Thursday, May 26, 2016

Iphone User Bengang Dengan Update Whatsapp Terbaru


Hi . 

Semalam kecoh dekat facebook ramai yang share cara cara nak elakkan daripada whatsapp menjadi white screen dek kerana update terbaru yang di katakan cuma 'bug fixes' tu  . Aku biasanya kalau satu satu apps atau update IOS tu aku rasakan okey je, tak ada masalah .. memang malas nak update update. Syukur lah aku spesis yang tak suka nak auto-update. Jadi aku terselamat daripada mangsa kehuru haraan masalah whatsapp ni . Tapi kesian pulak ramai member member jadi mangsa , even Mummy Julia pun terkena juga . Adehs!





Ha ni nak share dengan korang sekiranya korang mengalami masalah yang sama (dah terupdate kan whatsapp korang) , boleh cuba cara ni . Ni aku dapat daripada blog Mummy Julia, dia ada share dekat SINI



Amaran kepada PENGGUNA IPHONE

Sementara ni jika system suruh update Whatsapp. 

TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE
TOLONG JANGAN UPDATE

Kepada PENIAGA ONLINE YANG PAKAI WHATSAPP
JANGAN UPDATE!!JIKA TIDAK RISIKO HILANG DATA KENA TANGGUNG

sejak smlm sudah ada sebahagian customer complain whatsapp lepas update jadi Force close /white screen. 

Sila share dan bagi tahu kawan yg memakai Iphone. Whatsapp lama tetap boleh dipakai. Sementara ni jangan update whatsapp 

Jika anda telah hadapi msalah white screen boleh cuba langkah ini. 

UPDATE TERBARU, SELEPAS KAWAN-KAWAN CUBA CARA KEDUA, KEADAAN ADA LEBIH OKEY PADA SEBELUM INI TANPA HILANG DATA. KEPADA KAWAN-KAWAN, BOLEH MENCUBA OPTION KEDUA DAHULU. 



*SETTING>GENERAL>RESET>RESET ALL SETTING*
*SETING>UMUM>RESET>RESET SEMUA SETING*

WARNING!!
WARNING!!! JANGAN! JANGAN! JANGAN!!!
JANGAN PILIH (ERASE AND RESET ALL SETTING)!!! 
JANGAN PILIH (PADAM KANDUNGAN DAN SETING

1) delete whatsapp. Download yg baru.
(Sila amik perhatian,jika lepas delete , 
conversation dlm whatsapp akan hilang sekali,
 selain pada korang ada backup dlm icloud drive )

2) Reset setting phone ,setting>General>hujung bawah ada Reset>Reset all setting (Yang pertama) Reset setting tidak akan jejas 
maklumat anda, gambar ,video,contact etc tak kan hilang !

3)Jika dah cuba dua2 masih tak berkesan, anda dimohonkan pakai PC Itunes backup segala maklumat, lepas tu Restore Version terbaru ! (Sila amik perhatian, perlakuan restore segala  maklumat akan hilang, sila backup sebelum membuat restore. 

Sila bagitau kawan-kawan Pengguna Iphone





Semoga bermanfaat untuk korang .


update whatsapp white screen, cara betulkan whatsapp problem, whatsapp problem,whatsapp bermasalah,whatsapp white screen, whatsapp update rosak, wasap problem,masalah wasap,wasap rosak,wasap white screen,whatsapp force close problem, whatsapp force close fix,cara betulkan whatsapp problem, cara betulkan whatsapp rosak

Monday, May 23, 2016

Wajah Baru Instagram : Aku sorang je ke yang benci?

Hi.

Diwaktu terbalut dengan keserabutan kepala, paling paling kena jaga mata. Mata kena lah tengok benda benda yang menenangkan. Tengok benda benda hijau, tengok benda benda bermanfaat dan apa sahaja yang membuatkan mata gembira. Sebagai contoh, sajikan mata dengan menonton drama korea dan igau igaukan Oppa, juga termasuklah tengok instagram dan scroll account ig yang penuh dengan gambar makanan, mahupun gambar gambar decoration rumah cantik cantik takpun, tengok gambar gegadis amerika workout untuk bagi semangat kurus tu datang balik.

Tapi seperti mana sering diperkatakan, dari mata tu turun ke hati. Boleh jadi akan jatuh hati, atau in some cases, jadi sakit hati .

Sakit hati muncul saat scroll instagram ialah bila tiba tiba ternampak seorang gadis makan dengan banyaknya tapi tak gemuk, mahupun seorang gadisberusia 14 tahun dah pandai pakai makeup jenama Bobbi Brown (helo, kakak pakai silkygilr je!) . Persayiton kan ini semua, nampak sangat sendiri punya penyakit hati tak dapat rawat kah kah .

Tapi tak ada yang setanding sakit hati bila tiap kali buka instagram sekarang, keluar theme baru yang huduh gilaaaaa! Weh benci kot, meskipun aku berjiwa monochrome - hitam putih kelabu tahi kera, tapi ini sangat tak boleh di hadam. Bahagian dalam kelabu, putih je. Logo pulak, mak aih amenda rupa macam ni . I kenot brain this!


Benda ni sedikit sebanyak menyumbang kepada keserabutan kepala aku . Baca semula : dari mata turun ke hati, naik ke kepala . Bila sakit hati , pakej dengan sakit kepala .





Soalan : Aku sorang je ke rasa tergangu dengan benda ni?


Friday, May 20, 2016

Syabas MBO Melaka Mall | Isu tandas, resolved!

Hi,

Setiap kali aku rasa macam nak tengok wayang, aku suka pilih untuk ke MBO yang terletak di Melaka Mall. Bukan nya taknak pergi GSC ke apa, tapi sebab MBO lebih dekat dengan rumah. So kalau nak tengok wayang tu, sempatlah solat and makan makan dulu dekat rumah. Takdelah terkejar kejar kan masa tayangan. Kebiasaannya aku suka tengok wayang waktu malam. Lepas lepas solat isya' macam tu. Masuk je Isya, aku akan terus solat. Dalam pukul 8.50 malam dah boleh ke Melaka Mall. Jarak mall tu dengan rumah aku tak sampai 10 minit pun. Memang dekat gila ceritanya . So bila dah letih letih otak lepas tengok cerita yang complicated , balik boleh terus tidur sebab dah solat siap siap. Kan syok solat awal waktu!


Memang tak dinafikan MBO ni banyak kurangnya. Terletak pula dekat Melaka Mall yang dah oldschool habis. Lift dia menakutkan, basement dia lagi scary. Pernah aku pergi tengok wayang lepastu masa nak balik tertekan 'B' instead of 'G'. Hoi seram weh sampai sampai basement takde lampu pula tu. Amende ni? Nasib lah takde orang ke bukan orang ke yang tiba tiba muncul depan lift tu. Kalau tak, time tu juga aku bukak youtube pasang Yasin (macam lah sempat haha)

Oklah tak kisahlah kalau mall tu macam nak roboh pun, yang penting aku suka ke MBO ni sebab

  • 1. Dekat dengan rumah
  • 2. Urusan nak beli tiket mudah (melalui online) dan nak collect ticket pun mudah (Sebab tak ramai beratur LOL)
  • 3. Tiket murah gilee. Kalau hari rabu tu baru RM7. Biasanya aku qada kan cerita cerita yang aku nak tengok , dah release khamis minggu lepas dan tengok pada rabu minggu berikutnya


Despite kerusi dia punya elevation macam tak uniform je for certain hall (kerusi dia macam tak cukup tinggi atau dia punya ketinggian antara satu level kerusi dengan level lain tak cukup tinggi, so kalau ada orang tinggi sikit depan kita memang mengganggu dan for certain hall duduk macam terperosok dan kena mendongak sikit walaupun ambil seat row atas) , aku tetap kesini juga berpandukan 3 sebab di atas. 


Tapi out of everything yang aku boleh sabarkan, ada satu isu yang setiap kali datang setiap kali tu buatkan aku membebel.




TANDAS!





Tandas dia menakutkan , dan kotor. Tapi normal la toilet kotor biasanya memang menakutkan kan? Lagi benci bila jalan menghala ke toilet di tampalnya poster cerita seram, what the? Toilet pulak terpencil sikit. Aku dah la penakot woi.



Dengan tak boleh flush
lampu cuma ada 2 yang hidup, 1 tu berkelip kelip
Ceiling pulak lompong boleh nampak atas




Oh my oh my, horror gila ok?





Memang setiap kali datang MBO, setiap kali tu nak terkencing, setiap kali tu pergi toilet, setiap kali tu aku merengus . Eh penat lah ulang ulang hahaha . asal MBO je nak terkencing, asal nak terkencing je masa dekat MBO. Demmit!

Tetapi, kunjungan aku hari rabu lepas buatkan aku TERUJAA!


Ku dapati tandas di MBO Melaka Mall dah pun di naik taraf . Yeay tepuk tangan!


Lampu dah dibaiki, memang terang benderang toilet nya. Mangkuk jamban pun nampak bersih, taktahu lah dicuci atau di tukar baru. Ceiling pun dah bertutup, dan paling aku bersykur, jamban  dah boleh FLUSH!! Alhamdulillah thankyou MBO sebab being considerate after all this while. Finally , rasa tenang sikit pergi toilet.

Kalau tak, aku masuk toilet tu mengucap mengucap je. Kalau keluar dari toilet, aku basuh tangan tak pandang cermin tau. Tak berani nak pandang. Fuhh! kang kalau pandang kanggggggg ..... Dahlah ada beberapa pintu toilet bertutup dan gelap, you know - orang imaginative macam aku ni memang fikir macam macam lah. Hello, kalau bertutup je takpe, apasal ada air keluar keluar dari toilet tu? Ada orang ke tak? Kemon lah, buat aku tension berfikir camni hahaha.

Sekarang tidak lagi. Yehuuuu ! Toilet semua dah elok, dah bersih dan dah dibaiki. Cuma bau busuk tu tak hilang lagi, maybe ventilation system dia masih belum okay kot. Boleh diperbaiki lagi tu.

Alhamdulillah dah boleh tengok wayang, dan membuang dengan happynya di MBO Melaka Mall. kekhek . Sekian laporan TANDAS BERKUALITI, HIDUP BERKUALITI dari saya .




mbo melaka, mbo melaka mall, melaka mall restoran, restoran melaka mall, marrybrown melaka mall, majlis perbandaran melaka mall, tiket mbo murah rabu, rabu mbo tiket, tiket murah rabu mbo, mbo tiket rm7

Thursday, May 19, 2016

'Dekat sini ada jual kopi susu unta tak?'

Hi.

Okay setelah beberapa hari pulang ke Melaka dengan hati geram (sebab sepatutnya balik Johor dan stay lama lagi, tapi Wani ada hal pula) , baru lah sempat nak tulis entry baru hari ni . Dalam erti kata lain, penyakit malas dah mula bagi kerjasama untuk blah dan rasa rajin dah manja manja datang semula. Hello 'cik rajin' , where have you been?

Sejak sejak Ayah jadi 'pesara awal' (diberhentkan . Oh kejamnya dunia!) ni, dia banyak betul masa nak buat macam macam dekat rumah. Setiap kali balik, ada je perubahan . Sebelum ni balik tengok tengok dapur dah totally lain, ni balik tengok ruang tamu pulak dah lain. Barang barang aku & Wani pun dah banyak terkorban . Dikorek korek dalam stor dan punggah habis bilik kitorang & buang benda benda tak guna . Tak pasal pasal kantoi jumpa surat cinta & gambar dengan pakwe lama kahkah . Nasib baik Ayah cool je. Gamaknya kalau dia kemas bilik 4 tahun lepas, lepastu jumpa pulak gambar pakwe ,  mampuih time time tu juga dia call dan bebel bebel . 

Bawah bawah katil pun clear habis. Baju baju aku yang lama , pun dah ghaib. Well takpela, aku redha je pun sebab kalau simpan pun aku tak leh pakai. Sebab tu semua baju saat pinggang bersaiz 25, nak banding dengan sekarang yang saiz tut tut tuttttt , kirim salam jelah nak pakai baju tu . 'Simpan dulu lah, nanti pakai bila dah kurus' memang dah takboleh diguna pakai. Template tu dah ulang ulang sejak 3 tahun lepas huhuhu .


Selain daripada perubahan pada susunan perabot lah apa bagai dekat rumah tu, Ayah punya diet pun berubah juga. Mama sekarang dah power juga air fryer & periuk noxxa. Pantas dan efficient gitu. Masak masak bergoreng semua pakai air fryer je, layankan Ayah yang nak berdiet - makanan tanpa minyak katanya.

Ayah punya perut memang manja sikit. Makan tu takleh, makan ni takleh. Dia punya manja tu bukan cerry berry ke apa, tapi lebih kepada mudah masuk angin atau kembung. Pendek cerita, spesis gastrik lah . Memang kena pilih betul betul, kalau tak - memang kesian tengok dia masuk angin dan selalunya akan naik sampai ke kepala. Mula lah sakit kepala pulak.

Ayah suka minum air panas, maksudnya disini macam air teh, kopi camtu. Untuk teh dengan kopi pun kena memilih juga. Teh yang dia boleh minum spesis mahal mahal je hahaha kemahhin . Yang cap Twillings tu , takpun teh cina yang jenis macam serbuk selalu kita jumpa dekat kedai teh . Kalau bab bab minum teh ni, Wani memang team dengan Ayah. Dia suka. Apa ayah minum semua dia suka. Ngada, anak Ayah lah konon (mata keatas, tangan ke bahu)

Kalau kopi pulak Ayah serasi dengan kopi Radix. Kopi lain memang tak ngam. Nescafe lagi lah, dosa besar kalau minum hahahaha . Tapi baru baru ni Ayah dah jumpa kopi baru yang serasi dengan perut, tekak , deria rasa dan kemanjaan usus dia . Cuba korang tengok ni




Ha ingat lagi tak? Kopi susu unta dari Camelus. Boleh baca entry ni (KLIK) . Haritu aku kebetulan ikut Ayah dan Mama ke KL sebab ada event , aku bagi lah dia cuba 3 sachet dulu. Masa bagi tu, dia eksyen. Buat boooo layan je dekat kopi tu. Semangat kot aku promote, dia tak kisah pun. Sobs. Tapi masa balik JB haritu dan kitorang keluar gi jalan jalan, tiba tiba Ayah suruh singgah satu kedai ni. Kedai jual barangan runcit muslim. Macam ada ubat ubat berasaskan habbatussauda, ada susu kambing, ada kurma dan macam macam lagi. Senang cakap, kedai yang jual barangan sunnah lah. Aku ingatkan dia nak beli apa, rupanya ....




"Dekat sini ada jual kopi susu unta tak?"





Eh?. Aku dah pelik. Takkan ada dah kot keluaran lain kopi susu unta. Setahu aku, Camelus je yang keluarkan. Bila ditanya tanya, rupanya dia dah rasa dah 3 sachet kopi yang aku bagi tu, yang dia eksyen taknak minum tu, yang dia buat taklayan je masa aku letak tepi dia tu. Heh

Aku pun terangkan lah dekat dia, kopi tu baru je nak launching. Tak ada lagi di pasaran. Dia buat muka sedih pulak dah hahaha. Ingat comel lah tu? kahkahkah .Ha takpela, nah Along bagi satu kotak besar untuk Ayah. Esok Ayah datang Melaka kan? Nanti Along bagi k. Minum puas puas





Love you Ayah, Happy Father's Day (awalnya hahaha)





susu unta camelus,camelus susu unta,susu unta sedap,rasa susu unta,susu unta malaysia,zukie dan jamal,kopi susu unta,camelus,palmabrand,susu unta murah,khasiat susu unta,susu unta tepung, pelancaran camelus,camelus malaysia, kopi susu unta sedap,susu unta tak hamis,susu unta murah,kopi susu unta malaysia,kopi susu unta terbaru, kopi susu unta apa rasa, apa rasa susu unta

Sunday, May 15, 2016

Yeay Johor Cuti Hari ni!


Semalam , aku dengan Wani decide nak balik Johor. Sebab ada budak tu dah homesick sangat , maka aku sebagai seorang kakak yang considerate beserta rasa rindukan kampung halaman (kampung lah sangat) setuju lah nak ke Johor juga. Meskipun ada job lain, tapi apalah berkira sangat nak balik jumpa Mama Ayah kan?

Kebiasaannya kalau balik Johor, mesti lupa nak adapt yang Johor ni cuti nya tak sama macam Melaka. Ahad dah orang mula kerja dan sekolah . So disebabkan hari ni Ahad, sepatutnya aku dipertanggungjawabkan untuk hantar adik aku (Atai) , pergi sekolah .

Pagi tadi dalam kemamaian solat subuh, aku dengar conversation Mama dan Atai

"Confirm ke sekolah ko cuti?"
"Aah lah, ustazah cakap cuti"

Aku bingung, cuti amende pulak ni.
Keluarkan kepala daripada bilik dan tanya

"Weh, cuti ke ko harini? Cuti apa"
"Cuti JDT menang bola semalam"

"Ohhh"



Walaupun dalam kepala ni duk berfikir 'eh, semalam ada bola eh?' . tapi aku tak peduli dah dengan soalan tu. Terus aku masuk semula bilik, tarik selimut 


& TIDUR! hahahaha



'Bagus, takpayah aku malas malas start kereta nak antar kau pergi sekolah ' - aku monolog dalam hati





taktahu kenapa kalau balik Johor je , rutin aku jadi tunggang terbalik. Virus mengantuk membuat onar. Walhal kalau hari hari biasa dekat rumah sendiri, lepas Subuh tu terus macam macam aktiviti aku buat. Bila dekat Johor jadi "macam orang mabuk tidur" .

Saturday, May 14, 2016

Bagus ke Coway ni?

Hi .

So kalau kebiasaannya korang pergi jalan jalan shopping mall ke, mungkin ada ternampak promoter yang promote Coway. Biasanya dekat booth kecik kecik je, atau pushcart . Tiap kali aku lalu je mesti diorang tegur "Penapis air kak ... " "Coway kak ... " .Tapi kebiasaannya aku cuma sengih sengih dan terangguk angguk cem bangang serta berlalu pergi .

Aku tak kisah dia nak promote ke apa tapi apasal panggil aku Kakak? Feeling tua you know. Kalau dulu dulu tu suka lah sebab tak sabar nak rasa dewasa. Bila dah umur separa 50 ni, iols terus ada sensitiviti tinggi terhadap umur . 


Kfine, tak kisahlah pasal tu.


Memang tak dinafikan pun Coway ni bagus . Sebab aku memang pakai satu pun kat rumah . Eh, dua! haha . sebab tu bila aku lalu depan promoter dan dia promote, aku sesengih je. Taknak lah cakap "eh takpe, iols dah ada dua ketol dah kat rumah" sebab nanti dia tacing , orang lain dah sebat komisyen dia mihmih .

Dekat rumah aku ada dua bendalah Coway ni. Satu penapis air, satu penapis udara. Mengada sangat ambik penapis udara tu. Padahal dekat rumah bukan ada bela binatang ke apa. Ala ala nak menyegarkan udara dalam rumah lah gitew . Kalau dah lori sampah lalu, takde nya mampu dia nak segarkan udara tu .Tercekik cekik mencari sehembus udara segar jugak hahahah . Penapis udara ni elok untuk rumah rumah yang ada bayi bayi mahupun individu yang menghidap asma dan alahan yang teruk. I mean, alah pada habuk ke , bulu binatang ke, macam tu. Alah membeli menang memakai tak kira ya

Untuk penapis air pula memang aku berpuas hati . Sebab kalau tak...  sebelum ni bila nak air untuk minum ke apa, jenuh nak kena jerang air - tunggu sejuk - transfer dalam bekas kosong blabla and the cycle goes on. Bila dah ada ni mudah sikit keje aku.

Coway Petit
Coway Petit


Aku ambil penapis air yang model Petit ni. Comel je. Malam malam ada keluar lampu. Awal awal guna , jakun juga lah dengan lampu lampu ni. well biasalah, sebelum ni takde penapis air kan. Tapi dengar kata penapis air Cuckoo lagi canggih, siap ada bunyi bunyi bagai . Wow canggihnyewwwww

Penapis air Coway ada berbagai spesis dengan fungsi dan tahap kecanggihan berbeza. Model yang aku ambik ni boleh dispense air pada 3 suhu berbeza. Air panas (memang panas, guna untuk masak megi haha) , air suam (takde la suam pun, air pada suhu bilik) dan air sejuk (air sejuk ni memang sejukk habaq hangg , menyamankan tekak tatkala jiwa meronta ronta inginkan air - macam air simpan dalam peti) . Ketiga tiga ni memang aku perlukan dan aku minum. Kira berbaloi lah aku ambil spesis yang ni. Ada juga yang model murah sikit tapi keluarkan air suam je.

Ekceli , tujuan utama aku pakai Coway ni sebab nak dapatkan bekalan air minum yang bersih. Air dekat rumah aku ni asyik kotor je. Kadang tu keluar macam air karat karat kaler kuning. Hazab menengoknya. Tak mampu lah nak telan even air tu dah masak. Aku masak air dalam cerek dulu pun keladak je aku tengok air tu jadinya. Dah masak 3,4 limablas kali pun keladak gak. Lama lama aku fedap! Ahhhhhhh dan akhirnya ter-sewa lah Coway ni.


Spec and price - Coway Petit
Spec and price - Coway Petit


Haah Coway ni sewa je wakk. Kita tak beli wak. Mahal bebenor lah wak kalau nak belinyeee . Tapi ekceli sewa sewa pun mahal jugak. Komitmen bulanan nak bayar penapis air dan penapis udara 2 ketoi ni je dah RM200. Untuk air tu sewa RM110, yang penapis udara tu RM90. Ekceli tak larat dah nak sewa hahaha tapi ada kontrak 2 tahun. Ku gagahi jua lah. Katanya lagi 2 bulan je kontrak nak habis. Bila dah nak tamatkan kontrak tu, nanti ada lah staff dia datang hangkut semula kedua dua ketoi bendasing ni .

Sepanjang aku menyewa barangan Coway ni, aku siap dapat member baru lagi haha. Tak memasal jadi bff dengan dia punya staff yang selalu datang rumah buat service. Biasanya setiap 2 bulan sekali lah diorang datang. Staffnya bertukar tukar, tapi so far yang aku kenal dah 3 orang perempuan, chinese. Ada je benda borak borak. Friendly je diorang, buat kerja pun laju. Bagus bagus! Tapi takpernah terfikir pulak aku nak ajak diorang selfie. Kalau tak, boleh tempek muka sorang sorang kat sini haha . Coway lady atau staff coway yang datang rumah buat service semua ni dipanggil Cody. Comel je nama. Biasa dorang datang memang siap beruniform (sila rujuk gambar dibawah) , dengan bawa baldi lah, berus span bagai sebab nak cuci dan sental filter penapis air & penapis udara yang dah berkeladak tu. Good job betteh!

Cody - coway lady


Rasa macam rugi pulak nak stop kontrak sebab memang puas hati lah pakai Coway ni. Bekalan air pun bersih je, nak minum air sentiasa ada bekalan. Takpayah susah susah bawa botol besar isi air dekat mesin tepi kedai runcit tu dah. Tapi tula, saat kegawatan poket ni - kena fikir fikirkan balik. Atau maybe terminate yang penapis udara tu je. Dan teruskan sewa penapis air. Kalau sesak napas ke habuk ke next time, pergi je seludup face mask banyak banyak dekat lab Micet hahaha keji nya cadangan :p

Korang ada bercadang nak guna Coway ke? Mungkin boleh dipertimbangkan tapi kena teliti kan juga lah korang punya bajet berapa . Sebab komitmen menyewa ni selama 2 tahun. Kalau nak terminate sebelum habis kontrak, dikenakan penalti. Tapi aku taktahu lah berapa, tak pernah tanya pulak.

Btw, untuk menyewa ni bayaran ada macam macam cara termasuk credit card, direct debit  dan auto debit. Kiranya kalau nak guna direct debit, tiap bulan tu kena pastikan duit dalam akaun cukuplah, so nanti bayaran korang bulan bulan akan terus ditolak dari akaun. Takde lagi isu lambat bayar, lupa bayar atau buat buat lupa bayar hehehe .

payment method coway
Payment method coway

Untuk maklumat selanjutnya korang google je, takkan tu pun nak kena ajor hahaha (keji) . k lah kalau malas sangat nah click SINI 

Till then, Thanks for reading gais!

p/s : nak survey survey Cuckoo punya lah pulak hehehe .


UPDATE : *saya buka peluang untuk mana mana dealer coway yang berminat untuk menyewa artikel ni secara bulanan . Boleh hubungi saya di farahdafri.work@gmail.com











Related search : penapis air Coway, coway penapis air, harga penapis air coway, coway bagus,servis coway,coway malaysia,harga sewa coway, coway penapis udara,coway bagus,bagus ke coway,coway murah,coway servis laju,coway kuala lumpur,coway melaka,cara sewa coway,bayaran coway,cara bayar coway,beli penapis air



Thursday, May 12, 2016

PINK By Pure Beauty x Watson | Comelnya warna PINK!

Hi.

Korang (gegadis ye) kalau pergi jalan jalan mall lepastu terlalu depan Watson ke Guardian, korang wajib masuk dan terus melulu kearah section makeup dan skincare tak? Ke aku je berperangai sedemikian? Haha please jangan tak mengaku eh, jentik kang!


Aku memang pantang kalau terlalu depan Watson atau Guardian. Untuk certain mall, aku suka masuk Aeon Wellness . Hah sekali dah masuk, setahun kemudian baru keluar kahkah . kadang tu bukan beli apa pun, memang saja habit nak masuk, tengok tengok makeup , calit calit sikit dekat muka , pakai mascara yang dah kering takde isi , calit calit liptip (lipstick) lepastu keluar. Wah keji sangat perangai tu haha . Kalau masuk kedai kedai macam ni biasanya setahun kemudian baru keluar, if masuk Sephora lagi dahsyat , suku abad pun belum tentu berjaya meloloskan diri kehkeh hiperbola nya kauuu .


So macam biasalah hari hariku dipenuhi dengan jalan jalan dan membuang masa disekitar Melaka ni. Well, Melaka pusing pusing tempat sama je. Takdelah pulak weekdays aku ter rajin nak melawat setiap muzium yang ada dekat Melaka ni kan, makanya aku pun pergi lah jalan jalan dekat mall je. Ha alang tu biar aku buat senarai shopping mall yang wujud dan kepadatan pengunjung ada lah tinggi (bolehlah) yang ada dekat Melaka ni .


1. Dataran Pahlawan
2. Mahkota Parade
3. Aeon Bandaraya Melaka
4. Tesco Bandaraya Melaka
5. The Shore
6. Tesco Cheng
7. Aeon Ayer Keroh
8. Hang Tuah Mall


ekceli ada lah beberapa lagi mall tapi dah malap malap hambar-takde-orang-and-nak-jalan-pergi-kat parking-spooky-gila je tinggal . takpayah senaraikan pun takpe kot. hahah


Berbalik kepada cerita tadi, macam biasa ... aku memang akan terjah Watsons atau Guardian tak kira apa sekali pun . Nampak tak kegigihan aku disitu? And then, I found this ..

.


.


.


.


.


.


.



PINK By Pure Beauty x Watson



PINK By Pure Beauty products
PINK By Pure Beauty

Alahai comelnya! Pink by Pure Beauty collection. Kenapa aku macam tak pernah perasan je kewujudan produk ni? Ke aku dah lama sangat tak masuk Watson? Berdasarkan daripada apa yang aku baca dekat blog lain, Pink by Pure Beauty ni dah ada dekat Malaysia tahun lepas lagi. Hm.. mungkin belum distribute dekat Watson negeri negeri lain kot. Biasanya start dengan KL , selangor dan Penang je dulu. Sedih ah orang Melaka cemni .


Katanya jenama ni memang exclusive ada di Watson je (Malaysia, Thailand etc) dan merupakan jenama daripada Korea. Haih aku bab bab made in Korea ni pantang sikit. Pantang nampak , mesti nak beli haha. tapi leceh sebab jalan dengan Hilmi semalam, so takboleh beli :(  Takpe next time dia takde, aku borong semua . muahahahaha gelak kejam sikit

PINK By Pure Beauty Essence Water


Pink By Pure Beauty Essence Water
Pink By Pure Beauty Essence Water

PINK By Pure Beauty So Blur Cream

Pink By Pure Beauty blur cream
Pink By Pure Beauty So Blur Cream


Tolonglah ..  Hilmi tak boleh tolerate langsung kot. Dia taktahu ke bendalah ni comel gilaa . It's too cute i wanto daiiiiii ... At least bagi lah aku beli satu kan? Isk!


Photo credit : janenipa

Ko tengok ni, ko tengok. Comel weh! Abenda packaging comel sangat ni . Stress tak beli .

Siri PINK! ni terdiri daripada 4 produk  :



1.Pink Skin So Fresh Essence Water (200ml) @ RM39.90
2.Pink Skin So Glow Essence (30ml) @ RM49.90
3.Pink Skin So Smooth Pudding Cream (50ml) @ RM39.90
4.Pink Skin So Blur Cream (30ml) @ RM52.90 



Ni semua dah disusun ikut cara penggunaan. Bermula dari Step 1 sampai lah Step 4. Fungsi utama produk ni semua ialah kearah mencerahkan kulit dengan tona kemerah merahan gitu. Baru lah kpop, kan?


Photo credit :  Janenipa 

Semalam dah cuba calit Pudding Cream ni (suka sangat mencalit calit kan) , memang bau dia fuhh wangiiii sedapp wangii sedapp taktahu nak cakap macam mana. Tapi best! Hm .. seriouslah, rasa nak pergi beli kejap lagi. 

Photo credit : Ohfishiee

klah, nak kena beli dulu baru boleh review. Sembang lebat pun tak guna. Tunggu eh aku beli. Ghasak lah Hilmi jadi penghalang sekalipun, AKU TETAP NAK BELIIIIIII 







Till then, thanks for reading gais!
Bye .


Related search : PINK By Pure Beauty collection, PINK By Pure Beauty watson malaysia,PINK By Pure Beauty malaysia,PINK By Pure Beauty watson,PINK By Pure Beauty price,PINK By Pure Beauty review, PINK By Pure Beauty produk,PINK By Pure Beauty oh so blur cream,PINK By Pure Beauty so smooth pudding cream, pudding cream PINK By Pure Beauty, blur cream PINK By Pure Beauty, cc cream PINK By Pure Beauty, function PINK By Pure Beauty, PINK By Pure Beauty benefit, PINK By Pure Beauty ingredients

Wednesday, May 11, 2016

ZALORA Women's Muslim Wear for Raya 2016!

There's only few days left till Ramadhan . Less than a month, is it? Can't believe how time flies and next after Ramadhan, it's Raya timeee! Weeee *joget zapin* . For me, Raya is not only about rendang, lemang, sate and all those weight-gaining Raya menus , but the best part is that we get to dressed as pretty as we can! No one would jeling at you wearing all glamorous baju kurung with rambu ramba here and there walking down the street cause people know "eh it's raya lah! Sure lah wear cantik cantik right? "

Since Raya is approaching , people start to get busy with Raya preparation. For those who love their baju raya to be tailored, they already booked theirs since Raya cina hahaha awalnya! But not mehhh (me) . I always love doing  last minute raya shopping cause I often like "ala it's still early" "ala later lah" "ala just wait for the price to dropped".

And then, when Raya is just around the corner, I will start to 'gelabah' looking for my baju raya and here's where the "alaaa takde size" "alaaa xcantik" "alaaa takde warna I nak" drama will start .

To cut all the dramas and fuss and pissed off for the why-lah-takde-parking issue , I think this is the time where I need to start to shop my baju raya in a more easy and modern way instead . 



How?

By purchasing it Online! 




at 



ZALORAAAAAAAA



Many of us know what Zalora is, what Zalora offers and we sure know that everything there are stunning.  (Cantikk all the designer pieces are to die for!) Thus, why susah susah looking for baju raya in the middle of crowded bazaar or carnival when we can wait for it to be delivered right infront of our door. Easy right? No sweating sweating , no pushing pushing , no walking walking. Pufffecctt for someone like me who is so malas to move hahahaha .


As I can see now, there's a lots of ongoing fashion show and launching of new collection from the well-known designers and clothing labels specially for raya edition. It is obvious that everyone was so excited about Raya (including me!). Same like the previous years, raya collections from Jovian, Rizalman, Melinda Looi and Hatta Dolmat were the most awaiting for and I must say everyyyyyoneeeee had fell head over heels for all these designer's collections! Their collection are not only high quality but also unique and rare (in a gorgeus way I must say) . Definitely worth the price tag hihiks.

I've always wanted one but never got the chances to pick one. T___T . I should and I got to have one this year!! 

Zalora Raya Collection 2015


ZALORA raya collection 2015 - Fizi Woo

S.Baharim's - 2015

Jovian's - 2015


Don't you just love all these? These are some of the 2015's raya collection. Gorgeous, right? And so does for this year's collection! Now ladies, let's take a look at some of this year's Women's Muslim Wear (CLICK) for Raya collection designed by our local designers. And please, don't drool too much hehehe :p



ZALORA Women's Muslim Wear 2016 (Raya Edition)


Jovian Mandagie


Hand's up Jovianistas! Here's something classy and exquisite for you guys. I love how this modern kurung present the inner classiccity of the wearer . You'll look like a queen wearing this. This remind me of Queen Diana and the queen of Perak, Tuanku Zara


Lubna
Lubna is a new-comer in our fashion industry but still, look at this! You do know, that stripes can gives an illusion for a slimmer looking body right? Ahhhh I defenitely need this. Slimmer, taller illusion - please come to mama :p Such a nice piece,  Lubna. You deserved a 'yeayyy!'


Rizalman
There's no raya if no Rizalman, hehe . Such a big name in this fashion industry, you sure know him lah kan? And of course, no doubt for each and every piece Rizalman made. Gorgeous - nuff said!

And oohh , I heard that Rizalman are currently working on producing a short film starring a line of Malaysian's famous artists. I wonder what film is that? Please tell me it's a fashion - all - glamorous- bling - here- bling-there movies. Just so that I can cuci mata looking at the dresses. hahaha. I'm so look forward to it!


Fizi/Fiziwoo
Fiziwoo is often known for it's unique and  "you can't found anywhere" kinda design. Just look at his new collection for this raya, modern kurung with such a dramatic collar. Sadly I can't wear this, or my tudung will cover all that kepuk kepuk (wavy) collar, rugilah!haha . You guys should check out his full collection at Zalora . Allpretty-i'll-start-puasa-now-so-i-can-buy-one-for-raya collection, I must say teheeee.

By time I'm writing this, I already added some into my cart mehmehmeh. Let's see which one survive to the checkout. You should start looking for your baju raya too, before all you favorite pieces and sizes are gone.


Where to shop? ZALORA lahhh .


K guys, till then . Bye! :D

zalora womens muslim wear, jovian zalora,zalora jovian,raya jovian 2016,jovian collection 2016,raya collection zalora, zalora raya collection,zalora rizalman, zalora fiziwoo,zalora lubna,zalora hatta dolmat,zalora bella ammara,zalora collection,zalora coupon voucher,zalora discount voucher code,zalora coupon code,zalora promotion,zalora raya,raya collection at zalora,

Monday, May 9, 2016

Hi-Tea with Celebrity | Sambutan Hari Ibu bersama Chef Wan di Ramada Plaza

"Ibu .. ibu .. engkaulah ratu hatiku "

Sambil nyanyi lagu ni boleh buat aku terbayangkan dua benda

1. Wajah ibu
2. Iklan Fernleaf hahaha

Hari Ibu atau bahasa englishnya , Mother's Day jatuh pada 8 Mei setiap tahun. Ceritanya, semalam lah kan? hehee . Aku perasan juga dekat wall wall facebook dan instagram ramai kawan kawan share gambar dan quotes bersempena Mother's Day. Ada yang bawa mak pi makan, ada bawak mak pi melancong. Wow wow wow syoknya!



Atas sebab sebab aku agak busy dan tak sempat nak balik Johor, makanya sambutan hari Ibu tahun ni di postpone lewat sikit. Tapi dah call mama dah pagi pagi semalam ucapkan 'Happy Mother's Day'. Sorry eh ma ... Meskipun hadiah tiada , tapi rasa kasih dan sayang anakmu pada mu tidak sesaat pun pernah hilang. Cia cia cia (#pickuplineuntukmama) 

Tanpanya Mama disisi (ekceli aku yang tak ada disisi Mama) , maka aku pergi mendapatkan teduhan kasih ibu ibu lain sebagai ganti . Kahkah ayat novel sangat ni. So, semalam aku ada dua ibu pinjaman untuk sambutan Mother's Day . Siapakah ibuk ibuk itu?


Sunday, May 8, 2016

Makan : Hadramawt Palace, Bukit Baru Melaka | Hidangan Nasi Arab yang sedap!





Hello gais! Fuh lama nya tak update blog. Well, sesiapa yang merindui ku (kalau ada lah kan) , fret not . Kak faa is back! kahkah

Letih betul seminggu dua ni menghadap thesis. Ehem takpe, bersusah susah dulu - berjimba jimba kemudian. Pejam celik dah nak habis belajar dah, Yas!! Tapi dalam ke-busy-an tu, sempat juga lah iols berjamu pesta lenggang perut di Hadramawt Bukit Baru , Melaka kehkehkeh .

Bagi mengelakkan otak terusan tepu dan perut pun dah mula tunjuk tanda tanda memberontak asyik makan megi je , jadi kali ni ubah selera makan masakan Arab pula. 
Nama Hadramawt ni macam familiar je kan, macam selalu dengar . Tapi mengikut chef dekat restoran ni, Hadramawt dekat KL tu bukan cawangan diorang punya. Nama je sama. Eh boleh ya macam tu? Tak kisahlah kan. Yang penting, sedap ke tak Hadramawt di Melaka ni??