Cara Betul Menggunakan Serum & Jenama Serum Yang Disarankan : Shaiqa Miracle Neuskin Serum


Selalu kalau orang tanya aku "Eh Farah, skincare apa yang bagus untuk kulit eh?"

Jawapan dia akan jadi gila subjektif , gila general . Kalau nak specific kan jawapan , kena tahu specifically pulak jenis kulit nya macam mana, ada masalah kulit jenis yang macam mana , yada yada yada ...

Tak boleh lah kalau si Parah berkulit kering pakai brand A , kemudiannya recommend dekat si Faghah berkulit berminyak pakai brand A yang sama . Keadaan kulit berbeza, kesannya pun akan berbeza kakak kakak yadek yadek .

So biasanya best suggestion I can give, cuba 'try and error' , pastikan pencuci muka mana yang sesuai dengan jenis kulit . Kalau kulit kering , jangan pakai pencuci muka untuk kulit oily sebab nanti akan strip too much oil from our skin . Kulit kita masih perlukan that oil okay untuk dapatkan that healthy glowwwww .

Dan juga, rajin rajin lah spend sikit untuk beli serum yang berkualiti . Serum ni lah yang akan bantu pudarkan parut jerawat , jeragat dan bermacam jenis masalah kulit korang tu .

Ada macam macam serum yang aku pernah guna , tapi untuk entry yang ni aku nak share satu dulu ;


SHAIQA MIRACLE NEUSKIN SERUM

Fungsi ;

  • Mempercepatkan pengecutan jerawat dan mengurangkan jerawat yang tumbuh dimuka
  • Melembapkan kulit wajah *boleh dirasai pada penggunaan pertama
  • Boleh mengurangkan kesan parut dengan penggunaan kerap dan berterusan
  • Mampu mengurangkan garis kedutan







Serum biasanya perlu pakai waktu bila?

Confuse eh? takpayah confuse confuse. Turutan nak pakai produk skincare ni ialah mengikut kepekatan produk tu .

Mula dengan cuci muka, lepastu teruskan dengan TONER (toner biasanya dalam bentuk cecair kan?) Lepastu boleh apply serum . Serum ni likat sikit daripada toner . Next, teruskan dengan moisturizer . Sebab moisturizer biasanya dalam bentuk krim pekat sikit . Dah faham tak turutan dia? Okay lepas moisturizer teruskan pula dengan sunblock dan boleh makeup macam biasa .

Kalau untuk belah malam punya rutin , lepas moisturizer tu boleh la apply eye cream pulak . Buat urutan kat kawasan mata tu .

Senang je kan?

So untuk serum Shaiqa ni pun sab sab soi je cara pakainya .

Picit sikit pada tapak tangan . Kalau rasa malas letak atas tapak tangan , boleh dongak sikit dan titiskan terus dekat muka . One drop dekat pipi kanan,  dan pipi kiri . Pastu ratakan . Takpayah la titik banyak banyak, membazir haha . Sikit pun dah cukup . Yang penting kulit dapat nutrient yang diperlukan . 


Shaiqa serum ni tak ada limitation ye. Pakai banyak tak mendatangkan mudarat . Rasa rasa tak kedekut, boleh je pakai 3,4 kali sehari . Kalau rasa macam sayang nak guna banyak banyak , ha pakai je 2 kali sehari .

1kali pagi
1kali malam

Get it?

Kelebihan Shaiqa Serum ni termasuklah ;

Cepat kering
tak melekit
bau yang menenangkan 
tiada pengelupasan
tiada merkuri
diiktiraf dan diluluskan KKM
sesuai untuk semua jenis kulit 

===============================================

Bawah ni antara testimoni pengguna serum Shaiqa ;









Personal Review


What it claims to be 'non sticky' , cepat kering tu memang betul . It does what it claims . Maksudnya bila dah ratakan tu, tak ada rasa macam melekit muka , dan selesa lah nak teruskan dengan penggunaan moisturizer pulak . Ada setengah serum melekit . Lepas dah pakai tu, rasa berlemuih je. Nak apply moisturizer lagi lah tambah berlemuih . Tapi serum shaiqa ni memang cepat gila meresap dalam kulit .



Untuk kesan lepas penggunaan sebotol (I used this few months ago tapi tak sempat but write up ,  sorry T_T ) , kesan paling ketara yang boleh nampak ialah pada point 'minimize pore appearance' . Benda ni tak tutup pori ye. Pori mana boleh tutup. Kang tutup payah lah skin nak bernafas. Tapi mengurangkan appearance pore tu. Nampak macam kecik je. So bila tengok muka tanpa makeup, takde la nampak sangat lobang lobang pori tu, dan bila makeup appears lagi smooth dan cantik . Bila apply foundation nampak sekata . Aha! itu kan impian semua gegadis, tak gitu?

Untuk kurangkan parut jerawat , I can't tell sebab I pakai on off (sebab before this muka breakout , jadi macam takut takut sebenarnya nak guna banyak produk) , tapi boleh perasan lah serum ni bagus untuk bantu cepatkan proses pengecutan jerawat . 

Apa apa pun ,  i'm sure kalau penggunaan secara konsisten, mesti hasilnya lagi kaboom!



Kalau nak beli ni takde la pulak dekat Watsons ke Guardian . But boleh dapatkan daripada agent berdaftar Shaiqa . Salah sorangnya Shida. I got mine from her 

| Harga : RM76.00 |

Facebook Page : Shida Maia Beauty
Instagram : Shiday_Idaris
No. Tel : 012-338 7612
















Related search : Shaiqa serum, serum lokal selamat, serum selamat tanpa merkuri, shaiqa merkuri, shaiqa kkm, shaiqa selamat, shaiqa testimoni, feedback serum shaiqa, cara guna serum, serum kena pakai waktu bila, kenapa serum mahal, serum yang elok, jenis serum yang bagus

1 comment

  1. betul setiap kulit tak sama....jadi kena mencuba...kalau berkesan baru setia

    ReplyDelete

FOLLOWERS