Sunday, February 3, 2019

Althea Petal Velvet Powder




Inilah sebenar benarnya produk pertama daripada Althea. Dulu masa aku nak beli je sold out, nak je sold out. So bila dah dapat ni, hambekkk 3 terus semua shade dapat hehe . Kalau tengok review dekat website pun, ramai cakap best. So, marilah baca kalau nak tahu bebetul best ke tak .



Silakan.



---------------------------------------------
Althea Petal Velvet Powder 

What it claims

translucent powder that sets makeup and leaves behind a silky finish to the touch. Infused with oil from Althea seeds, this powder works to keep sebum production at bay without drying out the skin for a radiant, fresh look, all while giving out a gentle scent. Keep your makeup looking great all day or dust some on to stay shine-free! Now available in #0 Translucent and #23 Warm Beige colors. 

Translucent #0

Lavender (limited edition)

Warm Beige #23

What's good

- Mattifying, lightweight feel 
- Skin smoothening 
- For all skin tones (#0) OR darker tones (#23)



How to use

Gunakan sebagai setting powder



Functions 

📌 Sebum control & pore blurring
📌 Makeup setting & long wearing
📌 Micro-fine texture . Soft, Smooth texture



Harga

RM16.00 (3g)



Key Ingredients

Althea seed extract - rich in antioxidants, protecting the skin from externalities 
and ensuring it stays nice and hydrated. 
Polyphenols - Keeps the skin protected from UV rays 
Saponarin - Repairs damaged cells and restores elasticity to aging skin


Full Ingredients

SILICA, MICA, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, METHICONE, HIBISCUS SYRIACUS SEED EXTRACT, HYDROGENATED LECITHIN, 1,2-HEXANEDIOL, GLYCERYL CAPRYLATE, MALTODEXTRIN, FRAGRANCE





Personal thoughts

Helps to mattify skin. Sesuai untuk control sebum pada muka. Lepas apply sunscreen atau foundation, boleh set kan dengan velvet powder ni.  Setkan concealer untuk under eye pun okay.  Tak cakey. Bau wangi, somewhat similar to bau Petal Velvet Sunaway cuma tak kuat.  Texture powder yang SANGAT SANGAT SANGAT halus! Aku ada guna Innisfree punya no-sebum powder untuk tujuan pore blurring/ sebum control juga macam Petal Velvet Powder ni, tapi yang ni lagi smooth, lagi lightweight lagi soft & lagi menjadi!

Good thing, ada banyak available shades/ tone boleh sesuaikan dengan tone kulit korang. Aku suka guna yang transluscent tu. Size kecil, mudah dibawa kemana mana. And senang untuk touch-up. Lubang lubang dekat penutup tak terlalu besar, tak terlalu kecik. Senang nak keluarkan produk tapi tak ter-over keluarkan banyak banyak sangat.  

Untuk pore-blurring effect, tak terlalu ketara but I can see the difference. Yang best, bila pakai untuk set kan makeup, skin nampak smooth and matte. Oil free. After awhile bila nampak dah nak start berminyak, cuma touch up je sikit atau dab guna blotting paper. Recommended! sebab murah dan best .





1 comments:

  1. naiss. bekas pun comel je. saya suka pakai yg mcm ni dari guna compact powder. just sekadar nak buang minyak dari muka je.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...