Saturday, November 24, 2018

Q'albue Suci Serum : Serum Emas 24K | Apa Manfaat Emas Untuk Kulit?

Ever wanted to try 'Gold Facial?'
I DO!

Tapi mahal habaqhang gold facial tu sebab wajah kau bakal disaluti debuan emas. Kira lah berapa gram guna tu. Satu sesi mau paling sikit pun RM500 lah. Untuk rakyat marhaen macam kita kita ni, ada pekdahnya simpan emas dalam bentuk gelang kaki ke, anting anting ke, ada lah juga benda boleh gadai time terdesak ye tak? wakaka.

Okay secara general nya, apa fungsi emas pada kulit kita sebenarnya yang buat beauty industry dok 'highly rave' pasal 24k Gold ni?

Ada banyakkkkk antaranya;

Manfaat Emas Untuk Kulit

- Stimulate Skin Cell 
- Wrinkles, Fine Lines, Spots can be reduced 
- Lighten complexion
- Treat allergies, irritation & sun damage
- Slow down collagen depletion
- Increase skin elasticity

Fungsi fungsi ni semuanya dambaan wanita yang berumur 25 tahun keatas. Yang dah mulai ada kulit jenis matang. Well, logik lah kan facial tu semua mahal. Sebab yang dah 25 tahun keatas ni dah mula ada career, mak mak pun ada duit kwsp, ha ngam lah tu kalau nak pergi facial emas ke bijih timah ke apa kan wkwkwkwk ok tak lawak -_-

Kalau hajat dihati nak juga merasa ada elemen emas dalam skin care routine korang, boleh lah jadikan Q'albue Suci Serum sebagai alternatif. Mengapa? Sebab dalam serum ni ada 24k gold flakes wehh! 

Seperti biasa kawan kawan, ayuh kita ke segmen ulasan




U L A S A N

a.k.a REVIEW


| Q'albue Suci Serum |

What It Claims


  • Menghilangkan jeragat & jerawat 
  • Menampakkan pipi merah jambu secara semulajadi 
  • Anti penuaan 
  • Merangsang dalam pembentukan kolagen pada kulit & mencerahkan kulit 
  • Menyamarkan flek-flek & noda bekas jerawat 
  • Mengekalkan kelembapan kulit 



Notable Ingredients


  • 24K Gold
  • Sakura Extract
  • Vitamin E


Packaging



Gold- see through bottle with pump (I love it! Easier and more hygienic)

Product Texture



Thick viscous . Unlike my other serum. Yang ni agak viscous, pekat. It's very concentrated . Probably because as per claim; its made using pure gold. I've never tried any products with gold ingredients before so I can't compare. But for me, walaupun viscous, cepat meresap bila apply dekat muka. Maksudnya takpayah tunggu lama before nak apply next product. Cuma sticky feeling dekat tangan tu la ada tersisa sikit. But no big issue pun. Boleh je lebihan dekat tangan tu calit calit area leher pulak and massage thoroughly.


How to Use


Depends on your routine. But for best result, gunalah secara isitiqomah yakni pada waktu pagi dan malam . In this case, kalau you ada guna essence, I think it's best for you to go with your essence first lepastu baru serum ni. Sebab serum ni lagi pekat , which in my case, lagi pekat dari my essence.

Susun atur nak guna skincare ni senang je. Ikut kepekatakan produk tu. Kalau toner lagi pekat dari essence, guna essence dulu baru toner. Kalau serum lagi cair dari essence, guna essence dulu. Kalau serum lagi pekat dari essence, dahulukan essence. Haa pening aa tu pening aaa. Baca balik slow slow. InsyaAllah faham.

My Thoughts


For me, this is a good product to be added into my routine. As I've passed my 25, so dah boleh start gelabah gelabah for fine lines, wrinkles blablabla the aging issue tu sebab my skin is no more in 'teenager' phase.



I've tried this serum for a month. 1 bulan tu pun sebenarnya tak cukup lagi for me to judge either serum ni deliver exactly apa yang dia claim atau pun tak. But as long as it does not breaks me out, then I'M GOOD! Maksudnya serasi , dan maksudnya I tak allergic to any of the ingredients in the serum. Lagipun, another plus point for this serum because it does not contain sulphate. Sulphate (SLS) ni commonly added into beauty products especially cleanser and shampoo untuk create bubble pada product tu. Most people with sensitive skin, cannot tolerate to SLS. Makanya, serum ni sesuai lah kalau korang kulit jenis sensitif. They also claim that this serum is non-comedogenic ; which means, it was formulated for it will not blocked your pores. Well I guess, that explains why I don't break outs using this serum .

Lepas apply serum tu sebenarnya macam boleh rasa minimal lifting effect instantly juga. Tak tahu lah kalau perasaan sendiri ke apa hahaha . But I can feel the difference in term of hydration. Skin feels more hydrated and my complexion appear brighter. In which, makes my skin glowing. Takdelah glowing sampai silau tu haha ni glowing yang macam, bila tak makeup, my face tak nampak kusam sangat. Ah-mazinggg

The only turn down sikit about this serum for me is it's scents. I'm no longer a fan of perfum-y skin care . I suka yang macam bau bau ubat tu hahaha aneh ya saya tahu. Well, that's my own preferences. Kalau korang suka serum korang wangi wangi, no harm pun. Plus, it's good to know that they don't add synthetic fragrances into the serum. Its worth a try. Especially for those who targets to reduce fine lines, and wrinkles. Or anti-aging skin concern to be exact.


Selain daripada serum ni, ada satu lagi produk daripada label company yang sama (Juta Gold) yang I cuba. Tapi yang ni, supplement pulak .


| SaQ'uera Botanical Drink |



Kadang tengok orang kulit lawa lawa ni bila tanya rahsia, mesti ada terselit supplemen juga yang diorang ambik. Tapi yang benci nya supplement banyak jenis nak bancuh bancuh ni. Ishh taktahu ke ramai manusia pemalas spesis macam I ni dekat Malaysia?

So I'm thankful that SaQ'ure Botanical Drink ni boleh terus minum dari sachet je. Takpayah nak bancuh dengan air sejuk ke, air suam ke, air mata air ke apa. Koyak sachet terus telan. Senang bawa ke mana mana. Nak sedap, letak dalam peti. Minum sejuk sejuk. Sedapppp

Rasa SaQ'uera ni masam manis. Sebab ada pati buat delima dan kurma. Jadi seronok nak minum hari hari.

Notable Ingredients



  • Ekstrak sakura
  • Delima
  • Ekstrak Kucing Galak (Acalypha Indica Extract)
  • Minyak Habbatus Sauda
  • Kurma


Kebaikan/ Manfaat


  • Anti-oksidan (Melindungi badan daripada radikal bebas)
  • Merawat rheumatisme (sakit sendi, otot dan tulang)
  • Bebas acne, jerawat dan kondisi kulit lain
  • Menambahkan tahap energi badan
  • Mengawal tekanan darah
  • Meningkatkan sistem imunisasi wanita
  • Mengurangkan rasa lapar berlebihan
  • Menstabilkan hormon wanita


Cara Penggunaan


  • 1 sachet before sarapan , 1 sachet before tidur
  • Sesuai untuk wanita berumur 16 tahun keatas
  • Ibu mengandung tidak digalakkan


My Thoughts



I sometimes skipped this masa pagi. Sebab selalu terlupa nak makan before sarapan. But I normally take 1 sachet before bed. sometimes I belasah ambil 2 sachet malam tu. Taktahu lah ada side effect ke tak, haahha konon kira qada' balik yang lupa minum pagi tadi lol .

Bab control selera makan tu, I tak nampak lagi. Sebab I makan tak ingat donia wakakaka. Itu jangan salahkan produk, tapi salahkan diri sendiri kahkah. But bab tambah energi tu I gotta agree. Biasanya I tidur lambat, dalam pukul 11, 12 . Bangun pulak pukul 4.30am sebab I masuk kerja pukul 6.00 am. Faham tak betapa barai nya nak kena bangun pergi kerja tu? Biasa bangun nak turun dari katil tu sakit sakit badan, kaki kebas, lepastu nak menapak pergi toilet tu ohmai dah macam nenek nenek. Sakit pinggang lah bagai. Especially bila datang bulan. Lagi lah worst. Tapi ever since try SaQ'uera ni macam ada perubahan sikit lah. Bila bangun tu macam less back pain, bangun pun tak la rasa lemau sangat. I'm pretty sure this is the reason since I takde ambil supplement lain ke apa. So yeah, good impression. Maybe I can consider to get another box? Yep.


For more info about both Q'albue Suci Serum & SaQ'uera Botanical Drink , check out their official website & social media profiles :

Website (for purchase)

Facebook

Instagram







2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...