Thursday, October 22, 2015

Jangan takut bermain dengan warna


Hello awak(s)!

Bercakap pasal warna , lebih lebih lagi dalam pemilihan pakaian , mesti banyak antara kita yang lebih prefer warna warna selamat macam hitam , coklat , biru gelap dan putih . Sebab warna warna gelap ni senang nak match dengan tudung atau seluar apa apa dan juga bersesuaian dengan semua warna kulit.

Tapi tak syok lah, daripada beratus ratus kaler yang wujud kat dunia ni, kita end up pilih 4 warna ni je. Palinggggg paling pun , stick dengan warna hitam je. Takkan raya pakai kaler hitam , pergi bersukan kaler hitam , pergi kenduri arwah pakai kaler hitam , aik takkan baju kawen kaler hitam gak kot?

Sejujurnya (ku tak bisaaa~ eh tibatiba) , aku dulu pun spesis 'black is the new black' , mentang mentang dulu zaman ADIDAS ALL BLACK, logo daun semalu , semua nak kaler hitam. Tudung hari hari pakai tudung hitam. Basuh ke tak , jangan tanya! hahaha. 

Memang semua hitam lah kalau boleh. T-shirt hitam, tudung hitam , seluar hitam , dengan muka aku pun hitam juga masa tu. Pandai sangat dulu, kawad kawad pun pakai thsirt hitam. Mata dah kelam nak pengsan baru tahu haha, gatal pakai tshirt gelap berdiri tengah panas. Memang 'garing' lah kan.

Bila dah menganjak dewasa, dah pandai berpesen (fashion) ahaks , baru lah reti nak switch color sikit. Dah pandai nak color block color bolok hihi . Aku tak berapa nak pasti tona kulit aku ni sederhana cerah ke , cerah ke , bapak cerah ke , transparent .. (?) ke , entah. sebab bawah satu satu lighting aku merasakan "wahh MUNGIL nyeee" (ni dialog produk kecantikan dekat TV3 tu kan?) , and at one point under lighting yang berbeza, aku kelihatan seperti beyonce terlebih 'tan' . Uhuks.

Meskipun aku berani nak bermain dengan warna biru campur kuning , hijau campur kuning , kuning campur merah , merah campur makngah haha merepek dah , tapi aku tak konfiden nak pakai warna cerah. Terutama sekali untuk warna TUDUNG!

Bila mana aku gayakan tudung warna cerah, aku rasa macam kulit aku nampak gelap. Kuajjaq tudung ni overshadow kulit aku. Terus insecure dengan tudung sendiri (apakah?). Jadi aku ambil keputusan untuk tak terjebak dengan warna warna cerah contoh nya coklat cair, coklat milo, coklat teh tarik, coklat teh 3 layer, coklat vico , coklat nini coklat celop hahaha ( terma digunakan seller jual tudung untuk define color tudung tu cmne) , putih , kuning cair, mint blue blablabla. sebab aku rasa errrr huduh(?) bila pakai warna warna ni . (insert emoji berwajah sedih , ada air mata leleh sikit)

Tapi aku duk berkenan dengan warna warna ni , lebih lebih lagi warna dalam kategori coklat terlebih susu tadi tu. Sebab aku rasa warna warna tu sweet dan nampak sophisticated , lagi lagi untuk tudung bermaterial chiffon & satin. 

Pun begitu, ada lah juga aku terbeli sehelai dua . Tapi end up tak pakai juga, haha. Tapi kannnnn, kalau nak tahu lah sejak sejak aku consume D- Collagen Sofeeya Diamond, ehem terus perasan macam "eh dah cerah sikit lah" ahaks. Tiba tiba confident level tu macam up up up sikit, daripada level 3 dia naik level 5, gittuw. Membuatkan aku rasa sedikit yakin nak cuba pakai tudung warna warna yang aku takut nak pakai ni. Dan hasilnya not bad, melainkan kena hadapi kenyataan yang warna cerah cenggini buatkan kebolatan wajahku makin terserlah haha. patutlah orang kata kalau nak nampak kurus pakai warna hitam . 



Okay lah tu kan? Aku rasa seronok pula bereksperimentasi dengan warna, rasa macam tak sabar nak cuba tudung warna warna lain pulak. Sambil sambil tu kena mengigih consume D-Collagen lagi, bagi lagiiii putih gebu mulus ewah!Ha sedikit sebanyak mengenai produk D-Collagen Sofeeya Diamond ni , meh nak cerita .


Malunya, agak terbentang luas muka aku haha. Haritu lagi teruk, 
nampak kering dan kusam. Ni dah okay sikit . yeay!

Produk ni dalam bentuk serbuk yang korang cuma perlu kemam je. Ada juga dalam bentuk serbuk yang perlu shake shake tu, tapi yang aku tengah consume sekarang yang Limited Edition punya. Bagi aku camni lagi mudah, tak kalut nak bancuh bagai. Makan 2 scoop samaada sebelum sarapan ataupun sebelum tidur. Senang kan? Rasa pun sedap, rasa macam berry campur peach. Tak masam sangat, tak manis sangat. Ok ok lah.


Satu lagi benda syiok yang aku suka bila consume D-Collagen ni ialah, sistem perkumuhan berjalan dengan lancar sekali. Aku pun tak berapa nak pasti kenapa, pelik juga kot lah pihak Sofeeya diamond ada claim d-collagen ni boleh untuk detox sekali ke kan, tapi takde pulak. Setelah diselidik, ada kandungan goji berry dalam d-collagen ni. Disamping bertindak sebagai agen antioksida, boleh juga berfungsi untuk detox. weehoo . Penting taw detox badan, bila dah detox baru lah produk yang kita ambil tu lebih berkesan! 

Buat masa ni dah masuk 2 minggu amalkan D-collagen secara konsisten , dan alhamdulillah boleh nampak lah sikit sikit perubahan . Contoh yang agak ketara , pori semakin kecik , dan kulit lagi moist. Nak apply foundation pun nak smooth dan cantik je. Sukanya! Taksabar nak habiskan sebotol ni, lepastu nak repeat order lagi 14 botol haha .


Korang tak nak cuba ke? Kalau berminat boleh lah dapatkan dari stokis dan agen rasmi Sofeeya Diamond . Nak senang , better korang rujuk pada facebook & instagram rasmi diorang.

Sofeeya Diamond
www.sofeeyadiamond.com
3A25, Level 3A Blok A
No.1 Jalan SS20/27
Damansara Intan
47400 Petaling Jaya , Selangor
Phone : 016-6666619
Email : sales@sofeeyadiamond.com
Facebook: https://www.facebook.com/sofeeyadiamondofficial?fref=ts
Instagram : @sofeeyadiamond


p/s : Ni review jujur okay, memang aku consume selama 2 minggu dan rasakan sendiri perubahan pada kulit. 



5 ingredients cookbook : Popsicle Nutella! (2 ingredients)


Hello gais!  tengok tuu ada column baru khas untuk share dengan korang bermacam macam jenis resepi pasta , desserts , snacks , smoothies dan banyakk lagi yang sedap sedap tapi menggunakan 5 bahan dan kebawah je. Sesuai sangat untuk gegadis bujang , mahupun ibu ibu yang nak mudahkan urusan ceriakan perut husband dan anak anak dengan makanan yang fancy dan sedap! :D

Jadi untuk entry kali ni , kita mulakan dengan resepi paling mudah sekali! Kalau buat ni , mesti sekejap sekejap ada je nak buka peti . Sekali dua ngap tengok tengok dalam peti dah licin ! hehe .


Photo credit : Kidspot

Ice cream nutella ni kalau tak nak gunakan mold ice cream tu pun tak apa. Bungkus bungkus dalam plastik kingkong tu je. Yang selalu orang guna untuk packing ice cream harga 20sen sebatang tu. Lagi senang camtu kan. Tapi kalau nak feeling feeling makan ice cream paddle pop, boleh lah buat dalam acuan ice cream ni hehe.

Bahan bahan :
1 cawan susu penuh krim (full cream) *any brand, tak kisah
1/3 cawan Nutella *nak banyak pun boleh, bagi rasa lagi chocolat-ey .
Cara cara : 
*sangatlah mudah
Blend je kedua dua bahan ni, bagi sampai sebati sebab Nutella kan likat sikit. Selesai blend , masukkan ke acuan ice cream atau plastik ice cream . Sejuk bekukan dalam peti , dah keras nanti boleh lah makan . 

Rasanya setakat 1 cawan susu tak cukup ni hehe. Korang kena buat satu jug kot :p serius kena buat banyak , kalau tak baru makan 2-3 batang dah habis. Lepastu menyesal "kenapalah tak buat lebih hari tu" .

Okay gais, selamat mencuba! :*


Tuesday, October 13, 2015

Doublekan Lemak : Teringin nak makan korean food? Jom ke Dubuyo!


Dubuyo atau sebelum ni lebih dikenali sebagai Dubu-dubu terletak di IOI City Mall,Putrajaya . Tak pasti lah kalau ada cawangan dekat tempat lain , tapi biasanya kalau nak pelahap makanan acah korean sikit memang akan ke sini je. 

Selalu sangat melayan cite korea, kejap kejap ada scene makan topokki , sat sat makan ramyun , sat sat makan bibimbap . Aih! takleh jadi ni. IOI City Mall dengan melaka bukannya dekat , Mengada sangat nak melayan tekak ko ni Farah haha .

Sesi Teh Tarik Bersama Yana Samsudin & Sofeeya Diamond


Lyssa , Kak Ayue Jean & Mehh

Sekarang ni ada banyak sangat lambakan produk kecantikan di pasaran, banyak tu memang banyak , macam macam spesis boleh kita jumpa TETAPI, nak dapatkan yang BERKUALITI dan betul betul BERKESAN tu yang susah! Tak payah tengok jauh jauh, refer pada diri sendiri je , bila ada produk baru , iklan nampak convincing , terus rasa nak beli . Bila dah beli dan cuba, HAMPEH tak ada kesan pun . Kenapa macam tu? Sebab sesetengah produk kecantikan yang dijual dipasaran Malaysia ni rata ratanya di branding sahaja oleh satu atau dua kilang. Dalam kata senang, beli kilo lepastu repack balik. Tak pasti pun akan status kualiti produk tu, berkualiti ke tak, kilang berstatus GMP ke tak, ada HACCP ke tak .. haaa ingat senang ke nak hasilkan satu produk yang bagus? Susah taw.

Friday, October 9, 2015

Olay Regenerist Megasonic Specialist Cleanser


Hola dear readers! Semenjak dua menjak sejak air di Johor kena catu ( haritu aku cuti seminggu , balik kampung ) muka aku break outs se-break break nya. (amenda ayat macam ni? haha) Aku syak muka aku jadi macam ni disebabkan air kurang bersih . Nak kata muka floles ( ewah floles sangat ) memang idok ler.  Kebiasaannya jerawat kalau setakat seketul dua tu , aku boleh terima . Tapi kalau dah tepi pipi dekat dekat dengan rahang tu , atas dahi semua jerawat berlumba lumba nak tumbuh , ianya sudah menjadi sesuatu yang wajib aku gelabahkan.

Thursday, October 8, 2015

Resepi : Chia Seed Choc Pudding super sedapppp

Haritu dah bercerita tentang manfaat Chia seed kan? [KLIK SINI untuk baca : Manfaat Chia Seed] Ha kali ni nak share resepi pulak. Resepi ni memang sangat sangat mudah nak disediakan dan sedap sangat! Sesuai untuk korang korang yang prefer 'breakfast on the go'. Boleh mulakan penyediaan pada waktu malam, esoknya dah boleh makan dalam perjalanan ke kerja.

Ini memang dah jadi my recent favourite snacks/dessert/breakfast dah . Nak makan masa breakfast boleh , nak jadikan snack masa minum pagi boleh , nak buat satu batch simpan dalam peti untuk makan satu family pun boleh ! Bahan bahanya sikit je , kos nya pun tak ada lah mahal . Cumanya awal awal nak beli chia seed tu yang agak 'costly' sikit. Tapi yang menariknya cuma perlukan 2-3 sudu sahaja untuk setiap hidangan. Nak habiskan satu bekas chia seed tu dah boleh buat jamuan hehe


Photo credit : ifoodreal


Resepi : Chia Seed Choc Pudding super sedapppp

Memang sesuai untuk sesiapa yang penggila coklat (like me) . Masa untuk penyediaan kurang daripada 5 minit, hanya campur campur bahan , kacau dan simpan dalam peti .

Bahan bahan

3/4 cawan susu (tak kisah lah low fat ke, full cream ke , terpulang)
1-2 sb serbuk koko
2 sk madu/mapple syrup (as sweetener)
1 sk esen vanilla
3 sb chia seed*

*bergantung pada korang , kalau nak jadikan konsistensi lebih pekat , tambah lagi banyak. 3 sudu besar ni bagikan kepekatan macam bubur . Kalau nak lagi likat , tambah lagi 2-3 sudu ye.

Cara caranya

*Kalau korang nak buat untuk one serving je , boleh terus mixkan semua dalam satu bekas. Sebaliknya kalau nak buat banyak , boleh mix dulu dalam bekas lain dan tuangkan kedalam glass jar/cawan

Campurkan kesemua bahan ( masukkan yang jenis cecair dulu : susu, madu, esen vanilla ) , kemudian kacau sehingga sebati ( memang akan clumping sikit, berketul ketul . jangan risau , itu normal ) , kemudian sejukkan di dalam peti selama sekurangnya 6 jam . Boleh lah sediakan pada waktu malam sebelum tidur , pagi pagi dah tersedia sarapan. Tak ada lah kalut sangat kan?

Hasilnya memang super sedap! minggu ni memang hari hari makan Chia Seed Choc Pudding ni untuk sarapan. Memang mengenyangkan dan sedap. Dah lah penuh nutrisi dan mudah disediakan. Jom try buat satu harini?

Share lah apa pendapat korang tentang Chia seed choc pudding ni , sedap ke tak? hihi


p/s : Kalau tak suka chocolate pudding , atau rasa leceh . Boleh buat air detoks je . Cara nak buat ? Klik sini ;










Related search : manfaat chia seed, chia seed untuk kurus, pemborong chia seed ,  chia seed malaysia , dekat mana boleh dapatkan chia seed, cara makan chia seed, chia seed dalam air, kegunaan chia seed, kelebihan chia seed, chia seed untuk kurus, chia seed murah malaysia , chia seed menguruskan, chia seed untuk cantik,  resepi menarik chia seed, resepi chia seed untuk kurus, resepi chia seed mudah, resepi air chia seed, chia seed detox water, air detoks chia seed, chia seed untuk kurus, chia seed mengenyangkan, chia seed kelebihan, chia seed kebaikan, chia seed keburukan