First Time Tengok Wayang di CGV Cinemas, Grand Indonesia Jakarta | Tandas dia lawa weh!

Sunday, February 23, 2020



Bila berjalan tempat orang, sifat mengada nak cuba banyak benda tu memang tinggi ye haha. Sebabkan nak fefeeling ala local orang kata, wajib la cuba tengok wayang dekat negara tu kan? So baru baru ni aku sempat la pergi tengok wayang masa aku dekat Jakarta. Selama ni tiap kali ke Jakarta, tak pernah nak menyempat. Tapi sebabkan cerita Birds of Prey pun baru keluar, tapi aku tak sempat nak tengok time dekat Malaysia, makanya Jakarta pun Jakarta lahh.

Wayang yang aku pergi ni dekat Grand Indonesia , Jakarta. Kalau dekat Jakarta, mall ni categoriy besar dan elite lah. Dekat seberang Grand Indoesia ni ada Plaza Indonesia. Plaza Indonesia plak ala ala Starhill gitu. Mall nya tak besar sangat tapi memuatkan hanya high end brands sahaja. So nak cari LV, GUCCI, PRADA semua ada dekat sini.




Grand Indonesia ni ala ala Mid Valley la gitu. Ada brand yang middle range, ada juga high end range. Pilihan makanan pun banyak gilaaaa memang pening la nak pilih. Harga pula, lebih kurang harga dekat cafe cafe hispter kat Malaysia ni. Ranging RM10-RM25 per meal. So sepanjang dekat sini boleh la belanja pakai card je. Aku kalau pergi mall ni, aku guna BigPay je. Senang sebab memang ikut current bank punya currency. Kalau ikutkan duit aku tukar dekat exchanger, rate rupiah ialah 3.3, tapi bila guna BigPay, cuma 3.0 jurrr. Jimat banyak!

Kalau belum sign up lagi BigPay, buat la satu. Guna aku punya referral code (EC26N2E7MK) Nanti korang boleh dapat RM10 sign up bonus. Boleh guna buat beli Tealive hehe.

Berbalik kepada wayang tadi. Wayang yang ada dekat Jakarta ni yang femesnya CGV Cinema dan juga XXI Cinema. Yang aku pergi dekat Grand Indonesia ni ialah CGV Cinema.


Tandas dalam wayang pun cantik!





Haritu aku beli tiket yang mahal sikit. Since ambik hall yang katanya ada special screen tu (ScreenX) Jenis 270 degree screen, so tiket harganya Rp 70,000 bersamaan dalam RM21. Tapi bagi aku berbaloi harganya sebab seating memang selesa gila. Asalnya aku ingat pening kalau tengok jenis screen macam ni tapi takpun. Dia macam ada special effect untuk certain scene yang takkan sama kalau tengok dekat normal hall.





Bab tandas pula masyaAllah, tandas dia fancy gila eh. Biasanya tandas dekat wayang kan horror, menakutkan, gelap, terpencil dan jauh dari hall. Tapi tandas dekat wayang ni memang cantik gila. Siap ada kerusi sofa menunggu. Nak tidur pun boleh la dalam tandas ni. Aku spend masa lama jugak la duduk selfie dalam ni haha. Itupun lepas habis movie, sambung ambil gambar lagi. LOL




Kalau korang, agaknya berapa lama korang spend time nak selfie dekat sini? (aku tanya dekat perempuan je taw. Lelaki takyah jawab! haha)

Overall memang puas hati tengok wayang dekat sini. Tapi yang aku herannya, masa nak tengok wayang ni takde orang jaga pintu pun. Takde pun yang check tiket ke apa. Kau beli and literally masuk leggang je. Takde pemisah antara kawasan luar dan kawasan movie hall. Haha herannyaaaa. Kalau camni, tak beli tiket pun orang boleh masuk kan kan? 

CGV Cinema x CJ Wow Shop


Btw just for your information, CGV Cinema ni ialah anak syarikat kepada CJ company yang CJ Wow Shop tuuu. Ianya berasal dari South Korea dan terdapat banyakkk cawangan di negara luar termasuk di China, Myanmar, Turki, Vietnam dan juga Amerika. No wonder laa teknologi, dan interior design dia power and cantik gila kan?


Hm bilaaa nak sampai Malaysia ni? Kami Malaysian tak sabar nak ada tandas wayang yang cantik. Tapi tula, aku risau sampai Malaysia tah amende menda pulak la 'meley' people ni vandalise kan tandas tu nanti, jahanam pulak jadinya kang.

Hm takpela, takyah la bukak kat Malaysia. Tunggu aku datang Korea pulak bulan 3 nanti ok?


2 comments

On My Instagram