Wednesday, December 22, 2010

Kudrat Seorang Mama

Assalamualaikum .

Apa yang kau faham tentang kudrat? kudrat boleh dimaksudkan macam usaha , penat lelah titik peluh . Tak gitu? Okay susah sangat aku pergi search dengan google kejap . Tunggu sat naaa .






Fuhh puas cari . Tak jumpe weh . Tapi aku tahu korang mesti faham punya kudrat tu apa . Kan selalu tengok drama Melayu . Takkan taktahu langsung kot .

Aku kagum dengan Mama aku . Okay . semua orang pun kagum dengan emak masing masing kan? Okay masing masing punya pendapat . Tapi pasai ni belog aku jadi aku cerita tentang mak aku . Kalau kau rasa nak cerita pasal mak kau , kau boleh create blog sendiri .

Masuk hari ini , dah hari ke -5 , kami tiga beranak (aku , wani & mama ) membusykan diri dengan berniaga nasi lemak . Aitelyuwat . Jual nasi lemak memang seronok . Sumpah seronok . Kau dapat pengalaman macam macam disamping dapat mengasah kembali skill congak kau yang dah lama lapuk sejak masuk sekolah menengah gelabah kira kira semua pun pakai calculator . Disamping dapat duit poket , dapat juga belajar cara cara buat nasi lemak , kuih karipap , kuih koci dan macam macam . Tak sia sia lah . Sekurang kurangnya dapat juga ilmu . Kot kot lah nnti dekat Melaka aku boleh buka gerai nasi lemak pulak pagi pagi (berangan) .



Pun begitu . Aku cukup berbulu dan bengang bila aku kena bangun seawal pukul 4 pagi . Bayangkan lah . Kau semua tengah busy tengok concert Rihanna dalam mimpi , aku pula tengah busy bungkus nasi lemak . Masa pagi pagi tengah loading lagi sebab mamai mamai , sampaikan pintu pun aku nyaris cium . Dahsyat .



Tapi alhamdulillah rezeki . Habis licin juga hasil jualan hari hari . Fuuh gembira hati ni tak payah cakap lah . Around pukul 8.30 pagi dah boleh chow dah . Masa untuk sambung tidur beb! Punya lah flexible waktu kerja macam ni . Masyuk pun masyuk . Pergh berapi je aku promote pasal jual nasi lemak . Karang tak pasal esok pagi berderet semua orang pun nak jual nasi lemak .



Part paling seronok , if around 8.30 pgi tu still ada nasi lemak and kuih yang belum habis , kitorang akan simpan semua kuih kuih and nasi lemak tu dalam kereta . Buka bonet andddddddddddddddd "ponn ponn ponn ponnn tilam lama tukar baluuuu" .

Oh okay salah .

"ponn ponn ponn nasi lemak , kuih kuihh . Kak, nak nasi lemak?"

Haa macam tuu . Kitorang pergi menjaja pula . Part ni seronok . Sebab kebanyakan orang semua berat bontot nak keluar rumah pergi beli nasi lemak dan sesetengah tu malas nak mandi lagi . Jadinya, hambik kau . Straight to your doorstep gituuuuwwww . Practical habis . Saat paling membahagiakan , ialah bila mana ada budak budak kecik main dekat luar , and nampak kitorang datang jual makanan , semua pakat duk serbu and menepek dekat tepi pintu and tingkap kereta berebut rebut nak beli kuih . Kalah orang jual ice cream Mat Kool . Huiyoh! :O

Tapi apa apa pun , semua ni takkan dapat dijayakan tanpa adanya kudrat daripada mama . Dia lah yang sibuk menyediakn pelbagai jenis kuih , kehulu kehilir beli barang dapur . Dialah tulang belakang kepada semua ni :') . Tapi sekrang aku dah pandai masak nasi lemak . Kuih bakar pun dah belajar sikit sikit . Popia dan karipap pusing , dah dalam tangan . Thanks mama :)


Senyum gedik letak gambar sendiri T_T

6 comments:

  1. wah..bestnye boleh tambah pengalaman baru kan.. :)

    ReplyDelete
  2. ehh..fuyoo..bestnya..

    pengalaman kite macam sama lah..mak kite pun jual jual nasi lemak ngan kuih muih..tapi sayang tak dapat nak tolong sebab duduk jauh dengan family..tibe2 rindu ngan mama.. tsk tsk ! :(

    ReplyDelete
  3. @Bella Ayub Oh really? then if masa balik cuti, tak tlg mak ke? hee rndu ye? pergi lah call ;D

    ReplyDelete
  4. @cik EPAL Hehe mai sini datang jhor. satgi bagi nasi lemak special utk cik epal ;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...