Thursday, March 31, 2016

Akhirnya .. sesuatu yang kelihatan seperti sejenis makanan


Alkisahnya aku sedang berdiet - kah! nak kurus kan badan - kah! eh statement ni lucu lah . Sebab tak sangka aku boleh gemuk . Padan muka sebab dulu keji sangat membangga banggakan metabolism badan sendiri yang susah gemuk. Siapa tahu, bila bila masa je metabolism tu boleh berpaling tadah. Contohnya, apa yang terjadi pada aku .

Aku dulu cekeding , kalau siapa yang kenal memang akan tahu badan aku sepapan , sekeping , cekeding macam tak cukup sifat - eh tak cukup lemak . Dulu eksyen sebab selalu orang cakap "untunglaa makan banyak pun tak naik naik badan" , lepastu aku akan tepis dengan "eh mana ada, tak best la kurus.. kita nak berisi macam awak... " walhal dalam hati berlonjak gembira rasa happy diriku ramping kurus langsing bergaya memakau wah! (over) sambil flip tudung 

Rekod berat aku yang susah nak cecah 40kg telah zuppp memintas laju sehingga ke angka angka yang aku tak boleh sebutkan secara terbuka disini (haha!) dimana angka itu sangat memeranjatkan , bukan sahaja aku , malah family aku , kawan - kawan aku , jiran yang jarang jumpa , pakwe lama (ops! haha) dan sedara mara. Agak tension jugak bila orang jumpa kita dan cakap "Ehh dah berisi lah sekarang" . Dah faham dah apa korang korang rasa , ehhh? :p


Aku ada lah pergi gym - selalu juga tapi berat tak turun turun . Fedap juga lah ceritanya . Mana lah berat tu nak turun kalau makan tak jaga , betul tak? Hari hari minum air manis, makan goreng pisang cheese,  pavlova order online , air kopi ais cawan besar blablabla - fuh! memang dikelilingi makanan nikmat .  Tak pelik lah kalau lemak makin menepu .

Akhirnya haritu aku ada lah come across cerita pasal sorang lelaki ni yang viral dekat facebook , dia berdiet sebab nak muatkan baju untuk pakai masa kawen . Diet dia tu spesis diet Atkins . Mula mula aku macam tak ambil port sangat, tapi bila fikir balik - hm nak cubalah! Rasa terinspirasi gituu .


Aku sebenarnya tak berapa faham sangat diet Atkins ni. Yang aku tahu, kena hadkan pengambilan gula dan karbohidrat. Sampai harini aku tengah bingung lagi apa patut aku makan. Asyik grill ayam , rebus telur, goreng telur - jiwa kacau juga macam ni hari hari .

Ada lah juga aku ber-eksperimen masak beberapa masakan aneh yang outcome dia - kelihatan hodoh! kahkahkah . dia tak hangit , cuma hodoh . Kau faham tak makanan yang yang presentation dia buatkan kau mengomel  "ni makanan ke apa?" ha , itu lah hasil kerja aku kahkahkah .

Tapi pencapaian harini , aku dapat masak sesuatu yang kelihatan seperti makanan hahahaha.  sebab selama ni dia umpama sesuatu yang tergolek depan kereta - kereta langgar - bersepai - hancur dan hodoh! macam tu perumpamaan aku boleh bagi . Sadis kan?

Ini dia Cheesy Grilled Salmon , main belasah je aku buat . Yang menggembirakan aku ialah , ia masih kelihatan seperti potongan salmon dan bukan nampak seolah seolah sehelai plastik yang sedang mereput . Syabas untuk diri sendiri!


Dah tahu masak satu benda, setahun masak benda sama je la hahaha . Hm esok nak masak apa pula eh?



Diet atkins, menu diet atkins,cara diet atkins,resepi salmon atkins,resepi atkins,menu atkins,tips diet,tips kurus

Dilemma seorang wanita : Beli atau tidak?



Aku ialah seorang wanita yang berspesis "semua nak cuba" dalam bab bab memilih produk kecantikan haha. Tapi! kalau satu satu produk tu aku dapati bagus dan berbaloi untuk dibeli, aku akan terus menerus repurchase despite the price mahal mahupun murah.

Bercakap soal , 'Ai tak kisah mahal ke murah' , aku jadi fikir 2-3 kali semula statement tu bila dah sampai waktu untuk aku top up stok skin care aku yang dah habis. Kenapa? Haa sebabnya ialah aku gatal gatal pakai skincare mahal kahkah. Bila dah serasi, rasa macam taknak lah tukar jenama lain. Tapi nak repurchase balik ni, memang kena berkira kira.

Aku pakai set Clinique, yang basic je la tapi nya. Dulu ada satu entry aku share pasal Clinique ni [KLIK] , aku beli yang trial punya. Dah lama dah habis trial set tu, dan aku dah pun upgrade ke full size punya. Masa first time beli full size punya tu pun dah habis dekat RM400. kuikuikui , nak flawless lah katakan . Sebab terpengaruh dengan Kak Paten Liyana & Cik Epal duk pakai kahkah. Baru Clinique weh, belum SKII lagi. Itu lagi riban punya cerita.

Aku ni Alhamdulillah lah mempunyai spesis kulit yang tak sensitif dan mudah sesuai dengan produk baru. Sebab tu aku selamba je campur krim malam lain, krim siang lain, pencuci muka lain ahaks. Ghasak kau lah farah! Tapi buat masa ni aku cuma gunakan cleanser, toner dan moisturizer je. Serum dah berkurun habis, day cream & night cream pulak lama gila dah tak pakai. Sejak sejak makan vitamin c paweeerr ni dah tak heran dah nak berskin care sangat. Konon konon rasa kulit dah elok dah haha . Cuma cleanser, toner dan moisturizer tu penting lah untuk pastikan kulit bersih je, tak ada kotoran tersumbat - baru lah jerawat tak menyemak . ha 3 bersaudara ni penting ya! kena ingat tu .


Alkisahnya aku punya cleanser dah habis. Aku beli yang size 250ml dulu. Lama juga nak boleh ke benda tu habis, ada lah dalam 5 bulan kot. Tu pun sebab ada beberapa ketikanya aku terlebih gelojoh picit sampai terkeluar banyak. Rugi weh. Kalau boleh kutip aku kutip dah, tapi apakan daya, terpercik sampai tepi lubang jamban . Sobs

Cleanser dia saja dah RM98 . Untuk size 250ml . Tapi yang ni limited edition, jadinya dalam bentuk tube dan isipadu macam ni memang tak ada jual dah. Yang ada size 200mL je , RM89 sebotol. Tapi sebenarnya berbaloi je pakai clinique ni sebab boleh pakai lama. Kalau dibahagi dengan hari, berapa sen je sehari aku spend untuk pakai ni hehe. Tapi apakan daya, kan bagus kalau aku menabung sehari seposen. Cukup bulan dah cukup untuk beli cleanser baru.


Nasib lah moisturizer dan toner ada banyak lagi. Ngam kot untuk lagi 1-2 bulan punya penggunaan. Kalau tak, memang kena spend RM400 lagi lah . Matilanak! Last time masa beli tu sebab tengah masyukk duit kekepok . Sekarang duit kekepek , nak beli cleanser pun kena fikir banyak kali. Rasa nak pakai sabun buku je huhuhu .


Apakah wajar untuk aku laburkan sedikit duit untuk pakai produk yang diyakini elok untuk aku, atau aku perlu bertukar kepada produk yang lebih pocket-friendly? Wah ayat novel sangat . Aku sendiri dalam dilemma. Ni pun aku picit cleanser ni dengan segigih yang mampu, picit kiri picit kanan sampai bekas tu keluakan bunyi aneh seakan akan tercirit (korang boleh agak kan bunyi macam mana) , memang dah kategori nazak dah . Tak ada isi dah dalam cleanser tu . Kejap lah aku nak bermeditasi sebentar ; fikirkan nak beli ke tak cleanser Clinique yang baru (RM89) sambil sync kan dengan baki dalam akaun bank (RM30.79) hewhewhew.

Kalau korang, agak agak macam mana? Apa pendapat korang?







Fresh New Look!


Hi guys! so how do you like my new template? As for me, I'm loving it to bits! Don't you just find that watercolor flowers up there on my header are just soooo adorable? (puji diri sendiri kahkah) . But still, can't help myself from getting caught up with 'everything in pink' theme. All pink! I hope these 'bapak pink blog dia ni' thingy didn't bother you and stop you from visiting my blog again . Ahaks!

Anyways, hey! It's my first post in English. I might write like a kindergarten student with  grammar error here and there but hey, I'm learning. Pardon me :)

Will keep on writing posts in English and thinking about making  YouTube video, in English too! Now, I even start reading some english books and occasionally learning new vocabulary to make my writing skills even better. This might takes time - let's take a step at a time , yer dak?

New header

VS.

Old header


So, old header and the new one. Which one did you guys preferred most? Let me know and comment down below, okay? Thanks love!

Tuesday, March 29, 2016

Kembara Taman Negara KBBA - Part 2 : Berkampung di Perkampungan Orang Asli


Kembara Taman Negara KBBA  - Part 2 : Berkampung di Perkampungan Orang Asli | Assalamualaikum. Hai korang! Dah basi sangat dah cerita ni kahkah tapi wajib nak cerita juga supaya korang semua tahu betapa syoknya berjalan ke Taman Negara ni (sambil tu boleh eksyen hahaha - gelak keji*) Okay, sebelum tu nak tanya. Dah baca tak cerita yang aku tulis dalam entry Part 1? Kalau belum, jom baca dekat sini (KLIK).


Sepanjang ber-kembara ke Taman Negara dengan geng kbba ni, memang penuh dengan aktiviti. Pendek kata, tak ada harapan nak berdugung dalam bilik sambil main phone atau tidur. Balik bilik pun cukup masa untuk rehat , mandi dan solat je. Sepenuhnya masa dimanfaatkan dengan join bermacam aktiviti best! Yang pertamanya, kitorang ber-Jungle Trekking. Bila dah habis berpeluh masam meleleh hamis tu, masing masing pun balik lah ke bilik. Rehat, mandi mandi dan siapkan barang barang untuk dibawa ke tapak camping.


Sunday, March 27, 2016

BEAUTY : iSKIN - Produk khas untuk merawat jeragat dan tanda penuaan seawal 5 hari!


iSKIN - Produk khas untuk merawat jeragat dan tanda penuaan seawal 5 hari!  | Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik, aku dah masuk 25 tahun rupanya (ekceli 25 dah lah tahun ni tapi kita kira ikut bulan lah ye - belum genap lagi kehkeh) . Makanya ada beberapa perkara runsing yang kebiasaannya gegadis meningkat dewasa perlu fikirkan seperti soal perkahwinan, pekerjaan dan pembentukan kedutan! Haha . Okay dah mula nak masuk fasa kena gelabah dan risaukan kondisi kulit yang entah taktahu samada bila umur 30 masih baby skin lagi atau tak. Mungkin kah selembut buntut bayi mahupun berkerak bak bontot kuali kahkahkah!

Beberapa benda utama yang dirisaukan dan bakal dirisaukan saat nak makin dewasa ni ialah masalah kedutan (okeh dah sebut tadi) , pigmentasi / jeragat , bintik hitam (bukan sama ke dengan jeragat?) , dan kulit kusam.

Walaupun masalah masalah ni belum lagi kunjung tiba (untuk aku) , tapi takkan nak dialu alukan untuk datang pulak kan? Tapi kalau memang sedia ada dah masalah masalah tu -- terutamanya bagi kaum ibu ( saya tahu anda sangat hebat - uruskan keluarga , anak anak dan sebagai isteri hebat sampai tak sempat jaga kulit wajah ) kena cepat cepat cari penyelesaian!


Thursday, March 17, 2016

Senarai harga rawatan gigi di Mahkota Medical Centre dan 3 sebab kenapa menjadi pilihan hati


doktor gigi


Rawatan gigi di Mahkota Medical Centre : Pilihan utama warga Melaka! | Tengah termenung termenung teringat pulak zaman sekolah dulu dulu ada moment moment yang nurse datang nak check gigi . Sekolah sekarang ada lagi ke eh datang check check gigi ni? Dulu selalu berbangga dengan kawan kawan sebab gigi selalu dapat A meskipun gigi ku berterabur ; jarang dan berlapis hehe mengikut sangat gigi mama . Kalau gigi ayah cantik dan teratur je . Kadang tu ada juga salahkan mama ayah nape lah dulu dulu taknak cabut dan manage gigi aku elok elok dari kecik . Tapi bila ingat balik masa zaman budak budak dulu memang paling takut nak g jumpa doktor gigi atau nak cabut gigi haha . Sekarang boleh salahkan diri sendiri jelah kehkeh .

Tolak tepi lah bab gigi terabut ke atau alignment lari , yang penting sekali mestilah utamakan kebersihan gigi . Kalau gigi tersusun tapi kuning atau pun plak dan kotoran banyak melekat , tak guna jugak kan?


Wednesday, March 16, 2016

Segmen TOP BLOGGER 2016 by NURZULFA


Hello gais! Lamanyaaaa tak join segmen segmen macam ni. Last time masa blogging waktu umur muda muda dulu (eh dah tua ke kau? haha) memang rajin. Sejak dah lama tak blogging dan untuk blog yang baru ni memang rasanya tak ada join segmen mana mana lagi .

Segmen Top Blogger 2016 ni dikelolakan oleh cik Nurzulfa kita -- http://zulfaonlinediary.blogspot.my/ . Hai dik! Salam kenal daripada ahkak faghah :D

Kata kata hikmah yang ahkak pilih untuk dikongsi adalah seperti berikut (salah satu syarat untuk join segmen ni . bagus bagus) :



Dan seterusnya mereka yang ahkak dengan penuh kasih sayang dan tanpa pilih kasihnya memilih untuk ditag join segmen ni ialah :


Sekian tenkiu :)

Sunday, March 13, 2016

Air Minuman Susu Kultur Calpis dan Geng Bakteria Baik


calpis malaysia

Air Minuman Susu Kultur Calpis dan Geng Bakteria Baik | Salam. Pi pi pi pi .. calpis pi pi pi pi haha cubaan untuk menyanyi lagu tema Calpis tapi gagal . Dah tengok tak iklan ni dekat TV? atau dengar di radio? Comel je kan. Mula mula tak berapa faham "eh iklan apa ni macam comel je lagu dia" sebab aku dengar kat radio je jadi mesej tu macam sampai tak sampai je. Rupa rupanya iklan untuk susu kultur. Air calpis ni datangnya daripada Jepun dan dah lama dah wujud seawal tahun 1919 lagi. Susu ni dihasilkan daripada proses fermentation lactic acid dimana memerlukan non fat dry milk dan lactic acid untuk ini berlaku. 

Saturday, March 12, 2016

Cosmoderm BB Cream SPF 35 : Perisai menghadap terik matahari!



Cosmoderm BB Cream SPF 35 : Perisai menghadap terik matahari! |Salam. Antara dapat 1 dengan dapat 2, mana korang suka? Mestilah 2 kan? Macam mana pulak kalau dapat 2 dalam 1? Lagi lah best . Betul?

Apa bendanya lah yang aku merepek ni kan? haha nampak sangat tengah seronok syok sendiri kehkeh. Okay main point dia ialah aku sebenarnya nak cerita dengan korang tentang produk penjagaan muka . 

Cosmoderm BB Cream SPF 35


Antara produk yang mencantikkan kulit dengan melindungi kulit . Mana korang prefer? Eh tak habis lagi main soal soal? haha . Ada yang sanggup kulit cantik, tak kisah pun kulit tu sihat atau tak. Tapi ada yang sanggup takpayah nampak cantik, tapi utamakan skin yang sihat dan terlindung .

Bila Cosmoderm dah ada produk baru iaitu BB Cream with SPF35, memang aku lah seronok. 90% berat handbag aku dipengaruhi oleh barang mekap je haha . Foundation nya , dengan moisturizer , sunblock blablabla . Jadinya bila BB cream dah lengkap dengan SPF , dah boleh kurang sikit space dalam bag , boleh la sumbat lagi banyak makanan muehehe .



BB cream cosmoderm ni dah jadi produk wajib dibawak kemana mana dah. Pergi Taman Negara haritu pun bawak , berjimba dekat Legoland pun bawak juga.

Penting taw pastikan korang pakai sunscreen sebelum keluar rumah. Bukan setakat takut kulit hitam, tapi untuk lindungi kulit kita daripada UV rays ; UVA & UVB . Walaupun bila pakai sunscreen kulit kita cenderung untuk gelap juga, tapi yang penting skin kita tetap dilindungi .


Aku travel haritu bawak yang size kecik ni je . Senang , simpan dalam poket pun boleh . Even dah berpeluh , tak bercapuk pun . Dan sangatttlah mudah meresap . Sesuai lah untuk dipakai harian , bilamana hari hari yang korang rasa taknak mekap beria (no foundation day) . Takpun kalau korang memang jenis yang selesa bareface je , peliss lahh consider untuk pakai bb cream ni . Nak natural beauty macam mana sekalipun, kena pastikan skin korang tak tercedera ya? UVA & UVB ni lah yang menjadi salah satu penyebab kanser kulit . Haa risau kan? Maka , jaga lah skin korang seeloknya .

Yang rasa nak makeup tebal sikit , boleh jadikan bb cream ni as base dan touch up sikit dengan loose powder atau compact powder . Yang tak suka makeup makeup, pakai bb cream sahaja pun dah cukup . Anggap macam apply sunblock je , tapi dengan fungsi menutup cela sekali , ewah cela! Haha . 

Lupa nak cakap , BB cream iaitu BB stands for 'Blemish Balm' . Biasa orang korea korea yang ala ala gebu natural beauty tu diorang mana tempek foundation sangat . Banyak pakai BB cream je . Nampak suci dalam debu gitu kehkeh . 

Nak tampil korea? Pakai lah BB cream .
K sekian .

bb cream malaysia,bb cream cosmoderm,cosmoderm bb cream,bb cream spf 35,bb cream murah,bb cream best,bb cream elok,bb cream bagus,apa itu bb cream,fungsi bb cream,beza bb cream dengan foundation,bb cream melekit,bb cream cara pakai ,review cosmoderm,bb cream cosmoderm review

Friday, March 11, 2016

Kembara Taman Negara KBBA : Part 1 - Jungle Trekking!


Kembara Taman Negara KBBA : Part 1 - Jungle Trekking!| Entry ini merupakan cerita sambungan tentang trip ke Taman Negara haritu . Aku dah janji kan nak buat entry pasal aktiviti dekat sana . Disebabkan aku seorang yang sangatlah menepati janji , nah ku sajikan disini meskipun entah berapa kerat je yang baca muehehe .

Sepatutnya nak pergi trip ni kitorang dimaklumkan untuk bawak 1 beg besar dan 1 beg kecik je tapi aku durhaka pergi bawak beg besar gabak kahkah lepastu sakit bahu nak usung kahkah lepatu tak habis habis kena bahan "hoi besarnya beg" "weh ko nak terus bermastautin duduk dengan orang asli ke" hewhew .

Aku pelik juga apasal beg aku besar padahal bawak benda benda essential je bantal , selimut , baju tidur , kain batik , play station haha ni tipu . Mungkin sebab aku suka pakai baju berlapis lapis yang membuatkan helaian pakaian yang aku bawa jadi double . campur pula aku bawa seluar track yang bunyi 'srek srek' tu kan macam bila lipat jadi tebal dan kembung tu - ha tu bawak 3 helai . Even dah gulung elok elok pun memang makan space . Buntu aku memikirkan cara nak kurangkan size beg aku tapi gagal . Maka nya usung lah beg kau tu hahaha gelak keji!

Saturday, March 5, 2016

Doublekan Lemak : Bersarapan di Warung Hjh Robiah , Melaka


warung hjh robiah melaka



Makan Makan : Bersarapan di Warung Hjh Robiah , Melaka | Assalamualaikum. Setiap kali mama ayah datang Melaka untuk jenguk jenguk anak dia yang cantik dan comel (kahkah) yang dirindui ni mesti diorang memilih untuk stay di hotel sekitar area bandar Melaka. Soalan paling tension nak jawab 'sarapan mana sedap?' 'Dinner kat mana best?' 'Mana nak cari kopi yang kaw?' . 

Kalau tanya aku sendiri , makan kat mana yang sedap -- jawapan aku mesti bercanggah dengan apa ayah nak dengar . Sebab aku suka makan benda yang merepek dan glamorous haha , tak ada kesenian dan mengingkari tradisi muehehe . Bagi ayah pulak dia suka lah makan yang ala ala makanan tradisi, ; takpun yang feeling feeling kampung misalnya lempeng kelapa, roti canai masak pakai arang bla bla bla . Celah mana aku nak cari pun bingung .

Warung Hjh Robiah , Melaka


Setelah sekian lama, soalan tu datang lagi harini "nak sarapan dekat mana ni?" Aiseh . Haha -- hasil ku google google makanya ter- discover lah tentang warung makan yang agak femes di Melaka ni especially untuk bersarapan .



Menariknya dekat sini, konsepnya macam mini food court . Macam macam pilihan makana ada tersedia. Setiap booth/kiosk kecik kecik yang ada dekat sini offer berlainan jenis menu . Ada lempeng kelapa, satay , roti bakar , roti jalan , nasi lemak , nasi kerabu , nasi dagang , nasi ayam , bakso , laksa penang .. weh banyak nak senaraikan ni . Memang banyak pilihan . Jadinya tak gaduh lah makan dekat sini sebab masing masing boleh makan ikut selera masing masing . Kalau rasa taknak makan berat berat , roti bakar ada . Kuih muih pun ada banyak . Tinggal larat dengan tak larat nak makan je haha.

sarapan melaka

Awal awal dekat pintu masuk , tak sempat cari tempat duduk lagi Wani dah sibuk order satay . Tak menyempat! Haha . Aku pulak order roti sardin n roti jala . Mama order popia basah , ambik sikit kuih kuih ; ayah pulak order roti bakar , dengan mee bakso . 


Tapi akhirnya Wani kecewa dengan pilihan dia haha . Satay agak liat dan kuah kacang nya agak masin . Hm mungkin harini ada mana mana tak kena dengan perapan satay dia kot . Mungkin korang datang nanti dia buats sedap sedap ke, kan? Tak ada rezeki Wani nak dapat satay sedap harini haha .

Penilaian/Komen



Hm nak cakap sedap gilaaaa makanan makanan yang ada dekat sini tu taklah tapi ada lah hala tuju nak cari sarapan pagi pagi . Takdelah pening pening fikir nak pergi mana lagi . Datang je sini macam macam pilihan ada . Range harga pun not bad lah -- kalau set roti bakar tu dalam RM2.00 lebih , roti jala pun sama . Kalau nasi kerabu semua tu dalam RM4.50 . Nasi ayam dia RM4.00 je ha murah jugak la kan biasanya Nasi Ayam RM5.00 .


Warung ni nak cari senang je (kot) . Cuma cari FORMOSA GARDEN HOTEL . Warung ni memang berdepan dengan hotel ni je . Korang just set je waze tu nama hotel ni . Insyaallah korang menuju ke jalan yang benar haha . 


K lah harap harap entry ni dapat membantu para pengunjung dan pelancong yang datang ke Melaka yang buntu mencari sarapan .

Thanks for reading. bai!

sarapan sedap melaka,sarapan best melaka,warung hjh robiah,roti canai melaka,breakfast melaka,makan sedap melaka,restoran best melaka,melaka sarapan,sarapan melaka

Wednesday, March 2, 2016

Han Rainforest Resort : Pilihan terbaik saat ke Taman Negara, Pahang!


Han Rainforest Resort : Pilihan terbaik saat ke Taman Negara, Pahang! 


Assalamualaikum . Hai gais! Korang baca tak entry sebelum ni? Yang aku ter-mengaku cakap diri ni penakut tu .  Eh tak baca lagi? Okay baca dekat SINI . hikhik .

Setelah 3/4 dekad aku selesa berkasut tinggi , perasan diva di sana sini finally aku kembali beraksi! Hoi intro merepek sangat haha . Mesti korang dah imagine aku pakai kasut tinggi sampai flip shawl kan? Aku secara jujurnya seorang yang manja tapi selalu eksyen dengan diri sendiri kononnya lasak. Sampai sekarang aku rasa kecewa impian aku nak jadi macam Erra Fazira dalam cerita Maria Mariana naik motorbike tak kesampaian. Sebab naik basikal pun tak gheti . Jatuh sekali dah tak nak belajar dah haha . Tak kental langsung kan? Takpe, mungkin fizikal je aku lembik , tapi jiwa ku cekal dan tabah tau (cakap sambil angkat kening sebelah)

Okay cut the crap Maria marianahh whats so evah . Kita teruskan ke cerita utama .


HAN RAINFOREST RESORT, TAMAN NEGARA


Hey nak hebohkan bahawa ini ialah satu pencapaian untuk diri sendiri sebab dah beranikan diri untuk pergi aktiviti lasak - hiking , camping etc . Yay! Farah yang bermeluih lembik hidung berhingus kini sudah matang, dewasa dan berjati diri tinggi *tibatiba haha* . Alhamdulillah, nak sambung sikit lagi dalam perenggan ni nak bagitahu aku rasa seronok yang amat dapat join ekspedisi ni. Tak rasa menyesal langsung! Tak sabar nak join lagi kalau ada aktiviti macam ni pada masa akan datang.

Ceritanya, pada 19 hingga 22 februari 2016 haritu selama 4 hari 3 malam , aku dan Kelab Blogger Ben Ashaari seramai 35 orang telah pun menyertai kembara ke Taman Negara , Jerantut Pahang. Dan disana, kitorang telah pun menginap di Han Rainforest Resort .

Sebenarnya aku ingatkan bila sampai dekat Han Resort tu kitorang ditempatkan dalam dorm ke, bilik kecik kecik ke atau satu bilik yang menempatkan sampai 8 ke 10 orang tapi rupanya eh eh eh tak . Kitorang di sediakan bilik yang sangatlah selesa, memuatkan 2 ke 3 orang . Dekat resort ni ada banyak jenis bilik , bergantung pada bajet dan tahap keselesaan macam mana yang korang nak .


Macam bilik yang aku duduk ni di Blok C. Ada 4 blok semuanya - A,B,C,D . Blok A dan B terletak dekat dengan dewan makan dan tengok dari luar gayanya macam besar je. Aku tak pasti pula bahagian dalam bilik macam mana.Turut disediakan bilik kecil kecil yang sangat sesuai untuk backpackers di Blok D . Tapi untuk bilik dekat sini semuanya kecik kecik dan toilet pula di luar bilik. Sharing bathroom punya konsep tapi toilet nya sangat bersih dan teratur. Pilihan bilik dan rate pula seperti yang berikut :

Senarai harga bilik dan hostel di Han Rainforest Resort




Kalau nak yang bajet , macam aku cakap tadi sesuai untuk backpackers, ambil pakej yang ni . Tapi ni tanpa breakfast .



Dekat budget rooms ni lah aku nampak mat salleh hensem lalu lalang haha. Sempoi je diorang backpacking kan? Rilek rilek je tidur berkipas, sharing bilik dengan strangers. Aku ni tidur dalam hutan pun mengada nak dalam aircond, diva sangat! *angkat kening lagi* Ha korang nak tengok mat salleh ensem ke nak bilik aircond? haha


Laluan nak ke blok blok lain. Disebelah kanan ada tempat urut , 
mini market dan mini canopy walk


Aku syak bilik aku tu spesis Deluxe Triple Room yang memuatkan 3 orang. Tapi aku tidur dengan Kak Julia je haritu sebab Uzu tak dapat join, ada exam katanya. Aloo shiannn dia mueheh . Kitorang sampai sampai resort tu pukul 2.30 pagi, mengigih juga aku dalam kelam kelam mata menggagau cari handphone untuk ambil gambar bilik ni. Memang besar, dan tersedia satu corner khas untuk aku punggah beg aku yang besau gilau packing macam nak duduk sebulan tu hahaha .



Pada pandangan aku secara jujur dan serius nya -- setiap kemudahan yang disediakan di Han Rainforest Resort ni serba serbi lengkap. Bilik nya bersih dan selesa, disediakan ruangan ala ala balkoni dekat luar bilik - senang nak menjemur baju basah dan kotor , turut ada mini market , dan karaoke pun ada tau! Kalau bercadang cadang nak datang dengan kawan kawan memang idea yang bernas lagi bergeliga lah itu .



Tapi masalahnya cuma line internet jelah sendu. Tapi ku menyeru disini suruh korang beli siap siap simkad Maxis atau Digi haha sebab telco lain sangat sendu disini . Wifi ada disediakan di lounge tapi pertumpahan darah bakal berlaku haha sebab limited sangat. Kalau pakai ramai ramai memang kena berebut lah . Setakat mat salleh dekat blok D tu dia tak heran pun dekat wifi , kita kita je jakun berebut wifi disitu :p Bagi mengelakkan masalah bermasam muka sesama member sebab ada yang dapat access dan ada yang tak dapat, makanya prepare siap siap dapatkan line Maxis dan Digi :p RedOne, Celcom, Umobile -- nan hado . especially redone, u kecewakan ai!

Menariknya lagi bila korang dah menginap di Han Rainforest Resort ni, korang tak payah kalut kalut nak cari pakej aktiviti dekat luar lagi. Sebab Han Rainforest Resort ni ada menyediakan pelbagai aktiviti - tak kesah lah kau nak buat apa pun dekat Taman Negara ni ; nak pergi hiking ke, nak night jungle walk, night jungle safari, canopy walk, 4x4 offroad, rapid shooting, naik gajah mahupun nak pergi kampung orang asli dan taknak balik balik haha. Pun boleh!



Mini canopy walk



Dedari coffee house / dewan makan cite dia haha .
 makanan pun sodap!

Ada pakej free and easy dan ada juga pakej fullboard + guide. Terpulang mana korang selesa. Tapi aku sarankan kalau baru pertama kali ke sini, ambil lah pakej fullboard + guide tu. Kang tak ada lah korang banyak buang masa terkial kial dekat sana taktahu nak buat apa. Biar pihak Han Rainforest Resort uruskan untuk korang dari awal sampai akhir trip .


Selitkan satu selfie dengan Jus Pran satu. hihi
Fuh memang sedap dan refreshing! Thankyou Jus Pran!

Ha lagi satu lupa nak share dengan korang, dekat sini ada sediakan servis body massage juga taw. So nanti kalau dah lepas tergeliat kaki , terpusing pinggang masa trekking dalam hutan pagi tu , petangnya boleh bersantai santai sambil diurut. Kemahin eh cakap nak berlasak lasak masuk hutan, ni siap ber-spa spa bagai , apa cer?

Ini lagi senarai kemudahan yang ada . Ha nak apa lagi? Habis lengkap dah ni .


Eh haa lagi satu nak bagitahu sebelum terlupa. Dalam bilik tak ada TV ya. Nanti takpayah buat buat terperanjat 'eh tak ada TV? macam mana nak tengok ulangan gegar vaganzzzzaaa ni?' . Kenapa tak ada tv? Jangan tanya. Korang kalau datang setakat nak tengok TV, hah baik balik! *garang*


Kesimpulannya Han Rainforest Resort ni insyaallah boleh sediakan apa keperluan yang korang perlukan sepanjang di Taman Negara. Makanan yang sedap, bilik yang selesa, air yang bersih dan servis yang bagus. Bila semuanya elok baru lah trip korang jadi syok dan bermakna. So kalau bercadang ke Taman Negara, aku recommend kan korang untuk menginap dan ambil full pakej aktiviti di Han Rainforest Resort. Serious berbaloi baloi dan best!


Han Rainforest Resort


Alamat: No : 673437-T / KPL 4647 Kuala Tahan, 
            27020 Jerantut, Pahang, Malaysia 

No.Tel : 09-266 7888 
Email: hanrainforestresort@gmail.com



Thanks for reading gais! Next entry aku cerita pula aktiviti aktiviti yang kitorng buat mengikut pakej yang disediakan pihak Hans Rainforest Resort ni. K bai!






Harga bilik han resort, han resort taman negara, han resort, harga han resort, pakej taman negara,pakej murah taman negara, pakej jungle trekking taman negara,pakej bajet taman negara, bilik taman negara,camping taman negara,aktiviti taman negara,taman negara resort,resort murah taman negara,percutian bajet taman negara

Farah cakap : Takut nak masuk hutan!



"Bila last kau pergi masuk hutan ?" Tanya dekat diri sendiri . Hmm masa tingkatan 2 kot . Saat saat sedang bergiat aktif gitu dalam bidang kokurikulum . Perkhemahan bersepadu apa entah mewakili Kadet Remaja Sekolah . Uols jangan pandang iols kecik kecik, iols ni ketua kadet tau muahaha . Akhirnya suara nyaring dan menjerit padu ni sangat bermanfaat dalam kawad perbarisan . Jerit sekali, satu sekolah dengar *cekak pinggang dengan muka belagak, ahaks!

Setelah kesekian lama nya tak sertai mana mana aktiviti lasak , dan memilih untuk hanya berdugung dirumah - boleh tengok lah kesan dia macam mana muehehe . Makin menggemuks dan pemalas! Kahkah lepastu emosi sendiri tengok badan dah double triple layer daripada sebelumnya . Lepastu sibuk throwback mengenang zaman kurus masa sekolah sambil scroll gambar dalam album facebook yang lama lama .

Kemudian datang peluang untung ber-kembara ke Taman Negara, Jerantu Pahang bersama sama dengan geng Kelab Blogger Ben Ashaari. Hati kecil ku berkata "wah gempak ni masa ni lah nak aktifkan diri balik" dan side lagi satu di kotak mindaku menghasut "weh tak payah lah , baik duduk rumah . masuk hutan bukan best pun nanti penat , muka hitam"

Lama juga aku berdilemma . Sampaikan actual day nak pergi tu pun aku masih berkira kira 'nak pergi ke tak?' . Tapi cakap dekat diri sendiri , okay bagi peluang untuk cuba . Mana lah tahu , seronok ke kan?

Apa yang ada dalam kepala otak aku ialah lebih kepada rasa takut dengan hutan dan takut untuk camping . Aku takutkan binatang aneh yang mungkin aku akan jumpa dan aku takut dengan cerita yang dimomokkan tentang makhluk makhluk aneh yang ada dalam hutan . Okay kantoi disini aku seorang penakut kihkih . Tambahan lagi aku fobia dengan pacat yang mana parut kesan gigitan pacat tu masih ada dekat kaki aku padahal kena tu masa umur 11 tahun dulu . Dasar pacat durjana!

Tapi Alhamdulillah sepanjang aku dekat Taman Negara, tak ada pula aku experience benda pelik pelik ke, nampak benda pelik pelik ke . Dan aku bebas daripada dicabuli pacat! haha *tepuk tangan*

Kesimpulan yang boleh dibuat , keputusan aku untuk ikut sama join kembara Taman Negara bersama sama dengan Kelab Blogger Ben Ashaari ni sememangnya satu keputusan yang tidak salah sama sekali! Yang membuatkan trip tu lagi best ialah penyedian penginapan dan aktiviti gempak daripada Hans Rainforest Resort! Dalam entry seterusnya aku akan ceritakan dari hari pertama sampailah hari terakhir kitorang kat sana . Kalau nak tahu, trip kitorang ni selama 4 hari 3 malam tau . Memang syok gileeeelerr :D

Okay jumpa dalam next entry . Thanks for reading gais! :*