Sunday, June 28, 2015

BEAUTY : Kursus Pendek Solekan dan Terapi Kecantikan di Giat Mara


Ini cerita basi dah ni haha tapi nak cerita juga . Dah lama sebenarnya teringin nak belajar makeup . Aku dah cuba cuba juga lah tengok dekat youtube tu konon konon nak belajar tapi serbuk pun tak faham. Terkial kial aku nak ikut . Bila survey harga kelas makeup pulak rata ratanya beratus ratus. Standard harga yang aku jumpa selalunya dalam RM200 - RM300 . Kalau yang lagi professional femes ames macam *tuut tuut* * tuut* haha dekat instagram tu lagi lah satu kelas dah cecah RM700 - RM1000 . Mak aih .


Tapi hakikatnya sekarang ni kalau buat servis makeup ni pendapatan agak lumayan juga . Bayangkan lah sekali kau makeup orang dah boleh charge RM300 untuk bridal makeup . Kalau sehari ada 2 pengantin , dah RM600 . Kalau kedua dua sabtu dan ahad kau ada job , satu hari dua job , dah dapat RM1200 . Wow! asyukk angat .


Alhamdulillah Allah dengar doa insan yang kerdil ini . Atas niat nak tambah ilmu dan nak jimat kos mekap kawen nanti *hehew cheapskate!* , maka disinilah bermula ... ( pasang musik gempak )





Kelas ni berlangsung selama seminggu di Pusat Giat Mara Simpang Ampat , Alor Gajah Melaka .

Bermula daripada 8Jun sehingga 12Jun . Cerita dia daripada Isnin sampai Jumaat lah .

Untuk kelas seminggu ni kitorang diberi pendedahan dan praktikal untuk 3 modul berbeza


1) Solekan siang dan malam

2) Terapi Facial
3) Terapi Refleksology

Dan yang bestnya , untuk segala ilmu yang kitorang dapat ni campur makan 4 kali sehari dan sijil , ialah secara PERCUMA!


yup tepat sekali  , PERCUMA !


Program spesis macam ni diadakan atas kerjasama Giat Mara dengan beberapa instutusi pendidikan / kampus . Macam minggu sebelumnya , Giat Mara telah mengadakan Kursus Fashion and Dressmaking ( menjahit ) bersama sama pelajar daripada MMU , Bukit Beruang Melaka .


Untuk Kursus Terapi Solekan dan Kecantikan ini pulak diadakan atas dasar kerjasama antara Giat Mara dan UniKL Melaka . Best kan? Nanti korang boleh lah cuba hubungi Giat Mara cawangan berdekatan korang kot kot pihak Giat Mara ada anjurkan kelas macam ni. Free je taw! Mana tahu ada rezeki boleh join .


Setiap pusat Giat Mara menawarkan kursus teknikal yang berbeza .


Pusat Giat Mara Simpang Ampat ni pulak khusus untuk 3 kursus sahaja iaitu :


1) Kursus Solekan dan Terapi Kecantikan ( 6 bulan )

2) Kursus Fashion and Dressmaking ( 6 bulan )
3) Kursus Automotif ( 1 tahun )

Biasanya kursus kursus ni di jalankan selama 6 bulan ke 1 tahun untuk tiap tiap sesi. Untuk kitorang ni kira special case lah, acah acah pelajar pertukaran duduk situ seminggu dan belajar ikut modul yang disediakan.


Bagi korang korang yang rasa rasa macam berminat nak sertai kursus kursus diatas boleh lah hubungi pihak Giat Mara tak pun tengok di website rasmi Giat Mara untuk mendapatkan senarai penuh kursus yang ada bagi setiap cawangan Giat Mara di seluruh Malaysia .







Untuk senarai penuh kurus , klik sini : Senarai kursus Giat Mara
Untuk membuat permohonan bagi sesi terbaru , klik sini : Permohonan Online Giat Mara

Terapi Facial

Pertama sekali kitorang diberi pendedahan dan pengetahuan tentang jenis jenis kulit, jenis jenis masalah kulit dan cara nak merawat kulit . Kulit kita akan renew pada setiap cycle 28 hari so kalau nak dapatkan kulit cantik dan flawless tak perlukan produk mahal mahal pun, cukup dengan hanya buat rawatan facial sekurang kurangnya 2 kali dalam tempoh 28 hari tu. Kebiasaanya kulit jadi kusam dan bermasalah disebabkan sel kulit mati yang kita tak kikis daripada lapisan kulit muka kita. Bila dah peram lama lama , itu yang membuat pori tersumbat lah, kulit kusam la, kulit berdaki kulit berkerak semua tu haha .


Bahan bahan diperlukan untuk membasmi kulit berdaki haha!

Dengan merajinkan diri melakukan rawatan facial secara konsisten dan berkala barulah boleh kulit kita ni bernapass bebas . Baru lah kulit tu bersih je tiada cela gitchu .


Beliau ialah face steamer

Kitorang diajar tentang fungsi fungsi produk yang digunakan didalam proses facial termasuklah fungsi Cleansing milk, Cleansing Foam, Facial Scrub, Mask, Toner dan Moisturizer. Sejak purbakala dulu memang taktahu fungsi fungsi bendalah ni semua. Tu tak masuk lagi spesis serum lah, dan beberapa lagi spesis aneh krim yang berlambak di pasaran. Kemain banyak ha dekat kedai tu tinggal nak kena pilih je. Selalu gi watson ke guardian, mesti spent masa dekat sejam. Sebabkan nak meng-google review produk produk yang aku rasa macam nak beli . Sebab baca sendiri sampai mereput pun tak faham .Tu tak campur lagi dengan kelembapan intrnet yang dah habis kuota. Lagi lah lama aku bertapa dekat situ .


Magnifier untuk zoom in cikedd dekat jerawat durjana korang tu


Untuk penjelasan lanjut tentang benda benda aneh diatas ni nnti aku khususkan untuk satu entry okay ?

Seterusnya yang penting dalam terapi facial ni ialah cara urutan/usapan/tamparan (haha!) . Penting tau dan memerlukan teknik khas untuk memastikan produk/bahan dapat diratakan secara menyeluruh dan membenarkan kulit untuk terima . Turut penting untuk melancarkan peredaran darah . Bila lancar baru lah nampak kulit tu segar, berseri dan bermaya . Tak lupa juga kelihatan kemerah merahan suci kulitmu umpama bayii .


Hello kepala sheila . Ini model untuk latihan  urutan kering 

Rasa rasa nanti kalau rajin iols buat video teknik teknik libasan urutan facial ni okkayy. 

Selain daripada diajar tentang cara cara urutan, jenis jenis produk dan teknik membelai belai pelanggan bagi tertidur, kitorang juga di beri pendedahan tentang mesin mesin yang digunakan dalam terapi kecantikan . Walaupun kitorang tak pakai pun mesin mesin ni masa kursus haritu tapi at least tahu lah kewujudan benda benda ni semua. Kalau berminat nak tahu lebih mendalam pasal ni semua boleh lah mendaftar untuk kursus 6 bulan tu. Sebab memang termasuk dalam modul yang korang akan belajar. Berbaloi tau kalau join kursus penuh . Siap dapat elaun bulanan lagi taw . Lepastu kalau korang cemerlang masa belajar, pihak Mara akan sediakan dana untuk korang meniaga / buka spa pula. huiyo! best kan?


Benda aneh ni semua berfungsi untuk rawatan slimming


Aku tak ingat apa fungsi beliau





Ini untuk kuwuss juga





Hi cikgu sue yang baik cantik comel i love you! *kalau cikgu baca blog saya hiks*


Sekian aku penat pulak menaip ni. Nanti sambung cerita pasal belajar makeup dan refleksologi pulak untuk next entry . Sekali lagi nak bagitahu untuk sesiapa yang berminat nak belajar kursus ni cepat cepat contact giat mara untuk mendaftar ye . Banyak sangat kelebihan dan ilmu yang korang boleh dapat . Next intake bulai Julai ni taw. Cepat jangan ketinggalan! :D



Saturday, June 27, 2015

BEAUTY : Masalah bibir kering , mitos dan solusinya




Melihatkan cuaca sekarang yang makin tak menentu , panas sejuk panas sejuk , tambah pula kita semua sekarang tengah menjalankan ibadah puasa memang membuatkan badan kita dehydrate dan kekurangan air. Kalau masa tak puasa tu boleh lah minum air sikit sikit untuk topup air yang hilang tu kan, tapi kalau dah puasa , nak minum cemano?

Kesan daripada kekurangan air tu menjurus kepada pelbagai masalah. Time ni lah rasa sakit kepala, rasa kurang tenaga, kulit kusam dan tak terkecuali bibir kering.

Paling tension kalau bibir kering, setakat kering sikit sikit tu tak ada lah nak tension sangat , tapi kering sampai tahap kulit bibir tu melambai lambat dekat mulut sebab tungu masa nak terkupas je.

Aku merupakan salah seorang makhluk yang sentiasa menghadapi masalah ni. Bibir memang selalu mudah sangat kering dan pecah. Memang most of the time kena ambil tuala kecil, basahkan dan slowly gonyoh dekat bibir tu untuk buang lapisan yang dah tercabut. Ada certain time tu, sampai berdarah darah :O

Pusing kepala kakak memikirkan. Meskipun kakak selalu bawa air botol bergelen gelen ( bukan masa puasa ) , tetap juga bibir kakak always the menggelupas you know.

Mitos : Jilat bibir boleh lembabkan bibir ke?

Most of us, (ke some of us je? Tapi kakak tergolong dalam golongan ini) berpendapat bahawa dengan menjilat bibir / membasahkan bibir / mengetap bibir / menyelaputi bibir dengan air liur boleh mengembalikan kelembapan kepada bibir . Ternyata iols silap!

Biasanya bila rasa macam bibir kering, mesti kita asyik jilat bibir dengan harapan kononnya nak bagi bibir tu lembab semula. Tetapi sebenarnya , habit menjilat bibir secara kerap hanya membuatkan bibir kering tu jadi lebih teruk. Hal ini kerana air liur mudah evaporate (merwap / mengering / terbebas keudara ha pape jela, asalkan korang faham) dan dalam masa sama menyebabkan lembapan sedia ada pada bibir tu "stripped away" (bahasa melayu apa eh?) yang menjurus kearah tragedi bibir merekah , kering dan luka (disebabkan kering teramat sampai berdarah darah)

How kakak overcome this kakak?

Kakak tak habis overcome lagi masalah ni dek. Bibir kakak memang 'disaster' cerita nya . Dulu lagi lah teruk sebab sejak purbakala kakak memang suka jilat bibir. Memang habit yang susah nak kurangkan. To make it even worst, kakak suka kopek bibir / gonyoh guna hujung baju ( acah acah exfoliate ).

Tapi sekarang masalah bibir kering tu jadi seasonal. Ada masa masa tertentu je bibir jadi kering and terkupas . Nak dibandingkan dengan masa dulu lagi dahsyat . Kira terkawal sikit lah . So here's few tips dealing with chapped lips daripada kakak yang sadis 

Tips atasi bibir kering


  1. Ditegaskan disini sekali lagi : elakkan daripada menjilat bibir . kenapa? haa .. baca balik atas atas ni dik :p
  2. Gunakan lipbalm/ pelembap bibir sesuai dengan keperluan bibir . 
  3. Jangan lupa exfoliate/scrub bibir ya. Boleh gunakan lip scrub yang sedia ada di kedai kedai takpun boleh buat sendiri di rumah . Resepi kita bagi kemudian ok? ;)
  4. Perbanyakkan minum air putih. Kalau masa bulan puasa ni, cuba minum air banyak masa sahur.
  5. Moisturize bibir semasa tidur - sebelum tidur bolehlah applykan vaseline ataupun virgin coconut oil untuk lock kan moisture bibir sepanjang malam. Bila bangun pagi nanti bibir jadi lebih lembap dan lembut je. Boleh juga gunakan aloe vera gel ataupun minyak vitamin E.
  6. Pilih lipbalm yang mengandungi beeswax/petrolatum ( contohnya vaseline ) dan perlindungan UV. Perlindungan UV ( sunscreen ) untuk bibir penting taw sebab sinaran matahari terik juga menjadi salah satu faktor membuatkan bibir lebih kering.
Ini antara tips yang kakfaghah gunakan. Untuk jenama lipbalm , dah bermacam jenama kakak cuba tapi yang selalu repurchased ialah : IN2IT Lipbalm . Ini best sebab hydrate kan bibir dan bagi bibir nampak merah merah natural .

Untuk virgin coconut oil pulak, kakfaghah gunakan jenama CocosHavana . Ni produk bumiputera , bau wangi boleh titiskan dalam makanan , atau diminum terus. sapu sapu pun boleh. Nanti kakak review more about this product okay ;)





Next entry nanti kita cerita lebih lanjut cara nak buat DIY Lip Scrub okay? Moga tips ini bermanfaat untuk korang korang yang senasib dengan ku , sobs






Selamat berpuasa

Thursday, June 25, 2015

Kearah baju raya sedondon! Vol 1


Tahun tahun sebelumnya keluarga aku tak ada pun pakai tema tema raya. Kalau ada pun like 6-7 years back. Bila masing masing dah besar pakat perasan cantik dengan color yang dipilih . Macam 3 tahun lepas, aku perasan cantik pakai warna pink . Lulz chhhhankthek ke?


Tapi bermula semula pada tahun lepas, tradisi pakai baju raya ikut tema tu dah kembali semula dalam keluarga kami. Mungkin sebab dah ada camera elok sikit, baru fefeling nak bergambar satu family pakai baju sedondon. Kalau tahun sebelumnya tu tak ada pun gambar family. Masa raya semua sibuk selfie je pakai camera 1.3megapixel . Baju warna pink nampak macam kena tumpah kuah lontong . Haha! nampak benor kamera murahan .


So this year , we decided to choose 'Emerald Green' color for our Raya! Consideration dibuat atas dasar mempertimbangkan warna yang bersesuaian dengan tona kulit ayah . Lulz . Disebabkan ayah berkulit agak gelap, kami tak boleh lah menggatal nak warna mint blue . Kesepakatan warna dibuat dan semua bersetuju memilih Emerald Green sebagai tema raya Dafri's Family. Yeah!


Apa apahal kena cari baju Ayah dan Haikal dulu. Sebab bila dah settle diorang berdua , kami bertiga takpayah kalut pening dah . Ayah dengan Haikal jauh lebih cerewet daripada kitorang yang perempuan ni cari baju taw. Bila baju diorang dah ada, aku , Wani dan Mama boleh lah memandai mandai pergi survey baju sendiri tanpa perlu susah susah tarik Ayah n Haikal sekali. Kalau tak, baru sampai mall dah ajak balik . Tak syiok , hilang mood excited nak shopping sebab kena rushing hhehe .


Pencarian dimulakan dengan ke shopping mall Plaza Angsana di Johor Bahru. Kalau orang Johor confirm familiar dengan tempat ni. Kebiasaannya plaza Angsana ni sinonim dengan tempat nak mendapatkan baju raya sebab setiap tahun ada diadakan bazar kecil yang menghimpunkan pelbagai booth menjual baju raya.


Pusing pusing tapi tak ada yang berkenan . Sebelum sampai tu dah nampak gambar Aaron Aziz promoting baju Melayu for Jakel sepanjang jalan daripada rumah nak ke Angsana dekat tiang tiang lampu . Tapi tak ada siapa ambil kisah pun . Bila ayah dah tak dapat cari baju yang dia berkenan , aku terus cakap "Ayah cari baju dekat Jakel jelah, ada baju melayu Aaron Aziz. Nak acah handsome macam Aaron Aziz boleh lah beli" . Mula mula bergurau je sebab sebelum ni pernah juga ajak Ayah pergi Jakel tapi dia tak pernah nak . Tapi kali ni dia setuju .  Well okay, jom pergi






Jakel terletak berhampiran dengan Plaza Angsana tu. Kawasan sekitar Jakel tu pula dah banyak dihujani pelbagai butik butik femes dan butik vendor. Turut terdapat butik CalaQisya, Radiusite , Rina Salleh Collection dan Sugarscarf dekat situ. Makanya, nak pergi ke Jakel tu kena menggigih cari parking . Pusing punya pusing Alhamdulillah ada rezeki dapat parking.


Dari luar Jakel dah nampak memang ramai orang tengah shopping sakan. Dekat kawasan pakaian lelaki terutamanya. Semua gigih nak handsome n sado cam abang Aaron Aziz ( termasuklah Ayah dan Haikal, haha)


Pencarian di Jakel agak mudah memandangkan warna pilihan untuk baju melayu pun ada banyak dan tone warna Emerald Green yang kami nak pun ada . Alhamdulillah . Memang kena cepat cepat beli . Biasanya orang cakap "Alaaa raya lambat lagi , beli nanti nanti pun boleh ." Tapi masa beli 'nanti' tu lah size tak ada lah , color yang nak tak ada lah blablablaa masalah yang membuatkan diri cranky sepanjang hari .




Yup, this color :D

Baju Melayu Aaron Aziz ni berharga RM129 beserta sampin percuma. Walaupun muka Ayah menampakkan reaksi 'alaaa takcantik pun' tapi gigih iols suai padankan dengan warna yang cantik dan sesuai nak bagi Ayah nampak handsome macam Aaron hehew . Bodek bodek gitchu .

Okay sekarang , baju Ayah dan Haikal dah settle . Next up? For us ladies :D ( Me, Mama & Wani )









Wednesday, June 24, 2015

Blogger Contest Riang Ria Raya : Go Pro 4 Dan Duit Raya RM400!



Kenapa bila sebut Riang Ria Raya mesti nak sambung ... "bersama Nestle Cornflakes" . Ahh rindu lah raya raya masa kecil . Perasaan excited nak raya tu memang berkobao kobao orang katao ( Eh?) nak dibandingkan dengan sekarang. Feeling raya tu seakan hambar . Sobs

Kalau nak bercerita kenangan raya masa kecil rasanya satu entry tak cukup. Nak kena bahagikan kepada beberapa siri termasuk lah :

Siri 1 : Kisah Farah dan drama taknak puasa
Siri 2 : 15 alasan tipikal cik faghah mengelat puasa
Siri 3 : Top 5 makanan cik faghah curi curi beli daripada babu jual roti makan dalam gelongsor bulat (kantoi)

and more! hahaha . weh nakal gila kau masa kecik eh Farah. Paling takboleh lupa panggil mamak babu yang naik van putih tu , beli air Miranda oren , menyorok minum dalam gelongsor bulat dekat taman . Please excuse me, I was 9 :p

Kisah lama usah dikenang . Meskipun raya sebelum nya setelah saat aku menginjak dewasa (cewah!) kurasakan hambar, namun ku rasakan ada sinar untuk syawal tahun ni.

Because .... (guna rythm lagu Justin timberlake)

Lazada nak bagi duit raya . RM400 hokeh ! tapi paling utamanya main prize ialah seketul Go Pro 4. Aku dah lama usha kecik besar kecik besar je Go Pro sejak dari edisi pertama lagi. Tapi untuk aku beli seketul camera berharga ribu riban semata mata untuk aku kelihatan bulat di dalamnya (fisheye) , aku rasa "tak payah lahhhh , tak penting punnnn ... " jebik mulut habis habisan cari alasan bagi sedap hati sebab tak mampu beli . Walhal dah berapa kali buka website Lazada dah pun survey hari , add to cart tapi tak checkout checkout . kahkah!

My raya will definitely rock! kalau ada Go Pro ni, segala kerabat wan chu, aki alang , tok seman , mak ngah diah , kak long fatimah , busu jang campur jiran sebelah rumah dan ahli JKKK juga boleh turut serta 'muat' dalam gambar . hehehww takde dah la gambar selfie 70% daripada gambar hanya menampakkan tangan iols yang demok tak campur lagi gambar goyang sebab ketaq pegang phone . Lulz


Oh not to forget , bukan sahaja Lazada menganjurkan Riang Raya Contest (dengan kerjasama blogger sayaiday , tetapi sekarang juga di LAZADA MALAYSIA turut berlangsungnya jualan muwahh muwahhh angat ( read : murah murah sangattttt + ekspresi teruju level 82 ) jualan terhebat dengan diskaun sehingga 90% !

Bermula daripada 11 june sehinggalah  15july 2015 akan berlangsungnya jualan eksklusif raya selama sebulan dan SPECIAL "Riang Ria Raya - Jualan Terhebat" bermula daripada 24 June hingga 26 June 2015 (eh hari ini lah!) iaitu 24 hari sebelum perayaan Syawal.

Saranan kakak, better uols shopping cepat memandangkan LAZADA sedang membuat promosi menggila, disamping untuk mengelakkan sebarang masalah common seperti takde size baju mahupun kasut . Hello , 90% kot . Takdenya orang buat buta , confirm sekarang semua tengah rambang mata taktahu nak pilih mana. Dalam shopping cart tu ada kot lebih daripada 15 barang dah eh? hihi dah dah cepat checkout :p

Tawaran eksklusif sepanjang 3 hari daripada 24 June sehingga 26 June ni jangan lupa pulak ye! Dah boleh mula cuit cuit tangan hasben , cuit cuit bodek minta lanjeee (belanja) baju raya .


Okay so as part of this contest's punya terms and condition , kakak kena pilih 3 items yang kakak nak hangat hangat melaram time raya nanti . Eh 3 je? Kakak bagi seploh takpe kot kan? hihi


DRUMROLLSS ....





I'm in love with this one! Jatuh cinta tak bangun bangun . Suka sangat this color, soft cantik . Meskipun tak menepati tema raya tahun ini ( emerald green ) tapi pakai pi openhouse kelab berbasikal pun okay juga kan?



Next choice, ini . sebab membuatkan aku rasa , rasa lah kan .. bakal membuatkan diriku kelihatan lansing heheheww 'kelihatan' pun takpelah meskipun hakikat nya dusta belaka . 




I love everything lace! Rasa macam dapat menyerlahkan kefemininan seorang wanita (cecehh nak cakap dekat diri sendiri sebenarnya ) plus its in tiffany blue! sukanya warna ni (insert emoji bermata love , campur ada drooling sikit sikit )




Berikut demikianlah sudah pemilihan baju cantik dalam wishlist 'Farah - nak - ni - pleasee!'

Di Lazada, terdapat beribu lagi pilihan baju cantik. Kakak cannot tahan nak scroll semua, kakak iz rambang mata. Kakak berjiwa luxury , terus tekan dekat designer punya baju je. Kakak so mengada ahaks! . So korang boleh lah rajin rajin scroll sendiri ya dan segera dapatkan barangan idaman korang tak kisah lah baju raya ke, periuk nasi nak show off dekat jiran ke , whtever you name it di LAZADA . Jangan lepaskan diskaun 90% tu ye!



---------------------------------



Jom lah ramai ramai memeriahkan contest anjuran Lazada ini ! 
berminat nak sertai ? boleh rujuk blog sayaiday untuk maklumat selanjutnya okay :)


Bebola sotong beserta ikan menari-nari


Semenjak dua menjak ni tekak asyik nak makan takoyaki je. Aku tak tahu apa yang menarik dengan takoyaki tu. Adakah sebab dia kenyal kenyal macam cekodok? Atau aku sukakan sos dia yang bau pelik tu? Mahupun sekadar kerana aku terhibur tengok flakes ikan yang menari nari diatas nya?





Kalau siapa siapa yang pernah makan takoyaki mesti boleh notice yang fish flake (bonito flakes) atas takoyaki tu seolah olah menari nari kan? Masa awal awal dulu aku jakun sikit, suka tengok benda aneh tu bergerak gerak ( i know, mudah terhibur -.-" ). Meskipun 99% daripada fish flakes ni rasa macam makan angin je, tapi takoyaki without these, U NO TAKOYAKI


google : Dried bonito fish flakes aka ikan menari nari

Tapi sejak sejak, kau tahu lah barang makin mahal ni, aku jadi sakit jiwa mengenangkan takoyaki 3 ketoi berharga RM5.30. 3 ketul je kot, dah boleh beli nasi goreng usa. Ini benar benar mengundang kemarahan.





Pun begitu, selepas beberapa purnama, aku dapat solusi terbaru untuk mendapatkan bebola sotong berserta ikan menari nari pada harga yang lebih menyejukkan hati. 3 set = RM10 . yeay!

But not so fast, yeay sekejap je sebab dah GST pulak dahh. Blablabla plus GST , current price 3 set -= RM12 . So dalam RM4 untuk satu set berisi 3 bebola indah.

Malangnya buat aku yang duduk di Melaka ni, aku perlu travel sejauh 100km semata mata untuk mendapatkan 3 set takoyaki pada harga RM12. Berlokasikan di IOI CityMall Putajaya, I sanggup demi you baby.

Japan Boat Takoyaki terletak di Lower ground floor Ioi City Mall Putrajaya. Boleh rujuk juga website rasmi untuk maklumat lanjut : Japan Boat Takoyaki Malaysia



Takoyaki ni memang diakui sedap bukan sahaja oleh tekak aku yang aneh ni, bahkan telah di'verify' oleh sekalian pencinta makanan juga. Kalau tak, tak kan lah setiap kali nak beli kena beratur panjang. Dah lah murah, sedap pulak tu . Tulis post ni masa puasa benar benar mengundang .


Tersedia dalam 2 set berbeza. Boleh pilih sama ada nak set A (takoyaki + air ) pada harga RM6 atau set B ( 3 boats takoyaki ) pada harga RM12. Biasanya aku ambil set B . Biasalah, gelojoh kan. Aku datang jauh jauh nak makan ni , beli lah banyak sikit kan . Disebabkan aku rajin usung botol air 800ml kehulu kehilir, maka tak perlu lah aku nak beli air .Daripada beli Ala Carte satu satu, lebih jimat bila pilih combo set B. Makan lah sampai puas ! 




 
Ini kategori short queue. Biasanya lagi panjang 



Meh kakak belanja gambar bebola sotong terulung. Jangan cakap kakak tak payung hehew


Boat - shaped packaging . omey tapi I tak peduli . 
Dapat je terus makan dengan rakusnya 


Ahh sudah. Terliur pulak


Kalau kebetulan pergi ke IOI City Mall, boleh lah singgah dan dapatkan takoyaki ni. Tapi kalau pergi kejap lagi, jangan makan kat situ pulak. Balik nanti baru makan ok. Awak tu pose. Kakak tak nak bersubahat kihkih.

K lah nak pergi Jusco beli takotao yang mahal tu. Nasib lah Farah, sekarang dekat Johor. Dari 100km jadi 200+km semata nak makan takoyaki ni -.-" Koser







Monday, June 15, 2015

Kak Paten dah kahwin! : Fatin Liyana's Wedding

Sinonim dengan hari sabtu dan ahad, mesti ramai yang ambil peluang untuk menjayakan majlis perkahwinan. Banyak banyak wedding semalam, wedding kak paten juga yang aku gigihkan pergi.

Sebenarnya aku confident ingatkan majlis hari sabtu, gigih cancel kan plans and all semata mata nak lapangkan masa untuk attend wedding kak paten (terharu tak awak?) tapi rupanya salah. Nasib baik lah aku double check semula. Phewh!

Majlis di adakan di Kompleks Perbadanan Putrajaya . Aku bertolak dari Melaka around pukul 11, sampai pun dalam 1 lebih macam tu. Masa awal awal sampai pun dah nyaris nyaris salah masuk dewan. Apa lah masalah aku ni. Confident level terlebih pun payah juga.

Wedding Fatin serious best. Decoration simple simple tapi cantik amat! Pelamin pun tak ada nak sarat sarat kerawang bunga penuh . Fatin pulak ofcourse lah lawa gila, gila lawa , lawa sangatt haih lawaaaa nye la hoi (takboleh describe dengan kata kata)

Lepas makan terus pergi beratur untuk bergambar dengan pengantin. Gigih iols taw nak juga naik pelamin ambil gambar dengan Fatin. Bila sampai je giliran nak naik tibatiba je berdebar haha tak semena mena je nervous. Tak sempat naik lagi Fatin dah jerit "Farah Dafri!" alahai terharu, awak ingat kitaa :') Duduk je sebelah Fatin terus cakap

Aku : "Apa ni cantik sangat?"

and dah boleh expect apa Fatin jawab,

Fatin : "Biasalah, kahwin kan"



*Photo credit to Creativo


Haha daripada dulu kenal Fatin, walaupun tak berapa rapat tapi setiap kali jumpa tu borak macam selalu jumpa je. Memang patut lah ramai adore kakpaten ni, lemah lembut, cakap pun sopan je. Bersahaja, bergurau pun comel comel. And Fatin sangat sangat mudah blend in dengan siapa siapa. Haih #girlcrush. Tahniah Dr. Anwar Fazal sebab dapat wife yang menjadi idaman ramai lelaki dan wanita ni hihi. Kakpaten officially #offmarket tapi kita tetap #girlcrush dekat awak ( mana emoji monyet tutup mata?)



Ada beberapa orang yang tanya macam mana aku boleh diinvite ke wedding kakpaten? Mesti tanya sebab pelik, apa kaitan aku dengan paten? nak kata blogger femes, I blogger sendu je. Nak kata kawan sekerja, eh bila masa aku jadi doktor? kihkihkih

Fatin lah yang menjadi tonggak (cewah) kepada kemajuan awal awal penubuhan Moddy. Masa dulu dulu Moddy baru nak bertapak, Fatin lah yang banyak promosi kan di blog , facebook dan instagram. Dulu facebook Moddy bermula dari tak sampai 1K likes tapi atas bantuan Fatin, sekarang dah mencecah 30K (bunyi macam testimoni pulak) . Di kesempatan ini , nak ucapakan terima kasih Fatin sebab banyak tolong kite dulu, sudi gayakan bag bag dari @moddymy . Macehhh :*


Gambar sekadar hiasan hahaha. 

Hello saya Farah, saya jual bag. Boleh layari page instagram 
@moddymy kalau nak cari bag cantik macam FL pakai hehew



Jadi inilah jawapan kepada persoalan macam mana Fatin boleh kenal aku atas dasar kerjasama antara Moddy & Fatin Liyana.




Aku sebenarnya tak pasti apa relationship suami Fatin dengan Yusof Haslam and all (malas google haha!) tapi aku notice banyak juga artis & celebrity yang datang. Lagipun kakpaten sendiri pun memang public figure so tak pelik lah kan kalau ada ramai kenalan dia and suami daripada barisan artis and orang ternama. Ada Puteri Sarah juga, isteri Syamsul Yusof. Last time jumpa dia masa dekat airport Bandung, 2 years back. Dulu cantik, sekarang lagi cantik. Aku nak bergambar dengan dia tapi Syamsul cam taknak lepas kan je haha alololo omey angat (insert emoji bermata love)

Syamsul Yusof dan isteri. Comel sangat dua orang ni!




Antara blogger/ personaliti tv yang ada termasuk lah kak Nurul Ain Abd Salam, Yuyu Zulaikha, Shea Rosul,Azar Nadhirah,Datin Najahtul Iylia, Lyna Kamal, Qila Azali, Maria Elena Zarul dan Ameera Zaini. Semua cantik cantik dan mostly nampak dari jauh je. Nak kejar untuk ambil gambar segan pulak hehew. Sebenarnya looking forward nak jumpa Kak Ain, Kak Fatin Suhana dan Irine Nadia.

Dah nampak Kak Ain dari jauh tapi masa tu tengah beratur nak ambil gambar tak sempat nak bergambar dengan kak ain. I iz so sad. Tapi dari jauh memang dah nampak kak ain alahai lawa sangat, dengan si tembam dina. Ish jauh lah pulak, kalau dekat memang dah gomol pipi Dina tu :p

Kak Fatin Suhana and Irine pula memang tak nampak. Maybe dah balik kot diorang or belum sampai. Last time jumpa kak Fatin Suhana zaman zaman selalu pergi karangkraf. Taktahu la kak fatin suhana ingat aku lagi ke tak hihi.

Tapi sebelum balik sempat lah jumpa kak Maghia Elena and ajak bergambar. Yang terharunya, kak Maria kenal kita :') (nangis terharu tepi pelamin)

"Ehhh Farah kann?"
I was like, "Omo omo akak kenal kita?" dengan riak muka kau-boleh-agak-macam-mana
Kak Maria : "Kita pernah jumpa kan dulu?"

Aku pulak yang kena cuba ingat semula, bila masa eh aku jumpa. Serious tak ingat. But then, mesti lah jumpa sekali je kan tapi kak Maria still ingat. Aihh ni yang nak nangis ni (T_T)

When it comes to picture session dengan kak Maria, ofcourse lah jadi macam ni kan :p







Kak Maghia so cantik, sejak jadi ibu ni dia punya 
cantik tu berganda ganda kali seploh. Love u kak Maghia!


Before balik wajiblah kita bergambar dekat photobooth yang ada beserta hashtag #aflwedding. Photobooth ada dua, satu yang siap boleh print tu. satu lagi pandai pandai lah kau layan diri. Tapi aku ambil gambar dekat booth layan diri je haha sebab dah tak koser nak beratur dah untuk photobooth yang lagi satu tu.

Kelihatan katik di sini -.-"


Lepas selesai terkibai kibai bergambar dengan pebagai jenis prop sampai terkoyak (haha maap!), aku nampak Ameera Zaini pulak. Ameera ni aku kenal zaman zaman meniaga dekat bazaar Frinjan dekat Shah Alam dulu. Ada lah kot 3,4 tahun lepas. Sekarang Meera dah berjaya sangat sangat. Dah ada jenama tudung sendiri, clothing line, model letop letop & pengacara tv. Happy for you Meera cantik! semoga lebih sukses :* Tahniah in advanced Meera for your wedding this September #kepakkebum #semuaorangdahkawenweh

Dah namanya public figure, ofcos lah cantik. 
Aku kekal sebagai potato di sisinya :p



Dah pakai baju meriah, tak boleh sia siakan balik macam tu je. Keluar dewan, buat muka tak malu terkibai kibai acah photoshoot tepi tangga . Hahaha pun boleh begitchuu . Jubah Wani pakai ni ada di @jubayyinah. Kita update next week. Murah murah je below RM80. Free size boleh fit S-XL

Sempat lagi promote hahaha 



Sebelum kita habiskan entry ni, nak ucapakan sekali lagi TAHNIAH buat Dr. Fatin Liyana Asri & Dr. Anwar Fazal. Selamat pengantin baru, semoga berbahagia #tilljannah orang kata. Semoga lebih sukses dan dimurahkan rezeki. (insert fireworks)


p/s : Abg Annas ( creativo ) jangan lupa cut video kita merepek tu haha. Malu nya bila ingat balik speech merepek tahap campak meja.




Monday, June 8, 2015

Tukar tayar lesson with Ayah


Kebanyakan perempuan, rata ratanya taktahu pun pasal kereta. Specifically pasal macam mana kereta tu berfungsi, apa parts yang ada pada kereta, apa jadi kalau part tu malfunction blablabla kan? Aku sendiri pun termasuk dalam golongan ni hahaha.

Selama ni bila sampai masa nak kena tukar minyak hitam, bawa je pergi bengkel suruh orang setelkan. Kalau nak alignment balancing ke tukar tayar pun just bawa ke bengkel & suruh je brader pomen tu buatkan. Tak pernah nak ambil tahu pun macam mana dia buat, apa dia buat. Yang tahu, hantar kereta lepastu melencong tempat lain. After a while, balik semula bengkel untuk pickup kereta. Macam ni kalau orang tipu pun bodo bodo je percaya hahaha.

Sebenarnya ilmu bab bab kereta ni penting sangat, especially buat kita kita kaum perempuan ni. Yelah, dah kalau problem nya kecik je, tak payah nak major fix pun, tapi disebabkan kita tak ada ilmu, and tauke kedai tu pun tengok kau macam taktahu pape je, memang syok la dia ambil kesempatan.

Kalau biasa kau pancit tayar selamba je boleh call minta tolong housemate kau punya bf tolong datang tukarkan, dah kalau tibatiba terkandas sorang sorang cemano? 

Semalam tayar aku pancit. Aku syak ada kena paku la takpun ada terlanggar lubang bergerigi rakus ke kan. Pagi pagi nak keluar breakfast, tengok tengok dah flat habis dah tayar. Malam sebelumnya Mama ada tegur "Kenapa kereta ni bunyi lain macam je" Aku pun rasa semacam berat je, tapi takde lah expect tayar pancit sebab masa drive malam tu memang kereta aku terlebih lebih muatan. Semua bantai naik memang terasa lah sarat dia. Pagi nya tengok memang dah sadaqallahulazim dah tayar tu.

Mula dah menggelabah masa tu. Mula mula plan nak panggil je mekanik dekat nearest bengkel untuk datang tengokkan tapi ayah dah bebel suruh tukar tayar sendiri. Ahh sudah! mana aku reti

Slowly ayah guide cara cara nak tukar tayar. Serious rasa noob. Bawa kereta reti, drift macam nak terbalik kereta pun terer tapi tayar spare duduk dekat mana dalam kereta kau pun kau taktahu kahkahkah ( gelak hambar )

Aku pernah lah juga terfikir nak belajar cara tukar tayar, tapi selama tayar aku pancit ke meletop mesti ada orang tolong handlekan. tapi fikir balik, kalau masa tu memang takde orang yang boleh tolong, takkan aku nak tunggu mereput je dekat situ sampai ada someone yang boleh datang tolong fix kan. Kemon lah Farah, berdikari lah sikit! - bentak Farah di dalam hati

Berikut ialah cara caranya untuk menukar tayar ( ayat rancangan memasak )

Pertamanya, kenalpasti dimanakah tayar spare berada. Jika anda noob seperti saya, ianya terdapat di bahagian bonet kereta. Tak jumpa? cuba buka bahagian bawah bonet tu. Bukan bawah kereta, bawah penutup bonet tu. Dah jumpa? Alhamdulillah

Cari alatan yang diperlukan seperti :

Jack
Pemutar skru
spanar

dan blablabla aku rasa memang dah ada sekali kot dekat bonet tu, biasanya beli kereta memang ada kot . kalau takde, maybe anak buat main ke ( lol )

As for start, cabut dulu penutup rim . Boleh cabut dengan cara mengumpil menggunakan screwdriver. Takpun ikut selesa lah nak buat macam mana. Jangan terajang sampai patah sudah. Kalau macam aku ni jentik pun boleh kot, sebab lopek hahaha



Next, boleh mula cabut kan nuts pada rim. This can be done by using spanar , obviously. tak kan nak bukak nut guna screwdriver :p Pusing arah lawan jam tau, kalau kau degil sampai besok pun tak terbukak nut tu. Mereput lah kau dekat situ


Sekarang boleh mula pasangkan jack. Pastikan jack tu masuk pada tulang kereta. Aku takpernah tahu pun ada tulang kereta, semalam first time aku tengok. Jakun gak lah cerita dia.



Tulang kereta as per described, ada satu lekuk khas untuk kau letakkan jack ni


Kalau jack kau berspesis seperti aku punya, boleh lah dapatkan set up sedemikian :


Nampak tak ada benda bulat belah kanan ni, okay pusing kan untuk adjust ketinggian jack ni

Dan seterusnya gunakan besi ni untuk putar putar roda impian sampai lah ketinggian tayar tu cukup untuk memudahkan urusan menukar tayar



Yang ni pusing arah jam tau . 

Dah selesai berseronokronok main putar putar, dan ketinggian kereta pun dah capai tahap yang sesuai, boleh lah cabut tayar tu dan gantikan dengan tayar spare. Tayar spare memang size baby baby je, dan kelihatan kerdil. Sebab fungsi dia sebagai gantian masa kecemasan je. Lagipun takkan kau nak usung size tayar sebenar besar bapak kehulu kehilir kan. Aku pun risau je, kot tayar ni tercabut ke tengah jalan. Hahaha 



Dah pasang tayar spare, pasang semula nut. Pastikan ketat ye, unless kau nak tayar kau tercicir tengah jalan.

Next bolehlah ke kedai tayar berhampiran untuk dapatkan khidmat bantuan tampalan mahupun mendapatkan tayar yang baru. Kalau setakat tayar kau pancir ke paku, boleh tampal lagi. Tapi kalau dah kau langgar besi construction ke , langgar divider ke, mahupun ada kawan kau dengki pergi cucuk guna besi pemicit jerawat sampai tayar kau koyak, takde maknanya boleh tampal. Tukar seketul tayar baru terus



Penemuan pagi semalam, dua ketol tayar kiri belakang , seketoi tayar kiri depan. Weh sapa dengki kat aku ni?!

Bila dah tahu macam mana nak tukar tayar, terus excited kot kot ada tayar pancit ke apa lagi akan datang. Tak sabar nak praktikkan ilmu baru wahaha. tapi takdela aku minta nak tayar aku pancit, jangan ada yang datang pancitkan tayar aku pulak. 

Kesimpulannya, ilmu itu penting. Tak kira lah ilmu apa sekali pun sebab memang setiap pada ilmu tu ada berikan manfaat pada kita ye dok? Ceceh tazkirah pulak.

So gegirls jangan lah perlekahkan ilmu aku share ni. Baca dan serapkan di minda haha.
You never when you'll need this. You'll thank me for this ( senyum bangga haha *lempang sedas*)



Selfie bersama tayar-less car


Till then :)



Friday, June 5, 2015

Berbalik kepada asalnya kita


That 'i'm so letih face'

Sejak dari pagi kalut terus pergi rumah makcik untuk ziarah wan (nenek) . Wan dah umur 91, kategori kalau orang selalu sebut , dah uzur. Makcik yang jaga . Pagi tadi dapat phone call katanya wan dah mula kurang bagi respond, pandang pun tak nak, makan tak nak, borak lagi lah tak nak. Susah hati, mula kepala ni nak fikir bukan bukan. Semua sepupu/ sedara mara jauh banyak mengharapkan kami (Wani and me. oh, we're sisters) untuk pergi jenguk jenguk kan Wan & makteh (makcik) memandangkan makteh pun tak berapa sihat dan condition nya pun kurang baik. Terus rushed to Malim (somewhere in Melaka) , sampai sampai memang sedih tengok Wan. Nampak letih sangat. Dah berapa hari suruh makan tapi taknak makan. Makteh cakap "Cuba korang pujuk dia , mana tahu dia nak". Okay, let us try.

And yeap, Alhamdulillah dah mula ada respond, slowly nak buka mulut suapkan sikit sikit air & nestum. Nak makan solid food yang lain dah takboleh sebab tengok Wan macam struggle nak telan. Nampak macam tekak dia sakit. Maybe sebab kurang minum air kot.

Lega dah sikit hati tengok Wan mula beri tindak balas positif. Mula nak berborak, mula nak berpaling muka. At first masa mula mula sampai, dia macam sedar tak sedar je. Mata pun tak berkedip.

Manja taw Wan ni. Mungkin nak orang pamper dia, urut urut sikit, suap makan, cakap manja manja. Mama cakap, manusia ni makin tua makin sikap dia berbalik kepada sikap bayi. Sama lah macam stage Wan ni. Dah mula jadi macam budak budak.

Kita yang jaga ni yang kena banyakkan bersabar. Mama cakap, besar pahala sabar jaga orang tua taw. Segala kerja basuhkan cebok dia, tukar pampers, semua memang kena belajar dan merasa macam mana. Sebab I realize that, at one point nanti kita semua pun jadi macam tu juga. Betul tak? Dan tak lama lagi, Mama & Ayah pula lalui stage tu. Jadi start daripada sini dah kena train diri

Tapi kan, betul lah orang cakap.

"Mak seorang boleh jaga 10 orang anak, tapi 10 orang anak belum tentu boleh jaga Mak seorang"

Sebab, memang boleh nampak dah depan mata *sigh*

Self reminder, "Ingat Farah, Mama Ayah dah tua nanti, kena jaga baik baik"


Mama yang terpaling gorgeous sepanjang hayat

Selagi mana ada ibu ayah kita, selagi itu lah kena hargai sebaiknya. Perginya ibu ayah kita, maka hilanglah salah satu keberkatan hidup kita. Yang mana segala kejayaan kesenangan kita ada sekarang ni, sebenarnya sedikit sebanyak berhasil daripada doa ibu ayah kita.


Never take them for granted. Even setakat dengar cerita je about someone's childhood pun kita dah boleh imagine betapa susahnya mak dan ayah dia nak membesarkan dia, macam mana dia sendiri boleh lupa? Too bad.

p/s : Seronok dengar Makteh cerita pasal ayah masa kecil kecil. I ada satu perangai yang 'kalau nak tu, memang nak tu jugak!' , and now I dah tahu I dapat perangai tu daripada siapa :p






 Few more 'perangai' I got from my dad :
1) Very fussy (fussy dalam good way lah, fussy untuk dapatkan sesuatu tu pada keadaan yang terbaik)
2) Visionary
3) Suka imagine consequences yang akan jadi ( tak suka ni, sebab banyak fikir pun buat semak kepala haha!)