Sunday, February 3, 2019

Althea Petal Velvet Sunaway (Sunscreen)




Apakah ini?

Sejenis sunscreen/sunblock/tabir suria *gituuh


What it claims?

Shield your skin from the sun's rays and give it some petal protection with Althea's Petal Velvet Sunaway! Ultra lightweight, this invisible sunscreen is formulated with a moisturizing formula that plumps the skin and Damask rose extracts, ensuring that your complexion stays fresh and hydrated throughout the day without any streakiness or a white cast. It has an SPF of 50+ and PA++++, so your skin'll be kept protected all day. As part of the Petal Velvet line, it also contains micro-powder particles that give you a smooth, petal-like complexion. 



Whats good?

- Lightweight, translucent sunblock 
- Leaves skin feeling fresh and hydrated 
- SPF50+, PA++++



Texture 

A bit milky. and kalau tak goncang jadi chalky. Kena goncang dulu baru picit keluar




Harga

RM43.00 (55ml)




Key Ingredient

✨ Damask rose extract - Deeply hydrating and soothes irritations, leaving the skin feeling healthy 
✨ Geranium oil - Gives the skin a radiant boost and heals acne 
✨ Moisturizing formula - Provides deep skin hydration

Full list ingredients

WATER, CYCLOPENTASILOXANE, ZINC OXIDE, DISILOXANE, PROPANEDIOL, TITANIUM DIOXIDE, DICAPRYLYL ETHER, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL, SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL, POGOSTEMON CABLIN OIL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT, PEG-10 DIMETHICONE, STEARIC ACID, ALUMINUM HYDROXIDE, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, SODIUM CHLORIDE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, 1,2-HEXANEDIOL, SORBITAN CAPRYLATE, GLYCERYL CAPRYLATE, POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, ETHYL HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL

------------------------------------------------- 
Personal thoughts / Conclusion

Petal Velvet Sunaway ni gives out semi- matte finishing. Tak ada rasa berminyak/ melekit lepas pakai (non greasy). Sesuai untuk yang jenis kulit berminyak/combination.




Sejenis physical sunscreen dan menghasilkan white cast. Tapi cepat absorb and lama lama white cast tu berkurang. As for me, aku suka sebab nampak cerah. Dan ngam dengan tone kulit sendiri. Lepas apply ni, kalau taknak makeup, aku touchup dengan Petal Velvet Powder je dah cukup.

match with Petal Velvet Powder

Ada bau rose yang kuat, datang daripada essential oil (bukan fragrance). Tapi bau dia tak lah kekal lama. Lepas dah apply makeup apa semua, dah hilang baunya. Cuma for some people may find in disturbing sebab memang kuat gila bau rose.

Strong protection (SPF50), makanya sesuai la dengan cuaca Malaysia yang membahang ni. Dan yang bestnya sebab velvety/ matte finish, walaupun berpeluh, tak rasa lemas atau nampak berkilat. Sebab certain sunscreen bila berpeluh rasa macam ada letak plastik dekat muka, rasa macam kulit tak bernafas.

Sunscreen ni lightweight dan rasa ringan di muka tapi agak susah nak remove . So kalau nak solat, makesure remove guna makeup remover untuk pastikan betul betul bersih, okay?

Overall, i love it! Sekarang dah masuk botol kedua hehe.

Bottle at the back is my first bottle







0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...