Friday, April 22, 2016

Terigau igaukan Casio Exilim EX-FR100



Ekceli, aku bukan lah seorang yang terlalu ikutkan sangat trend gadget . Meskipun kelihatan urban dan up-to-date (kofkof *batuk) tapi ada kalanya aku selesa jadi seorang yang 'cukuplah , pakai yang mana ada je' .

Sekarang ni, aku rasakan macam dah cukup selesa dengan berbekalkan kamera DSLR Nikon D3300 , dan seketoi iphone 5s . Nak ambil gambar untuk event atau product shooting , pakai dslr. Kalau rasa rasa malas nak usung camera , guna camera phone pun dah lebih daripada cukup nak guna .

Tapi bila aku ter-discover Casio Exilim EX - FR100 ni, aku punya jati diri tiba tiba bergoyah haha . Daripada 'syukur Alhamdulillah , guna je mana ada' , terus dihenyak nafsu syaiton nirrojim menjadi 'arrghh nak beli, nak beli sekarang juga' . Kegigihan tu nampak ketara sebab petangnya tu terus pergi mall nak survey harga kahkahkah .

Best sangat ke Casio Exilim EX-FR100? Well , meh kakak nak cerita .



Apakah korang akan teruja dengan camera yang menjanjikan :

  • Selfie yang flawless!
  • Kaki kelihatan panjang dan automatik nampak tinggi!
  • Slimming effect - tiada lagi "alaa gemukk" saat melihat hasil gambar yang diambil
  • Memudahkan usaha usaha nak ber'ootd'
  • Kamera kalis air, kot kot sedang asyik ber-flat lay air tertumpah pulakk *no problem!
  • Hasil gambar sama seperti go - pro
  • Didatangakan bersama bermacam lagi aksesori tambahan sesuai untuk atkiviti outdoor 


Wuuu wuuu wuuuu *menjerit ke-histeriaan* . Saat melihat dan membaca review yang ada di Youtube dan blog , aku hampir melelehkan air liyur. Haha nampak tak betapa camera ni mendatangkan perasaan teruja dalam diri?


Casio Exilim EX-FR100 Outdoor & Selfie Camera




Casio Exilim EX-FR100 ni memang bersesuaian untuk aktiviti outdoor. Nak berbasikal ke, kuak lentang ke, sambil main ting-ting mahupun ingin rakamkan saat saat indah korang tengah main buaian juga boleh . Spesis go-pro lah gitu

Boleh dicabut cabut, best kan?
credit photo : Instagram

Yang aku suka tentang kamera ni, mudah untuk dicabut dan pasangkan both kepala dan badan camera tu. Contohnya nak ootd (posing outfit of the day) kan , cabut je kepala bahagian camera tu dan letak atas pasu bunga ke, atas sangkar kucing , sangkut dekat pokok atau atas timbunan pepasir pantai - semuanya boleh . Dah elok elok parking kan kamera tu, bersedia lah untuk snap gambar menggunakan screen tu (body part of the camera) boleh preview gambar korang macam mana dan 'kechekkkk' (bunyi ambil gambar) - terus snap gambar. Nak hanimun di ceruk lorong antik dan kelihatan penuh keseniaan tapi tak ada orang nak ambilkan gambar? Hah guna camera ni je. Senang pun senang . Tak menyusahkan orang kahkahkah .


Casio Exilim EX-FR100 Main Specs:


Effective Pixels: ~10.2 megapixels
Sensor: 1/2.3-inch CMOS (back-illuminated type), Total Pixels: 12.76 megapixels
Lens: F-number: F2.8, Focal Length: f=2.87mm, Approx. 16mm equivalent to 35mm film
Zoom: 4x digital zoom
Recorded Pixels:
Still images: 12M (4000 x 3000) / 5M (2560 x 1920)
Movies: Full HD (1920 x 1080 30fps) / STD (640 x 480 30fps) / HS 240 (512 x 384 240fps)
Recording media: microSD, microSDHC, microSDXC compatible
Battery Life:
Number of Shots: ~235 Shots, ~285 Shots (Camera Standalone operation)
Actual Movie Recording Time (Full HD): ~55 minutes (in accordance with CIPA standards)
Continuous Movie Recording Time (Full HD): ~1 hour 20 minutes (based on CASIO standards)
Connectivity: Bluetooth, Wi-Fi (802.11b/g/n), microUSB
Power: Rechargeable lithium ion battery (1 internal battery each in camera and controller)
Size: Camera: 60.9 mm x 33.3mm (excluding hinge), Controller: 59.2 x 86.7 x 19.4mm
Total Weight: 214g
Included Accessories: Controller (EX-FR100CT), Hinge Unit, Tripod nut, Carabiner Strap, USB-AC Adaptor (AD-C53U), Micro USB Cable, AC Power Cord, Basic Reference


Disebabkan menggunakaan lens 16mm makanya gambar tu kelihatan wide, thats why lah kelihatan kurus slim gittew. Meskipun menipu, aku tak kira. Aku nak jugakkkk!  hahaha . Jom tengok sample photos yang cantik cantik aku jumpa di instagram #fr100


credit - *instagram

*credit - Instagram

Amacam ? dah terhasut tak? hehe . Aku dah cerita panjang lebau dekat Wani. Dia pun dah eksaited "along beli lah along" . well, kalau aku beli pun nanti aku senyap senyap je. Taknak bagi dia pinjam kahkahkah . *keji

Okay nak kumpul duit lah , tak sabar nak beli. Untung untung gambar raya aku nampak selim sikit walaupun hakikatnya tidak kehkehkeh . 

Eh lupa bagitahu , harga pasaran camera ni bermula dari RM2149 , tapi ada je aku nampak seller jual lebih murah , RM1600 ada , RM1500 pun ada. Kena rajin rajin survey lah . Okay?

Kbai , thanks for reading gais!



Casio Exilim EX-FR100 specs, Casio Exilim EX-FR100 review malaysia , Casio Exilim EX-FR100 selfie camera, Casio Exilim EX-FR100 fungsi,fungsi Casio Exilim EX-FR100, harga Casio Exilim EX-FR100, Casio Exilim EX-FR100 price malaysia, harga malaysia Casio Exilim EX-FR100, Casio Exilim EX-FR100 murah, Casio Exilim EX-FR100 harga murah, contoh gambar Casio Exilim EX-FR100, Casio Exilim EX-FR100 sample photos, camera selfie best, best camera for selfie, camera ala go pro, kamera best malaysia, kamera cantik selfie, kamera selfie murah, kamera selfie cantik,Casio Exilim EX-FR100 megapixel, berapa megapixel Casio Exilim EX-FR100, 

11 comments:

  1. Replies
    1. comel kan? wrne kuning tu cute! haih termimpi mimpi dah ni

      Delete
  2. perghhh..menangis tengok harga tu makk...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tula. tgu sikit lagi dalam 3-4 bulan, mesti boleh dpt murah lg hehe

      Delete
  3. Replies
    1. haha agak mahal kan kak, tpi kan casio ada lg mahal taw kamera dia. ada yang rm4000 , yg tu mmg lagi flawless & kuruskan muka kite lg hahaa. canggih kn?

      Delete
  4. Alamak terasa nak beli, hasutan yg berhasil ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay! berjaya hasut hehe. seronok kalau ada ni utk guna masa outdoor activities

      Delete
  5. nampak tinggi dan kurus tu yg best tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan kak nani, syok je tgok gmbr nmpk slim tinggi . sbb tu excited nk kamera ni hehe

      Delete
  6. rasa tergugat tengok. i want to look slim in pictures too

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...