CHARMS Foundation & Star Glow Fairy Face Scrub : Review


Dah lama perhati CHARMS ni punya billboard dekat tepi highway. Tapi selalunya mesti masa tu tengah driving. Memang tak sempat lah nak ambil gambar ke, catit nama instagram ke apa. By time dah sampai rumah, memang aku tak ingat dah lah nak search haha .

So penantian pun berakhir. Setelah sekian lama lalu lalan depan billboard je, sekarang barangnya dah ada depan mata ekekeke . So dalam entry ni I akan review two-star item daripada brand CHARMS ni.

CHARMS Foundation & Star Glow Fairy Face Scrub Review




CHARMS Foundation



About the product

Brand : CHARMS
Product name : Charms Foundation (in code White Dolly)
Product Type : Foundation (cream)
Skin type : All
Price : RM59 (20g)
Availability : Stokis/ ejen berdaftar seluruh negara




💕What it claims?
Whitening, Moisturizing, Reduce wrinkle, Sunscreen, Skin Tone balancing, Oil free, Long lasting wear and foundation for face (more to kegunaan kot?)

💕Ingredients :
Talc, Dimethicone, Capryrylic/Capric Trigliceride, Titanium Dioxide, Hydrolyzed Candelilla Wax, Jojoba Ester, Cocos Nucifera (coconat oil) , Microcrystalline wax, Allantoin, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Collagen, Tocopheryl Acetate , Mica, Fragrance, BHT and Triciosan .

Dimethicone & fragrance may irritate for some skin . Depend dekat kulit korang . If sensitif sangat, tak sesuai guna product with fragrance

Ingredients lists

So secara ringkasnya foundation ni fungsinya sama macam foundation lain lah -- untuk mengaburi noda noda dekat muka ni . Boleh apply banyak layer kalau nak lagi high coverage tapi rasanya kurang sesuai sebab berpotensi untuk creasing/cakey (bercampuk). Sebaiknya pakai ni untuk bagi light-medium touch up je. Sebab texture foundation maca ni tak sesuai kalau korang nak layerkan banyak banyak . Kang bila berpeluh rasa melekit gila . Walaupun it claims to be oil free. Kalau dah tempek sedebuk atas muka, cemana muka nak bernapas ye dak?

Selain daripada untuk cover flaws, berbekalkan bantuan daripada Apple Stemcell, Collagen & Virgin Coconut oil , boleh membantu untuk mencerahkan dan melembapkan kulit muka juga . Plus, dah siap dengan SPF15 untuk sun protection. But for me, spf15 tak cukup. Memang akan apply sunblock separately jugak .

Sebenarnya ada banyak foundation shade for different skin tone. Good to know! Sebab sekarang ni foundation asyik come in 1 shade je. Kesian lah dekat diorang diorang yang terlalu cerah/ gelap sikit. Sebab mostly banyak shade medium je. Tapi untuk foundation CHARMS ni ada banyakk. I pakai shade White Dolly untuk natural tone. Ada code White Fairy , Pinkish Pinkish & Natural Beauty . Semua ranges dari kulit cerah kpop kpop sampailah tone yang sesuai dengan kulit sawo matang .

Code White Dolly

For me, texture foundation ni just nice. Mudah nak blend, lagi lagi bila guna oval brush dia ni . This one comes for FREE bila beli combo dengan Star Glow Fairy Face Scrub . Best gila brush ni. Bila apply foundation guna jari compare dengan guna berus ni memang banyak beza. Bila pakai brush ni lagi sekata, lagi cantik dan lagi senang.



💕Pros

Bau dia best . Tak terlalu kuat sangat . Macam bau buttery sikit . And then, I suka kan coverage dia. Macam I cakap , foundation yang texture macam ni memang boleh build up bagi tebal sikit dan lagi high coverage tapi I prefer guna light untuk daily use. Walaupun takboleh nak tutup segala cela bila pakai light light, tapi I suka sebab buatkan complexion nampak nice je. Nampak berseri . And one more, ringan! Tak rasa stuffy dekat muka. Sebab cream foundation ni biasanya rasa melekit bila pakai. Tapi yang ni, tak!


💕Cons

For my skin type, I jenis berminyak dekat area T-Zone. And it appears that this foundation turned to be a bit oily for me after few hours, especially area T-Zone tu. Tapi tak oily sangat pun. Just touch up and set sikit with powder, i'm good to go.

💕Overall 

Foundation macam ni jimat. Sebab padat dan dalam bentuk cream. You only need to apply sikit je dekat muka lepastu blend. Gamaknya seketul ni boleh tahan 5-6 bulan kot. Depend dekat cara guna jugaklah . So for me, it's price wise - sesuai dengan kuantiti dan berapa lama tempoh penggunaan. Lagipun tone/shade ni pun sesuai dengan my skin. It didnt breakout my skin. Tak terlalu berminyak (Sikit je) , and I rasa nak teruskan pakai sebab nak tengok long term effect as per claim untuk whitening tu. Kot kot menjadi hehe . 


=========================

Now moving on to 

Star Glow Fairy Face Scrub pulak 



About the product

Brand : CHARMS/Star Glow
Product name : Star Glow Fairy Face Scrub
Product Type : Scrub/Exfoliator
Skin type : All
Price : RM45 (50g)
Availability : Stokis/ ejen berdaftar seluruh negara

💕What it claims?
To exfoliate dull skin, brighten and firming. Skin will look more beautiful, younger , radiant and even.

💕Ingredients :
Aqua, Cocamidapropyl Betaine, Propylene Glycol, Glycerin, Isopropyl Myristate, Alcohol Denat, Stearic Acid, Carbomer, Polyethylene, Fragrance, Triethanolamine, Tocopheryl Acetate, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) extract, Imidazolidinyl Urea

💕Direction of use :
Basahkan muka, picit sikit dan apply pada muka. Ratakan dengan circular motion. Perlahan je tau, jangan gonyoh sental sepenuh hati sangat hehe. Avoid eye area. Lepastu bilas

💕Consistency/Texture :
I suka consistency scrub ni. Texture pulak tak kasar sangat and scrub beads tu halus halus . So kalau tergonyoh kuat sikit pun takde masalah . 



Star Glow Fairy Face Scrub highlighted that it is enriched with Vitamin C, Collagen and Green Tea. So bila bau scrub ni, boleh imagine dah 3 benda ni bergabung . Macam bau oren oren campur bau green tea sikit . Taknak imagine bau collagen macam mana sebab collagen yang betul betul bau busuk haha .

Selain daripada fungsi utama nak singkirkan sel kulit mati dan nak minimize blackhead, rupanya Star Glow Fairy Face Scrub ni dah terima banyak testimoni untuk kulit bermasalah jerawat . Ingatkan setakat untuk remove impurities, dengan smoothen skin je.



Impressive!

So far, I don't have problem with this scrub. Loving the texture, the scents, the after effect. Semua helok helok saje. Lagipun I memang suka scrub scrub ni. Pantang jumpa mesti nak beli haha . Tak kira lah scrub untuk badan ke muka ke semua nak cuba. Tambah pulak kalau bau wangi wangi . Memang tak fikir apa dah . Terus beli ekeke. 

💕Overall

Consistency & texture sesuai untuk semua jenis kulit (including sensitive - cuma kena refer balik ingredients incase korang ada any concern) . Bau tak mengganggu gugat hidup, best je. Immediate effect can be seen from one application . Brighten complexion dannn kulit halus mulus lembut jurrr. And love the packaging too. Sebab dalam tub jenis picit je. I lagi prefer dalam bekas camni daripada dalam jar kena celup celup . Sebab spatula asyik hilang haha


============================

Kalau nak beli boleh contact agent berdaftar CHARMS ni. Tapi kalau nak beli through website dia pun boleh . Takpun through instagram .



Website : www.charms.my
Phone : +6010 2842992 




Okay that's all gais. Panjang pulak aku review ni. Soalan dia, pernah ke aku punya entry pendek pendek? hahahaa 

Thanks for reading!










Related search : Charms foundation, Charms star glow fairy face scrub, CHARMS product, testimoni scrub charms, review produk charms, review scrub charms, scrub CHARMS untuk parut jerawat, scrub jerawat

2 comments

  1. Hi farah. Baru berkesempatan jenguk dan follow farah. Jemput singgah ke blog akak.

    ReplyDelete

FOLLOWERS