Thursday, November 26, 2015

Resepi : Natural Energy Drink (Air Detox) - Chia Fresca


Sejak ramai yang sedar akan kelebihan ber-detox ni , masing masing semua rajin usung botol air berisikan lemon , timun dan limau nipis kehulu kehilir. Menariknya tentang detox ni ialah ia sangat sangat membantu dalam dapat mengurangkan berat badan disamping melancarkan sistem penghaman dan mengeluarkan toxin daripada dalam badan ( nama pun detox kan? )

Cara termudah untuk detox hanya lah dengan merendamkan beberapa kepingan lemon , limau nipis atau apa apa sahaja buah yang korang suka didalam sebotol air masak. Tak kisah sebenarnya nak guna buah apa , tapi yang paling femes untuk kurang kan berat badan -- LEMON!

Nak tak satu lagi tips bonus untuk tambahkan extra special dekat air detox korang?

Tambah kan Chia Seed!

Tak habis habis dengan chia seed kan? hihi nak buat macam mana , dah chia seed ni memang best . Untuk korang yang dalam berdiet ,  nak kurangkan 'craving' nak makan itu ini, nak kurangkan selera makan, nak cepatkan proses pembakaran lemak , boleh lah try resipi air detox ni.

Baca sini : [Manfaat menarik Chia Seed untuk kurus!]

Air detox ni lebih dikenali sebagai Chia Fresca . Chia Fresca ni merupakan sejenis minuman tenaga yang sangat femes dikalangan orang mexico & di central america. Minuman yang mudah sangat nak disediakan , tetapi sangat berkesan dalam 'boost' kan tenaga & juga membantu korang sentiasa rasa kenyang dan hydrated. Nak cuba tak? Jom kita tengok resepi bagaimana nak sediakan Chia Fresca ni



Friday, November 13, 2015

Hadiah Birthday daripada Marie France Bodyline






This came early in my mail . Birthday nya lagi 7 hari (ewah countdown). Kira hadiah besday paling awal dapat la ni . Yeays!

Malu sebenarnya nak ngaku pernah pergi Marie France Bodyline haha. Bukan malu sebab gemuk tapi malu sebab pemalasnyaaaaa nak diet nak exercise lepastu ambil cara mudah pi slimming centre ahaks!


Dapat 3 voucher best. Yang rebate RM500 tu memang best tapi applicable untuk treatment RM2000 ke atas je. Aiseh cerita dia kena spend at least RM1500 ler ni? Koserr ~ ha siap dapat FREE treatment voucher juga ni. Boleh lah pergi claim untuk FREE body massage . Tapi takfaham sangat yang Topaz ni apabenda . Nak kena call/walk in lah gayanya untuk tahu maklumat lanjut. Kalau confirm free memang Alhamdulillah . Cuma tak best nya nanti aku takut dah pergi treatment dia nak hasut hasut suruh ambil pakej . Aku ni pantang orang offer haha.  Bahaya bahaya . Kang silap silap datang free, balik habis beribu . Fuh takmau! Aku nekad nak kurus dengan minum Inteemor je! Cecehh hehe .


Agak agak bila lah aku nak pergi redeem ni . Memanjang busy je . Ke elok bagi orang je? Sape nak? 

Thursday, November 12, 2015

Inteemor - Rahsia Kecantikan Luaran dan Dalaman Wanita


Izinkan selfie perasan duta sekeping, haha

Sekarang kalau tengok dekat instagram tu, ramai betul gegadis cun. Muka sorang sorang perghh 'flawless' orang kata. Mana taknya, sekarang ni berlambak produk kecantikan yang menjanjikan hasil secantik artis korea. Aku ni duk pakai macam macam produk dah, duit habis , putih tak jugak haha .

Tapi itulah, gegadis sekarang banyak fokus kepada definisi cantik tu tertakluk pada ukuran skala warna kulit, warna warni contact lens, dan sekeding keding kaki menggayakan skinny jeans. Hakikatnya nun didalam terselindung masalah yang lebih penting tapi tak diambil peduli.

Cantik cantik tapi bila sampai bulan, derita senggugut. Cantik cantik tapi alami keputihan teruk. Cantik cantik tapi kesihatan dan kecantikan miss-v tak diambil kira. Samalah aku pun, berhabis duit dekat collagen lah, apalah semata mata nak capai matlamat nak putihkan badan, nak flawless kan kulit. TAPI bila bab penjagaan bahagian intim tu aku hampir TERLUPA!

ish ish ish, silap besar lah. Sepatutnya bahagian intim tulah yang lebih extra penjagaan diperlukan. Kulit nak putih boleh tempek bedak, kalau kat situ bermasalah nak ganti dengan apa , ye tak?

Kalau korang perasan (kalau lah kan) buat sesiapa yang ada follow di facebook mahupun di instagram (belum follow? ha follow sekarang! hihi) mungkin ada perasaan yang dalam tempoh dua minggu ni aku ada banyak berkongsikan tentang satu produk ni. Haa produk apa tu? Cuba scroll bawah sikit , jeng jeng jeng


Wednesday, November 11, 2015

Jajan feveret saat pramatang






Ingat lagi lah dulu dulu , memang seronok sangat makan pelbagai macam jajan . Kalau depan rumah petang petang tu ada pakcik mamak/ india mai datang naik lori atau naik motor jual roti roti dan jajan . Aku panggil pakcik ni 'babu' . Dari jauh dengar dia duk 'pin pin pin' terus lari keluar rumah sampai kenalpasti bunyi tu datang dari mana hahaha . lepastu jerit dekat Mama cakap nak beli , yelah kena bagitahu . Kang dah panggil dia berhenti, mama taknak bayar 'paa citaa?' . 


Kebiasaanya cukup suka memborong keropok keropok terutamanya Bika perisa ayam, lepastu ada keropok jagung aku taktahu apa nama . Yang tu rasa masin masin masam sikit . Sedappppp! Lepastu beli satu benda alah ni , Dia bungkus dalam plastik gambar aladdin la apa bagai, bila buka ada lagi bungkusan pakai surat kabar . Lepastu bila buka yang tu pulak ada berisi mainan dan coklat lemau haha . Ala ala Dindang, Tora dengan Jojo lah cuma versi murah sikit . Dulu yang tu dalam RM0.20-RM0.30 je . Dindang RM0.80 , Tora RM1.20z Jojo untuk budak budak kaya je. Hat tu RM2.30 kalau tak silap aku . 

Ha inilah Bika, korang pernah makan tak? sedap! (Credit)

Alkisahnya aku rindu sangat dengan jajan jajan ni, tadi pergi jalan jalan 'grocery shopping' ternampak lah bundle bundle makanan taksihat ni semua . Fuhhh jakun okay! Seronok kemain tengok . Rasa nak beli semua . Tapi masalahnya semua ni jual satu bundle besau besau . Kejadahnya aku nak makan semua ni sorang sorang . Memang saja cari penyakit makan jajan camni banyak banyak hahaha . 


Memang macam macam spesis jajan ada ni ha . Dekat bahagian gula gula pulak aku jumpa 'cinggam' (chewing gum) Boomer Man . Aisehh nostalgia habis! Chewing gum ni memang viral lah orang kata dulu. Beli semata mata nak kumpul stiker tattoo dalam cinggam tu . Ala ala ala rindunya kenangan childhood dulu . 


Seronok eh? haha

Sekarang ni budak budak mana layan jajan dah . Taste nak pavlova , durian crepe , pretzels .. aaaaah ngada lah kau! Haha . Apa apa pun, zaman kita dolu dolu juga syok kan? Ini cerita budak budak lahir zaman 90's lah . Kalau yang lagi senior daripada batch ni lagi banyak yang syiok kot. Apa benda faveret korang masa kecik? Meh share meh? 


Tuesday, November 10, 2015

Wajib tengok! - Omar The Series


Assalamualaikum semua , di hari hari cuti deepabali ni mungkin ada antara korang yang tengah berbosan bosan dirumah, nak keluar jalan sesak . Nak tengok tv tak ada cerita best . Nak buat kerja "eh cuti kan, rileklaaaa" hihi . Makanya daripada korang scroll instagram menghabiskan quota internet , mahupun melayan Running Man ataupun cerita Korea di laptop , aku nak suggest kat korang untuk layan cerita ni ;

OMAR THE SERIES

Dalam drama bersiri ni menceritakan tentang kisah Saidina Omar daripada awal permulaan sebelum beliau memeluk agama Islam, saat beliau memeluk Islam, saat saat beliau berperang bersama sama Rasulullah , saat saat beliau menjadi Khalifah dan macam macam lagi. Memang menarik sangat taw. Masa ni duduk cuci mata tengok mat arab hensemmm aihhh daripada mat korea haha . Disamping dapat belajar lebih mengenai sejarah kebangkitan Islam ,  dapat juga belajar dan tahu macam mana azan pertama dilaungkan, macam mana gambaran kehidupan pada waktu dulu, gambaran cara cara dakwah dijalankan dan macam macam lagi lah . Pelbagai nilai murni dan pengajaran boleh kita peroleh daripada menonton cerita ni . Dalam cerita ni juga dapat kita tengok gambaran seperti yang selalu kita dengar pedang Saidina Ali hujungnya terbelah dua, Saidina Omar sentiasa berjalan dengan tongkat dan macam macam lagi. Boleh juga tengok gambaran kehidupan para hamba dulu,  cara orang dulu berurus niaga, cara bersiap siap untuk perang dan macam macam lagi . (sepuluh kali ulang 'macam macam lagi' haha)


Series ni boleh ditonton di Youtube, ha klik link ni (OMAR THE SERIES) aku bagi siap siap. Semuanya lengkap ber-substitle english. Nak subtitle melayu buekk sendiri ahaks!


Selamat menonton dan semoga bermanfaat! 






Friday, November 6, 2015

Clinique 3 Step Skin Care


Wohoo!Akhirnya ter-beli juga haha. Dah berapa hari aku survey survey , usha usha , baca forum & buat research sikit pasal product skin care dari range Clinique , finally i've made my decision to give it a try.

Berdasarkan daripada apa yang aku baca , mostly yang first time nak purchase produk Clinique mesti buat skin test , tapi salegirl dekat Clinique yang aku pergi ni , tengok muka aku je dah tahu aku kulit spesis . Fuiyo terernyeww! (ke malas nak perform test? haha)

Katanya aku berspesis Dry Combination. Sebelum pergi ke kiosk Clinique tu memang aku dah ambil test siap siap di web rasmi diorang , dan jawapanya memang aku spesis dry combination. Maksudnya kering dibahagian pipi tapi oily di bahagian T-Zone. Untuk 3 step Clinique skin care ni terbahagi kepada 4 jenis kulit .

1. Very dry to dry
2. Dry Combination
3. Combination Oily
4. Oily

dulu aku ingatkan aku ni kulit berminyak , sebab aku punya muka bila tengahari memang akan berkilat & melekit. Tapi bila driving , tak semena mena kulit aku kering . Sampai tahap kering yang flaky tu. Aku sendiri pun pening , kulit aku ni spesis keturunan apa .

Setelah diselidik , maka jawapannya ialah aku mempunyai kulit 'Dry Combination'. Makanya jurujual tu pun recommendkan untuk pakai 3 Step Skin Care yang nombor 2. Tang nak beli memang dia recommend yang normal size je, besar gedabak satu set dah RM252. eheks garu hidung tengok harga. Tapi set ni turut terdapat dalam size trial . Harga pun murah sikit lah. Kira bila tengok harga tu rasa macam 'okay lah , boleh bayar lah'.


Aku beli di Jusco Aeon Melaka. Aku tak pasti harga nya sama dekat semua outlet ke tak , tapi aku beli pada harga RM106. Satu set termasuk cleanser , exfoliator toner & moisturizer. Lepasni kalau kulit aku serasi dengan produk ni , boleh lah upgrade ke botol besar. Tapi rasanya aku beli online je kot di MY-BEST BUY WORLD. Dekat sini ada pelbagai produk skin care berjenama yang dijual pada harga mampu milik. Ada brand Chanel, Biotherm , Estee Lauder dan banyak lagi. Kalau rasa macam nak jimat jimat, boleh lah beli yang travel size. Nak try try SKII tu pun boleh sebab ada dijual dalam botol sample. Murah pun murah . Nanti korang boleh cuci cuci mata dekat situ ya.

Aku macam looking forward juga untuk dapat free sample banyak banyak masa beli semalam tapi takde pun. Aku baca dekat forum & instagram , rata ratanya yang buat purchase ke apa dekat clinique, memang clinique sangat dermawan dengan sample free bergelen gelen. Why I tak dapat? Ape nii =.=" Apakah mungkin kerana aku cuma beli set trial? Cis agak terkilan disitu. Tunggulah aku borong yang botol gabak pulak.