Friday, May 29, 2015

RM5 dan sesuatu yang berbaloi di Daiso


Pernah dengar tak Daiso? Daiso merupakan sebuah kedai menjual pelbagai barangan pada harga RM5.00. Tapi sejak sejak GST ni, nan hado nya RM5.00 dia. Dah RM5.30 kot ( kot referring to unsure . salah jangan lah marah ) tak pasti sebab dah laaaamaaa tak pergi semenjak mula bercinta dengan Mr.Diy. Ihiks

Kalau dulu dulu memang suka sangat pergi Daiso sebab notebooks, cute fancy stationery semua ada dekat sana. Dan menjadi satu surgaa membeli belah untuk gegadis suka pink ( macam saya ) . Bermacam macam barangan yang dijual tersedia dalam warna pink termasuk lah selipar jamban, bakul toiletries, buku nota, stapler, bakul kain kotor, storage boxes, alas meja, wall decoration blablabla.

Tapi, tak semua barangan di Daiso berharga RM5.00 tu berbaloi. Ubat stapler sekotak kecil RM5.00? Boleh dapat harga RM0.80 je dekat kedai Wee Chin Tampin (eh?) . Banyak lagi benda benda tak sesuai dengan harga RM5.00 lebih lebih lagi kalau barang tu kecik cenonet je. Shopping memang seronok ambil tu ambil ni. Bila nak cash out dekat kaunter, eh eh dah RM50.

Antara beberapa barangan yang I rasa berbaloi nak di beli di Daiso are these things ;

1) Storage boxes. Yang besar! kadang kadang dekat kedai plastik/tesco boleh cecah berbelas ringgit.
2) Beauty tools. including lash curler, cosmetic pouch , etc
3) Phone accessories . banyak casing phone cantik cantik dekat Daiso pada harga RM5. tapi sayangnya cuma ada untuk model iphone sahaja. Oh, headphone dia pun not bad. and usb cable, tahan lama taw!
4) Skincare/Cosmetics/Detergent . Yang ni pun berbaloi. tapi sebelum membeli tu boleh la jeling jeling sikit apa yang terkandung dalam ingredient. Kalau tak pasti boleh refer pada staff.


my memo board . yang besi besi tu, corkboard semua from Daiso.
 oh including that floral glasses case


pink storage box , i love! 




Among all of these stuffs mentioned above, I selalu datang and keep on repurchased only these two things.



Tadaaaaa~


From (left) Detergent for Puff and Sponge , and (right) Detergent for Woman .

Obviously yang left one dah boleh agak macam mana produk ni berfungsi kan. Exactly! untuk membersihkan puff and sponge . Tapi I guna untuk cuci brushes juga hewhew. But sebenanrnya ada yang specifically untuk cuci brush. Disebabkan I jenis yang tak guna sangat brushes but instead I guna Beauty Blender sponge, so I decided untuk purchase yang ni je untuk bersihkan all my makeup tools.

Detergent for woman is not a feminine hygienic wash. Jangan gatai gatai pi guna salah cara ! Haip!
Yang ni sangat sangat sangatttttt berkesan untuk bersihkan sisa sisa kotoran yang ada saat saat kita datang kotor. Only ladies know how we ladies deal with it. Masa remaja remaji dah pernah terfikir, takde ke produk yang boleh mudahkan kerja kerja pembersihan ni and wallaa! thankyou Daiso. 
seriously memang sangat berkesan dan mudah. You should have one in your bathroom. Tak rosakkan fabric and very gentle. And no 'gonyoh gonyoh sental sental' needed in that process.

So what's your favourite Daiso's product?


note book i personally diy-ed to keep all my business 
receipts/notes/memo in place. calculator pun from daiso. I tampal hehew.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...