Tuesday, February 5, 2019

New : Body Mist Collaboration Titi Kamal x Althea & Pore Purifying Serum Cleanser

Sekarang Althea dah makin banyak banyak banyak banyak produk sendiri. Dan ada setengah daripadanya ialah hasil kolaborasi dengan nama nama besar. Contohnya Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist. Ini kolaborasi bersama Althea dan Titi Kamal, selebriti femes dari Indonesia. Lagi satu produk keluaran terbaru Althea, Althea Pore Purifying Serum Cleanser .


-----------------------------------------------
Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist




Okay, apa yang kita boleh cerita pasal body mist ni?

➡ Bau - ofcos lah wangi! Bau yang ringan , tak terlalu kuat & yang penting tak peningkan kepala. Ada sedikit note bauan buah buahan dan juga bunga (floral & fruity) termasuk Rose, Orang dan Peach. Body mist ni baunya fresh, tak macam bau manis manis sangat. So sesuai la untuk semua peringkat umur. Tak bau makcik makcik sangat, dan tak bau budak budak. Intermedia gituhh bau remaja haha . Apa jenis la aku explain bau kan. Hey susah tau nak explain bau sebab memory manusia kan lain lain haha . Susah susah kalau curious sangat bau dia macam mana , pergi beli dekat Althea. Setel

➡ Size - 100ml. Botol mudah pegang, mudah simpan. Bukan botol kaca, tak berat so mudah dibawa kemana mana. Even aku naik flight gi Bandung haritu pun lepas la bawa untuk baggage yang hand carry naik atas. 

➡ Pump - size pump besar. Sekali sembur merebak keserata alam. Tak susah susah picit banyak kali. Jimat tenaga, masa dan efisyen. Tak gitu?


➡ Ketahanan - Untuk body mist, nak tahan lama lama sampai besoknya ; itu takkan berlaku. Tapi this one agak tahan juga la. Aku biasa spray dekat badan lepas mandi, and topup spray atas baju juga untuk bagi tahan lagi. Nak lagi bagus, semburkan dekat bahagian bahagian yang ada rembesan hormon kita tu termasuk dekat pelipat pelipat belakang lutut dan siku. Mesti lagi tahan lama bau wangi tu. Pun begitu, walaupun dah pakai body mist wangi, ketiak jangan lupa pakai deodorant tau haha kalau tak, sia sia je awak




Harga : 

RM35 (100ml)

Ingredients :

Alcohol, Water, Glycerin, Fragrance, Pentylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Rosa Damascena Flower Water, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Sambucus Nigra Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Extract, Magnolia Liliflora Flower Extract, Plumeria Rubra Flower Extract, Lilium Tigrinum Extract, Ethylhexylglycerin


-----------------------------------------------
Althea Pore Purifying Serum Cleanser




Apakah ini? 

2 in 1 , berfungsi untuk membersihkan / menanggalkan makeup dan juga untuk membersihkan muka (remove makeup & as cleanser) dan yang penting masih mengawal keseimbangan PH kulit muka .


What it claims :

Combine the powers of a cleanser and serum with Althea's Pore Purifying Serum Cleanser! This beauty superhero whisks away makeup, dirt, and oil with mint extracts while ensuring the skin stays cool and hydrated throughout thanks to a dual moisture cell system that envelopes the skin in a serum-like formula. It prevents the skin from drying out and effectively minimizes enlarged pores, keeping it smooth to the touch. This product also helps to balance the pH levels of the skin to keep it working in tip-top shape! Best of all, it's gentle on the face and suitable even for those of us with sensitive skins.  - From Althea's website


- A purifying cleanser with a serum-like formula 
- Removes makeup, dirt and oil without drying out the skin 
- Balances the pH levels of the skin to ensure it stays healthy

Okay, generally Serum Cleanser boleh digunakan 2 cara, untuk bantu bersihkan kulit kita tanpa hilangkan lembapan pada kulit. Boleh remove makeup, kotoran, dan minyak pada kulit. 







Cara guna :

Untuk remove makeup
💦 Picit sikit serum cleanser dekat tangan
💦 Ratakan keseluruh muka (masa kulit kering) dan buat urutan membulat (5-10 saat)
💦 Lepastu bilas hingga bersih

Sebagai cleanser
💦 Basahkan muka terlebih dahulu
💦 Ambil serum cleanser dan ratakan ke wajah
💦 Bilas sehingga bersih


Harga :

RM33.00 (150ml)



Key Ingredients :

 🔹Mint leaf extract - Cools down the skin and soothes irritations 
🔹Jojoba seed oil - Deeply moisturizes any dryness without feeling heavy 
🔹Tea tree leaf extract - Has antibacterial properties that purify the skin

Full-list Ingredient :

Water, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Cyclomethicone, Isononyl Isononanoate, Dipropylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Mentha Arvensis Leaf Extract, Glycerin, Citric Acid, Hydroxyacetophenone, Disodium Edta, Ethylhexylglycerin, Sodium Citrate, Butylene Glycol, Fragrance




Personal thought :

Mudah nak guna, dan tak stress macam guna oil based cleanser. Tapi, for me kalau untuk daily makeup punya removal, should be okay. Untuk heavy makeup, I still go for double cleansing guna oil cleanser sebab lagi senang nak sental foundation tebal tebal.

 Sebabkan Pore Purifying Serum Cleanser tak likat pekat macam oil cleanser, jadinya senang nak bilas. Dan bila guna untuk bersihkan kawasan mata, mata tak jadi blurry atau pedihkan mata. Bau tak kuat & non irritating.  Ada minimal minty feeling. and bagi rasa fresh lepas application .

Conclusion :

Ini serum cleanser pertama aku pernah cuba. Bab harga, rasa macam price wise. Sebab tak boleh nak compare dengan miscellar water/ oil cleanser sebab tak aci lah. Yang ni ada gunakan teknologi dual moisture system so good thing is, bila dah remove makeup, ia masih bantu kekalkan lembapan dalam kulit. Setengah oil/water cleanser kan memang strip away habis dengan makeup dan lembapan sekali dia remove. so, nice product Althea! #proudAltheaAngels







0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...