lapisan minyak ni berfungsi untuk jadi barrier. Nak halang daripada ancaman faktor luaran yang rosakkan kulit, dan untuk protect yang bahagian dalam. Biasanya kalau kulit start jadi sensitif, it's most likely your oil layer tu dah pun diceroboh .

Dan salah satu punca jadi macamtu ialah disebabkan "over cleansing" atau orang melayu kata "terlebih cuci" . Kadang tu ada yang cuci muka sampai 4,5 kali satu hari sebab korang ada mindset yang fikir "lagi banyak kali aku cuci muka, lagi floles laa kulit ini" . Tapi ternyata teori itu salah ye.

Sebab kadang tu dalam cleanser yang korang guna tu ada bahan yang mungkin terlalu 'keras' untuk kulit korang. Cleanser biasanya kena cari yang bebas bahan bahan yang mungkin triggers sensitivity kulit tu. Contohnya elakkan cleanser yang ada bahan Alcohol, Paraben, SLS & mengandungi fragrance.

Salah satu cleanser yang lembut dan sesuai untuk korang yang berkulit sensitif, boleh cuba Renoskin Oryza Liquid Soap


Oryza Liquid Soap


Produk daripada Renoskin sekarang dah makin dapat perhatian ramai. Jenama ni memang memfokuskan untuk golongan yang bermasalah kulit sensitif. Yang bagusnya, produk Renoskin ni multipurpose. Tak semestinya setakat guna untuk muka je, boleh apply dekat badan jugak.

Sebelum ni aku pernah cuba diorang punya Medic Serum pernah review dulu dekat post ni :   ada banyak testimoni terkumpul yang menunjukkan Medic Serum ni berkesan untuk tackle problem kulit sensitif dan eczema.

Kali ni, lagi satu produk Renoskin yang jadi pilihan ramai, dia punya Oryza Liquid Soap pulak.

Bahan bahan dalam cleanser ni semua bersifat mild je. Maksud 'mild' tu lembut, tak harsh so sangat sesuai untuk yang bermasalah kulit sensitif. Meaning to say, baby pun boleh guna sebab very gentle. So anak anak kecil yang ada masalah eczema , boleh ikhtiarkan guna ni. Pair kan sekali dengan Medic Serum insyaAllah eczema boleh beransur pulih.

===========================================

U L A S A N 
(Review)

===========================================

Harga :
RM52 (SM) / RM56 (SS)

Size :
300ml in pump bottle 
(average RM17.30/100ml)

KKM Registration number :
NOT 180701868K


Notable ingredients :

  • Aqua (Air)
  • Saponified Pure Oryza Sativa Oil (Rice Bran)
  • Pure Coconut Extract
  • Therapeutic Rosemary Herbs Extract
  • Vitamin E
  • Vitamin B6
  • Vegetable Glycerin (act as humectant) *compare dengan jenis sabun yang lain, sabun berasaskan glycerin lagi lembut/ gentle untuk kulit.
  • Premium Bofareira Herbs Extract
  • Essential Fatty Acids (EFAs)




What it claims :

RenoSkin Oryza Liquid Soap is a smooth and moisturizing cleanser, specially designed for sensitive skin. Every cleanse with Oryza Liquid Soap is a therapeutic experience for you and your skin.


SPECIAL: Rice Bran Oil one of the highest source of Natural Vitamin E and Oryzanol, recognized as an effective nutrient for the skin.


NATURAL: Made from premium quality Natural Oils Oryza Liquid Soap is smooth and luxurious with no thickeners, synthetic detergents or preservatives, as none of the ingredients are genetically modified.


SMOOTH AND MOISTURIZING: The vegan ingredients are combined with pure oil liquid soap base for a rich, emollient lather and a moisturizing after feel.
  • Formulated for Sensitive Skin Type
  • Steroid Free
  • Fragrance & Colorant Free
  • Paraben Free
  • Mercury Free
  • Ministry of Health Malaysia Approved (KKM) - (NOT 180701868 K)
  • GMP Product
Texture :

Texture cleanser ni very runny. In liquid form, somewhat macam oil . Bila in contact dengan air akan emulsify dan tarik keluar kekotoran yang ada pada permukaan kulit. Berfungsi pretty much the same macam oil cleanser yang kita guna for double cleansing. Tak banyak buih yang dihasilkan, which is good sebab kulit sensitif tak sesuai guna produk yang hasilkan banyak buih. Sebab biasa produk ada buih ni mengandungi Sodium Lauryl Sulfate (SLS) and kebanyakan yang kulit sensitif akan alami radang kalau guna produk ada bahan ni.

Cara penggunaan :

Cara guna simple je. Macam normal guna cleanser biasa. Cumanya kalau rasa tak best takde buih, boleh try pump lebih sikit untuk bagi kepuasan masa mencuci muka tu haha .

Basahkan dulu muka dengan air, lepastu pump sikit, dan sapu rata + buat urutan membulat.






My thoughts/ review :

Sebabkan dah terbiasa dengan cleanser yang berbuih, awal awal jadi kekok sikit guna cleanser ni. Oryza ni ada satu bau yang macam menyegarkan. Rasanya bau ni datang daripada herba ekstrak rosemary. Some people claim that they can sense coconut note, but not for me. Takde bau coconut sangat. Dia macam bau hospital sikit wakaka ala takreti explain lah but good thing is, bau tu tak kuat dan tak melekat dekat kulit untuk jangka masa lama. 

After washing punya experience pulak, tak strip off. Muka tak rasa tegang/ ketat . Meaning that, cleanser ni non drying. So untuk yang kulit sensitif jenis dry, sesuai la guna ni. Dari segi harga, not bad sebab datang dalam saiz besar, 300ml . Makan masa juga nak habis guna ni. Bila dah kira kira, average macam RM17 per 100ml. Mungkin agak pricey untuk normal cleanser dekat kedai, but since this one is medicated ones, I considered this as affordable.

Conclusion, untuk kulit yang tak bermasalah sangat, mungkin tak berapa nampak kesan tu dalam masa pendek. Tapi kalau korang jenis kulit yang ada gatal gatal, result can be seen immediately. Sebab aku ada cuba cuci betis (dekat situ ada kawasan kulit kering dan gatal) , biasanya kalau lepas mandi memang gatal. Tapi cuci guna oryza liquid soap ni, gatal tu bearable. Kena amalkan selalu insyaAllah akan completely heal/ hilang.

Fungsi lain Oryza Liquid Soap :

Macam aku guna untuk muka & kaki, ada orang lain yang guna Oryza ni buat untuk mandian, ada guna untuk cuci tangan , dan ada guna untuk cuci kulit kepala. Sebab kulit ni kalau dah sensitif, gatal, tak kira tempat. Dekat mana mana pun boleh serang. Kan biasa budak budak ada gatal gatal dekat kepala kan, boleh la cuci guna Oryza ni.

Bawah ni ada some of testimonials pengguna Oryza Liquid Soap









Oryza Liquid Soap ni dijual secara online, boleh order di website/ instagram :

RENOSKIN INTERNATIONAL
Jalan Gambang, Batu 5,
25150, Kuantan, Pahang, Malaysia
Tel: +60-16 490 7155

Instagram: @renoskin_hq
Facebook : Renoskin Hq - Terapi Ekzema Organik





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...