Wednesday, January 18, 2017

Review : ABBAMART One Shot Brush Washer - Senangnya cuci berus makeup!


Hello Assalamualaikum 

Aku kalau makeup memang rajin . 
Tapi bila masuk bab nak cuci makeup .. alahai malasnya . Rasa macam kalau balik rumah tu nak terus tidur je . Tapi memikirkan kulit muka perlukan ruang untuk bernafas, dan nak elakkan daripada pori tersumbat dan jerawat untuk berpesta - maka kena lah rajinkan diri juga dalam diambang kemalasan untuk cuci dan sental mekap habis habisan sebelum tidur .

Tapi, kalau setakat cuci mekap je tapi makeup tools yang kita guna untuk makeup tak dibersihkan pun sama lah jugak . Berus atau span yang kita guna untuk apply foundation , bedak , blusher , eyeshadow semua tu pun WAJIB WAJIB WAJIB dibersihkan!

Eiiii tak geli ke pakai berus / span yang dah berhabuk , melekat lekat kotoran lepastu sapu pulak dekat muka! 

Macam mana nak cuci berus mekap?

Sebelum sebelum ni aku suka guna shampoo 'Carrie Junior' untuk cuci makeup brush . Seeloknya guna shampoo baby ya sebab shampoo baby ni mild , jadi tak mengeraskan bulu berus kita tu . Dulu aku pernah jumpa tips cuci berus mekap dekat Pinterest . Tips tu suruh gunakan olive oil untuk cuci . Aku cuba sekali lepastu tobat taknak buat dah hahaha . Sebab bila guna minyak , susah nak bersihkan and end up jahanam berus aku tu -.-"

Sekarang ni jadi lagi senang bila ada brush washer. Ada macam macam brand yang available dekat pasaran tapi aku guna yang daripada brand ABBAMART. Aku dapatkan ni daripada Althea . Sebotol 300ml & harga pun tengah ada diskaun cuma RM24 jeee !


ABBAMART One Shot Brush Washer (300ml) - RM24


Nak bandingkan dengan sebotol shampoo Carrie Junior tu memang lah mahal sikit yang ni . Tapi aku rasa berbaloi je sebab isipadu banyak dan lagipun benda alah ni memang khas untuk cuci berus .


Nak guna untuk cuci span pun boleh juga . Yang bestnya brush washer ni ada Thorny Bamboo extract. Sebagai agen anti bakteria . Bila ada nya benda alah yang berfungsi sebagai anti bakteria , maksudnya berus yang dah kita cuci tu akan kekal bersih dan bebas kuman lebih lama  . So sementara nak tunggu weekend untuk bersihkan , takdelah risau berus tu kotor dan penuh kuman sangat kan?


Cara nak guna pun senang sangat . Cuma celup celup dan bilas je . Senang nya!!


Disebabkan One Shot Brush Washer ni tak berbuih sangat , jadi kerja kerja nak membilas berus tu takdelah payah . Kalau guna shampoo baby atau sabun biasa, jenuh juga nak bilas banyak kali untuk hilangkan buih & sabun tu .

Lepas dah bilas, boleh lah perah perah sikit hujung sabun tu dan gantung berus korang untuk dikeringkan . Ada macam macam style nak keringkan berus ni . Lagipun sekarang ni siap ada jual tempat keringkan berus lagi macam ni ;




Tapi , kalau korang cheapskate a.k.a kedekut a.k.a "bersederhanalah , guna je apa yang ada nak" , korang hamparkan je atas tissue ke apa. Tapi kalau macam ni lambat sikit lah keringnya . 

PENTING : Keringkan berus dengan cara terbalik . Kalau tegakkan , 
berus akan rosak & gam yang cantumkan kepala berus & handle akan hilang dan tercabut

Okay gais. Semoga entry ni bermanfaat untuk korang . Jangan lupa cuci makeup brush okay ;)




 ABBAMART One Shot Brush Washer, ABBAMART One Shot Brush Washer althea, ABBAMART One Shot Brush Washer althea korea, althea korea, althea korea, althea malaysia, althea korea mobile app, app althea korea, althea korea shopping, cara order althea korea, althea order tak dapat, althea servis, althea bagus ke, althea shipped from korea, barang korea murah, kosmetik korea murah, kosmetik korea bagus, kosmetik korea berkesan, korean cosmetics malaysia, cara cuci berus mekap, how to clean makeup brush, cuci mekap berus, berus mekap cuci, cuci makeup brush, cara cuci mekap brush,  cuci berus makeup guna shampoo, cuci berus mekap guna syampu



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...