Friday, August 12, 2016

REVIEW : Loreal Gentle Lip and Eye Make-up Remover

"Ko makeup makeup ni, sembahyang ke tak?"


Selalu timbul isu macam ni dikalangan kepochi yang sangat judgemental . Bila makeup je, tak solat. Apalah cetek sangat ilmu google diorang ni kan . Don't they know, kewujudan makeup remover telah ada sejak sekian lama . ish ish ish .

Makeup remover memang satu satunya benda paling penting sekali I akan bawa bila keluar rumah . Kalau tertinggal makeup ,  I boleh redha lagi . Tapi kalau tertinggal makeup remover, rasanya dah boleh cancel plan nak jalan jalan dan balik rumah terus .

Kalau makeup tertinggal & berjalan dekat mall , mampu lagi lah pergi Watsons ke , Guardian ke, ambik ambik tester sikit untuk makeup hahaha . Tapi kalau takde makeup remover? Fuh rasa macam susah . Takkan setiap kali keluar, setiap kali tu nak beli wet tissue atau makeup remover yang baru .

gigih bergambar dalam RNR , remove makeup & singgah solat haha

Tapi, kadang I macam kesian juga bila singgah solat, tengok ada yang eyeshadow, mascara semua masih ada pada muka tapi dah ambil wudhu dan solat . Sometimes I offer juga kot diorang nak pakai I punya makeup remover but they decline . Hm maybe nak jaga makeup kot atau tak bawa makeup untuk touch up. But still, tak elok la macam tu. Mungkin ada antara diorang kurang ilmu dan taktahu, bila makeup , air wudhu tak dapat diratakan. Kalau tak rata wudhu, macam mana solat nak sah , kan? Jadi kena lah cuci dulu makeup tu semua .

Sama juga dengan beberapa orang yang suka cuci makeup guna cleanser. Setakat cleanser biasa, macam pencuci muka yang biasanya diwakafkan dekat surau atau masjid macam pencuci muka Safi, Biore, Clean & Clear, tak cukup untuk cuci semua makeup awak tu . Mascara mascara yang melekat , eyeliner , masih lagi tak tertanggal . Belum lagi masuk isu tak cuci lipstik . Ada yang dah cuci muka bersih bersih tapi lipstik tak di cuci .

I dah cuba dan guna bermacam macam jenis makeup remover. Daripada yang mahal, sederhana mahal, dan murah . Tapi ada satu yang I keep on repurchase sebab I puas hati dengan kualiti dan ke'power'an dia remove makeup .








Loreal Gentle Lip and Eye Make-up Remover



2 benda wajib bawa kemana mana

Makeup remover ada macam macam jenis, ada juga daripada water base dan oil base. Biasanya untuk makeup ringan ringan , sesuai guna water base. Tapi kalau makeup tebal, ada mascara berlayer layer, pakai foundation tebal, lipstick tebal etc , I recommend oil base.

Biasanya oil base memang kurang selesa nak dipakai, sebab lepas dah guna muka akan rasa melekit dan berminyak. Tapi oil base lah yang power untuk buang makeup. Minyak zaitun & minyak kelapa pun elok tau dijadikan sebagai makeup remover . Tapi bau dia jela pelik sikit haha .


Menariknya pasal Loreal yang I suka. It's a water base makeup remover. Tapi kuasa menanggalkan makeup dia setanding oil base. Sebenarnya banyak je lagi brand makeup remover yang elok. Tapi I suka Loreal ni sebab ianya memudahkan kerja kerja membersihkan makeup dengan mudah. Lagi lagi proses nak bersihkan mascara .


  • Packaging : Dalam bekas plastik, size tak terlalu besar. Mudah nak bawa kemana mana .

  • Cleaning power : Agak power. Berkesan dan mudahkan kerja kerja menyahkan makeup waterproof pada wajah .

  • Volume : 125ml . I guna ni hari hari, cepat habis jugak. Sobs

  • Price : RM29+ kalau tak silap. Tapi watsons & guardian selalu buat promo. Haritu I beli dapat harga RM23 saja



  • Cons : Kena bawa sekali cotton pad bila kemana mana. Without cotton pad, it's useless sebab dia water base. Kalau oil base, mampu lagi guna jari .

  • Overview review : I recommend ni untuk buang makeup yang waterproof, especially mascara. Nak cuci mascara memang senang sangat pakai ni. And ni dah botol ke 4 I beli . Maybe lepas ni nak cuba Maybelline punya pulak yang terbaru

  • Repurchase : Maybe yes maybe not . Yes sebab memang bagus, No sebab dah boring pakai 4 botol dah hahahaha , nak cuba yang lain pulak ekekeke .

Okay, harap harap entry ni dapat bantu korang yang tercari cari makeup remover yang elok. Nanti I review brand makeup remover yang lain pulak , okay? Thanks for reading gais!


Loreal Gentle Lip and Eye Make-up Remover, loreal makeup remover, loreal makeup, makeup remover murah, makeup remover best, makeup remover bagus, makeup remover review, cleansing water, cleansing milk, remover makeup, loreal malaysia, remove makeup mudah, pencuci makeup, mekap remover

8 comments:

  1. tq for the info..membantu sangat sangat

    ReplyDelete
  2. tak suka pakai yg tu sbb muka jd pedih. kulit sensitif pd bahan kimia kot. tu yg guna nutriwhite jek. takde bahan kimia

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke. depends pada org gak kan. faa ada cuba mary kay, tu pon elok gak

      Delete
  3. Makeup remover ni penting. Makesure selalu ada.. Sebelum tido mesti kena muka bersih2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu! kalau x cuci mekap bersih2 tu yg muka naik jerawat, kan?

      Delete
  4. Make Up remover..mummy kena try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe wajib ada satu mummy. tp ni xtau ngam dgn mummy ke tak, sbb mummy skin sensitif kan

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...